вторник, 18 февруари 2014 г.

Шоколадови трюфели

Шоколадови трюфели

Продукти: 120 г настърган шоколад, 125 г захар, 2 супени лъжици какао, 2 супени лъжици сметана, 1 ванилия, 1 супена лъжица краве масло.
Начин на приготвяне: Продуктите без шоколада се смесват и се разбъркват на гладко тесто. Оформят се топчета, които се овалват в шоколада. Нареждат се в хартиени формички и се оставят да се втвърдят.

Десерт с киви

Десерт с киви

Продукти: 200 г млечен шоколад, 3 белтъка, 100 мл прясно мляко, 200 мл сметана, 10 г захар, 20 г краве масло, 2 киви.
Начин на приготвяне: Млякото се загрява със захарта, сметаната и обелените и нарязани киви. Щом кипне, се сваля от огъня. Прецежда се през цедка и с лъжица се претрива кивито. 160 г шоколад се натрошава и се разтопява с маслото на водна баня. Прибавят се млякото и сметаната и се сместа се оставя да изстине. Белтъците се разбиват с щипка сол и се прибавят внимателно към шоколадовата смес. Десертът се разпределя в 4 чаши или купички, покриват се с фолио и се оставят в хладилник 4 часа. Преди сервиране по желание се поръсва с шоколадови стърготини.

Шоколад „Маркиз”

Шоколад „Маркиз”

Продукти: 200 г тъмен шоколад, 100 г краве масло, 2 жълтъка, 75 г пудра захар, 1 чаена лъжичка шоколадов ликьор, 300 мл пълномаслена сметана.
За сервиране: плодове, какао и пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава на парчета и се разтопява с маслото на водна баня. Охлажда се. Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се към шоколадовата смес заедно с ликьора. Сметаната се разбива и също се прибавя към сместа. Разпределя се в 6 метални формички или чаши за крем карамел и се охлажда 2 часа. При сервиране се обръщат върху десертните чинийки и се сервират с плодове, потопени в какао и поръсени със захар.

Мус с бял и тъмен шоколад

Мус с бял и тъмен шоколад

Продукти: 3 яйца, 1 чаена лъжичка нишесте, 50 г захар, 300 мл прясно мляко, желатин, 3 супени лъжици вода, 300 мл пълномаслена сметана, 75 г тъмен шоколад, 75 г бял шоколад, 75 г млечен шоколад, шоколадови пръчици за гарниране.
Начин на приготвяне: Жълтъците се отделят от белтъците, като всеки белтък се слага отделно. Трите жълтъка се разбиват със захарта. Млякото с нишестето се загрява до кипване и се изсипва с бъркане при жълтъците. Загряват се на водна баня до сгъстяване. Желатинът се разтваря в трите лъжици вода на водна баня и заедно със сметаната се прибавя към яйчената смес, която се разделя на три части. Трите вида шоколад се разтопяват поотделно на водна баня и всеки се прибавя към една от трите части яйчена смес. Трите белтъка се разбиват поотделно и се прибавя по един към всеки от трите крема. Кремът с тъмния шоколад се изсипва в застлана с хартия за печене форма и се охлажда в хладилник докато се стегне. Останалите два крема остават на стайна температура. Кремът с белия шоколад се изсипва върху втвърдения тъмен и също се охлажда в хладилник. Накрая се изсипва кремът с млечния шоколад и пак се охлажда. Сервира се, като се обръща върху десертната чинийка. Гарнира се с шоколадови пръчици.

Мус с ром

Мус с ром

Продукти: 150 г шоколад, 2 супени лъжици ром, 4 жълтъка, 2 белтъка, стръкче мента, сол.
Начин на приготвяне: Ментата се измива, листенцата се откъсват и се увиват в марля. Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня с ментата. Оставя се 15 мин да омекне. Жълтъците се разбиват и се ароматизират с рома. Прибавя се разтопеният шоколад и се разбърква до гладка консистенция. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се прибавят към сместа. Разбърква се внимателно и се разпределя в 4 купички. Оставя се в хладилник за 2 часа. Сервира се поръсен с листенца мента.

