сряда, 19 февруари 2014 г.

Телешко варено

Телешко варено

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг телешко месо откъм опашката, нарязваме го на парчета, заливаме със студена вода и слагаме да ври. Като възври, осоляваме и прибавяме 2–3 моркова, 1 средно голяма глава целина, магданозени корени, 2 глави лук, разрязани на четвъртинки. Като поври бульонът най-малко 1 час, прибавяме 5–6 картофа. След като се сварят картофите, а месото се развари добре, изваждаме ги; зеленчука нарязваме на филийки, а месото на парченца и връщаме отново в бульона. Поднасяме вареното с настърган хрян в оцет и ситно нарязан магданоз.

Чорба от агнешки крака

Чорба от агнешки крака

 Начин на приготвяне: Вземаме една връзка агнешки крачка, измиваме ги и ги заливаме със студена вода. Когато възврят, прибавяме сол на вкус, една глава лук и няколко зърна черен пипер. Оставяме чорбата да ври, докато омекнат и се разварят крачката, след което я прецеждаме. Слагаме я отново на огъня и прибавяме 1 кафена чашка ориз. Когато оризът се свари, сваляме чорбата, прибавяме месото на варените крачка, което сме накъсали на парченца, и я застройваме с 2–3 яйца, 2 лъжици оцет и 4–5 скилидки счукан чесън. Преди да поднесем чорбата, запържваме 2–3 лъжици масло с 1 кафена лъжичка червен пипер и изливаме върху нея.

Агнешка шкембе-чорба

Агнешка шкембе-чорба

Начин на приготвяне:  Вземаме две изчистени агнешки шкембета, измиваме ги много добре, заливаме ги със студена вода и слагаме да врят. Като възврят, посоляваме ги и варим, докато омекнат добре. Изваждаме ги след това да поизстинат и ги нарязваме на малки късчета. Отделно правим лека запръжка от 3 лъжици масло, 1 връзка ситно нарязан пресен лук, 1 супена лъжица брашно, прибавяме 1 лъжичка червен пипер и разреждаме запръжката с водата от шкембенцата, която предварително сме прецедили. Оставяме чорбата да възври, пускаме й нарязаното шкембе и варим още десетина минути. Сваляме я от огъня и застройваме с 2 яйца и 2 лъжици оцет. Поднасяме я поръсена с магданоз.

Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

 Начин на приготвяне: Вземаме черния дроб, сърцето, момиците и бъбреците на едно агне, измиваме ги добре и слагаме да се варят в подсолена вода. След като се сварят, изваждаме ги и ги нарязваме на дребно, а бульона прецеждаме. Отделно зъпържваме леко 2 връзки пресен лук в 3 лъжици масло, прибавяме 1 лъжица червен пипер и изсипваме запръжката в прецедената супа, към която сме прибавили и нарязаните дреболии, прибавяме 1 кафена чаша ориз, десетина зърна черен пипер и оставяме чорбата да ври до сваряване на ориза. Малко преди да я свалим от огъня, прибаваме по малко ситно нарязан магданоз и джоджен. Подправяме я с 1–2 яйца и ½ чаша кисело мляко или 2–3 супени лъжици оцет.

Супа от агнешка главичка с грах

Супа от агнешка главичка с грах

Изкисваме ½–1 час агнешка главичка, за да се извлече във водата, ако има съсирена кръв по нея, изплакваме я и слагаме да се вари в подсолена вода. Изваждаме сварената главичка, обираме месото и го нарязваме на дребно, обелваме езика и го нарязваме, а мозъка стриваме с вилица на пюре или го поднасяме отделно. Изчистваме ½ кг грах и го пускаме да се вари в бульона от главичката с 1 връзка ситно нарязан лук. Когато грахът се свари, пускаме накъсаното месо от главичката, както и по ½ връзка ситно нарязан магданоз и копър. Сваляме веднага супата. Поднасяме я застроена с яйце и ½ чаша кисело мляко.

