понеделник, 20 октомври 2014 г.

ОМЛЕТ С ШУНКА И ГЪБИ

ОМЛЕТ С ШУНКА И ГЪБИ

Омлет
Продукти: 8 яйца, 300 г шунка, 300 г пресни гъби, 100 г масло, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Шунката се нарязва на дребно и се запържва леко в част от маслото. Гъбите се почистват, измиват се, нарязват се и се задушават отделно с малко мазнина. Яйцата се разбиват със сол. В останалата мазнина се изпържват 4 омлета. Изваждат се в затоплени чинии, в средата им се слага по малко от запържената шунка и задушените гъби. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се прегъват на две. Поднасят се топли. Омлетът може да се приготви и като запържената шунка и задушените гъби, поръсени с магданоза, се прибавят към разбитите яйца. От тази смес се пържат омлетите.

ОМЛЕТ ПО СЕЛСКИ

ОМЛЕТ ПО СЕЛСКИ

Омлет
Продукти: 8 яйца, 300 г варени картофи, 150 г шунка, настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със солта и черния пипер. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи, шунката, нарязана на малки парченца, и ситно нарязаният магданоз. Сместа се разбърква добре. Омлетите се изпържват в сгорещено масло. Поднасят се топли, поръсени с настърган кашкавал.

неделя, 19 октомври 2014 г.

РИБАРСКА СУПА

РИБАРСКА СУПА

Продукти: 500 г риба (шаран, щука, бяла риба и др.), 2 глави лук, 1-2 връзки корени за супа, 1 чаена лъжичка червеи пипер, 2 яйца, 40-50 г масло, черен пипер, оцет, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Измитите и нарязани корени се заливат с 5-6 чаени чаши вода и се варят, докато поомекнат. Прибавя се почистената и нарязана на парченца риба. Щoм започне да се образува пяна, се прибавят ситно нарязаният лук, червеният пипер и сол на вкус. Супата се вари, докато рибата омекне. Застройва се с яйцата и оцета, подправя се с маслото и се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

СУПА ОТ ДРЕБНА РИБА

СУПА ОТ ДРЕБНА РИБА

Продукти: 500 г дребна риба, 1 глава лук, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 cyпeни лъжици оцет, 1-2 яйца, джоджен, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва леко в олиото, оцветява се с червения пипер и се залива със 7-8 чаени чаши вода. Щом водата заври, се прибавят оцетът, джодженът и сол на вкус. След десетина минути се прибавя изчистената и добре измита риба. Супата се вари още 10-15 минути, като се внимава рибата да не се развари. Застройва се с яйцата и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Поднася се студена.

РИБЕНА ЧОРБА

РИБЕНА ЧОРБА

Продукти: 500 г риба (бяла риба, шаран и др.), 1 кафена чашка олио, 1 глава лук, 2 моркова, 1/4 глава целина, 4 картофа, 2 домата, 1 яйце, 1 чаена чаша кисело мляко, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, дафинов лист, смлян черен пипер, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Почистената и измита риба се сварява в подсолена вода, изважда се, почиства се от костите и се нарязва на парченца, а бульонът се прецежда. Ситно нарязаният лук и настърганите моркови и целина се задушават в мазнината и 1-2 супени лъжици вода до омекване, след което се слагат в кипящия бульон заедно с нарязаните на кубчета картофи. След 10-15 минути се прибавят обелените и нарязани на ситно домати, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Накрая се прибавя сварената риба. Супата се сваля от огъня и се застройва с разбитото яйце и киселото мляко. Подправя се с лимоновия сок и се поръсва със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.

СУПА ОТ РИБА С ДОМАТИ

СУПА ОТ РИБА С ДОМАТИ

Продукти: 500 г риба, 2-3 супени лъжици олио, 1 глава лук, 4-5 домата, 1/2 лимoн, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук и обелените, нарязани домати се пускат в 2 л вряща вода. Прибавят се олиото и сол на вкус. Варят се около 15 минути, след което се прибавя изчистената и нарязана на парчета риба. Супата се вари на слаб огън, докато рибата омекне. Подправя се със сока от лимона и черен пипер и се поръсва със ситно нарязания магданоз.


СУПА ОТ ПИЛЕШКИ ДРЕБОЛИИ

СУПА ОТ ПИЛЕШКИ ДРЕБОЛИИ

Пилешка супа
Продукти: крилцата, щийкaтa и дреболиите от 1 пиле, 30 г масло, 1 супена лъжица брашно, 2-3 супени лъжици ориз, 1 чаена чaшa прясно мляко, 1 яйце лимонов сок, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Дреболиите се измиват, заливат се със студена вода, nосоляват се и се варят до омекване. След това бульонът се прецежда, а дреболиите се нарязват и се връщат в тенджерата. Прибавя се оризът и се вapи, докато набъбне. Брашното се запържва леко в маслото и се разрежда с млякото и с бульон от пилето. Слага се на огъня и се бърка, докато заври. След това се дръпва настрана и се добавя разбитото яйце, като се бърка непрекъснато.Супата се застройва с варената застройка и се подправя с лимонов сок или лимонтозу. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

ПИЛЕШКА КУРБАН ЧОРБА

ПИЛЕШКА КУРБАН ЧОРБА

Курбан чорба
Продукти: 500 г пиле, 1 глава лук, 1 морков, 2 дoмата, 1 пиперка, 2-3 картофа, 50 г масло или олио, 1 яйце, джоджен, магданоз, оцет, черен пипер, лютиви чушки, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода до омекване, след което се прибавят нарязаното на парченца пиле и нарязаният на кубчета морков. Заливат се с 6-7 чаени чаши гореща вода, посоляват се и се варят, докато месото поомекне. След това последователно се прибавят картофите, нарязани на кубчета, пиперките и доматите, нарязани на малки парченца, и ситно нарязаните джоджен и магданоз. Когато месото и зеленчуците омекнат напълно, супата се сваля от огъня и се застройва с яицето и оцета. Поръсва се с черен пипер и ситно нарязан магданоз и се поднася с люти чушки (по желание).

ПИЛЕШКА СУПА

ПИЛЕШКА СУПА

Пилешка супа
Продукти: 1/2 пиле, 1-2 връзки корени за супа, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло или олио, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1/2 чаена чаша натрошено фиде, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на парчета и се слага да се вари в подсолена вода, като в началото се обира пяната. Прибавят се нарязаните на дребно корени, лукът и черен пипер на зърна. Когато месото омекне, се изважда и бульонът се прецежда. От маслото, брашното и червеният пипер се прави запръжка, която се разрежда с част от бульона и се изсипва в тенджерата. След като поври малко, се прибавя фидето. Накрая месото се връща в супата, тя се досолява, ако е необходимо, и се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

ШКЕМБЕ ЧОРБА

ШКЕМБЕ ЧОРБА

Шкембе чорба
Продукти: 500-600 г шкембе, 2-3 супени лъжици ориз, 60 г масло, 2 супени лъжиции оцет или лимонов сок, чесън, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Шкембето се измива добре и се кисне 1-2 часа в подсолена вода. Изплаква се, попарва се с вряла вода и веднага се остъргва от двете страни. Измива се отново и се слага да се вари в подсолена вода. Когато омекне напълно, шкембето се изважда, нарязва се на ивички и се връща в тенджерата заедно с изчистения ориз. Чорбата се доварява и се застройва с маслото и оцета. По желание може да се подправи с няколко скилидки счукан чесън и със ситно нарязан магданоз.