Лятна салата
Продукти: 750 г твърд домашен или бял ръчен хляб, 6 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, 6 настъргани на ренде зрели домата, 1 ситно нарязана средно голяма глава кромид лук,
няколко малки, нежни листа от босилек, прясно набрани листа от джоджен или друга подправка на вкус за гарниране.
Начин на приготвяне: Хлябът се нарязва на дебели филии (около 3 см), слага се в широка плитка чиния и се поръсва обилно с вода за около 10 мин, за да омекне. Филиите се нареждат една до друга в голяма плитка чиния или табла за сервиране и се заливат с олиото. Поръсват се със сол и черен пипер. Доматите, лукът и босилекът се разпределят равномерно върху всяка филия. Ако чинията е малка, филиите може да се наредят на два пласта. Салатата се оставя да престои 20–З0 мин, за да се овкуси, и се сервира, като се поръсва с босилек, джоджен или друга подправка на вкус.