четвъртък, 20 март 2014 г.

Желе от ябълки

Желе от ябълки

Ябълки
 Обелваме и нарязваме ½ кг ябълки на еднакви резенчета и ги пускаме във врящ сироп от 3 чаши вода, 2½ чаши захар и сока на ½ лимон или малко лимонтузу. Щом станат прозрачни ябълките, без да се разварят, изваждаме ги с решетеста лъжица. В 2–3 супени лъжици гореща вода разтапяме 20 г желатин, изсипваме го в сиропа и разбъркваме, за да се разтопи добре, и слагаме на студено място. Като се поохлади, прибавяме лимонова есенция и по желание малко розова боя. Изплакваме формата, в която ще изстудим желето, със студена вода, слагаме я в съд с лед или малко студена вода, изсипваме малко от желето. Като замръзне, нареждаме половината ябълки във форма на звезда, отгоре сипваме пак малко желе и като застине, нареждаме и другата половина ябълки. Върху тях сипваме останалото желе. След като замръзне добре, обръщаме го в голяма чиния, наоколо го украсяваме с резенчета от сварени ябълки.

Желе от ягоди

Желе от ягоди

Ягоди
 Вземаме добре узрели ягоди, изчистваме венечните листа, измиваме ги добре, след което ги смачкваме. Прецеждаме ги през гъсто сито или тюлбен и отмерваме сока. На ½ литър ягодов сок прибавяме пудра захар на вкус, сока от ½ лимон и 1 супена лъжица ром. В 1 кафена чаша гореща вода разтапяме 15 г желатин, прибавяме го към ягодовия сок, разбъркваме, изсипваме в подходяща форма, намокрена със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме желето в стъклена чиния и го украсяваме с каймак.

Пудинг от бял хляб

Пудинг от бял хляб

 Вземаме 1 русенско хлебче или ½ бял хляб, 1 литър прясно мляко, 1 чаша захар, 4 яйца, 150 г или 6–7 лъжици стопено масло, 2 праха ванилия, плод от някакво сладко или конфитюр.
Нарязваме хляба на филии около 1 пръст дебели и ги потапяме в млякото. Намазваме с масло една двойна форма за торта или тавичка с диаметър около 28 см и нареждаме половината от натопения в мляко хляб. Поливаме с половината препържено масло и нареждаме дребно нарязани ароматни плодове от сладко или конфитюр, като вишни, малини, ягоди, смокини, портокалови кори и др. Ако имаме орехи или бадеми, можем да поръсим със счукани или смлени орехи. Отгоре нареждаме останалите филийки хляб. Разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме останалото от филиите мляко и ванилията и наново разбиваме. Отделно разбиваме на сняг белтъците, отделяме ⅓ от снега, а останалите ⅔ прибавяме постепенно към жълтъците и млякото, като разбъркваме леко сместа. Поливаме филиите с останалото масло, след което ги заливаме с яйчената смес. Отгоре намазваме с отделения белтък на равномерен пласт и печем пудинга в умерена фурна.
Нарязваме го като торта и поднасяме полят с малинов сироп или ванилов сос, който приготвяме по следния начин: разбиваме 2 жълтъка с 1 равна супена лъжица нишесте или бяло брашно, наливаме ½ л прясно мляко, прибавяме ½ чаша захар и варим соса на умерен огън, като го бъркаме непрекъснато, докато почне да пука. Прибавяме 1 прах ванилия и сваляме от огъня.

Оризов пудинг

Оризов пудинг

 Една чаена чаша ориз варим в 3 чаши мляко и 1 чаша вода. Като се свари, сваляме го от огъня и оставяме да изстине. Разбиваме 2 пълни супени лъжици краве масло с 1 чаша захар, прибавяме един по един 4 жълтъка, като бием непрекъснато сместа; съединяваме я с изстиналия ориз и прибавяме две супени лъжици стафиди. Накрая прибавяме белтъците, разбити на гъст сняг и леко разбъркваме. Изсипваме сместа в намазана с масло форма и печем около 1 час в силна фурна. Обръщаме го в голяма чиния, заливаме с малинов сироп или ванилов сос и поднасяме.

