понеделник, 3 март 2014 г.

Печена дива патица

Печена дива патица

Начин на приготвяне: Изчистваме добре патицата и я накисваме от вечер в смес от вода и оцет. На другия ден я слагаме да се задушава в 4–5 лъжици масло и ситно нарязан зеленчук за супа. От време на време наливаме по малко вода. Когато патицата е готова, изваждаме я, а в маслото изпържваме 1 супена лъжица брашно; прибавяме едно клонче чубрица, 1 чаша бяло вино и оставяме да поизври виното. Наливаме 1½ чаша гореща вода, оставяме още малко водата да поври и прецеждаме соса. Поизстинала, патицата нарязваме с остър нож на порции, нареждаме в голяма чиния и заливаме със соса. Поднасяме с пилаф и някаква салата.

Пържени яребици

Пържени яребици

Начин на приготвяне: Изчистените и опърлени яребици разрязваме на половини, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Панираме всяка половина, като я потапяме последователно в разбитите яйца, в счукан сухар или брашно и накрая пак в яйца, пържим ги в повече и силно сгорещена мазнина. Поднасяме ги със салата от червено зеле и кисели краставички.

Задушени яребици

Задушени яребици

Начин на приготвяне: Вземаме изчистени 2 яребици, 4–5 лъжици масло, сол, червен пипер, бахар, 2 дафинови листа, 1 чаша вино, 3 домата, половин чаша бульон, половин лъжица брашно и малко винена киселина. Изчистваме яребиците и ги опържваме в масло, докато се зачервят отвсякъде, заливаме със сока от доматите, виното и бульона, прибавяме сол и супените подправки. Замазваме с тесто капака на тенджерата и оставяме да ври на тих огън. Като омекнат яребиците, изваждаме ги и към соса прибавяме размитото брашно и киселината и, ако има нужда, малко бульон или вода; оставяме соса да поври още десетина минути, след което заливаме яребиците.

Печени гълъби

Печени гълъби

Начин на приготвяне: Вземаме 2 гълъба, 50 г сланина, 2 филии хляб, потопени в мляко, сол, червен пипер, 1 глава лук, магданоз, 1 жълтък. Нарязваме лука много на дребно, нарязваме дробчетата и сърцата на гълъбите, като преди това сме ги попарили с вряла вода. Размесваме лука с дробчетата, осоляваме на вкус със сол и черен пипер, прибавяме изкиснатия и изстискан хляб, жълтъка и нарязания магданоз. С тази смес пълним изчистените гълъби. Покриваме ги с пържени панирани хлебни филии и заливаме със соса, който се е получил при печенето.

Задушени гълъби

Задушени гълъби

Начин на приготвяне: Изчистваме гълъбите, измиваме ги, осоляваме и свързваме с канап крачката им към тялото. Отрязваме сланина на тънък пласт, внимателно увиваме гълъбите и отново завързваме с канап. Слагаме ги в тенджера и пържим, докато се зачервят от всички страни. Прибавяме 2 моркова и 2 глави лук, нарязани на кръгчета, позапържваме и тях, след което наливаме 1 чаша бяло вино, пускаме няколко зърна черен пипер, малко магданоз. Захлупваме и слагаме гълъбите да се варят на тих огън около 1 час. Освобождаваме гълъбите от канапа, слагаме ги в голяма чиния, а отгоре прецеждаме соса. Поднасяме с пържени картофи, грах с масло и салата.

Печена млада патица

Печена млада патица

Начин на приготвяне: Вземаме добре охранена млада патица, изчистваме я, измиваме и посоляваме със сол и червен пипер, поставяме я в тавичка, намазваме патицата с масло и печем във фурната около 1 час. Изваждаме я след това в чиния, а в останалия сос доливаме 1 чаша гореща вода. Оставяме соса да поври 5–10 минути и заливаме патицата.

