вторник, 18 март 2014 г.

Кадаиф

Кадаиф


 Нареждаме в намазана с масло тавичка ½ кг кадаиф. По желание по средата можем да сложим едро счукани орехи с малко канела. Една чаена чаша счукани орехи е достатъчно. Отгоре поливаме с ¼ кг топено масло или слагаме на парченца нетопено. Печем кадаифа до леко зачервяване. Оставяме го да изстине напълно и го заливаме със сироп. Сиропа приготвяме от 1 кг захар и 1 л вода — ври 20 минути от момента на възвирането, сваляме го от огъня и заливаме кадаифа. Украсяваме с разбит на гъст сняг белтък.

Баклава тригуна

Баклава тригуна

Баклава
 Замесваме тесто като за баница от ¼ кг бяло вино, 3 супени лъжици олио и ½ лъжичка сол. Оставяме тестото да почива ½ час, след което го разделяме на 32 еднакви топчици. Точим топчиците на питки колкото кафена чинийка, мажем ги с масло и съединяваме по 4, т.е. получаваме 8 кори. Точим еднакви тънки кори, които оставяме да позасъхнат. Нареждаме ги на масата една върху друга, като мажем или поръсваме добре всяка кора с масло. Последната кора също намазваме с масло, след което внимателно с остър нож нарязваме на квадрати със страна 8–10 см. Предварително приготвяме плънка от 1½ чаша смлени или счукани орехи, ½ чаша счукана галета и 1 кафена чашка мляко. Стопляме сместа на огъня и след като изстине, слагаме в средата на всеки квадрат по 1 лъжичка; прегъваме корите във вид на тригуна, притискаме леко краищата и нареждаме тригунките в намазана с масло тепсия, така че да не остават празнини. Поливаме баклавата с вряща мазнина — да цвърти, като се полива. Печем в умерена фурна. Приготвяме сироп от ¾ кг захар с 4 чаши вода. С горещия сироп заливаме баклавата, след като е изстинала напълно, захлупваме с по-голяма тепсия и покриваме с кърпа да се задуши.

Баклава с готови кори

Баклава с готови кори

Баклава
 ½ кг готови кори, 200 г масло, 3 чаши (600 г) захар, 2 чаени чаши (200 г) счукани или смлени орехи, 1 пълна чаена лъжичка канела, 2 чаши вода. Вземаме готови кори, разделяме ги на две части и слагаме поотделно на масата. Размесваме орехите с канелата и поръсваме по равна част в основата на тясната страна на корите; орехите ръсим на ивица, широка около 10 см, след което увиваме на стегнато руло. Получаваме 2 рула, които нарязваме по на 12 равни части. Намазваме двойна форма за торта, стъклен съд или емайлирана тавичка (с диаметър около 30 см) с масло и нареждаме едно до друго охлювчетата с отрязаната част нагоре. Орехите не се изсипват, защото рулото е навито стегнато. Сгорещяваме маслото силно и поливаме всяко охлювче с по една не съвсем пълна супена лъжица масло. Печем баклавата в умерена фурна около 1 час. Оставяме я да изстине. От захарта и водата приготвяме сиропа, варим го 5 минути, след което заливаме охлювчетата. След 3–4 часа ги обръщаме внимателно едно по едно, за да се напоят добре. Поднасяме ги на другия ден. Поднасят се по две охлювчета, като ги заливаме с малко от отцедения сироп.

неделя, 16 март 2014 г.

Баклава

Баклава

Баклава
 Продукти: ½ кг готови кори. 1 чаша (200 г) прясно масло, две чаени чаши (200 г) смлени или счукани орехи, 3 чаши захар, две чаши вода и 1 лъжичка канела. Нареждаме корите, като слагаме орехите, размесени с канелата, на две места. Наредената баница нарязваме на ромбове или квадрати. Заливаме я с врящото масло и печем. Оставяме я да изстине. От захарта и водата приготвяме сироп. Варим го 5 минути, които отброяваме от момента на възвирането. Преди да свалим сиропа от огъня, прибавяме ½ лъжичка винена киселина или сока на ½ лимон. Оставяме го да почине 5 минути, след което поливаме баклавата.

Тиквеник

Тиквеник

 Замесваме тесто с 1½ чаша хладка вода, 1 лъжичка олио, 1 лъжица оцет, щипка сол и брашно, колкото поеме. Разделяме тестото на 24 топчета, които разточваме на малки питки. Мажем питките с мазнина и съединяваме по четири, така че да получим 6 кори. Точим корите и нареждаме в тавичка, като ги накъдряме. Върху всяка кора поръсваме мазнина и слагаме настъргана тиква. Горната кора се стараем да разточим приблизително на големината на тавата. Слагаме я върху тиквата, като изравняваме грижливо краищата. Нарязваме на квадрати, поръсваме с мазнина и печем в силна фурна до зачервяване. Поднасяме тиквеника, поръсен със захар. Плънката за този тиквеник можем да приготвим от всякакъв вид тиква. Тиквата обелваме, настъргваме, преди да сме замесили тестото, посоляваме леко със сол и оставяме да престои така около 1 час, след което изстискваме водата, прибавяме 1–2 лъжици олио, захар на вкус, малко канела и 1 лъжичка сол и ½ чаша счукани орехи.

