понеделник, 3 март 2014 г.

Пуйка със зеле по карловски

Пуйка със зеле по карловски

Пуйка
Начин на приготвяне: Нарязваме на големи порции добре очистена пуйка. Отделно нарязваме 1 по-голяма втасала зелка. Ако пуйката е млада, поставяме зелето на тих огън с мазнина да се задушава, за да поомекне и не се развари месото. Ако пуйката е по-стара, нареждаме пласт зеле, в средата месото и отгоре покриваме пак със зеле. По желание можем да сложим парчета сланина и сухи червени пиперки. Подправяме зелето с черен и червен пипер. Щом зелето и месото омекнат добре, заливаме с врящо масло и оставяме ястието да се запече.

Пълнена кокошка задушена

Пълнена кокошка задушена

Начин на приготвяне: Това ястие можем да приготвим от кокошка или по-голямо и охранено пиле. Измиваме дреболиите, нарязваме ги на кубчета и слагаме да се пържат в 3–4 лъжици масло; като се позапържат, изваждаме ги, а в останалото масло пържим 3–4 средно големи картофа, нарязани на кубчета. Връщаме дреболиите при картофите, посоляваме на вкус, пълним кокошката. Слагаме напълнената кокошка да се пържи в 3–4 лъжици масло; като се причерви еднакво от всички страни, започваме да наливаме по малко вода и при захлупен капак задушаваме, докато месото й поомекне. Сега размиваме 1 супена лъжица салца в ½ чаша вода, наливаме при кокошката заедно с 1 чаша вино и досваряваме. Нарязваме кокошката на правилни порции и я поднасяме с плънката и със зелена салата и репички.

Кокошка с нахут

Кокошка с нахут


Начин на приготвяне: Накисваме от вечер ½ кг нахут в пепелива вода или във вода, в която сме сложили ½ лъжичка сода. На сутринта измиваме нахута и слагаме да се вари до омекване. Отделно варим нарязана на порции с 1–2 глави ситно нарязан лук една кокошка. Когато поомекне месото й, прибавяме почти сварения нахут. Опитваме на сол (солта слагаме при варенето на кокошката), прибавяме 1 супена лъжица салца, черен пипер и 4–5 лъжици мазнина. Досваряваме ястието на тих огън.

Кокошка, печена с ориз

Кокошка, печена с ориз

Начин на приготвяне: Вземаме млада кокошка, сваряваме я цяла. Изчистваме 1½ чаена чаша ориз и го сваряваме в 5 чаши бульон от кокошката. Внимаваме оризът да не се развари много. Изсипваме го в тавичка. Отделно изпържваме кокошката, докато се позачерви еднакво от всички страни, и я слагаме в средата на ориза. Поръсваме я с масло и слагаме във фурничката да се запече около 15 минути. Поднасяме с някаква салата или туршия. По същия начин приготвяме и пилета.

Кокоша капама

Кокоша капама

Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме една млада кокошка и я нарязваме; слагаме я да се задушава бавно едновременно с ½ кг лук, нарязан на филийки, 3–4 глави чесън, обелен само от горната ципа, 3–4 червени домата (2 лъжици салца — зиме), 2 дафинови листа, червен пипер, сол, 4–5 лъжици мазнина и магданоз. Наливаме 1½ чаша гореща вода. Сваряваме ястието, като гледаме сосът да остане почти на масло.

Печени пилета с хлебна плънка

Печени пилета с хлебна плънка

Начин на приготвяне: Вземаме 2 млади пилета, изчистваме ги добре и измиваме, след което ги посоляваме отвън и отвътре и поръсваме с черен и червен пипер. Накисваме средата на 3 филии сух хляб в прясно мляко, изстискваме го, прибавяме 3 твърдо сварени и ситно нарязани яйца, малко ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер, а така също и дробчетата, нарязани на кубчета. Разбъркваме сместа и с нея пълним пилетата. Зашиваме ги, слагаме в тавичка, заливаме с ¾ чаша прясно масло, 1 винена чаша вода и поставяме да се пекат, като ги поливаме често със соса. Поднасяме ги с някаква гарнитура и салата.

Домашната кухня: Задушено пиле с вкусен сос

Домашната кухня: Задушено пиле с вкусен сос: Задушено пиле с вкусен сос Начин на приготвяне: Вземаме едно младо пиле, изчистваме го, измиваме и го оставяме да се отцеди или се по...

Задушено пиле с вкусен сос

Задушено пиле с вкусен сос

Начин на приготвяне: Вземаме едно младо пиле, изчистваме го, измиваме и го оставяме да се отцеди или се поизсушава с кърпа. Посоляваме и слагаме да се пържи в тенджера с 3–4 лъжици мазнина, като го обръщаме от време на време, за да се зачерви еднакво от всички страни. Когато полуомекне, слагаме една супена лъжица размита доматена салца или нарязваме много на дребно 2 обелени домата. Малко преди да го извадим от тенджерата, поръсваме с ½ лъжичка счукан кимион и 1 пълна супена лъжица ситно нарязан копър. Пилето поднасяме топло с някаква салата и гарнитура грах с масло или задушени картофи.

Пиле панирано

Пиле панирано

Начин на приготвяне: Когато използваме бульона от пилето за супа, най-подходящо е свареното пилешко месо да се поднесе панирано. Разбиваме 2–3 яйца, потапяме всяко парче месо в яйцата, после в счукан сухар, наново потапяме в яйцата и пържим в силно сгорещена мазнина. Пържим, докато панировката получи приятна червенина. В средата на голяма чиния изсипваме в правилна форма пържени картофи, макарони, ориз или кус-кус с масло, а наоколо нареждаме панираното месо.

Пиле фрикасе

Пиле фрикасе

Начин на приготвяне: Вземаме едно изчистено пиле и го нарязваме на порции. Слагаме го да се свари в подсолена вода. След като се свари, правим светла запръжка от 3 лъжици брашно с 3–4 лъжици масло. Разреждаме запръжката с бульон, в който е вряло пилето, като бъркаме силно, за да получим гладък сос. Разбиваме 3 жълтъка и към тях прибавяме по малко от соса, докато постепенно се стоплят. Връщаме всичко в тенджерата, прибавяме малко винена киселина или ½ чаша кисело мляко и оставяме соса само да възври. Нареждаме пилешките порции в голяма чиния, заливаме със соса, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме.