сряда, 2 април 2014 г.

Бонбони карамел

Бонбони карамел

 В по-дебела тенджера или тиган сипваме ½ кг захар и я слагаме на силен огън. Когато захарта получи светлокафяв цвят, прибавяме ¼ кг орехови ядки. Разбъркваме бързо сместа, с 2 вилици изваждаме оваляните в карамела ядки и ги поставяме в леко намазана с масло тава. Гледаме да гребваме с вилицата бонбони колкото малък орех. След това, докато са още топли, но да могат да се оваляте ръце, правим кръгли бонбони. Ако искаме карамелът на бонбоните да е по-дебел, карамелизираме още захар, пускаме бонбоните да се овалят повторно и ги изваждаме пак с вилиците в тавичка, за да изстинат и се втвърдят.
Освен с орехови ядки, такива бонбони могат да се приготвят и с ядки от бадеми, лешници или фъстъци.

Бонбони фондан

Бонбони фондан

 Слагаме в тенджера 1¼ кг (или 6 чаши) захар с 1½ чаена чаша вода и варим, без да бъркаме, сироп, докато се сгъсти толкова, че капка, пусната в чаша със студена вода, да не се разлива, а да образува меко топче. Преди да свалим сиропа от огъня, прибавяме 3 чаени лъжички лимонов сок или 1 лъжичка счукана винена киселина. Изсипваме сгъстения сироп върху тавичка, леко намазана с масло, и го оставяме да позастине, като внимаваме да не се втвърдят краищата. Събираме на купчинка и бъркаме с лъжица сгъстения сироп, докато побелее. Щом започне да става на бучки, омесваме го с ръка, докато получим съвсем гладко тесто. Тестото слагаме в супник и го покриваме с хартия, намазана с масло, за да не хване корица. От така приготвеното захарно тесто — фондан, правим бонбони с ръка или с шприц.
Захарното тесто можем да боядисваме с розова, жълта, зелена боя. За аромат на белия фондан слагаме ванилия, на розовия — розова вода, а на жълтия — портокалова есенция.

Бонбони с орехови ядки

Бонбони с орехови ядки

Орехи
 Счупваме внимателно орехи, като разделяме ядките на две половини. Слагаме в супник 2 чаени чаши захар, прибавяме 1 неразбит белтък, 2 чаени лъжички студена вода и 2 праха ванилия. Сместа разбъркваме добре и правим от нея топчици, от двете страни на които прилепваме по половин орехова ядка. Вместо орехови ядки можем да използваме ядки от лешници, фъстъци или бадеми.

Сухи сини сливи — бонбони

Сухи сини сливи — бонбони

Сини сливи
 От бял фондан и сухи сини сливи можем да приготвим вкусни бонбони. Избираме по-едри сливи, които измиваме добре. След това ги изсипваме в цедка и слагаме да постоят 5 минути на пара върху тенджера с вряща вода. Разрязваме сливите с нож от едната страна и след като извадим костилките, ги пълним с бял фондан. Така приготвените сливи овалваме в захар.

Орехови бонбони с пияни вишни

Орехови бонбони с пияни вишни

Бонбони
 Разбиваме много добре 2 белтъка, прибавяме към тях 1 чаена чаша пудра захар и отново ги разбиваме, след това прибавяме ¼ кг смлени орехи, 3–4 праха ванилия и омесваме добре сместа. От нея правим 25 топчета, които оформяме с влажна ръка. В средата на всяко топче слагаме по 1 вишничка, напоена с алкохол. Ако нямаме такива вишнички, правим бонбоните без плънка и ги овалваме в захар.

четвъртък, 20 март 2014 г.

