понеделник, 24 февруари 2014 г.

Говеждо попска яхния

Говеждо попска яхния

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг по-тлъсто месо откъм гърдите или опашката. Нарязваме го на късчета и пържим в 6–7 лъжици мазнина до почерняване. Прибавяме 2 глави ситно нарязан лук, позапържваме и него, след което прибавяме 1 супена лъжица брашно и също запържваме. Оцветяваме с 1 лъжица червен пипер, угасяваме с 1 чаша вино или 1 кафена чашка оцет, наливаме гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафинов лист и оставяме ястието да ври неумерен огън, докато поомекне месото. Прибавяме 1 супена лъжица доматена салца, 1½ кг изчистени малки лукчета, както и 3–4 глави чесън — изчистени. Варим яхнията на тих огън до пълно сваряване. Преди да я свалим от огъня, прибавяме ситно нарязан магданоз.

неделя, 23 февруари 2014 г.

Празнична пача

Празнична пача

Начин на приготвяне: Вземаме около ½ кг телешка месо от бута и го шпиковаме с малки парченца сланина. Запържваме леко месото в 2 лъжици мазнина. Нарязваме на парчета едно-две телешки крачка, слагаме ги в тенджерата при месото и заливаме с 8–10 чаши вода. Като възври, посоляваме и прибавяме 2–3 моркова, 2–3 магданозени корена, ½ глава целина, 1–2 дафинови листа и 1 глава лук. Захлупваме плътно капака и варим пачата около 2 часа, докато месото омекне напълно. Изваждаме месото, отделяме от костите, нарязваме на тънки дълги късчета и слагаме в супник; морковите нарязваме на тънки колелца и ги слагаме върху месото с 2–3 твърдо сварени яйца, също нарязани на колелца. Отгоре нареждаме лимонени резенчета с няколко листенца магданоз. Прецеждаме бульона, счукваме му 4–5 скилидки чесън, опитваме на сол, заливаме месото и оставяме пачата да замръзне. Поднасяме я на другия ден.

Телешки дроб, задушен с вино

Телешки дроб, задушен с вино


Начин на приготвяне: Нарязваме ½ кг дроб на тънки филийки, които пържим в масло. Изпържения дроб поръсваме с 1 лъжичка брашно, заливаме с половин чаша бяло вино и го оставяме да къкри няколко минути. Накрая го посоляваме със ситно нарязан магданоз. Поднасяме с картофено пюре.

Телешко печено

Телешко печено

Начин на приготвяне: Вземаме едно парче телешко месо — задна част за печене. Измиваме го добре, шпиковаме го с парченца сурова или пушена сланина, посоляваме със сол, поставяме в тавичка за печене с 5–6 лъжици мазнина. Слагаме го в гореща фурна да се зачерви добре, сипваме по малко гореща вода; след това размиваме 1 лъжичка брашно с 1 чаша прясно мляко и всеки 5 минути поливаме печеното, като го обръщаме от двете страни. Когато месото е готово, нарязваме го на филии, соса прецеждаме през цедка, поливаме месото и поднасяме с гарнитура: пържени картофи, карфиол с масло, салата и пр.

Телешко гулаш

Телешко гулаш


Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг телешко месо, измиваме го и нарязваме на еднакви късчета. Отделно нарязваме 150–200 г сланина, която пържим в 2 лъжици мас; прибавяме 3–4 глави лук, нарязан на филийки, сол, червен пипер. Когато лукът се зачерви, прибавяме месото с 1 лъжичка счукан кимион. Оставяме месото да се пържи, докато се позачерви. Нарязваме на дребно 1 морков и 1 резен целина. Заливаме с 1 чаша вода и 2 кафени чаши вино и оставяме гулаша да ври, докато се свари месото. Преди да го свалим от огъня, прибавяме ½ чаша разбито кисело мляко. Поднасяме с пържени картофи.

