сряда, 19 февруари 2014 г.

Магданозена супа

Магданозена супа

МАГДАНОЗ
Начин на приготвяне: В 3–4 супени лъжици стопено масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Когато лукът омекне, прибавяме 1 супена лъжица брашно, запържваме го леко, след което прибавяме 3–4 връзки едро нарязан магданоз. Разбъркваме няколко пъти магданоза в запръжката, посоляваме и наливаме 6–7 чаени чаши вода. Щом възври супата, прибавяме ½ чаша натрошено фиде и досваряваме. Поднасяме супата, като всекиму в чинията слагаме по половинка твърдо сварено яйце, нарязано по дължина, и поръсваме с черен пипер. Можем да я поднесем застроена с 1 яйце и половин чаша кисело мляко.

Чорба от лапад със сирене

Чорба от лапад със сирене


ЛАПАД
Начин на приготвяне: Две пълни супени чинии лапад изчистваме, измиваме добре, нарязваме ситно и слагаме да се задушава с ½ чаша вода, сол на вкус и 1 глава нарязан лук. Като поизври водата, наливаме необходимата вода и щом възври, пускаме ½-¾ чаша натрошено сирене или извара. Запържваме 2 равни супени лъжици брашно в 2–3 лъжици мазнина, оцветяваме с 1 лъжичка червен пипер, разреждаме запръжката и изливаме в супата. Варим още 5–10 минути. Застройваме я с яйце и 2–3 лъжици кисело мляко или оцет. Еднакво вкусна е без застройка, но поднесена с пържени хлебни кубчета. Вместо сирене в супата за гъстота можем да прибавим 1 кафена чашка ориз.

Копривена чорба със сирене

Копривена чорба със сирене

КОПРИВА

Начин на приготвяне: Вземаме една дълбока супена чиния коприва, изчистваме я и слагаме да ври около 15 минути в малко подсолена вода. Бъркаме я силно с дървена лъжица или с джурило, докато се смие. Прибавяме и две лъжици масло или олио и необходимата вода и оставяме да поври още десетина минути. Застройваме чорбата с 3 супени лъжици натрошено сирене и 2 яйца.

Копривена чорба с орехи

Копривена чорба с орехи

КОПРИВА
Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме 1 дълбока супена чиния коприва и я слагаме да се вари в 6–7 чаши подсолена вода. Когато копривата омекне, прецеждаме я и насичаме на ситно с нож. Запържваме 1 глава лук и 1 стрък праз в 3–4 лъжици олио, прибавяме копривеното пюре и две пълни супени лъжици брашно, запържваме ги и разреждаме с водата, в която е вряла копривата. Варим още десетина минути. Слагаме в супник ½–1 чаша счукани орехи, заливаме с врящата чорба и поднасяме.

Крем-супа с киселец

Крем-супа с киселец

КИСЕЛЕЦ

Начин на приготвяне: В 1 кафена чашка масло пържим до омекване 1 глава ситно нарязан лук, прибавяме 5–6 картофа и 1 супник киселец, нарязани на ситно. Задушаваме, прибавяме 2 равни супени лъжици брашно, позапържваме и претриваме всичко през гивгир. Заливаме полученото пюре с 2 литра бульон или вода и оставяме да поври 5–6 минути. Поднасяме супата с пържени хлебни кубчета или застроена с 1–2 яйца и 1 чаша кисело мляко.

Пролетна чорба с маслини

Пролетна чорба с маслини

МАСЛИНИ
Начин на приготвяне: Изчистваме по равни части спанак и киселец, измиваме ги и нарязваме на ситно. Задушаваме ги след това в 2–3 лъжици масло или олио и наливаме нужното количество вода. Нарязваме много на дребно една връзка лук и прибавяме към супата с 15–20 маслини и една кафена чашка ориз. Оставяме супата да ври. Когато омекне оризът, прибавяме една чаена лъжичка черен пипер и малко ситно нарязан магданоз. Поднасяме я застроена с ½ чаша кисело мляко, разбито с 1 яйце.

Пролетна крем-супа

Пролетна крем-супа

КИСЕЛЕЦ

Начин на приготвяне: В 1 кафена чашка масло пържим 1 глава ситно нарязан лук, прибавяме по ½ кг спанак и киселец, добре измити и изчистени, и ги задушаваме; поръсваме с 2 супени лъжици брашно, задушаваме зеленчука още 5–10 минути, след което го протриваме през гивгир. Разреждаме го с бульон или вода и слагаме супата само да възври. Застройваме я с 2 яйца и 1 чаша кисело мляко, размесено с малко прясно. Поднасяме я с твърдо сварени яйца, нарязани на половинки.

Пролетна супа

Пролетна супа

Начин на приготвяне:  Измиваме и нарязваме на дребно 1 чиния киселец, лапад или лобода, прибавяме по 1 връзка ситно нарязна пресен лук, магданоз, джоджен и копър, сол на вкус, както и 2–3 лъжици мазнина; наливаме необходимата вода и слагаме супата да се вари. Щом възври, прибавяме 2 супени лъжици ориз и сваряваме супата. По желание, преди да я свалим от огъня, можем да прибавим 2–3 супени лъжици стрито сирене. Застройваме супата с 2 яйца и ½ чаша кисело мляко. Вместо застрой ка можем да я поднесем с пържени хлебни кубчета.

Спаначена чорба

Спаначена чорба

Начин на приготвяне:  Половин кг измит и нарязан спанак слагаме в тенджера, посоляваме, захлупваме да се задуши на слаб огън, добавяме кафена чашка ориз, една супена лъжица препечено на фурна брашно, размито в малко вода, и няколко чаши вода. Когато оризът се свари и се получи нужната гъстота, изсипваме в супника и поднасяме супата студена, подправена само с оцет или лимонов сок и счукан чесън.

Спаначена супа с мляко

Спаначена супа с мляко

 Изчистваме, измиваме 1 кг спанак и го сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме го добре и нарязваме на много ситно. В 2–3 лъжици мазнина пържим 2 супени лъжици брашно, прибавяме спаначеното пюре, запържваме го леко и разреждаме наполовина с водата, в която е врял, наполовина с прясно мляко. Варим супата още десетина минути. Опитваме на сол и сваляме. Поднасяме я с пържени хлебни кубчета.