сряда, 9 април 2014 г.

Пастет от яйца и сирене

Пастет от яйца и сирене


Продукти: 3 яйца, бучка сирене (около 50 г), 1 супена лъжица олио.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 10 мин, обелват се и се нарязват ситно. Прибавя се сиренето и с вилица се разбива, докато се получи кремоподобна маса, като се прибавя олиото. По желание се ръси с черен пипер.

Млечен пастет от сирене „крема“

Млечен пастет от сирене „крема“

Продукти: 2 пакетчета „Крема“, 1 пакетче масло, 1 глава чесън, 2 супени лъжици олио, щипка сол.
Начин на приготвяне: Кремата и маслото се оставят на стайна температура да омекнат и се разбиват в дълбок съд с миксер или с лъжица. Прибавят се счуканият чесън, олиото и солта и се разбърква, докато се получи гъста смес. По желание може да се поръси черен пипер. Оставя се да се охлади.

Гарнирани „гъби“ от варени яйца

Гарнирани „гъби“ от варени яйца

Продукти: 5 яйца, 100 г шунка, 100 г телешки салам, 100 г пушено сирене, 1 домат, ½ опаковка майонеза, сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 10 мин и се поставят в студена вода да изстинат. Обелват се и се изрязва краят на заострената им част. Разрязват се напречно на 2 части. Нареждат се изправени в плоска чиния и се посоляват. Шунката, саламът, пушеното сирене и доматите се нарязват на кръгли парчета. Всяко яйце отгоре се гарнира с едно кръгче по избор и „гъбите“ са готови. Доматите се посоляват, а върху останалите продукти се слага по една чаена лъжичка майонеза. „Гъбите“ се сервират с кисели краставици.

Варени яйца с майонеза

Варени яйца с майонеза

Продукти: 3 яйца, ½ опаковка майонеза, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 10 мин, обелват се, нарязват се напречно на половинки и се нареждат в чиния с жълтъка нагоре. Посоляват се и отгоре се маже майонезата, която се разнася с нож, така че яйцата да се покрият равномерно. Поръсва се черен пипер.
Варените яйца може да се настържат на ренде или да се нарежат на кубчета и да се разбъркат с майонезата.

понеделник, 7 април 2014 г.

Топъл сандвич с кайма

Топъл сандвич с кайма

Кайма
Продукти: бял хляб, 250 г кайма, 1 яйце, парче кашкавал, голямо колкото кибритена кутия, ½ филия бял хляб (за каймата), 1 малък домат, 1 супена лъжица олио, ½ чаена лъжичка сол, чубрица, краве масло.
Начин на приготвяне: Каймата се слага в дълбок съд и се прибавят яйцето и настърганият кашкавал, накиснатият във вода и изцеден хляб, настърганият домат, солта, олиото, 2 супени лъжици вода и чубрица по вкус. Разбърква се много добре. Филиите се намазват тънко с маслото и отгоре се нанася сместа. Пекат се в предварително загрят грил до зачервяване. С това количество смес може да се приготвят 6–8 сандвича в зависимост от големината на филиите.

Топъл сандвич със сусам (мак, ким)

Топъл сандвич със сусам (мак, ким)

Исландски мак

Продукти: бял хляб, краве масло, сусам (мак, ким), сол.

Начин на приготвяне: Филиите се намазват с маслото, поръсват се обилно със сусама и се посоляват. Пекат се до зачервяване.

Ако се използува ким, той предварително се счуква или се смила.

Топъл сандвич с гъби

Топъл сандвич с гъби

Гъби



Продукти: гъби (стерилизирани или прясно сварени), бял хляб, краве масло, чесън, сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на по-малки парченца и се прибавя счуканият в дървен хаван или ситно нарязан чесън. Посолява се и се разбърква. Филиите се намазват с маслото, леко се посоляват и отгоре се мажат със сместа. Пекат се до зачервяване. Поднасят се с лимон.

Топъл сандвич със сирене

Топъл сандвич със сирене

Продукти: 50 г сирене, 1 жълтък, бял хляб, краве масло, червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се натрошава в по-дълбока чиния, прибавят се жълтъкът, ½ чаена лъжичка вода и щипка червен пипер и се разбърква добре. Филиите се намазват тънко с маслото и отгоре се разстила сместа. Пекат се до зачервяване.
Вместо с червен пипер сандвичите може да се приготвят с черен пипер или с чубрица.

Топъл сандвич с шунка

Топъл сандвич с шунка

Печена „Селска шунка“


Продукти: бял хляб, шунка, краве масло.
Начин на приготвяне: Филиите се намазват с маслото и отгоре се нареждат тънки парчета шунка. По желание може да се поръси малко чубрица. Сандвичите се пекат до зачервяване. Поднасят се с горчица.

Топъл сандвич с домат и лук

Топъл сандвич с домат и лук

Домати

Продукти: 1 глава лук, краве масло, бял хляб, 1 домат, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се изчиства, измива се и се нарязва ситно. Прибавят се настърганият домат и щипка сол и се разбърква. Филиите се намазват с масло, а отгоре — със сместа. Пекат се до зачервяване.