понеделник, 24 февруари 2014 г.

Говеждо, задушено с плънка

Говеждо, задушено с плънка

Начин на приготвяне: Вземаме хубаво парче говеждо месо от бифтека и внимателно го разрязваме с много остър нож на лист. Посоляваме със сол и черен пипер и пълним с 200 г ситно нарязана шунка и 100 г пушен език. Увиваме на стегнато руло, увързваме с канап и пържим в 5–6 лъжици мазнина, докато месото се зачерви от всички страни. Нарязваме на филийки половин глава целина, 2–3 моркова и изчистваме 200 г арпаджик. Прибавяме зеленчука заедно с 1 чаша вода към месото и задушаваме. Когато месото поомекне, прибавяме 1 чаша вино и 2–3 червени домата (настъргани) и така задушаваме до пълно омекване. Внимаваме лукчетата да не се разварят. Когато са готови, макар и преди месото, изваждаме ги в чиния — служат за гарнитура. След като извадим месото, внимателно го освобождаваме от канапа и нарязваме на филии. Соса прецеждаме. Поднасяме с пюре от картофи, задушени моркови в масло и лукчетата.

Говеждо, задушено по унгарски

Говеждо, задушено по унгарски

Начин на приготвяне: Вземаме говеждо младо месо за задушено, шпиковаме го със скилидки чесън, посоляваме със сос и черен пипер и пържим в 5–6 лъжици мазнина, докато се зачерви от всички страни. Нарязваме 2–3 глави лук на филийки и пържим с месото. Прибавяме 1–2 дафинови листа и по няколко зърна бахар и черен пипер, наливаме една чаша вода и почваме да задушаваме месото, като доливаме от време на време вода. Когато омекне напълно, изваждаме го в чиния и нарязваме на филии. Соса прецеждаме, разбъркваме с 3–4 лъжици кисело мляко и 1 лъжичка прясно мляко и заливаме месото. Поднасяме с картофено пюре.

Говеждо задушено

Говеждо задушено 

Начин на приготвяне: Вземаме 1½ кг говеждо филе от вечерта и го слагаме да престои в смес от равни части вода и оцет, предварително възварени с 1 дафинов лист, черен пипер и бахар. Месото се слага да кисне, след като сместа е изстинала. На сутринта изваждаме месото, правим дупчици с остър нож и пълним с парченца сланина, слагаме го да се пържи в 4–5 лъжици мас, докато се зачерви от всички страни. Захлупваме го плътно и оставяме да се задушава 2–2½ часа, като от време на време сипваме по малко гореща вода. Преди да се сервира, в соса прибавяме 2–3 лъжици кисело мляко. Поднасяме с гарнитура — макарони, пържени картофи, салата и др.

 

Говеждо гулаш

Говеждо гулаш

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг говеждо крехко месо, нарязваме го на малки късчета, осоляваме леко със сол и със счукан черен пипер, прибавяме му 6–7 лъжици мазнина и пържим, докато се зачерви силно. Изваждаме месото, а в останалата мазнина пържим 5 пълни супени лъжици брашно. Като се запържи добре, разреждаме с гореща вода и връщаме месото. Наливаме достатъчно вода, за да уври месото и получим умерено гъст сос. Осоляваме и варим на тих равномерен огън. Поднасяме гулаша с варени или пържени картофи.

Говеждо месо с тъмен сос

Говеждо месо с тъмен сос


Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг говеждо крехко месо, измиваме го и без да го нарязваме, накисваме във вода така, че да го облее. Водата сме подкиселили с 1 чаша оцет. На другия ден прибавяме 1 глава едро нарязан лук, една лъжичка сол, 1 бучка захар и слагаме месото да се свари бавно. В 2–3 лъжици мазнина запържваме 2–3 супени лъжици брашно, докато се причерви. Разреждаме запръжката с бульона на месото, като внимаваме да получим възгъстичък сос, който оставяме да поври 10–15 минути. Месото нарязваме на тънки филии и заливаме със соса. Поднасяме с варени, пържени картофи и салата.

