неделя, 16 март 2014 г.

Кейк с бадеми

Кейк с бадеми

 Вземаме ¼ кг прясно масло, ¼ кг пудра захар, ½ кг брашно, сока на 1 лимон, 1 винена чаша стафиди, 100 г обелени и смлени бадеми, 1 пакетче бакпулвер, 6 яйца и 1 чаша прясно мляко. Разбиваме най-напред маслото със захарта, прибавяме след това един по един жълтъците, брашното, което предварително сме пресели, с бакпулвера, млякото, смлените бадеми и стафидите, изчистени и оваляни в брашно. Най-накрая прибавяме разбитите на гъст сняг белтъци и разбъркваме леко. Изсипваме сместа в козуначена форма с дупка в средата и печем в силна фурна. Като изстине, поръсваме го с ванилена захар.

Орехов кейк със стафиди

Орехов кейк със стафиди

 Продукти: 3 яйца, ¼ кг захар на пясък, ¼ кисело мляко, 3 супени лъжици краве масло, 2 лъжички бакпулвер, 9 супени лъжици брашно, ¼ кг орехови ядки, малко стафиди, по 1 чаена лъжичка канела и карамфил. Разбиваме маслото със захарта, прибавяме един по един жълтъците, като не преставаме да бъркаме, след това прибавяме последователно киселото мляко, бакпулвера, канелата, карамфила, брашното, разбиваме добре сместа, оставяме я да почива 1–2 часа и прибавяме орехите, нарязани на дребно и стафидите. Накрая прибавяме белтъците, разбити на гъст сняг, разбъркваме леко сместа и изсипваме във форма или тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем кейка в умерено силна фурна.

събота, 15 март 2014 г.

Орехов кейк с канела

Орехов кейк с канела

Орехи
 Вземаме 400 г брашно, 1½ чаша пудра захар, 140 г прясно масло, 4 яйца, 150 г орехови ядки, ¼ кг кисело мляко, 1–2 лъжичка канела, 1 лъжичка сода. Бием маслото със захарта до побеляване; прибавяме един по един жълтъците, като не преставаме да бием, разтваряме содата в киселото мляко, изсипваме към горната смес, след което прибавяме брашното, канелата, орехите, нарязани на парченца, и най-накрая белтъците, разбити на гъст сняг. Разбъркваме леко сместа с белтъците и изсипваме в голяма кейкова форма. Печем в умерена фурна.

Орехов кейк с лимонено желе

Орехов кейк с лимонено желе

Орехи
 Вземаме 120 г (½ чаша) краве масло, 1 чаша пудра захар, 2 яйца, ½ чаша орехови ядки, половин чаша кисело мляко, 2 чаши брашно, кората на един лимон и една лъжичка сода, Бием маслото със захарта около 15 минути. Прибавяме разбитите жълтъци и разбъркваме. След това прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, лимонената кора и брашното и все бъркаме. Най-накрая прибавяме орехите, които сме смлели или счукали на ситно и добре разбитите белтъци. Разбъркваме леко сместа и изсипваме във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем в силна фурна. След като изстине, нарязваме кейка с остър нож хоризонтално на две половини, които съединяваме със следното желе. В 1 чаена чаша вода прибавяме 1 чаша захар, сока и кората на 1 лимон и 2 лъжици нишесте. Разбиваме сместа и я слагаме да се сгъсти на умерен огън, като бъркаме непрекъснато. Оставяме пелтето да изстине и тогава пълним кейка. Отгоре поръсваме с пудра захар.

Руло с крем кафе

Руло с крем кафе

 Разбиваме на гъст сняг 4 белтъка с 4 равни лъжици пудра захар. Отделно разбиваме добре жълтъците и ги съединяваме с белтъците. Бъркаме леко. Към получената смес прибавяме 4 равни супени лъжици брашно и все леко бъркаме сместа. Изсипваме я в правоъгълна тавичка върху бяла хартия. Печем пандишпана в силна фурна до бледорозово. Опеченото тесто освобождаваме от хартията, слагаме в чиния и поръсваме с ароматизиран сироп. Отделно правим крем, като бием на огъня 4 цели яйца със 150 г пудра захар, докато почне да „пише“. Сваляме и ароматизираме с ванилия, ром или лимонена кора. Като изстине кремът, прибавяме му 150 г краве масло, предварително разбито на пяна и 1 кафена чашка охладено и прецедено гъсто сварено силно кафе. С ½ от този крем мажем тестото, навиваме на руло, отгоре мажем с останалия крем и посипваме със счукани орехи и бадеми, предварително обелени, нарязани по дължина на ивички и леко запечени.