Таскебап

Таскебап

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг телешко месо, ½ кг кромид лук, 4–5 лъжици мазнина, сол, червен пипер, 2 червени домата или две лъжички салца, 1 винена чаша вино, 1 кафена лъжичка брашно, 1 дафинов лист, ½ връзка магданоз и малко чубрица. Нарязваме месото на еднакви малки късчета, осоляваме ги, прибавяме лука, нарязан на филийки, после маслото и оставяме да се задушава на тих огън, докато лукът се постопи. Прибавяме доматите, нарязани дребно, или размитата салца, дафиновия лист, чубрицата, заливаме с една чаена чаша гореща вода и оставяме ястието да ври на тих огън, докато поомекне. Наливаме след това виното, размиваме брашното, изсипваме в тавичка и запичаме във фурната ½ до ¾ час. Щом го свалим, поръсваме с магданоз. Поднасяме таскебапа с пюре от картофи или пържени картофи.

Телешки пържоли с вино

Телешки пържоли с вино

Начин на приготвяне: Начукваме телешки пържоли и посоляваме. Едно парче сланина нарязваме на малки късчета, които слагаме в тенджера, а върху тях слагаме пържолите с 1–2 глави лук, нарязан на филийки. Оставяме пържолите да се задушават на слаб огън, докато се зачервят от двете страни. Отделно запържваме 1 лъжица брашно в 1–2 лъжици масло, разреждаме с една чаша вино, изсипваме към пържолите и варим още десетина минути.

Телешки пържоли задушени

Телешки пържоли задушени

Начин на приготвяне: Очукваме с дървено чукче 1 кг телешки пържоли и ги изпържваме в масло. Нареждаме ги след това в плитка тенджера, по възможност на два реда, като помежду нареждаме 1–2 моркова, нарязани на тънки кръгчета, 3–4 скилидки чесън, нарязан на ивички, 1 дафинов лист, натрошен на ситно. Пържолите заливаме с половин чаша вино, ½ чаша вода, в която размиваме 1 лъжица доматена салца, и захлупваме плътно тенджерата. Варим ги на умерен огън, докато омекнат добре и останат на умерено гъст вкусен сос. Поднасяме ги с пюре или пържени картофи, ориз или кус-кус с масло и салата от туршия.
По същия начин се приготвят и свински пържоли.

Телешко задушено желирано

Телешко задушено желирано

Начин на приготвяне: Вземаме 1½ кг телешко филе, изчистваме го от ципите и слагаме да се пържи в ½ чаша масло. Когато се зачерви равномерно от всички страни, започваме да наливаме по малко вода и го задушаваме, докато омекне добре. Нарязваме го след това с остър нож на филийки, които нареждаме в голяма чиния. Заливаме с желатинизиран бульон и оставяме да замръзне. Поднасяме го с настърган хрян и салата.

Телешко задушено — студено

Телешко задушено — студено

Начин на приготвяне: Вземаме 1–1½ кг телешко месо от филето и го слагаме да се пържи в 5–6 лъжици мазнина заедно с 1–2 моркова и ½ глава целина, нарязани на тънки колелца, 1 глава лук, нарязан на филийки, и 1–2 дафинови листа. Щом започне да се пържи, осоляваме месото и продължаваме да го пържим, докато се зачерви еднакво от всички страни. Заливаме го тогава с ½ чаша гореща вода, захлупваме добре с капака и оставяме да се задушава, докато наново започне да се пържи; наливаме отново толкова вода и задушаваме. Това повтаряме, докато месото напълно омекне. Изваждаме го от тенджерата, оставяме да изстине, след което го нарязваме с остър нож на филии, 1 см дебели. Разбиваме 1 пълна супена лъжица прясно нетопено масло и намазваме всяка филия от външната страна, след което я потапяме в настърган кашкавал. Нареждаме така приготвените филии месо керемидообразно околовръст на голяма чиния; в средата слагаме гарнитура — грах с масло, зелен фасул с масло или пържени картофки.