неделя, 23 февруари 2014 г.

Телешко или овнешко — пъстра яхния

Телешко или овнешко — пъстра яхния

Начин на приготвяне: Нарязваме 1 кг месо и го пържим с ½ чаша масло. Като се позачерви, изваждаме го, а в останалата мазнина пържим 4–5 глави лук, оцветяваме с 1 лъжичка доматено пюре. Когато се позапържат доматите, връщаме месото, посоляваме и наливаме вода, едва да покрие месото. Когато месото полуомекне, прибавяме 4–5 пиперки, нарязани като за паприкаш, 4–5 картофа, нарязани на кръгчета, и 150 г (1 шепа) бамя. Яхнията може и без бамя, но с бамята е много вкусна. Досваряваме я на умерен огън. Малко преди да я свалим от огъня, прибавяме ½ връзка ситно нарязан магданоз. Поднасяме я поръсена с черен пипер.

Летен гювеч с ориз

Летен гювеч с ориз

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг овнешко месо, нарязваме го на порции и слагаме да се изпържи в 5–6 лъжици масло; прибавяме 2–3 глави лук, нарязан на филийки, позапържваме го леко, посоляваме, оцветяваме с 1 пълна чаена лъжичка червен пипер, наливаме 2 чаши гореща вода и варим, докато полуомекне месото. Прибавяме след това 1 пълна чаена чаша ориз, 4–5 червени домата, 3–4 червени пиперки, нарязани като за паприкаш, изсипваме сместа в пръстен гювеч или тавичка, заливаме с 4 чаени чаши гореща вода и печем гювече в силна фурна. Поднасяме го поръсен с много ситно нарязан магданоз или черен пипер.

Овнешко гювеч

Овнешко гювеч

Начин на приготвяне: Вземаме 1–1¼ кг овнешка тлъсто месо, 5–6 глави лук, ½ кг картофи, ½ кг пиперки, ½ кг червени домати, 1–2 тиквички, 1 син патладжан, ½ кг зелен фасул, ¼ кг пресен грах, 150 г бамя, 2 лъжички червен пипер, сол на вкус, 1 чаша масло, 1 връзка магданоз. Нарязваме месото ча късове, посоляваме го със сол и червен пипер, прибавяме маслото и лука, нарязан на филийки, след което го сваряваме с малко вода и запичаме. Изчистваме, измиваме и нарязваме в дълбок съд останалия зеленчук с изключение на фасула, който изчистваме, нарязваме, посоляваме и задушаваме до омекваме в малко вода. Прибавяме го към останалия зеленчук и всичко прибавяме към месото, нарязваме магданоза, наливаме малко вода; разбъркваме гювеча и го печем в умерена фурна. Когато е вече готов, заливаме го с 1 чаша кисело мляко, разбито с 3–4 яйца, и запичаме до причервявзне в силна фурна.

Овнешко с прясно зеле

Овнешко с прясно зеле

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг тлъсто месо, 1 средно голяма зелка, 6–7 лъжици мазнина, 2 глави лук, ¾ кг червени домати, сол, черен и червен пипер. Месото измиваме и нарязваме на големи порции; нарязваме и лука на филийки и слагаме да се пържи заедно с месото, докато месото се позачерви. Преди да сложим да се пържи, нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме и оставяме да престои около един час. Когато месото е вече изпържено, прибавяме му 1 чаена лъжичка червен пипер, а отгоре слагаме зелето, което изстискваме силно с ръка. Наливаме около една чаша вряла вода и оставяме да ври на тих огън. Доматите обелваме, нарязваме, прибавяме ги и оставяме ястието да се досвари. Поднасяме го поръсено с кимион.

Овнешко месо с цели червени домати

Овнешко месо с цели червени домати

Начин на приготвяне: Нарязваме на порции 1 кг месо, измиваме го и слагаме да се пържи в ½ чаша масло; като се позачерви леко, прибавяме 3 глави ситно нарязан лук, посоляваме, позапържваме и него, оцветяваме с 1 чаена лъжичка червен пипер и наливаме 1½ чаша гореща вода. Оставяме месото да се полусвари, след което прибавяме 1 кг малки, приблизително еднакви, здрави червени домати. Досваряваме ястието на тих огън, за да не се разкъсат доматите. Когато е почти готово, размиваме 1 кафена лъжичка брашно в малко студена вода и го прибавяме към ястието заедно с 1 връзка ситно нарязан магданоз.

