неделя, 23 февруари 2014 г.

Яйца на очи

Яйца на очи

Начин на приготвяне: Възваряваме 2 чаши вода в плитка широка тенджера, посоляваме на вкус и прибавяме 2 супени лъжици оцет. Вземаме пресни яйца, като смятаме по 2 на лице, счупваме ги и пущаме от ниско във вряща вода. Врят на умерен огън, докато белтъкът побелее и забули жълтъка. Ако искаме жълтъкът да не е много суров, дръпваме тенджерката на края на печката и държим яйцата в горещата вода, като с издутата част на лъжицата опитваме състоянието на жълтъка. Когато решим, че яйцата са готови, изваждаме ги грижливо в чиния и заливаме с препържено масло, оцветено с ½ лъжичка червен пипер.

Сандвичи със сланина

Сандвичи със сланина

Начин на приготвяне: От крехка сурова сланина стават много вкусни и с хубав външен вид сандвичи, естествено за хора, които обичат сурова сланина. Отрязваме от сланината правилен правоъгълник и след това с остър нож режем тънки правоъгълници, чиято големина гледаме да е такава, че почти да покрива хлебчетата. Нареждаме сланинените резенчета върху хлебните, а отгоре в диагонал правим тънка ивица от червен пипер и движейки пръстите, ръсим пипера в много тънка ивица. Вместо с червен пипер можем да украсим сандвичите с изрязани тънки ивички като кибритени клечки от маринована туршия от червени пиперки. Още по-ефектна украса правим, ако изрежем кръгчета от пиперки с малък напръстник или металическа запушалка с кръгче, по-малко от напръстник. Едно или няколко червени кръгчета, сложени по желание върху сланинката, са много ефектна украса.

Сандвич с мозайка от варени гъби

Сандвич с мозайка от варени гъби


Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме добре 1 чаена чаша гъби и ги сваряваме в подсолена вода. След като се сварят, изцеждаме водата и ги насичаме с ножа върху дъсчица на много ситно. Правим гъста майонеза от 1 жълтък и 3–4 супени лъжици олио, сол и киселина на вкус. Съединяваме майонезата с гъбите, разбъркваме и мажем гладко филийки.

Сандвич с печено месо

Сандвич с печено месо

Начин на приготвяне: Когато имаме студено печено месо, можем да поднесем много вкусни сандвичи. Месото нарязваме с остър нож върху дъска на тънки филийки и с ножа изравняваме в правилна квадратна и правоъгълна форма такива филийки, които могат да покриват само една част от хлебчето, когато месото ни е малко. За предпочитане е, разбира се, месните филийки да покрият по-голяма част на хлебчето. Сандвичите със студено месо са особено вкусни, когато хлебните филийки са макар и много леко намазани с масло. По същия начин приготвяме сандвичи от варено или задушено студено месо, пиле, варен език и др.

Сандвичи със сиренена паста

Сандвичи със сиренена паста

Начин на приготвяне: Стриваме най-напред с вилица, а после с дървена лъжица 1 парче сирене. Отделно разбиваме прясно масло, като смятаме на две части сирене 1 част масло. Съединяваме сиренето с маслото, прибавяме по малко ситно счукан кимион и червен пипер, разбиваме наново сместа и мажем хлебни филийки.

Сандвичи с магданозово масло

Сандвичи с магданозово масло

Начин на приготвяне: Разбиваме много добре 100 г прясно масло, посоляваме го на вкус, прибавяме 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз и 1 лъжичка лимонов сок, разбиваме наново маслото и мажем на равномерен пласт тънки хлебни филийки.

Сандвичи с мозайка от твърдо сварени яйца

Сандвичи с мозайка от твърдо сварени яйца


Начин на приготвяне: Сваряваме твърдо 3 яйца, обелваме ги и накълцваме на ситно, след като изстинат напълно. Правим гъста майонеза от 1 жълтък с 3–4 супени лъжици олио, посоляваме, подправяме с лимонов сок, прибавяме яйцата и 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, разбиваме добре сместа и мажем гладко хлебните филийки.

Сандвичи с паста от твърдо сварени яйца

Сандвичи с паста от твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне: Сваряваме твърдо 3–4 яйца, обелваме ги след като изстинат напълно, отделяме жълтъка и ги стриваме гладко с вилица. Белтъците нарязваме много на ситно, размесваме ги с жълтъците, прибавяме 1–2 супени лъжици олио, сол, черен пипер на вкус, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, разбиваме сместа и мажем хлебните филийки.

Сандвич с пушена риба

Сандвич с пушена риба

Начин на приготвяне: Намазваме леко с масло квадратни филийки хляб, слагаме тънко кръгче от твърдо сварено яйце и отгоре слагаме пушена риба. Върху рибката можем да сложим ивичка от маслинка или малко резенче лимон.

събота, 22 февруари 2014 г.

Панирани сандвичи

Панирани сандвичи

Начин на приготвяне: Приготвяме толкова сандвича, на колкото лица ще поднесем. Нарязваме на филии, ½ см дебели, сух хляб, намазваме ги с лебервурст и съединяваме две по две. Потапяме ги в яйца и счукан сухар (може само в яйце) и пържим в силно сгорещено масло до причервяване. Слагаме пържените сандвичи в супник и захлупваме с капак, докато изпържим всичките, за да ги запазим меки и топли. Поднасяме ги със салата.
Вместо с лебервурст можем да приготвим сандвичите с настърган кашкавал: намазваме филийките с масло, поръсваме с кашкавал, съединяваме ги, като ги притискаме леко, панираме и пържим.