неделя, 16 март 2014 г.

Соленки кифлички без плънка

Соленки кифлички без плънка


Продукти: 1 чаша мас или наполовина масло, 1 яйце, 7 супени лъжици прясно мляко, 1 лъжица захар, 1 лъжица сол, 1 чаена лъжичка амонячна сода и брашно, колко поеме.
От изброените продукти замесваме умерено твърдо тесто, което точим на кори, дебели като за юфка. Нарязваме ги на триъгълници със страна 5–6 см и навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намазана с масло тава, мажем ги с разбито яйце, поръсваме с ким или едра сол и печем в умерено силна фурна.

Соленки кифлички

Соленки кифлички

Кифличка
 Вземаме 15–20 г мая, размиваме я в 1 чаша хладко мляко и я изсипваме в брашното, в което сме направили кладенче; прибавяме 1 цяло яйце, 1 лъжица масло, 1 равна супена лъжица захар, малко сол и замесваме меко тесто. Разделяме го на три топки, всяка от които разточваме на лист на дебелина на чаена чинийка. Нарязваме всеки лист на квадрати с големина по желание, в средата на всеки квадрат слагаме натрошено сирене, смесено с 1 разбито яйце, и увиваме във форма на кифлички. Нареждаме кифличките в намазана с масло тава, отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме с ким и сол. Печем ги в умерена фурна.

Соленки пурички

Соленки пурички

 От 1 чаша мазнина, 1 чаша кисело мляко, ½ лъжичка сода, 1 лъжица сол и брашно, колкото поеме, замесваме меко тесто, което оставяме да почива ½ час. Разделяме го след това на 80–85 топченца. Всяко от тях разточваме на питка, даваме й с ръка квадратна форма, намазваме с мазнина, на единия край слагаме малко сирене, разбъркано с яйце, и набиваме на пура (цигара). Нареждаме пуричките в намазана с масло тава, намазваме ги с яйце и поръсваме с ким. Печем в умерена фурна.

Солени пръчици

Солени пръчици

Солети
 Замесваме умерено твърдо тесто с 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка масло или олио, 1 чаена лъжичка оцет, 2 лъжички амонячна сода и брашно, колкото поеме. Разделяме тестото на 3–4 питки, всяка точим на кора, ½ см дебела, от която изрязваме пръчици, дълги 8–10 см и широки 1½ см. Нареждаме ги в намазана с масло тавичка, намазваме ги с разбито яйце и поръсваме с ким или сол. Печем соленките в умерено силна фурна до леко причервяване.

Соленки

Соленки №1

Солети
 От една чаша мазнина, 1 чаша добре стрито сирене, ½ чаша кисело мляко, 1 лъжичка сода, 1 лъжичка сол и брашно замесваме тесто с твърдина, да може да се точи. Разделяме тестото на две питки и всяка питка точим на кора с дебелина ½ см. Режем с нож пръчици, дълги 8–10 см и широки 1½ см. Нареждаме ги в намазана тавичка, мажем с яйце, ръсим с едра сол или ким и печем до зачервяване в силна фурна.

Соленки №2

 В една купа слагаме 1 кафена чашка олио, топено масло или мас, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица амонячна сода и сол на вкус. Прибавяме брашно и замесваме умерено твърдо тесто, което оставяме да почива 2 часа. Точим тестото на кора, дебела ½ см, мажем я с разбито яйце, ръсим с ким или едра сол, режем на пръчици и печем в намазана тава на умерен огън.

Соленки №3

 Настъргваме ¼ кг сирене, прибавяме 1 чаша мас или масло, разбиваме го със сиренето, след което прибавяме 1 чаша прясно мляко, в което разтваряме 1 чаена лъжичка амонячна сода, 1 яйце и брашно, колкото поеме, за да замесим умерено твърдо тесто. Оставяме тестото да почива една нощ. На другия ден късаме от тестото топки, които точим на питки с дебелина на чаени чинийки, режем лентички, които увиваме спираловидно, мажем ги с разбито яйце, поръсваме с ким или едра сол и печем до причервяване.

