Мус с портокал
Продукти: 2 г бял желатин, 70 г захар, 1 яйце, 1 жълтък, 20 мл вишновка, 50 г шоколадова глазура, 80 мл сметана, 40 г ореховки, 75 мл черен чай, 40 мл портокалов сок, 20 мл портвайн или десертно вино, 1 карамфилче, по 1/2 чаена лъжичка ванилия и канела, 1 супена лъжица нишесте, 1 портокал, пудра захар.
Начин на приготвяне: Желатинът се разтваря в малко вода. На водна баня се разбиват 20 г захар с яйцето и жълтъка на гъста пяна. Охлажда се леко на студена водна баня. Желатинът се прецежда и се смесва с вишновката. Изсипва се при яйцата. Шоколадовата глазура се натрошава и се разтопява на водна баня. Прибавя се в яйчения крем заедно с натрошените ореховки. Сметаната се разбива и се прибавя към сместа. Оставя се 3 часа в хладилник. Чаят се смесва със сока, портвайна, карамфилчето, ванилията, канелата и 20 г захар. Загрява се до кипване и се прецежда. Нишестето се разтваря в студена вода и се прибавя към сместа. Охлажда се и се оставя в хладилник. Останалата захар се карамелизира. Докато е гореща, с вилица се нанася върху фолио във вид на дантела. Половината от кората на портокала се нарязва на тънки ивички, а вътрешността се разделя на сегменти. С две намокрени лъжици се слагат по 1–2 топки от охладения мус в десертна чинийка, гарнират се с портокалови сегменти, ивици кора и соса. Украсяват се с карамелената дантела. Поръсват се с пудра захар и се сервират веднага.