Говеждо, задушено с плънка
Начин на приготвяне: Вземаме хубаво парче говеждо месо от бифтека и внимателно го разрязваме с много остър нож на лист. Посоляваме със сол и черен пипер и пълним с 200 г ситно нарязана шунка и 100 г пушен език. Увиваме на стегнато руло, увързваме с канап и пържим в 5–6 лъжици мазнина, докато месото се зачерви от всички страни. Нарязваме на филийки половин глава целина, 2–3 моркова и изчистваме 200 г арпаджик. Прибавяме зеленчука заедно с 1 чаша вода към месото и задушаваме. Когато месото поомекне, прибавяме 1 чаша вино и 2–3 червени домата (настъргани) и така задушаваме до пълно омекване. Внимаваме лукчетата да не се разварят. Когато са готови, макар и преди месото, изваждаме ги в чиния — служат за гарнитура. След като извадим месото, внимателно го освобождаваме от канапа и нарязваме на филии. Соса прецеждаме. Поднасяме с пюре от картофи, задушени моркови в масло и лукчетата.