четвъртък, 15 май 2014 г.

Кървавица с пикантен сос

 Кървавица с пикантен сос 

КЪРВАВИЦА
Продукти: 300 г кървавица (за предпочитане домашна), 3 супени лъжици олио, сол, червен пипер.
Начин на приготвяне: Кървавицата се нарязва на парчета, широки около 1 см, които се пържат в сгорещеното олио 2 мин от едната и 2 мин от другата страна. Прибавят се ½ чаена лъжичка червен пипер и щипка сол, разбърква се и веднага се залива с една кафена чаша топла вода. Разбърква се внимателно, похлупва се и се оставя да ври на тих огън още 3 мин.

сряда, 14 май 2014 г.

Зимно предястие

 Зимно предястие

 
Продукти: 200 г пушени гърди.
Начин на приготвяне: Пушените гърди се нарязват на продълговати парчета и се нареждат в тавичка. Пекат се в загрята фурна. След 1–2 мин те се запичат и се извиват. Обръщат се и след още 1–2 мин са готови. Мазнината също е вкусна.

вторник, 6 май 2014 г.

Гъби по испански

Гъби по испански

МАНАТАРКА
Продукти: 1 кг пресни култивирани гъби печурки, 100 г пушени гърди, 1 глава чесън, сол. 
Начин на приготвяне: Гъбите се измиват добре и се отстраняват пънчетата им. Подбират се здрави и почти еднакви по големина гъби и се нареждат в тава с отворите нагоре. Чесънът се нарязва ситно, а пушените гърди — на малки парченца. Отворът на всяка гъба се посолява и се поставя малко чесън, а отгоре — 2–3 парчета от пушените гърди. Фурната се загрява предварително. Гъбите се пекат 5 мин на по-силен огън и 10 мин — на по-слаб. Поднасят се топли. Пресните гъби се мият по следния начин: Заливат се с вода, която да ги покрие, и се прибавят 2 супени лъжици царевично или обикновено брашно. Разбъркват се хубаво с ръце, при което по-голямата част от замърсяванията падат. След това всяка гъба се доизмива поотделно.

ГЪБИ С МАСЛО

ГЪБИ С МАСЛО

Печурка
 
Продукти: 1 буркан стерилизирани гъби печурки, ⅓ пакетче краве масло, сол.
Начин на приготвяне: Подбират се само целите гъби, като им се отрязват пънчетата, и се нареждат в тавичка с отворите нагоре. Във всяка гъба се слагат парченце масло и щипка сол. Запичат се 2 мин в предварително загрята фурна. По желание може да се поръсят с черен пипер. От останалите гъби и от пънчетата се приготвя друго ястие (вж. „Ястия с гъби“).

Печени филии с пушено сирене

Сирене със закваска от плесени

Печени филии с пушено сирене


Продукти: 1 френско хлебче, 200 г пушено сирене, ⅓ пакетче краве масло.
Начин на приготвяне: Хлебчето се нарязва на филии, които се намазват тънко с масло. Отгоре се поставя парче пушено сирене, дебело колкото половината на филията. Филиите се нареждат в тавичка и се пекат в предварително загрят грил. Може да се използува и готварска електрическа печка, ако има горни реотани с инфрачервени лъчи. След като се зачервят, филиите се изваждат. Поднасят се топли.

Пържени филии за мезе


Пържени филии за мезе

 
 
Продукти:
хляб, олио, чесън, сол.
 
Начин на приготвяне: Нарязват се филии от хляб „Добруджа“ или „Стара Загора“ с дебелина около 1,5 см. В тигана се сгорещява олио (1½ супени лъжици за една филия от средната част на хляба). Филиите се пържат половин минута от едната и половин минута от другата страна. Изваждат се, натъркват се със скилидка чесън, посоляват се и се поднасят топли. Филиите са много подходящи като мезе за вино и бира. Може да се приготвят и с пресен чесън, но той трябва да се нареже ситно, да се посоли и да се посипе върху филията. Дозировката на мазнината е много важна. При повече олио хлябът ще го попие и ще стане мазен.

понеделник, 14 април 2014 г.

Подлучени яйца

Подлучени яйца

Яйце на щраус
Продукти: 4 яйца, ½ пакетче краве масло, 1 глава чесън, щипка сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 5 мин и се обелват, докато са топли. Маслото се разтопява в дълбок съд и се слагат яйцата. Похлупват се и се пържат 3 мин, като от време на време съдът се разклаща; огънят не трябва да е много силен, за да не прегори маслото. Яйцата се изваждат и се разрязват на две. Нареждат се в чиния и се посоляват. В мазнината се слага ситно нарязаният чесън, солта и 2 супени лъжици вода и се пържи 2 мин. Яйцата се заливат с тази смес. При сервирането може да се залеят с кисело мляко. По желание може да се поръсят с черен пипер.

сряда, 9 април 2014 г.

Предястие „Дунав“

Предястие „Дунав“

Продукти: 1 рибена консерва филе скумрия „Дунав“, 1 глава стар или няколко стръка пресен лук, 1–2 домата (може и стерилизирани), 10–15 маслини, олио и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на дребни парчета и се прибавят доматите, лукът и маслините. Полива се с олиото и лимоновия сок.

Гъби с шунка

Гъби с шунка


Продукти: ½ буркан стерилизирани гъби печурки, 100 г шунка, олио, сол, лимон и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите и шунката се нарязват ситно върху дъска и се слагат в подходяща чиния. Посоляват се, поливат се с олио и с лимонов сок, поръсват се с черен пипер и се разбъркват.

Бакла с майонеза

Бакла с майонеза

Продукти: 500 г млада бакла, ½ опаковка майонеза, 1 глава чесън, 1 непълна чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Баклата се изчиства, като се изрязват връхчетата, измива се, нарязва се на парченца, дълги 2–3 см, и се вари в 0,750 л подсолена вода, докато омекне. Изважда се в тава, покрита с кърпа или със салфетки. След като изстине, се отцежда. Чесънът се счуква със сол и се смесва с майонезата. Баклата се слага в подходящ съд, залива се със сместа и се разбърква внимателно.