Орехово руло с маслен крем

Орехово руло с маслен крем

Орех
 Бием 10–15 минути 5 яйца с ½ чаша захар, прибавяме 1 лъжичка бакпулвер и наново разбиваме, след което прибавяме 120 г смлени орехи и 1 равна супена лъжица счукан сухар. Изсипваме сместа в намазана с масло правоъгълна тавичка, върху която сме сложили хартия, също намазана с масло. Печем рулото в умерено силна фурна. Изваждаме го и още топло заедно с хартията увиваме на руло, след което отлепваме хартията и оставяме да изстине и запази формата си. За крем разбиваме на тих огън 3 цели яйца с 1 пълна чаша захар, докато сместа се сгъсти добре; оставяме я да се поохлади и разбиваме постепенно 120 г масло, предварително добре разбито. Ароматизираме крема с 2–3 праха ванилия или есенция по желание. Намазваме рулото с крема, като оставяме ⅔ да го покрием. Рулото гарнираме отгоре със счукани орехи или бадеми, нарязани на ивици и леко препечени във фурната.

Пандишпан с мляко

Пандишпан с мляко

 Вземаме 10 жълтъка с 300 г пудра захар и бием в продължение на ½ час, прибавяме след това 200 г брашно и разбъркваме добре сместа. Най-накрая прибавяме добре разбит снега от белтъците. Леко разбъркваме сместа и изсипваме в тавичка, намазана с масло и посипана с брашно или счукан сухар. Печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Оставяме пандишпана да изстине напълно, нарязваме го на желаните форми и заливаме с 1 кг горещо мляко, което сме подсладили на вкус и прибавили 2–3 праха ванилия.

Маслен сладкиш с мармалад

Маслен сладкиш с мармалад

 Вземаме ¾ чаша захар, 4 яйца, 3 пълни (гребнати като яйца) супени лъжици замръзнало масло, 1 лъжичка пълна амонячна сода, брашно и мармалад. Бием маслото със захарта десетина минути, прибавяме едно по едно яйцата, содата, която предварително сме разтворили в ½ кафена чашка топла вода и накрая толкова брашно, че да получим възмеко тесто; ¾ от това тесто разстиламе в тавичка, намазана с масло, отгоре разстиламе с нож тънък пласт мармалад, чийто аромат сме подсилили с 2 праха ванилия и 1 супена лъжица ром или коняк. Останалото тесто омесваме с още брашно, за да го втвърдим толкова, че да можем леко да го настържем върху мармалада на средното ренде. Печем сладкиша в умерено силна фурна. Като изстине, нарязваме го на пастички и поръсваме с пудра захар.

Фин сладкиш с орехова глазура

Фин сладкиш с орехова глазура

Начин на приготвяне: Бием 15–20 минути 200 г пудра захар, прибавяме един по един 4 жълтъка и 3 пълни супени лъжици кисело мляко, като не преставаме да бием сместа. Накрая прибавяме 360 г брашно, което сме пресели с една чаена лъжичка бакпулвер и ½ лъжичка сода. Омесваме добре тестото и разстиламе на тънък пласт в намазана с масло тавичка (за тази доза подхожда тавичка с диаметър 45–46 см). Печем в умерена фурна до бледорозово. Върху опеченото тесто разстиламе по равен пласт мармалад, чийто аромат сме подсилили с 2 праха ванилия, ром или коняк. Върху мармалада внимателно разстиламе на равен пласт глазура от останалите 4 белтъка, които разбиваме на сняг, прибавяме 200–250 г пудра захар и ¼ кг смлени орехи. Отново запичаме сладкиша. Като изстине, нарязваме го на малки пастички. Този сладкиш е извънредно фин и вкусен.

Орехова пита

Орехова пита

Орех
 Разбиваме ¼ кг пудра захар с 2 кафени чашки олио или течно масло, прибавяме едно по едно 3 яйца и 1 чаена чаша кисело мляко, в което сме разтворили 1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат, разбиваме добре сместа, след което прибавяме 1–2 чаени лъжички счукана канела, 2 кафени чашки вода и толкова брашно, че да замесим меко тесто, накрая прибавяме 1 чаша орехови ядки, нарязани на едро, обръщаме тестото леко с ръце, докато поеме орехите, и го разстиламе в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем в силна към умерена фурна. Ореховата пита поднасяме нарязана на кръгчета с тънка чаша или на правоъгълни или квадратни пастички и поръсени с пудра захар.