Соленки №4

Соленки
 Продукти: ¼ кг прясно масло, 1 цяло яйце и 1 жълтък, 7 супени лъжици прясно мляко, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица амонячна сода, 1½ лъжичка сол и около ½ кг брашно.
Разбиваме добре маслото, прибавяме последователно цялото яйце и жълтъка, захарта, солта, амонячната сода, разтворена в леко затопленото мляко, и накрая — брашното. Трябва да получим умерено твърдо тесто, което да се точи. Разделяме го на 2 или 3 топки, които точим на дебелина на ½ см. Нарязваме ги на дълги тънки пръчици, които мажем с яйце и печем до причервяване. По желание можем да навием пръчиците спираловидно и да ги поръсим с ким.

Саварини — охлюви

Саварини — охлюви

 Продукти: 1 чаша прясно мляко, 2 яйца, 5 супени лъжици топено масло, 1 супена лъжица захар, 20 г мая, малко сол, брашно, колкото поеме, 1½ чаша счукани орехи, 2 праха ванилия; за сиропа — 4 чаши захар, 4 чаши вода. Размиваме маята в затопленото мляко, прибавяме захарта (1 лъжица), солта и брашното — да получим кашица, която оставяме да втаса. След това прибавяме маслото, яйцата, от които отделяме 1 белтък, и брашно, колкото поеме — да получим твърдина на козуначено тесто. Разделяме тестото на две топки, всяко от които разточваме на квадратен лист със страни приблизително 30 см. Намазваме двата листа с разбития белтък и поръсваме с орехите, които сме размесили с ванилията. Навиваме на стегнато руло, което нарязваме на охлюви с около 1 см дебелина. Нареждаме охлювите в намазана с масло тава и ги оставяме да втасват. Печем ги в умерено силна фурна.
Сваряваме сироп от захарта и водата, щом възври, сваляме от огъня, оставяме да почива 10 минути, след което заливаме напълно изстиналите саварини.

Кифлички с мая

Кифлички с мая

Кифлички
 Отсяваме около 1 кг брашно, правим в средата кладенче, в което натрошаваме 20 г мая. Отделно в супник разбиваме 3–4 яйца. Прибавяме 1 чаена чаша мазнина, 1 чаша захар, 1 чаша мляко, разбъркваме добре и почваме да сипваме от течността върху натрошената мая и разбъркваме брашното. Замесваме меко козуначено тесто, което покриваме с кърпа и оставяме на топличко на втаса. Късаме от тестото топки колкото юмрук, разточваме ги на питки с големина на десертна чиния и разрязваме с ножа на четири. Приготвяме плънка от 1¼ чаша мармалад и 1 винена чаша счукани орехи или сухар (който поглъща влагата), ароматизираме с няколко капки есенция и с чаена лъжичка слагаме в основата на широката страна на триъгълниците. Завиваме на кифличка, която извиваме леко или оставяме права. Нареждаме кифличките на разстояние в намазана с масло тава и ги оставяме да втасат, докато приготвим всичките кифлички. Мажем ги след това с разбито яйце и печем до причервяване в умерена фурна. Сладката извара представлява също добра плънка: Вземаме от вечер ½ кг извара, прибавяме и ½ лъжичка сода бикарбонат, слагаме я в тюлбен или в тънко платно и накисваме в тенджера с вода. Водата сменяме от време на време. На другия ден я изстискваме добре, прибавяме ½ чаша захар, 2–3 праха ванилия (който иска, може да прибави малко стафиди или счукани орехи). Разбъркваме и с тази смес пълним кифличките.

Козуначени соленки

Козуначени соленки

 От втасалото козуначено тесто разточваме лист на дебелина около 1 см. С помощта на водна чаша изрязваме кръгове. Натрошваме сирене на дребно и го размесваме с 1–2 яйца. Във всяко кръгче слагаме по една лъжица от сиренената плънка, прегъваме и затискаме с пръсти добре краищата. Отгоре намазваме с жълтък. Нареждаме ги в тавичка и печем в умерена фурна.

Мекици

Мекици

 От втасалото козуначено тесто точим кора, дебела 1½ см, изрязваме кръгчета с чаша, които продупчваме с пръст в средата и пускаме в силно сгорещена мазнина. Пържим ги от двете страни. Опържени, ги потапяме в хладък сироп от ½ кг захар с литър вода.

Пържени бухти

Пържени бухти

Бухти
 От втасалото козуначено тесто загребваме със супена лъжица и пускаме в дълбок съд с изобилно вряща мазнина (олио или масло). Пържим бухтите до причервяване. Още горещи ги поръсваме с канелена или ванилова пудра захар. Пържени бухти можем да приготвим и с плънка, с тази разлика, че тях ги правим по-малки, отколкото печените бухти с плънка.