сряда, 26 февруари 2014 г.

Мозък с магданоз

Мозък с магданоз

 Слагаме един телешки мозък да престои в студена вода 1–2 часа. Изваждаме го, изчистваме внимателно ципите му и пускаме в тенджера с вряща подсолена вода, която едва да го покрива. Прибавяме 1–2 лъжици оцет, няколко зърна чер пипер, 1–2 дафинови листа, 2–3 скилидки чесън. Оставяме да ври на слаб огън около ½ час. След това го изваждаме внимателно, да не се разкъса, оставяме да се поохлади, след което режем на правилни филийки, които нареждаме в чиния. Запържваме леко 2 лъжици масло, пускаме 1 връзка ситно нарязан магданоз и веднага изсипваме върху наредения в чинията мозък, изцеждаме отгоре лимонов сок или разтворена във вода винена киселина, украсяваме наоколо с листенца магданоз и поднасяме топло.

Мозък пане

Мозък пане

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг мозък, накисваме го в студена вода и го изчистваме от ципите. Разделяме го на две половини и всяка половина разрязваме по дължина на 4 парченца, които посоляваме със сол. Панираме след това в брашно, счукан сухар и пържим в масло до розово. Нареждаме изпържения мозък в чиния, отгоре поръсваме магданоз или черен пипер. Поднасяме с картофено пюре и салата.

вторник, 25 февруари 2014 г.

Шунка с картофи на фурна

Шунка с картофи на фурна

Начин на приготвяне: Варим до омекване 1 кг едри жълти картофи. Обелваме ги и оставяме да изстинат, след което ги нарязваме на филии. Вземаме 1 тавичка, нареждаме пласт картофи, върху които настъргваме кашкавал или натрошаваме сирене и нареждаме дребни парченца шунка, пак редим картофи, след тях — кашкавал и шунка, като най-отгоре останат картофи. Горния пласт картофи посоляваме със сол, слагаме няколко парченца прясно масло и заливаме с 1 чаша кисело мляко, в което сме разбили 3–4 яйца. Печем ястието в умерена фурна. Поднасяме с кисели краставички или пиперки.

Желе от свинско месо

Желе от свинско месо 

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг свинско филе и го слагаме да се вари в подсолена вода. Като възври, прибавяме 1 глава лук, няколко зърна черен пипер и 1–2 дафинови листа. Оставяме месото да се вари, докато омекне; 5–6 минути преди да извадим месото от бульона, прибавяме 2 супени лъжици оцет. Изваденото месо оставяме да изстине напълно и нарязваме с остър нож на правилни филийки. В бульона слагаме 2 белтъка и слагаме да възври един-два пъти, сваляме го от огъня и оставяме да се утаи, след което прецеждаме. Слагаме отново бульона на огъня да се стопли и му прибавяме 7–8 листа бял желатин, който предварително сме накиснали 1–2 часа в студена вода. Разбъркваме добре бульона и го оставяме да позастине малко, т.е. да бъде хладък. Вземаме дълбока форма, наливаме една част от тоя бульон и оставяме на студено място десетина минути да се желира. След това отгоре нареждаме красиво нарязани филийки от твърдо сварени яйца и от сварен морков, а така също и продълговати парченца от кисела краставичка и 3–4 маслинки. Върху тях нареждаме филийките от филето. Заливаме с половината от останалия бульон, слагаме на студено място да се желира и пак нареждаме отгоре резенчета от яйца, краставичка, месо. Заливаме най-после и с останалия бульон, оставяме да изстине добре и обръщаме върху голяма чиния. Украсяваме наоколо и отгоре с клончета от зелен магданоз, маслинки и поднасяме.

Печено прасенце пълнено

Печено прасенце пълнено

Начин на приготвяне: Вземаме добре изчистено младо прасенце, масло, черен и червен пипер, 1 лимон; за плънка: 1½ чаена чаша ориз, черен пипер, 100 г сухо грозде, 5–6 лъжици мазнина, 1 лъжица канела, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, сол, вода, 1 бучка захар. Измиваме добре прасенцето и го изсушаваме с кърпа. След това го натриваме отвън с нарязания лимон, като потапяме лимона в масло, после с червен пипер и пак трием, а отвътре посоляваме със сол и черен пипер. Оставяме прасенцето така да постои ½ час. Отделно си приготвяме плънката: в 2–3 лъжици масло запържваме лука, нарязан на дребно; щом лукът се поизпържи, поставяме захарта и ориза и запържваме. Прибавяме и гроздето, пипера, канелата, нарязания магданоз, сол на вкус и заливаме с 2 чаши вода. След като се посвари оризът, пълним вътрешността на прасето. Зашиваме го и поставяме в дълбока тава, на дъното на която сме кръстосали лозови пръчки; наливаме малко гореща вода и печем, като на всеки 15 минути мажем прасенцето с масло. Пече се, като се обръща, за да се зачерви от всички страни. По същия начин се приготвя прасенце с кисело зеле наоколо. Зелето трябва да е втасало добре, да е нарязано много на дребно, да е изстискано добре и да е предварително задушено с повече мазнина и червен пипер.