Пълнена гъска печена

Пълнена гъска печена

Начин на приготвяне: За печене избираме млада охранена гъска, изчистваме я добре, измиваме и посоляваме. В 2 лъжици масло слагаме 1 глава ситно нарязан лук; като поомекне, прибавяме 1 винена чаша ориз и дреболиите, нарязани на ситно. Изпържваме добре всичко, посоляваме и наливаме 1 чаша гореща вода. Варим, докато оризът попие всичката вода, сваляме от огъня и подправяме с 1 лъжичка захар, 1 лъжичка черен пипер, ½ връзка ситно нарязан магданоз и ако имаме, 1 кафена чашка стафиди; разбъркваме сместа и пълним гъската. Наливаме още 1 кафена чашка гореща вода, зашиваме, слагаме гъската в тавичка, поръсваме я с червен пипер и поливаме с 3–4 лъжици мазнина; встрани наливаме 1–1½ чаша гореща вода, в която пускаме няколко зърна ким, и слагаме да се пече около ½ час в силна фурна, след което продължаваме печенето в умерена фурна. От време на време обръщаме гъската и я поливаме със соса. Поднасяме я с пържени картофи, салата или туршия.

Гъска с вкусен сос

Гъска с вкусен сос


Начин на приготвяне: Изчистената добре и измита гъска нарязваме на порции по ставите и слагаме да се пържи в 3–4 лъжици мазнина, докато се позачервят. Изваждаме ги, прибавяме още 2–3 лъжици мазнина, в която слагаме да се пържат нарязани на колелца 2–3 моркова, 1–2 магданозени корена и ½ главичка целина. Пържим зеленчука да омекне, след което прибавяме 2 супени лъжици брашно. Запържваме и брашното, оцветяваме с 1 лъжичка червен пипер, разреждаме с 3–4 чаши гореща вода, посоляваме и щом възври сосът, прибавяме изпърженото месо. Когато полуомекне, прибавяме 1 кафена чашка вино или 2 супени лъжици оцет. Досваряваме на тих огън. Изваждаме след това месото в чиния, соса протриваме през цедка, връщаме го в тенджерата, отново пускаме месото, подправяме със ситно нарязан магданоз и поднасяме с макарони или пюре от картофи.

Пуйка, пълнена с кестени

Пуйка, пълнена с кестени

Начин на приготвяне: Изчистваме грижливо една пуйка, измиваме я и посоляваме със сол и червен пипер. Сваряваме ½ кг кестени, очистваме ги от люспите и кожицата и заливаме с 2–3 супени лъжици прясно мляко, 1–2 супени лъжици нетопено масло, сол на вкус и 2–3 бучки счукана захар. Пълним пуйката с кестените, зашиваме я и слагаме в голяма тенджера да се задушава при добре затворен капак с 4–5 лъжици мазнина, корени и подправки за супа и 1–2 чаши вода. От време на време доливаме по малко вода. Когато пуйката е омекнала, изваждаме я в тавичка, намазваме с мазнина и слагаме в силна фурна да се позачерви. Поднасяме освен със соса с пържени картофи и салата.

Пуйка, пълнена с ориз

Пуйка, пълнена с ориз

Пуйка
Начин на приготвяне: Вземаме млада пуйка (това е необходимо условие изобщо при печена птица, за да не стане нужда да я варим предварително, а при варенето голяма част от мазнината и соковете отиват в бульона), изчистваме, измиваме я добре и посоляваме отвътре и отвън. Отделно нарязваме 1 глава лук и го слагаме да се задуши в 3–4 лъжици масло, прибавяме дреболиите, нарязани на дребно, позапържваме и тях, след това прибавяме 1 непълна водна чаша ориз и позапържваме; наливаме малко гореща вода, за да се посвари оризът, след което прибавяме сол и черен пипер на вкус, 100 г сухо грозде, ½ лъжичка канела и малко ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре сместа, пълним пуйката и зашиваме. Заливаме я със стопено масло и печем на фурна. Поднасяме пуйката с гарнитура пържени или пюре картофи, грах с масло, макарони и някаква салата или туршия. Около пуйката можем да наредим кисело зеле, предварително задушено в мазнина, или картофи, нарязани на резени.