събота, 15 март 2014 г.

Щрудел с грис

Щрудел с грис

 Продукти: 1 чаена чаша грис, 1 чаена чаша брашно, 1½ чаша захар, ¾ чаша масло (може наполовина или изцяло с олио), 1 бакпулвер, 1 лъжичка канела или 2 праха ванилия.
Начин на приготвяне: В дълбок сух съд слагаме брашното, гриса, 1 чаша захар, бакпулвера и разбъркваме добре сместа. Обелваме ябълките, настъргваме ги на едрото ренде, прибавяме им ½ чаша захар, канелата и ги разделяме на 3 равни части. Намазваме с масло една тавичка и поръсваме на равномерен пласт 1 чаша от грисовата смес, отгоре разстиламе една трета от ябълките, пак ръсим 1 чаша грисова смес — ябълки, най-отгоре остават ябълки. Поливаме щрудела с мазнината и го печем в умерено силна фурна. Нарязваме го след като изстине, и го поднасяме поръсен с пудра захар.

Сладкиш с ябълки

Сладкиш с ябълки

Ябълки
 Замесваме тесто с ½ кг брашно, 150 г прясно масло и ¾ чаша захар, 1 яйце, щипка сол и около ½ чаша хладка вода. Оставяме го да почива 3–4 часа. Разточваме го след това в кръгла тавичка и намазваме с мармалад. Обелваме 3–4 еднакво големи ябълки, нарязваме ги на 4, изрязваме семенната част, след което ги нарязваме на тънки филийки. Нареждаме ги керемидообразно във вид на венец върху мармалада, поръсваме ги с канела, захар и печем сладкиша в умерена фурна. Поднасяме го поръсен с пудра захар.

Сладки със сливи

Сладки със сливи

Сини сливи
 Бием 10–15 минути 1 винена чаша прясно или топено масло с 2 кафени чашки пудра захар, прибавяме едно по едно 4 яйца цели, като бием сместа още десетина минути. Пресяваме 2 чаени чаши брашно с 1 бакпулвер и прибавяме към горната смес; разбъркваме добре и изсипваме сместа на равномерен пласт в тавичка с около 28–30 см диаметър или кейкова форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Отгоре нареждаме сливи, нарязани на четвъртинки, оваляни в брашно и поръсени с канела. Вместо сливи можем да наредим ябълки или дюли, нарязани на филийки. Печем сладкиша в умерена фурна, поръсваме го още топъл с пудра захар, а нарязваме, след като изстине.

Сладкиш с кайсии

Сладкиш с кайсии

Кайсия
 Вземаме ¼ кг краве масло, ¼ кг пудра захар, ¼ кг брашно, 4 яйца и ¾ кг кайсии. Бием маслото със захарта в продължение на 20 минути, прибавяме един по един жълтъците и бием сместа още 10 минути. Разбиваме белтъците на гъст сняг. Половината от брашното изсипваме и разбъркваме в сместа, а останалата половина прибавяме постепенно с белтъците, като бъркаме много леко. Изсипваме тестото в намазана с масло и поръсена с брашно правоъгълна тавичка на дебелина около 2 см, измиваме и изсушаваме добре кайсиите с кърпа, нарязваме ги на половини по дължина и нареждаме с отвора нагоре върху сладкиша на разстояние около 4 см една от друга. Печем в умерено силна фурна до бледорозово. След като изстине сладкишът, нарязваме го на квадратни пастички, като внимаваме кайсиите да останат в средата. Поръсваме с пудра захар.

петък, 14 март 2014 г.

Сладкиш с вишни

Сладкиш с вишни

 Бием 15–20 минути 200 г масло с 200 г пудра захар; прибавяме един по един 4 жълтъка, 3 супени лъжици кисело мляко, 1 пакетче бакпулвер и кората на ½ лимон, като не преставаме да бием сместа. Накрая прибавяме 360 г брашно. Разбъркваме, за да получим гладка смес, и изсипваме в по-голяма тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Отгоре нареждаме 1 кг череши или вишни, изчистени от костилките. Сладкиша печем в умерена фурна. Поднасяме поръсен с пудра захар.

Плодов сладкиш

Плодов сладкиш

 Разбиваме около 15 минути 150 г краве масло с 1 чаша пудра захар; прибавяме едно по едно 3 яйца цели, като продължаваме да бием сместа. В 1 чаша прясно мляко разтваряме 1 пакетче бакпулвер или 1 пълна лъжичка амонячна сода, изсипваме го към горната смес и накрая прибавяме 2 пълни чаени чаши брашно и 2 праха ванилия. Разбиваме добре тестото и го изсипваме в малка тавичка или двойна форма за торта, намазана с масло и поръсена с брашно. Отгоре нареждаме ¾ кг череши или вишни, изчистени от костилките и оваляни в счукан сухар или брашно. Печем сладкиша в силна фурна. След като изстине, го нарязваме с водна чаша на полумесеци и поръсваме с пудра захар.

