понеделник, 24 февруари 2014 г.

Говеждо месо с тъмен сос

Говеждо месо с тъмен сос


Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг говеждо крехко месо, измиваме го и без да го нарязваме, накисваме във вода така, че да го облее. Водата сме подкиселили с 1 чаша оцет. На другия ден прибавяме 1 глава едро нарязан лук, една лъжичка сол, 1 бучка захар и слагаме месото да се свари бавно. В 2–3 лъжици мазнина запържваме 2–3 супени лъжици брашно, докато се причерви. Разреждаме запръжката с бульона на месото, като внимаваме да получим възгъстичък сос, който оставяме да поври 10–15 минути. Месото нарязваме на тънки филии и заливаме със соса. Поднасяме с варени, пържени картофи и салата.

Говеждо зимна яхния

Говеждо зимна яхния

Начин на приготвяне: Вземаме ½ говеждо месо, смляно два пъти, прибавяме 1 кафена чашка ориз, ½ връзка магданоз, 2 яйца, сол. Омесваме сместа и правим топчици, които овалваме в брашно, пак навлажняваме с вода и наново овалваме, за да поемат повечко брашно. Пускаме ги във вряща подсолена вода, колкото да се покрият. Като се посварят, пускаме цяла връзка ситно нарязан магданоз и малко черен пипер, ако разполагаме с такъв. Досваряваме на тих огън. При поднасянето заливаме с причервена с червен пипер мазнина.

Говеждо пъстра плънка

Говеждо пъстра плънка

Начин на приготвяне: Вземаме 1–1½ кг месо от контрафилето, разрязваме го по дължината на лист, начукваме с дървен чук или сатър и посоляваме. Отделно запържваме 1/4 кг смляно месо в 2 лъжици мазнина, сваряваме 1–2 моркова и 2 яйца (твърдо), нарязваме ги на ситно, нарязваме на ситно ½ връзка магданоз размесваме всичко с пърженото месо и разстиламе на тънък пласт върху осоления лист месо. Предварително сме сварили твърдо и обелили 2–3 яйца. В случай, че не разполагаме с яйца, сваряваме в подсолена вода 2 цели по-големи моркова. Слагаме по средата на месото яйцата или морковите, увиваме стегнато на руло и зашиваме, за да не изпада плънката. Слагаме завива да се пържи в 4–5 лъжици мазнина. Като се зачерви добре отвсякъде, заливаме го с 2–3 чаши гореща вода и варим, докато омекне добре месото. Изваждаме го в чиния, нарязваме с остър нож на филии, изчистваме от конците и поднасяме с грах с масло, ориз с масло или пържени картофи и салата.

Говеждо мусака със зеле

Говеждо мусака със зеле

Начин на приготвяне: Вземаме ¾ кг мляно младо говеждо месо, 1 парче сланина, 4–5 лъжици масло, 2 глави кромидлук, сол, червен пипер, 1 кисела зелка, 4 яйца и ¼ кг кисело мляко. Сланината нарязваме на дребно и заедно със запържения лук и сол на вкус прибавяме към месото. Отделно в 3–4 лъжици мас пържим зелето, нарязано на тънки ивици. Като омекне, прибавяме му черен и червен пипер. В правоъгълна тавичка нареждаме 1 пласт зеле, разстиламе месото, втори пласт зеле. Наливаме 2 кафени чашки гореща вода и слагаме мусаката да се пече. Десетина минути преди да я извадим от огъня, заливаме я с яйцата, разбити в киселото мляко.

Мусака

Мусака 

Начин на приготвяне: В 4–5 лъжици мазнина и 1 кафена чашка вода задушаваме 2 глави ситно нарязан лук, прибавяме ¾ кг смляно месо, сол, черен и червен пипер, магданоз, салца и разбъркваме без да пържим много сместа. Правим пюре от 1 кг картофи. Половината пюре разстиламе върху намазана с мазнина тавичка, върху пюрето разстиламе месото и отгоре другата половина от пюрето. Поливаме с 2–3 лъжици мазнина и 1 кафена чашка гореща вода и запичаме до зачервяване. Заливаме мусаката с 1½ чаша кисело мляко, разбито с 3–4 яйца, 1 лъжица брашно и малко сол. Запичаме наново в силна фурна.