Мързелив щрудел

Мързелив щрудел

 Вземаме ½ кг брашно, ¾ водна чаша олио или топено масло, ½ чаша вода, малко сол и на върха на ножа сода. От изброените продукти замесваме тесто, което разделяме на две части. Едната част разстиламе с точилка или ръка толкова, че да покрие дъното на тавичката, в която ще печем щрудела; върху нея поръсваме счукан сухар или счукани орехи, разстиламе настъргани ¾–1 кг ябълки, предварително изстискани, поръсваме ги с малко захар, канела и сухар и върху тях разстиламе другата половина от тестото. Печем в силна фурна. Нарязваме щрудела, след като изстине, и го поръсваме с пудра захар.

Щрудел с череши или ябълки

Щрудел с череши или ябълки

Щтрудел
 Отсяваме брашно, правим кладенче, наливаме 1½ водна чаша хладка вода, прибавяме по една супена лъжица оцет и олио, щипка сол и замесваме умерено твърдо тесто. Разделяме тестото на 5 равни части: разточваме всяка на лист колкото голяма чиния, намазваме я с хладко разтопено масло и сгъваме двата срещуположни края, така че само да се срещнат, намазваме с масло, съединяваме другите два срещуположни края, намазваме пак с масло, сгъваме и получаваме правоъгълник, намазваме за последен път, сгъваме и получаваме квадрат. Така сгъваме всички листи тесто и оставяме да почива 10–15 минути. До това време изчистваме от костилките и дръжчиците 1–1½ кг череши и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцежда сокът им. Разточваме с дебела точилка всяка питка от тестото на правоъгълник с дълга страна според дължината на тавичката, в която ще печем щрудела (дадената пропорция е за обикновените алуминиеви или емайлирани тавички), и я поръсваме с мазнина. В основата на дългата страна поръсваме пласт счукан сухар, смесен с канела или ванилия, върху сухара слагаме 1/5 част от изчистените череши, поръсваме отгоре със сухара и навиваме на руло, слагаме рулото в намазана с масло тавичка. По същия начин приготвяме останалите питки. Намазваме щрудела с масло и го печем в умерено силна фурна. Поднасяме го поръсен с канелена или ванилова пудра захар. По същия начин приготвяме щрудела с ябълки: настъргваме ябълките на едрото ренде, изстискваме ги и размесваме с ½ чаша счукани орехи, ½ чаша захар и 1 лъжичка канела.

Сладка баница с ориз

Сладка баница с ориз

 Замесваме тесто от ½ кг брашно, 2 яйца, 1 супена лъжичка оцет, малко сол и толкова хладка вода, че да получим тесто като за баница. Омесваме го добре и оставяме да постои ½ час. През това време сваряваме сутляш от 5–6 супени лъжици ориз с 1 литър мляко, 2 чаши вода, захар на вкус и малко канела. Внимаваме сутляшът да бъде порядък, отколкото обикновено го приготовляваме. Оставяме го да изстине, след което му прибавяме 4–5 цели яйца. Разделяме тестото на две части и всяка от тях по на 6 части, които правим с точилката на малки питки и съединяваме помежду с масло. Разточваме на кора; с едната кора покриваме тавичката (средно голяма), като гледаме краищата й да покрият и стените на тавичката. Изсипваме сутляша, разстиламе го еднакво навсякъде и покриваме с втората кора, която набираме леко. Надупчваме отгоре на 3–4 места с вилица и печем. Нарязваме баницата, след като изстине, и я поднасяме поръсена с канела или ванилова пудра захар.

Тутманик с мая

Тутманик с мая

 Слагаме в дълбок съд 3 чаени чаши брашно, прибавяме щипка сол, натрошаваме 20 г мая и наливаме постепенно толкова вода, че да замесим меко тесто. Оставяме го на топло да втаса. Разделяме го, след като втаса, на 12–13 топки, които потапяме в загрята мазнина и разтегляме с ръка на кора за малка тавичка (28–30 см) — електрическата тенджера подхожда за тази доза продукти. Натрошаваме 200 г сирене и го размесваме с 3–4 яйца. Върху всяка кора ръсим по малко сирене. Най-отгоре намазваме мазнина и яйце и печем тутманика. Поднася се топъл с кисело мляко.

Милинки

Милинки

 Слагаме в една тава около 1 кг брашно, правим в средата кладенче, в което натрошаваме 20 г мая, прибавяме ½ лъжичка сол, 1 кафена чашка мазнина, както и 2 чаени чаши вода, и замесваме меко тесто. Намазваме обилно с масло една тава с около 35–38 см в диаметър, слагаме тестото в тавата и го разстиламе с ръце, докато покрие цялата тава; намазваме тестото с 3 лъжици мазнина, поръсваме със ситно натрошено сирене и сгъваме листа отдолу и отгоре, както и встрани така, че получаваме тесто в квадратна форма. Наново разстиламе тестото, докато покрие тавата, намазваме с мазнина, поръсваме със сирене и пак сгъваме. Така повтаряме 4 пъти. Ако тестото почне да лепне по тавата, намазваме я наново. След като разстелем тестото четвъртия път, нарязваме на квадрати, намазваме с мазнина и слагаме на топло да втасат милинките. Разбиваме две яйца с 4–5 супени лъжици кисело мляко, мажем втасалите милинки и слагаме да се пекат в силна или умерена фурна. Поднасяме милинките топли. За тази пропорция ни са необходими ¼ кг сирене и ¼ кг масло или мас.