неделя, 23 февруари 2014 г.

Телешко с цели червени домати

Телешко с цели червени домати

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг телешко месо, нарязваме го на порции и пържим в 5–6 лъжици мазнина, докато се позачервят. Прибавяме 3 глави ситно нарязан лук и запържваме и него. Оцветяваме с 1 лъжичка червен пипер, посоляваме, наливаме 1½ чаша гореща вода и оставяме месото да поври 10–15 минути. Прибавяме 1 кг малки, приблизително еднакви, добре узрели червени домати и гледаме ястието да ври тихо, за да не се разкъсват доматите. Когато е почти готово, прибавяме една връзка нарязан магданоз.

Пълнени тиквички с месо

Пълнени тиквички с месо

Начин на приготвяне: Вземаме ½ кг мляно месо, 1 кг тиквички, ½ чаена чаша ориз, 5–6 лъжици масло, 1 връзка магданоз, ½ връзка копър, червен пипер, сол, 2 връзки пресен лук, 2–3 червени домата и 1 лъжица брашно. Остъргваме тиквичките, нарязваме ги на половинки напречно, издълбаваме внимателно вътрешността им, посоляваме отвътре и отвън и пържим в масло, докато се зачервят леко отвън. Това убива дъха на сурово и придава особен вкус на тиквичките, но може да се избегне. Лука нарязваме на дребно и леко запържваме; прибавяме ориза, също запържен малко, след което дръпваме тигана от огъня, прибавяме месото, солта, червения пипер, магданоза, копъра и червените домати, нарязани на дребно, разбъркваме сместа и пълним тиквичките. Потапяме отвора на всяка тиквичка в брашно и нареждаме в широка тенджера само в един ред. Заливаме с 1–1½ чаша гореща вода и оставяме тиквичките да врат 1 час на тих огън. Около ¼ час преди да свалим тиквичките, прибавяме сока на 2–3, сварени отделно, червени домата. След като свалим ястието, сгъстяваме соса с 2 яйца. Поднасяме с кисело мляко.

Филе от мляно месо

Филе от мляно месо

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг мляно телешка месо, 150 г пушена сланина, 2 супени лъжици сухар, 2–3 яйца, сол, 2 дафинови листа, счукани ситно, 1–2 глави лук, 1–2 кисели краставички, магданоз. Посоляваме месото със сол и сухар и наливаме 1 кафена чашка прясно мляко. Разбъркваме сместа добре. Нарязваме лука и го задушаваме в малко масло; като поомекне, прибавяме го към горната смес заедно със сланината, нарязана на малки кубчета, краставичките, яйцата, магданоза, ситно нарязан, и дафиновия лист. Омесваме добре сместа, върху масата поръсваме брашно и я овалваме на дълго кюфте. Слагаме в тавичка, поливаме с масло и яйце, разбито с малко брашно. Печем в умерена фурна. Поднасяме филето нарязано на филийки с гарнитура пържени картофи, грах с масло, кисели краставици и др.

Телешки кюфтета с бял сос

Телешки кюфтета с бял сос

Начин на приготвяне: Вземаме ¾ кг смляно месо, прибавяме 1 кафена чашка ориз, малко сол, магданоз и омесваме добре сместа. Правим кюфтета, които пускаме в 3 чаши вряща вода. Кюфтетата врат, докато омекне оризът и месото се свари. Дръпваме настрана. Разбиваме 3 яйца, прибавяме винена киселина на вкус и прибавяме към соса, в който са врели кюфтетата. Поднасяме ястието топло, поръсено с кимион или ситно нарязан магданоз.

„Лястовичи“ гнезда на фурна

„Лястовичи“ гнезда на фурна

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг телешко смляно месо, прибавяме му сол, 1 яйце, 1 филийка накиснат хляб, 1 връзка магданоз и лук, настърган на ренде, омесваме добре сместа, разделяме я на 10 равни части, които овалваме с намокрени във вода ръце на правилни топки. В тия топки правим вдлъбнатини, за да дадем илюзия за гнездо, и във всяка от тях слагаме половин твърдо сварено яйце с разрязаната част надолу. Нареждаме така приготвените гнезда в тавичка; пържим 2 супени лъжици брашно в 3 лъжици масло; сваряваме до омекване ½ кг домати, прецеждаме ги и с получения сок или разредена доматена салца разреждаме запръжката, прибавяме ½ връзка ситно нарязан магданоз и заливаме „гнездата“; захлупваме ги с голям капак и печем в умерена фурна.