Говеждо зимна яхния

Говеждо зимна яхния

Начин на приготвяне: Вземаме ½ говеждо месо, смляно два пъти, прибавяме 1 кафена чашка ориз, ½ връзка магданоз, 2 яйца, сол. Омесваме сместа и правим топчици, които овалваме в брашно, пак навлажняваме с вода и наново овалваме, за да поемат повечко брашно. Пускаме ги във вряща подсолена вода, колкото да се покрият. Като се посварят, пускаме цяла връзка ситно нарязан магданоз и малко черен пипер, ако разполагаме с такъв. Досваряваме на тих огън. При поднасянето заливаме с причервена с червен пипер мазнина.

Говеждо пъстра плънка

Говеждо пъстра плънка

Начин на приготвяне: Вземаме 1–1½ кг месо от контрафилето, разрязваме го по дължината на лист, начукваме с дървен чук или сатър и посоляваме. Отделно запържваме 1/4 кг смляно месо в 2 лъжици мазнина, сваряваме 1–2 моркова и 2 яйца (твърдо), нарязваме ги на ситно, нарязваме на ситно ½ връзка магданоз размесваме всичко с пърженото месо и разстиламе на тънък пласт върху осоления лист месо. Предварително сме сварили твърдо и обелили 2–3 яйца. В случай, че не разполагаме с яйца, сваряваме в подсолена вода 2 цели по-големи моркова. Слагаме по средата на месото яйцата или морковите, увиваме стегнато на руло и зашиваме, за да не изпада плънката. Слагаме завива да се пържи в 4–5 лъжици мазнина. Като се зачерви добре отвсякъде, заливаме го с 2–3 чаши гореща вода и варим, докато омекне добре месото. Изваждаме го в чиния, нарязваме с остър нож на филии, изчистваме от конците и поднасяме с грах с масло, ориз с масло или пържени картофи и салата.

Говеждо мусака със зеле

Говеждо мусака със зеле

Начин на приготвяне: Вземаме ¾ кг мляно младо говеждо месо, 1 парче сланина, 4–5 лъжици масло, 2 глави кромидлук, сол, червен пипер, 1 кисела зелка, 4 яйца и ¼ кг кисело мляко. Сланината нарязваме на дребно и заедно със запържения лук и сол на вкус прибавяме към месото. Отделно в 3–4 лъжици мас пържим зелето, нарязано на тънки ивици. Като омекне, прибавяме му черен и червен пипер. В правоъгълна тавичка нареждаме 1 пласт зеле, разстиламе месото, втори пласт зеле. Наливаме 2 кафени чашки гореща вода и слагаме мусаката да се пече. Десетина минути преди да я извадим от огъня, заливаме я с яйцата, разбити в киселото мляко.

Мусака

Мусака 

Начин на приготвяне: В 4–5 лъжици мазнина и 1 кафена чашка вода задушаваме 2 глави ситно нарязан лук, прибавяме ¾ кг смляно месо, сол, черен и червен пипер, магданоз, салца и разбъркваме без да пържим много сместа. Правим пюре от 1 кг картофи. Половината пюре разстиламе върху намазана с мазнина тавичка, върху пюрето разстиламе месото и отгоре другата половина от пюрето. Поливаме с 2–3 лъжици мазнина и 1 кафена чашка гореща вода и запичаме до зачервяване. Заливаме мусаката с 1½ чаша кисело мляко, разбито с 3–4 яйца, 1 лъжица брашно и малко сол. Запичаме наново в силна фурна.

Пълнени картофи със сос бешамел

Пълнени картофи със сос бешамел

Начин на приготвяне: Избираме 1 кг средно големи картофи, по възможност гладки и с еднаква форма. Обелваме ги и издълбаваме с ножчето за дълбане или с остра лъжичка. Приготвяме смес от 300 г мляно месо, което изпържваме с една главичка ситно нарязан лук. Към месото прибавяме 1 яйце, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 3–4 скилидки настърган чесън, посоляваме, разбъркваме и ако сместа е много гъста, прибавяме малко прясно мляко или второ яйце. Пълним картофите с тая смес и ги нареждаме на един ред в плитка широка тенджера. Поливаме с 3–4 лъжици мазнина, 1 кафена чашка гореща вода и задушаваме на тих огън. От време на време доливаме по 1 лъжица гореща вода. Като се сварят картофите, нареждаме ги в голяма затоплена чиния и заливаме със следния сос: пържим светло 2 равни супени лъжици брашно в 2 лъжици масло, разреждаме запръжката с 1½ чаени чаши мляко; варим 4–5 минути, за да получим умерено гъст сос; посоляваме и заливаме картофите.