Ябълков пудинг

Ябълков пудинг

 Вземаме 4 яйца, 2 чаши обелени и настъргани ябълки, 1 чаша прясно мляко, 1 чаша пудра захар, 1 чаша счукан сухар, ½ чаша горещо краве масло. Бием яйцата със захарта около 15 минути; прибавяме последователно млякото, сухара, ябълките и накрая горещото масло. Разбъркваме сместа и изсипваме във форма, чиито стени сме облели с карамелизирана захар. Печем в умерена фурна. Обръщаме в чиния, след като поизстине.

Пудинг от череши

Пудинг от череши

Череши


 
 Вземаме 1 л мляко, 150г грис, 200 г прясно масло, 200 г пудра захар, 8 яйца, 3 супени лъжици смлени бадеми, 1 кг череши, кората на 1 лимон, малко канела. Сваряваме гриса в млякото и го оставяме да изстине. Разбиваме маслото на пяна; прибавяме захарта, бадемите, жълтъците един след друг, гриса, черешите, на които сме извадили костилките, лимонената кора и канелата и разбъркваме сместа; накрая прибавяме разбитите на гъст сняг белтъци, леко разбъркваме и изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Печем в умерена фурна. Поднасяме пудинга поръсен с пудра захар.

Пудинг дипломат

Пудинг дипломат

 Продукти: 1 л прясно мляко, 8 яйца, 2 чаши (350 г) захар, 150 г сух бял хляб или козунак, 100 г сухо грозде, 1 кафена чашка захаросани плодове, 2 праха ванилия, ¾ чаша захар за карамел.
Разбиваме добре яйцата, прибавяме млякото, в което сме разтопили захарта, ванилията и гроздето. Хлябът и плодовете нарязваме на дребни кубчета и слагаме в крема. Карамелизираме останалата захар и я изсипваме във форма, която бързо разклащаме, за да покрие захарта добре стените, изсипваме сместа и печем във водна баня. Поднасяме го със карамеловия сироп.

Омлет плам

Омлет плам

 Продукти: 5 яйца, 100 г пудра захар, ½ чаша плод от сладко или конфитюр и 1 лъжица ром. Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме половината захар и бием докато получим гъст сняг. Отделно разбиваме жълтъците с другата половина захар; прибавяме постепенно снега от белтъците, като бъркаме леко сместа. Изсипваме я в намазана с масло чиния от огнеупорно стъкло или емайлирана и печем в умерено силна фурна. След като изстине пламът, отгоре нареждаме плодовете от сладкото, поръсваме с около 1 супена пълна лъжица пудра захар, заливаме с рома и запалваме в момента на поднасянето.

сряда, 19 март 2014 г.

Панирани филии

Панирани филии

 Нарязваме филии сух бял хляб, потапяме ги за момент в студено мляко или вода, след това в добре разбито яйце и веднага ги пържим в силно сгорещено олио или масло. Пържим филийките, докато получат златист цвят и от двете страни, слагаме ги в дълбок съд, поръсваме ги с пудра захар, смесена с канела и веднага захлупваме съда, за да омекнат.

Палачинки

Палачинки

Палачинки
 Разбиваме добре 3 яйца с ½ чаша прясно мляко, ½ чаша вода, ¼ лъжичка сол и брашно, колко поеме, за да може сместа да тече на гъста каша. Сгорещяваме силно тигана с 1 лъжичка масло и с разливната супена лъжица сипваме от сместа, като раздвижваме тигана бързо и на всички страни така, че сместа да покрие равномерно цялото дъно. Пържим палачинките, като разклащаме от време на време тигана; щом видим, че палачинката е добре изпържена от едната страна, обръщаме я с помощта на ножа да се изпържи и от другата страна. Готовите палачинки намазваме с мармалад, който предварително сме разбили, за да може да се маже леко и равномерно. Навиваме палачинките, нареждаме ги в чиния, поръсваме с ванилова захар и поднасяме по възможност още топли.