четвъртък, 13 март 2014 г.

Плодова пита

Плодова пита

 Продукти: 2 кафени чашки пудра захар, 2 кафени чашки топено масло, 2 кафени чашки кисело мляко, 2–3 яйца, 1 чаена лъжичка амонячна сода, брашно колкото поеме, ¾ кг череши. Маслото бием със захарта около 10 минути, прибавяме едно по едно яйцата и киселото мляко, в което разтваряме содата; сместа бием непрекъснато. Накрая прибавяме постепенно толкова брашно, че да получим гъсто кейково тесто, което разбиваме и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка на пласт около 2 см дебелина. Отгоре се нареждат изчистените от костилките череши. Сладкиша печем в умерено силна фурна. Нарязваме на пастички и поръсваме с ванилова захар, след като изстине.
Може да се приготви, като отгоре вместо череши се наредят вишни, кайсии, сливи и др.

Сладкиш с череши

Сладкиш с череши

 Продукти: 4 яйца, 4 супени лъжици разтопено масло, 4 супени лъжици прясно мляко, 1 чаена чаша захар, 2½ чаши брашно, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат, ½ лъжичка канела, щипка сол, ¾ кг череши. Яйцата разбиваме добре със захарта, прибавяме последователно маслото (може олио), млякото, в което разтваряме содата, и накрая брашното. Сместа бием 5–6 минути и я изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Тази доза подхожда по вместимост за електрическата тенджера. Отгоре нареждаме черешите, без да им се изваждат костилките, и поръсваме с една супена лъжица захар и ½ лъжичка канела. Нарязваме сладкиша на правоъгълни пастички, след като изстине, и поръсваме с пудра захар.

сряда, 12 март 2014 г.

Пай с лимонов крем

Пай с лимонов крем

 Слагаме в дълбок съд 2 водни чаши брашно, прибавяме щипка сол, слагаме в средата на брашното ¾ чаша масло за чай и с нож го насичаме, докато се превърне с брашното на трохички. Прибавяме след това 2 супени лъжици студена вода и замесваме тесто, което оставяме на студено да почива 5–10 минути. Разточваме кора, която да покрие дъното на тавичката и се издигне 2 пръста околовръст. По желание може да накъдрим леко горния край на кората, след което я оставяме още 5–10 минути на студено. Печем я до светлорозово в силна фурна. Отделно приготвяме следния крем: смесваме 1 чаша пудра захар с 1 пълна кафена чашка брашно, ¼ чаена лъжичка сода, кората на 1 лимон и 3 жълтъка, добре разбити предварително. Към получената смес се наливат 2 чаши вряща вода, като се бърка силно сместа. Слага се на огъня, докато се сгъсти. Щом се свали от огъня, прибавя се сокът на лимона. Когато лимонът не е сочен, вземаме сока на 1½ лимон. Кремът се оставя да изстине, като се бърка често. През това време белтъците се разбиват на гъст сняг с 3 пълни супени лъжици пудра захар. Изстиналият крем се изсипва върху опечената и също изстинала кора. Отгоре се слагат белтъците, но не се заглаждат, а с ножа се издигат леко няколко кръгчета. Паят се слага в умерена фурна, докато белтъкът получи бледорозов цвят. Нарязва се, след като изстине напълно. Този пай става много сполучлив в електрическа тенджера или в тавичка с големина на двойна форма за торта (26–28 см в диаметър).

Торта с ягоди

Торта с ягоди

 Разбиваме 10–15 минути 100 г прясно масло със 100 г пудра захар, прибавяме 1 яйце, като продължаваме да бием сместа, след което прибавяме 4 супени лъжици прясно мляко, в което сме разтворили 1 чаена лъжичка бакпулвер и 1–2 праха ванилия, и накрая прибавяме ¼ кг брашно. Замесваме тестото, което разделяме на две части. Разстиламе го с леко издигнати краища и печем в 2 еднакви тортени форми. Отделно правим крем от 1 литър мляко, в което размиваме 4 лъжици нишесте или брашно, прибавяме 4 яйца, предварително добре разбити, и 1 чаша захар. Варим крема на умерен огън, като го бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти и почне да пука. Сваляме го да изстине; бъркаме го да получим гладък сос. Слагаме едната питка в тортена чиния, изливаме половината крем, върху който нареждаме ягоди, предварително изчистени, измити и изцедени. Поръсваме с пудра захар. Слагаме втората кора, нареждаме ягодите, отгоре изливаме останалия крем и поръсваме с бадеми, нарязани на иглици и леко препечени, или с едро счукани орехи.