Зимно македонско ястие

Зимно македонско ястие

Начин на приготвяне: Вземаме 1 кг свинско месо без кости и го нарязваме на дребни еднакви късчета като за таскебап; посоляваме го със сол на вкус. Отделно вземаме 1 кг втасало хлебно тесто, разделяме го на 4 питки, които оформяваме на големина колкото десертна чинийка и ги навеждаме върху намазана тавичка. Околовръст на така оформените питки на един пръст от външната страна с пръста правим вдлъбнатинки една до друга. Размиваме 1 супена лъжица брашно в ½ чаена чаша вода, намазваме питките с брашнената кашица; разделяме осоленото месо на 4 равни части и върху всяка питка слагаме по една четвъртинка от месото. Останалата брашнена кашичка изсипваме по равно върху всичкитепитки, поливаме също всяка питка с по 1 лъжица мас (ако месото е много тлъсто, избягваме мазнината), поръсваме с черен пипер, ако разполагаме с такъв, и печем ястието в умерена фурна. Поднасяме го топло.

Месник (свинско с лук в тесто)

Месник (свинско с лук в тесто)

Начин на приготвяне: Нарязваме на филийки 1½ кг лук, посоляваме със сол, черен и червен пипер и стриваме с ръка. Нарязваме на хапки 1 кг свинско месо и го посоляваме. Замесваме тесто с 2 чаши брашно. Точим дебела кора. Слагаме я в намазана с мас тава така, че краищата й да прехвърлят отвън. Поръсваме я с мазнина и изсипваме половината лук, върху който нареждаме месото. Отгоре слагаме останалия лук, поливаме с 5–6 лъжици стопена мас. Покриваме сместа с кората, мажем я обилно с мазнина и печем в умерено силна фурна. Поднасяме месника със съда, в който се е пекъл. Режем го на масата.

Клопаница

Клопаница

Начин на приготвяне: Нарязваме на хапки ¾–1 кг свинско месо и го изпържваме в 3–4 лъжици мас. Посоляваме го. Изпърженото месо изваждаме от мазнината. Изчистваме и нарязваме 5–6 глави лук и ги счукваме със сол. Прибавяме по 1 лъжичка червен и черен пипер. Така приготвения лук слагаме в супник или малка тенджера, прибавяме изпърженото месо, похлупваме с капак и го разклащаме, докато лукът се размеси добре с месото. Поднасяме. Ястието може да приготвим и без да счукваме лука. В такъв случай трябва да го нарежем на много тънки филийки, след което да го насолим със сол, черен и червен пипер и го стрием с ръка.

Свинско бутче задушено

Свинско бутче задушено

Начин на приготвяне: Вземаме свинско бутче от младо прасе или около 1½ кг свинско филе, шпиковаме го със скилидки чесън, ивички от моркови и пушена сланина. Слагаме така приготвеното бутче да се пържи в 4–5 лъжици мазнина, докато се зачерви равномерно от всички страни, след което го изваждаме в чиния и посоляваме. В мазнината нарязваме 1 глава лук, 1–2 моркова и 4–5 скилидки чесън, позапържваме ги, връщаме месото и наливаме толкова вода, че да се покрие наполовина. Варим бутчето на умерен огън. Когато месото полуомекне, прибавяме 1 чаша бяло вино, 1 лъжица размита салца и 1–2 дафинови листа. Опитваме на сол и оставяме месото да се досвари. Изваждаме го след това в голяма чиния, нарязваме го с остър нож на тънки филии, заливаме със соса и поднасяме с пюре или пържени картофи.

Свински котлети с пикантен сос

Свински котлети с пикантен сос

Начин на приготвяне: Нарязваме котлети, начукваме ги, поръсваме със сол и слагаме да се пържат в голям тиган или широка тенджера, в която предварително сме сгорещили мазнината. Когато котлетите се зачервят и от двете страни, заливаме ги с една чаша червено вино и оставяме да се задушават върху слаб огън. Изваждаме ги и нареждаме в голяма чиния. Размиваме 1 лъжица брашно в студена вода и прибавяме към соса заедно с нарязани на дребно 1–2 кисели краставички. Щом възври, сваляме го от огъня и заливаме котлетите.