Варено жито ашуре

Варено жито ашуре

 Вземаме грухано жито, измиваме го добре, заливаме с повече вода и варим, докато уври добре - дори да се развари. Завиваме го с дебела кърпа, слагаме капака и оставяме да престои така една нощ. На другия ден го слагаме наново на огъня, прибавяме захар на вкус, едро счукани орехи, белени фъстъци, сухо грозде или сини сливи, нарязани на парченца, бадеми (може и само каквото имаме под ръка). Варим житото с тия продукти още 10–15 минути. Сваляме го от огъня и веднага му прибавяме 3–4 листа желатин, предварително накиснат 1 час в студена вода и 1–2 лъжички канела; разбъркваме и изсипваме в къдрава форма или в тавичка. След като замръзне, обръщаме ашурето в голяма чиния. Поднасяме поръсено със счукани орехи и канела.
Ашурето можем да приготвим и без желатин — тогава го насипваме в отделни чинийки и поръсваме с орехи и канела.

Нуга-халва

Нуга-халва

 Вземаме 1 голяма чаена чаша захар, сипваме захарта в тенджера, прибавяме ¾ чаша мед и варим сместа, докато се причерви, след което сваляме от огъня. На края на печката разбиваме на гъст сняг 5 белтъка и постепенно лъжица по лъжица ги прибавяме към горещата захарна смес, като бием непрекъснато сместа. Слагаме сместа наново на края на печката, като внимаваме да не се сгъсти много; нарязваме умерено дребно ½ кг орехи и ги прибавяме към горещата бяла смес — сега бъркаме леко сместа.
Върху 1 тавичка с размери като двойна форма за торта слагаме намаслена хартия, изсипваме сместа и я разстиламе с нож на равномерен пласт. Покриваме също с на маслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. На другия ден нарязваме халвата на правоъгълници или квадрати. Халвата се реже леко и правилно, когато ножът е остър и потопен във вода. Вместо между намаслена хартия халвата може да притиснем за една нощ между две вафлени кори.
По желание халвата ароматизираме с ванилия, есенция бергамонт, лимонена есенция и др.

Грис-халва

Грис-халва

 Заливаме с 2 чаени чаши вода 1 чаша захар и слагаме да възври. До това време в половина чаша топено масло пържим 1½ чаша грис, докато получи златист цвят, заливаме гриса с врящия сироп и бъркаме бързо, докато поври 5 минути. Сваляме от огъня, покриваме тенджерата с кърпа, сгъната на няколко ката, похлупваме с капака и оставяме да се задушава. След 15–20 минути отхлупваме, леко разронваме гриса с лъжица и наново завиваме, докато изстине. Така приготвена, халвата става ронлива и много вкусна. Изсипваме я в чинии и поръсваме със счукани орехи и канела.

Празничен сутляш

Празничен сутляш

 Една чаена чаша ориз полусваряваме в 2 чаши вода; прибавяме 3 чаши прясно мляко и захар на вкус и досваряваме ориза. Накрая прибавяме 2 жълтъка и прах ванилия. Вземаме средно големи ябълки, като изчисляваме по 1 на лице, обелваме ги, издълбаваме семенната част и полусваряваме в рядък захарен сироп. Внимаваме да не омекнат много и се разкъсат. Изсипваме сутляша в голяма чиния, нареждаме отгоре ябълките, а във вдлъбнатината на всяка ябълка слагаме плод от сладко или конфитюр. Най-подходящ е кайсиев плод.
Десерта можем да залеем с малинов сироп или рядък ванилов сос.

Сутляш

Сутляш

 В 2 чаени чаши вода слагаме да се вари ½ чаша ориз; когато водата поизври, прибавяме 2 чаени чаши мляко, захар на вкус и на върха на ножа сол. Щом оризът възври наново, започваме да го бъркаме силно с тела за разбиване на яйца. Продължаваме бъркането, докато оризът се свари. Размиваме 1 супена лъжица брашно или нишесте в ½ чаша студена вода и го изсипваме в сутляша при постоянно бъркане. Оставяме сутляша да възври, след което го насипваме в чинии. Отгоре го поръсваме със счукана канела.