Агнешка супа с магданоз

Агнешка супа с магданоз

Начин на приготвяне: Нарязваме на малки късчета около ½ кг агнешко месо, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Посоляваме, щом възври. Когато месото е наполовина сварено, запържваме леко в 2–3 лъжици прясно масло 1 връзка ситно нарязан пресен лук, 1 лъжица брашно, прибавяме 2 или 3 по-малки връзки нарязан магданоз (и него позапъжваме), разреждаме и изсипваме в супата. Досваряваме супата и я застройваме с 1–2 яйца и 3–4 лъжици кисело мляко.

Супа от агнешко месо

Супа от агнешко месо

Начин на приготвяне: Нарязваме на еднакви малки късчета ½ кг месо, измиваме го, заливаме със студена вода и слагаме да се вари. Посоляваме, щом възври. Когато месото е полуомекнало, прибавяме 1 кафена чашка ориз. Правим светла запръжка от 2 лъжици мазнина с 1 супена лъжица брашно, разреждаме запръжката и я изсипваме с супата. Досваряваме я. Поднасяме супата с твърдо сварени яйца. Сваряваме твърдо 2–3 яйца и след като изстинат напълно, ги нарязваме на дребни кубчета. Посоляваме ги на вкус и поръсваме с 1 връзка ситно нарязан магданоз. При поднасяне всекиму в чинията слагаме от яйцата и отгоре заливаме със супата. Вместо с твърдо сварени яйца можем да поднесем супата застроена с 2 пресни яйца и 2–3 лъжици оцет или ½ чаша кисело мляко.

вторник, 18 февруари 2014 г.

Шоколадов десерт с коняк

Шоколадов десерт с коняк

Продукти: 200 г шоколад, 4 супени лъжици сметана, 50 г краве масло, 4 яйца, 120 г захар, 2 супени лъжици коняк, щипка сол.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава на малки парченца и се разтопява на водна баня с нарязаното на кубчета масло и сметаната. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с 80 г захар на гореща водна баня. На тънка струйка при постоянно бъркане постепенно се налива шоколадовата смес и накрая се сипва конякът. Белтъците се разбиват отделно със солта и постепенно се прибавя останалата захар, докато станат на твърд сняг. 1/3 от тях се прибавя към шоколадовата смес и се разбърква добре, след което внимателно се прибавя и останалият белтъчен сняг. Сместа се изсипва в плитък съд и се оставя на хладно място за 6 часа. С потопена в гореща вода супена лъжица се оформят малки сладки, които се украсяват с шоколадови стърготини.

Шоколадов десерт класика

Шоколадов десерт класика

Продукти: 150 г тъмен шоколад, 3 супени лъжици силно кафе, 100 г неосолено краве масло, 3 яйца, 2 супени лъжици пудра захар.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня заедно с нарязаното на парченца масло и кафето. Охлажда се леко. Жълтъците се отделят от белтъците и се прибавят един по един към шоколада, като се бърка постоянно. Белтъците се разбиват отделно, прибавя се захарта и се разбиват на твърд сняг. Прибавят се към шоколадовата смес. Разпределя се в 4 чаши, охлажда се и се оставя за малко в хладилник, преди да се сервира.

Ябълков крем

Ябълков крем

Продукти: 3 ябълки, 50 г захар, 60 мл портокалов ликьор, 400 мл сметана, 50 г захар, 60 мл портокалов ликьор, 400 мл сметана, 50 г бял шоколад.
Начин на приготвяне: Ябълките се обелват и се почистват от семенната част. Бланшират се и се смачкват на пюре. Прибавят се захарта и ликьорът. Разбитата сметана се прибавя внимателно към пюрето. Шоколадът се натрошава, разтопява се на водна баня и се прибавя към ябълковия крем. Изсипва се в подходящи чаши и се гарнира с небелени резени от червени ябълки.