Телешко или овнешко — пъстра яхния

Телешко или овнешко — пъстра яхния

Начин на приготвяне: Нарязваме 1 кг месо и го пържим с ½ чаша масло. Като се позачерви, изваждаме го, а в останалата мазнина пържим 4–5 глави лук, оцветяваме с 1 лъжичка доматено пюре. Когато се позапържат доматите, връщаме месото, посоляваме и наливаме вода, едва да покрие месото. Когато месото полуомекне, прибавяме 4–5 пиперки, нарязани като за паприкаш, 4–5 картофа, нарязани на кръгчета, и 150 г (1 шепа) бамя. Яхнията може и без бамя, но с бамята е много вкусна. Досваряваме я на умерен огън. Малко преди да я свалим от огъня, прибавяме ½ връзка ситно нарязан магданоз. Поднасяме я поръсена с черен пипер.

Летен гювеч с ориз

Летен гювеч с ориз

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг овнешко месо, нарязваме го на порции и слагаме да се изпържи в 5–6 лъжици масло; прибавяме 2–3 глави лук, нарязан на филийки, позапържваме го леко, посоляваме, оцветяваме с 1 пълна чаена лъжичка червен пипер, наливаме 2 чаши гореща вода и варим, докато полуомекне месото. Прибавяме след това 1 пълна чаена чаша ориз, 4–5 червени домата, 3–4 червени пиперки, нарязани като за паприкаш, изсипваме сместа в пръстен гювеч или тавичка, заливаме с 4 чаени чаши гореща вода и печем гювече в силна фурна. Поднасяме го поръсен с много ситно нарязан магданоз или черен пипер.

Овнешко гювеч

Овнешко гювеч

Начин на приготвяне: Вземаме 1–1¼ кг овнешка тлъсто месо, 5–6 глави лук, ½ кг картофи, ½ кг пиперки, ½ кг червени домати, 1–2 тиквички, 1 син патладжан, ½ кг зелен фасул, ¼ кг пресен грах, 150 г бамя, 2 лъжички червен пипер, сол на вкус, 1 чаша масло, 1 връзка магданоз. Нарязваме месото ча късове, посоляваме го със сол и червен пипер, прибавяме маслото и лука, нарязан на филийки, след което го сваряваме с малко вода и запичаме. Изчистваме, измиваме и нарязваме в дълбок съд останалия зеленчук с изключение на фасула, който изчистваме, нарязваме, посоляваме и задушаваме до омекваме в малко вода. Прибавяме го към останалия зеленчук и всичко прибавяме към месото, нарязваме магданоза, наливаме малко вода; разбъркваме гювеча и го печем в умерена фурна. Когато е вече готов, заливаме го с 1 чаша кисело мляко, разбито с 3–4 яйца, и запичаме до причервявзне в силна фурна.

Овнешко с прясно зеле

Овнешко с прясно зеле

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг тлъсто месо, 1 средно голяма зелка, 6–7 лъжици мазнина, 2 глави лук, ¾ кг червени домати, сол, черен и червен пипер. Месото измиваме и нарязваме на големи порции; нарязваме и лука на филийки и слагаме да се пържи заедно с месото, докато месото се позачерви. Преди да сложим да се пържи, нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме и оставяме да престои около един час. Когато месото е вече изпържено, прибавяме му 1 чаена лъжичка червен пипер, а отгоре слагаме зелето, което изстискваме силно с ръка. Наливаме около една чаша вряла вода и оставяме да ври на тих огън. Доматите обелваме, нарязваме, прибавяме ги и оставяме ястието да се досвари. Поднасяме го поръсено с кимион.

Овнешко месо с цели червени домати

Овнешко месо с цели червени домати

Начин на приготвяне: Нарязваме на порции 1 кг месо, измиваме го и слагаме да се пържи в ½ чаша масло; като се позачерви леко, прибавяме 3 глави ситно нарязан лук, посоляваме, позапържваме и него, оцветяваме с 1 чаена лъжичка червен пипер и наливаме 1½ чаша гореща вода. Оставяме месото да се полусвари, след което прибавяме 1 кг малки, приблизително еднакви, здрави червени домати. Досваряваме ястието на тих огън, за да не се разкъсат доматите. Когато е почти готово, размиваме 1 кафена лъжичка брашно в малко студена вода и го прибавяме към ястието заедно с 1 връзка ситно нарязан магданоз.