Задушена яхния с овнешко месо

Задушена яхния с овнешко месо

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг младо овнешко месо, 1–1½ кг зелен фасул, 1 връзка пресен лук (или 2–3 глави стар лук), 4–5 червени домата, червен пипер, 1 връзка магданоз, ½ връзка копър и 5–6 лъжици мазнина. Нарязваме месото на приблизително еднакви късове и измиваме. Фасула изчистваме, нарязваме и също измиваме; нарязваме много на дребно лука, магданоза, копъра и доматите. Това ястие става много вкусно, ако го приготвим в пръстена тенджера. Най-отдолу на тенджерата слагаме лука, върху него нареждаме осоленото със сол и червен пипер месо и отгоре фасула. Върху фасула прибавяме доматите, магданоза, копъра и маслото, а така също и 3–4 кафени чашка гореща вода. Захлупваме тенджерата с капака, замазваме капака с тесто и оставяме ястието да се задушава на тих огън около 2 часа като от време на време разтърсваме тенджерата да не загори.

Овнешко месо паприкаш

Начин на приготвяне: Нарязваме около 1 кг овнешко месо на умерено големи късове, измиваме го със студена вода, изсушаваме и слагаме да се пържи в 5–6 лъжици мазнина. Щом се позачерви месото, посоляваме го, прибавяме 1 пълна чаена лъжичка червен пипер, 2 глави ситно нарязан лук, както и 2–3 моркова, нарязани на тънки колелца, заливаме с вода, колкото да се покрие месото, и оставяме да ври, докато се полусвари. Изчистваме от семето ½ кг пиперки, нарязваме ги на едри парчета, нарязваме също на едро 4–5 обелени червени домати и ги прибавяме към месото заедно с 3–4 картофа, нарязани на колелца. Досваряваме ястието на умерен огън, като гледаме да остане почти на масло. Поднасяме го поръсено с магданоз или червен пипер.

Сос от хрян

Сос от хрян

Начин на приготвяне: Настъргваме на дребно ренде 1–2 корена хрян, предварително остърган и измит (за да отстраним дразнещата за очите лютевина, стържем го на края на печката). Накисваме една филия сух хляб, изстискваме и прибавяме към хряна заедно с една лъжичка захар, 2–3 лъжици оцет, малко сол: наливаме толкова гореща вода или бульон, че да получим умерена гъстота на соса, който разбиваме добре. Към тоя сос можем да настържем една ябълка. Поднасяме го с печено, пържено и варено месо.

Сос марината

Сос марината

Начин на приготвяне: Настъргваме на едрото ренде 1 морков, 1 резен целина, 1 глава лук; 1 глава чесън нарязваме на ситно и пържим всичко до омекване с ½ чаша масло. Прибавяме 3 супени лъжици брашно; като се запържи, угасяваме с 2 лъжици оцет, заливаме с вода или бульон, прибавяме сол и дафинов лист, черен пипер и чубрица и варим 10–15 минути. Прецеждаме соса. Поднасяме го с варена риба.

Доматен сос

Доматен сос

Начин на приготвяне: Настъргваме на едрото ренде 1 глава лук, 1–2 моркова, 1 резен целина и ги пържим до омекваме с ½ чаша масло, прибавяме 2 равни супени лъжици брашно, запържваме го, слагаме ½ кг настъргани червени домати или 2 супени лъжици доматен сос и заливаме с вода или бульон. Прибавяме 1 лъжица захар, сол на вкус, 1 дафинов лист и варим соса 15–20 минути. Прецеждаме го. Следим да получим умерена гъстота. Поднасяме с кюфтета, език и пр.

Кисел сос с вино

Кисел сос с вино

Начин на приготвяне: Вземаме 2 лъжици масло, 2 равни лъжици брашно, 1½ чаша бульон от кокошка или пиле, 1 винена чаша бяло вино, винена киселина на вкус и 3 жълтъка. От брашното и маслото правим светла запръжка, която разреждаме с бульона и виното, прибавяме киселината, сол на вкус и оставяме да ври соса около 10 минути. Сваляме от огъня, подправяме с жълтъците и поднасяме с варени или печени птици.