Пълнени картофи със сос бешамел

Пълнени картофи със сос бешамел

Начин на приготвяне: Избираме 1 кг средно големи картофи, по възможност гладки и с еднаква форма. Обелваме ги и издълбаваме с ножчето за дълбане или с остра лъжичка. Приготвяме смес от 300 г мляно месо, което изпържваме с една главичка ситно нарязан лук. Към месото прибавяме 1 яйце, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 3–4 скилидки настърган чесън, посоляваме, разбъркваме и ако сместа е много гъста, прибавяме малко прясно мляко или второ яйце. Пълним картофите с тая смес и ги нареждаме на един ред в плитка широка тенджера. Поливаме с 3–4 лъжици мазнина, 1 кафена чашка гореща вода и задушаваме на тих огън. От време на време доливаме по 1 лъжица гореща вода. Като се сварят картофите, нареждаме ги в голяма затоплена чиния и заливаме със следния сос: пържим светло 2 равни супени лъжици брашно в 2 лъжици масло, разреждаме запръжката с 1½ чаени чаши мляко; варим 4–5 минути, за да получим умерено гъст сос; посоляваме и заливаме картофите.

Кюфтета с сос

Кюфтета с сос

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг смляно говеждо или овнешко месо, прибавяме 2 филии накиснат и изстискан хляб, 4 средно големи глави лук, настърган на едро ренде, сол на вкус, магданоз и 1 кафена чашка вода (водата прави кюфтетата меки и сочни), прибавяме 1–2 яйца и омесваме добре сместа. За подправка можем да прибавим черен пипер, кимион, чубрица или джоджен. Когато кюфтетата се правят с повече лук, стават много вкусни и без всякакви подправки. След като почине сместа, правим кюфтетата, които пържим на силен огън до причервяване. Отделно правим сос: в 3–4 лъжици мазнина пържим 2 супени лъжици брашно, прибавяме 1 супена лъжица гъста салца, позапържваме и нея и наливаме толкова вода, като бъркаме бързо и непрекъснато, че да получим възрядък сос. Щом възври сосът, подправяме го с малко стрита чубрица, оставяме го да поври тихо 5–6 минути, пускаме кюфтетата и варим още толкова. Ако разполагаме с магданоз, прибавяме го, щом дръпнем ястието от огъня. Поднасяме с пържени или пюре картофи.

Говеждо попска яхния

Говеждо попска яхния

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг по-тлъсто месо откъм гърдите или опашката. Нарязваме го на късчета и пържим в 6–7 лъжици мазнина до почерняване. Прибавяме 2 глави ситно нарязан лук, позапържваме и него, след което прибавяме 1 супена лъжица брашно и също запържваме. Оцветяваме с 1 лъжица червен пипер, угасяваме с 1 чаша вино или 1 кафена чашка оцет, наливаме гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафинов лист и оставяме ястието да ври неумерен огън, докато поомекне месото. Прибавяме 1 супена лъжица доматена салца, 1½ кг изчистени малки лукчета, както и 3–4 глави чесън — изчистени. Варим яхнията на тих огън до пълно сваряване. Преди да я свалим от огъня, прибавяме ситно нарязан магданоз.

неделя, 23 февруари 2014 г.

Празнична пача

Празнична пача

Начин на приготвяне: Вземаме около ½ кг телешка месо от бута и го шпиковаме с малки парченца сланина. Запържваме леко месото в 2 лъжици мазнина. Нарязваме на парчета едно-две телешки крачка, слагаме ги в тенджерата при месото и заливаме с 8–10 чаши вода. Като възври, посоляваме и прибавяме 2–3 моркова, 2–3 магданозени корена, ½ глава целина, 1–2 дафинови листа и 1 глава лук. Захлупваме плътно капака и варим пачата около 2 часа, докато месото омекне напълно. Изваждаме месото, отделяме от костите, нарязваме на тънки дълги късчета и слагаме в супник; морковите нарязваме на тънки колелца и ги слагаме върху месото с 2–3 твърдо сварени яйца, също нарязани на колелца. Отгоре нареждаме лимонени резенчета с няколко листенца магданоз. Прецеждаме бульона, счукваме му 4–5 скилидки чесън, опитваме на сол, заливаме месото и оставяме пачата да замръзне. Поднасяме я на другия ден.

Телешки дроб, задушен с вино

Телешки дроб, задушен с вино


Начин на приготвяне: Нарязваме ½ кг дроб на тънки филийки, които пържим в масло. Изпържения дроб поръсваме с 1 лъжичка брашно, заливаме с половин чаша бяло вино и го оставяме да къкри няколко минути. Накрая го посоляваме със ситно нарязан магданоз. Поднасяме с картофено пюре.