САЛАТА ОТ ВАРЕНИ МОРКОВИ
Продукти:
моркови 4-5 бр., зелен лук 2-3 връзки, растително масло 1 супена лъжица, оцет и
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Морковите
се нарязват на кубчета и се сваряват до омекване в подсолена вода, след което се
отцеждат и се разбъркват с прибавения към тях ситно нарязан лук. Салатата се
полива с растителното масло и се подправя на вкус със сол и оцет.
Продукти:
картофи 5-6 бр., червено цвекло 1 глава, ябълки 3 бр., краставица 1 бр., пресен
лук 1 връзка, магданоз 1/2 връзка, растително масло 1 супена лъжица, кисело
мляко 1 чаена чаша, яйца 2 бр., лимонена киселина и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Сваряват се поотделно картофите, цвеклото, ябълките
и яйцата, след което се нарязват на кубчета в общ съд. Прибавят се ситно
нарязаните краставица, лук и магданоз. Посоляват се, поръсват се с растителното
масло и разтворената в малко вода киселина, разбъркват се добре и се изсипват в
чиния за салата, след което се заливат с разбито кисело мляко.
Продукти:
червено цвекло 250 г (1-2 глави), картофи 200 г (3 бр.), целина 100 г (1
глава), захар 5 г (1 чаена лъжичка), кисели краставички 120 г (2-3 бр.),
растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), оцет 20 мл (2 супени лъжици), черен
пипер, сол и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне:
Цвеклото,
картофите и целината се сваряват поотделно, след което се нарязват на кубчета и
се смесват. Прибавят се ситно нарязаните кисели краставички, захарта,
растителното масло и оцетът. Сместа се подправя с черен пипер и сол на вкус,
изсипва се в подходяща чиния и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
КАРТОФЕНА САЛАТА С
КИСЕЛО МЛЯКО
Продукти:
картофи 0.500 кг (5-6 бр.), растително масло 60 мл (1 кафена чашка), лимон 1/2
бр., кисело мляко 200 гр (1 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, счукан черен
пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват. Нарязват се на
филийки и се нареждат в подходяща чиния. Посоляват се, поръсват се с черен
пипер, растителното масло и изстискания от лимона сок и се заливат с киселото
мляко, разбито заедно със ситно нарязания магданоз.
ПЕЧЕН КРОМИД ЛУК СЪС
СУШЕНИ ЧЕРВЕНИ ПИПЕРКИ
Продукти:
кромид лук 200 г (3-4 глави), пиперки 60 г (1-2 бр.), сол 3 г. (1/2 чаена
лъжичка), растително масло 20 мл. (2 супени лъжици), оцет 5 мл. (1 чаена
лъжичка).
Начин на приготвяне:
Лукът се пече в жарава до пълно омекване, обелва се
и се нарязва на ситно със сатър върху дървена дъска. Пиперките се накисват в
топла вода, за да омекнат, след което леко се препичат и се обелват. Месестата
им част се нарязва на дребно и се смесва с лука. Прибавят се солта,
растителното масло и оцетът, разреден с малко вода. Сместа се разбърква и се
изсипва в подходяща чиния.