Малинова торта
Продукти: За блата: 125 г тъмен шоколад, 125 г неосолено краве масло, 175 г захар, 5 яйца, 55 г брашно, 125 г смлени бадемови ядки.
За плънката: 250 г пресни малини, 125 мл малинов ликьор.
За глазурата: 250 мл сметана, 250 г тъмен шоколад, пресни малини.
Начин на приготвяне: Малините за плънката се накисват за 1 нощ в ликьора. Шоколадът за блата се натрошава и се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със 125 г захар и един по един се прибавят жълтъците, като се разбива до еднороден крем. Масленият крем се смесва с разтопения шоколад и внимателно се прибавят брашното и ядките. Разбърква се. Отделно се разбиват белтъците с останалата захар и се прибавят към сместа. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30–40 мин в предварителнозагрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. През това време се приготвя глазурата, като сметаната се затопля до кипване, прибавя се ситно начупеният шоколад и се разбърква. Охладеният блат се разрязва на три части. Долната част се намазва с 1/3 от глазурата, поръсва се с половината от накиснатите малини и се покрива със средната част, която също се намазва с 1/3 от глазурата и се поръсва с останалите малини. Слага се горната част на блата и се залива с останалата глазура. Украсява се с пресни малини.