петък, 17 октомври 2014 г.

ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ

ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ

Продукти: 1 малка кисела .зелка, 1 стрък праз, 4 чаени чаши зелев сок, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 супени лъжици олио, 2 сушени люти чушки.
Начин на приготвяне: Ситно скълцаното зеле и дребно нарязаният праз се заливат с прясно наточения зелев сок. Разбъркват се с олиото и червения пипер и се поръсват с натрошените люти чушки. Чорбата се поднася студена.

КРЕМ-СУПА ОТ КАРТОФИ

КРЕМ-СУПА ОТ КАРТОФИ

Перуански картофи
Продукти: 500 г картофи, 1 морков, 1 глава лук, 50 г масло, 1 равна супена лъжица брашно, 2 чаени чaши прясно мляко, 4 чаени чаши вода, 1 жълтък, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните лук и морков се задушават в половината от мазнината, заливат се с горещата вода и се сваряват заедно с обелените и ситно нарязани картофи, след което се претриват през цедка или се разбиват с миксер (заедно с течността). Брашното се запържва в останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата се посолява, разрежда се с малко гореща вода и се вари още десетина минути. Застройва се с разбития жълтък и останалото мляко, подправя сс с парченце масло и се поднася с препържени кубчета хляб.

СУПА ОТ ГЪБИ С ОРИЗ

СУПА ОТ ГЪБИ С ОРИЗ

Гъба

Продукти: 200 г пресни гъби, 4 супени лъжици ориз, 1 глава лук, 2-3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, черен пипер, сол.


Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук и оризът се запържват в сгорещената мазнина, докато станат прозрачни. Прибавят се измитите и нарязани на ивички гъби и леко се задушават. Сместа се наръсва с брашното, разрежда се с 6 чаени чаши гореща вода, прибавят се сол и черен пипер и супата се вари, докато гъбите и оризът омекнат напълно.

ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ

ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ

Българска лютеница

Продукти: 1 кг червени пиперки, 150 г сирене, 4 сyпeни лъжици олио, 4-5 скилидки чесън, сол, магданоз.




Начин на приготвяне: Пиперките се изпичат, слагат се в тенджера с капак, за да се задушат, и се обелват. Почистват се от дръжките и семето и се смилат с месомелачка или се счукват в хаван. Полученото пюре се разбърква със счукания чесън, настърганото на ситно ренде сирене, олиото и сол на вкус. Салатата се слага в подходяща чиния и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Агнешко в гювеч

Агнешко в гювеч

Сурово агнешко месо (с подправки)
Продукти: 1 кг. агнешко, 5 добре узрели домати, ½  чаша олио или масло, ½ кг макарони с формата на ечемичени зърна, настърган кашкавал, сол, пипер.

Начин на приготвянеНарежете агнешкото на порции, измийте го и го поставете в съд за печене, дори е по-добре в пръстено гърне. Добавете сол, пипер и обелените, намачкани домати, олио и  малко вода  и оставете да се пече във фурна на средна температура. Когато агнешкото е почти готово, долейте топла вода и добавете макароните. Прибавете сол и разбъркайте. Оставете го да се допича все така на средна температура, обръщайки месото един или два пъти. Трябва да бъде сервирано с настърган кашкавал.  За гарнитурата можете да прибавите 4-5 стръка пресен чесън.  

четвъртък, 4 септември 2014 г.

Салата по Самоковски

Салата по Самоковски

Пипер
Продукти: 1 кг червени пиперки, 500 г домати, няколко стръка магданоз, 1 супена лъжица оцет, 1 супена лъжица олио, сол на вкус.


Начин на приготвяне: Пиперките се изпичат и се обелват. Нареждат се в широка плитка чиния или подходяща табла. Около тях се слагат нарязаните на кръгчета домати. Поръсват се с малко магданоз, заливат се с оцет и олио и се посоляват. Сервират се веднага.

Лятна салата

Лятна салата

Лятна салата
Продукти: 750 г твърд домашен или бял ръчен хляб, 6 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, 6 настъргани на ренде зрели домата, 1 ситно нарязана средно голяма глава кромид лук,
няколко малки, нежни листа от босилек, прясно набрани листа от джоджен или друга подправка на вкус за гарниране.
Начин на приготвяне: Хлябът се нарязва на дебели филии (около 3 см), слага се в широка плитка чиния и се поръсва обилно с вода за около 10 мин, за да омекне. Филиите се нареждат една до друга в голяма плитка чиния или табла за сервиране и се заливат с олиото. Поръсват се със сол и черен пипер. Доматите, лукът и босилекът се разпределят равномерно върху всяка филия. Ако чинията е малка, филиите може да се наредят на два пласта. Салатата се оставя да престои 20–З0 мин, за да се овкуси, и се сервира, като се поръсва с босилек, джоджен или друга подправка на вкус.

Спаначен сос със тиквички

Спаначен сос със тиквички

Тиквичка
Продукти: 675 г тиквички, 450 г спанак, 150 г кисело мляко, 2 скилидки счукан чесън, 4 см обелен и настърган корен джинджифил, сол на вкус.







Начин на приготвяне: Тиквичките се почистват, измиват и нарязват на тънки кръгчета. Варят се в подсолена вода само няколко мин, за да бъдат хрупкави. Слагат се в чиниите за сервиране. Спанакът се вари в малко подсолена вода около 6–8 мин, след което се отцежда и се смесва с киселото мляко, чесъна и джинджифила. Посолява се на вкус и се заливат тиквичките.

неделя, 31 август 2014 г.

Яйца с аншоа

Яйца с аншоа

Продукти: 3-5 яйца, 500-600 г картофи, 50 г краве масло, 50-100 г аншоа, сол на вкус, 2-3 моркова, сокът от 1 лимон, олио, магданоз.




Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват, разрязват се на две по дължина и се изваждат жълтъците. Приготвя се паста от стритите жълтъци, аншоата и разбитото масло и се напълват яйцата. Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на ивици. Нареждат се в салатиера, посоляват се и се подправят с олио и лимонов сок.Отгоре се слагат яйцата, а наоколо се украсява с нарязаните на кръгчета моркови. Предястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира.

Пача с кисело зеле

Пача с кисело зеле

Пача
Продукти: 4 парченца телешки джолан (около 1/2 кг) и 1/2 кг телешко месо, няколко зърна черен пипер, 2–3 дафинови листа, 1 глава кромид лук, 1 глава чесън, 1 маслина,1 варено яйце, сол и оцет на вкус, кисело зеле за гарниране.




Кисело зеле
Начин на приготвяне: Джоланът и месото се посоляват и се заливат с вода така, че да ги покрие. Прибавят се зърната черен пипер, дафиновите листа, лукът и половината чесън. Вари се на умерен огън, докато водата изври наполовина. Прецежда се и се прибавят оцет на вкус и останалият чесън, предварително счукан. На дъното на голяма купа се слага маслината и около нея се нареждат парчета яйце. Залива се с прецедената течност и се оставя да изстине. Преди сервиране се гарнира с кисело зеле. Месото може да се използва за основното ястие.