Мус с коняк

Мус с коняк

Продукти: 100 г шоколад, 1 супена лъжица коняк, листенца изсушена мента, 150 мл средномаслена сметана, 150 мл високомаслена сметана.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня. Смесва се с коняка и стритите на прах ментови листенца. В дълбока чаша се налива средномаслената сметана, разбита в миксер. Прибавя се другата сметана и се смесва с леко охладената шоколадова маса. Насипва се в подходящи чаши и се гарнира с парченца шоколад.

Мус с портокал

Мус с портокал

Продукти: 2 г бял желатин, 70 г захар, 1 яйце, 1 жълтък, 20 мл вишновка, 50 г шоколадова глазура, 80 мл сметана, 40 г ореховки, 75 мл черен чай, 40 мл портокалов сок, 20 мл портвайн или десертно вино, 1 карамфилче, по 1/2 чаена лъжичка ванилия и канела, 1 супена лъжица нишесте, 1 портокал, пудра захар.
Начин на приготвяне: Желатинът се разтваря в малко вода. На водна баня се разбиват 20 г захар с яйцето и жълтъка на гъста пяна. Охлажда се леко на студена водна баня. Желатинът се прецежда и се смесва с вишновката. Изсипва се при яйцата. Шоколадовата глазура се натрошава и се разтопява на водна баня. Прибавя се в яйчения крем заедно с натрошените ореховки. Сметаната се разбива и се прибавя към сместа. Оставя се 3 часа в хладилник. Чаят се смесва със сока, портвайна, карамфилчето, ванилията, канелата и 20 г захар. Загрява се до кипване и се прецежда. Нишестето се разтваря в студена вода и се прибавя към сместа. Охлажда се и се оставя в хладилник. Останалата захар се карамелизира. Докато е гореща, с вилица се нанася върху фолио във вид на дантела. Половината от кората на портокала се нарязва на тънки ивички, а вътрешността се разделя на сегменти. С две намокрени лъжици се слагат по 1–2 топки от охладения мус в десертна чинийка, гарнират се с портокалови сегменти, ивици кора и соса. Украсяват се с карамелената дантела. Поръсват се с пудра захар и се сервират веднага.

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Сладки „Котешко езиче”

Сладки „Котешко езиче”

Продукти: 125 г размекнато сметаново масло, 125 г пудра захар, 1 белтък, 125 г брашно, 1 ванилия, щипка сол, 125 г шоколадова глазура.
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта и белтъка, прибавят се брашното, солта и ванилията. Измесва се гладко тесто. С шприц с кръгъл накрайник се шприцова по малко тесто в застлана с хартия за пече тавичка на разстояние. Леко се прищипват в средата. Пекат се 8–10 мин в предварително загрята до 175 °С фурна. Изваждат се от тавичката. Докато се пекат, се разтопява глазурата. Сладките се потапят от едната страна по дължина и се оставят да засъхнат. Останалата глазура се нанася на ивици върху светлата половинка на сладките.

Шоколадови сладки с кисело мляко

Шоколадови сладки с кисело мляко

Продукти: 100 г маргарин, 225 г захар, 150 г кисело мляко, 5 супени лъжици прясно мляко, 275 г брашно, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 175 г шоколадови стърготини.
Начин на приготвяне: 12 малки кръгли формички се застилат с хартия за печене или готови хартиени формички. Омекналият маргарин и захарта се разбиват с дървена лъжица. Прибавят се яйцата, киселото и прясното мляко. Разбива се добре. Брашното се пресява със содата над сместа и се разбърква внимателно. Накрая се прибавят шоколадовите стърготини и сместа се разпределя във формичките. Пекат се 25 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Охлаждат се във формичките 5 мин и се прехвърлят върху решетка.

Шоколадови сладки с орехи

Шоколадови сладки с орехи

Продукти: 2 чаши брашно, 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1/2 чаена лъжичка сол, 1/2 чаша предпочитана мазнина (маргарин, краве масло или мас), 1/4 чаша кафява захар, 1/4 чаша бяла захар, 1 разбито яйце, 1 ванилия, 200 г шоколад, 1/2 чаша ситно нарязани орехови ядки.
Начин на приготвяне: Брашното, содата и солта се пресяват заедно. Мазнината се разбива със захарта, след което се прибавят яйцето и ванилията и накрая брашнената смес. Шоколадът се натрошава на ситно и се прибавя към тестото заедно с ореховите ядки. С лъжица се сипва по малко на разстояние върху намазана с масло или олио хартия за печене. Пекат се около 10 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.