понеделник, 20 октомври 2014 г.

ГЮВЕЧЕТА ПО ШОПСКИ

ГЮВЕЧЕТА ПО ШОПСКИ

Продукти: 600 г леко обезсолено сирене, 2 глави лук, 100 г масло, 4 домата, 4 яйца, 4 люти чушки (по желание), червен пипер, сол.
Начин на приготвяне: На дъното на 4 гювечета, намазани с масло, се разпределя ситно нарязаният лук. Oтгoре се нарежда сиренето, нарязано на парчета, поръсва се с червен пипер и със ситно нарязаните люти чушки и се покрива с филийки от обелените домати. Най-отгоре се слагат парченца масло и гювечетата се пекат във фурната около 15 минути. Изваждат се, във всяко от тях се чуква по 1 яйце и се запичат още 5 минути.

СИРЕНЕ С ПРЕСЕН ЛУК

СИРЕНЕ С ПРЕСЕН ЛУК

Сирене
Продукти: 300 г сирене, 2-3 връзки пресен лук, 30 г масло, 4 супени лъжици олио, 1/2 връзка магданоз, червен пипер.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се слага в малка тавичка и се задушава във  фурната до омекване заедно с олиото и 1 супена лъжица вода. Поръсва се с нарязания на дребно магданоз и се покрива с натрошеното сирене. Отгоре се разпределя маслото. Ястието се запича и се поднася горещо, поръсено с червен пипер.

СИРЕНЕ НА ТИГАН

СИРЕНЕ НА ТИГАН

Сирене
Продукти: 400 г сирене, 1-2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на филии и се нарежда в тефлонов тиган, намазан с мазнината. Запича се до омекване и се поръсва с червения пипер. Поднася се със салата.

СИРЕНЕ В ХАРТИЯ

СИРЕНЕ В ХАРТИЯ

Сирене
Продукти: 400 г обезсолено сирене, 40 г маргарин, 2 супени лъжици олио, 1 пиперка, 4 люти чушки (по желание).
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на 4 филии, които се поставят върху дебела бяла хартия, намазана с олиото. Отгоре се слагат по 1/4 от маргарина, 1 кръгче от пиперката и по 1 люта чушка. Сиренето се загъва добре в хартията, получените пакетчета се поръсват с вода и се пекат на скара или се нареждат в тавичка и се пекат в умерена фурна. Опеченото сирене се поднася веднага заедно с хартията.

СИРЕНЕ В ТАВА

СИРЕНЕ В ТАВА

Сирене
Продукти: 500 г леко обезсолено сирене, 30 г масло, 1 кафена чашка олио, 3 яйца, 4-5 домата, 1 кафена чашка прясно мляко, 4 люти чушки, червеи пипер, сол.
Начин на приготвяне: Измитите домати се нарязват на дребно, слагат се в малка тавичка заедно с олиото, посоляват се леко и се задушават, докато сокът им се изпари. Върху тях се разстила настърганото или натрошено сирене, поръсва се с червен пипер и се залива с яйцата, разбити с прясното мляко. Прибавят се целите люти чушки и ястието се поръсва с нарязаното на парченца масло. Запича се в умерена фурна и се поднася горещо.

ПАНИРАНО СИРЕНЕ

ПАНИРАНО СИРЕНЕ

Сирене
Продукти: 250 г сирене, 2 яйца, 3 супени лъжици бpaшнo, 1 супена лъжица пpяcно мляко, черен пипер, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Обезсоленото сирене се отцежда добре от водата и се нарязва на правоъгълни парчета. Яйцата се разбиват с млякото и брашното. Парчетата сирене се потапят в получената гъста каша и се изпържват. Нареждат се върху хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Поръсват се с черен пипер и се поднасят горещи със салата по избор.

СТЪРГАН КАШКАВАЛ НА ФУРНА

СТЪРГАН КАШКАВАЛ
НА ФУРНА

Кашкавал
Продукти: 400 г кашкавал, 2 чаени чаши прясно мляко, 2-3 супени лъжици олио, 4 яйца, 1 кафена чашка бpaшнo, черен пипер.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват добре с млякото и брашното. Прибавят се настърганият на едро ренде кашкавал и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква, изсипва се в тавичка със загрята мазнина и се пече в умерена фурна до зачервяване. Готовото ястие се нарязва на парчета и се поднася горещо със салата по избор.

ПЕЧЕН КАШКАВАЛ

ПЕЧЕН КАШКАВАЛ

Кашкавал
Продукти: 400 г кашкавал, 60 г масло, 1 кафена чашка брашно, 4 пиперки.
Начин на приготвяне: Почистеният от кората кашкавал се нарязва на парчета с дебелина около 1/2 см, които се потапят във вода, овалват се отвсякъде в брашното и се нареждат в тавичка, в която предварително е разтопено маслото. Кашкавалът се запича в умерена фурна. При поднасянето върху всяко парче се поставя по една опечена, обелена и почистена пиnерка.
Ястието се поднася топло.

ПАНИРАН КАШКАВАЛ

ПАНИРАН КАШКАВАЛ

Кашкавал
Продукти: 350 г кашкавал, 1 супена лъжица горчица, 2 яйца, 3 супени лъжици брашно, 1 чаена чаша бира, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Кашкавалът се почиства и се нарязва на неголеми правоъгълни парчета, които се поръсват с черен пипер. Жълтъците се смесват с бирата, брашното, горчицата и сол на вкус и към тях внимателно се прибавят разбитите на сняг белтъци. Парчетата кашкавал се потапят в тази смес и се изпържват в сгорещеното олио. Поднасят се веднага, поръсени със ситно нарязан магданоз.

ПЕЧЕН ОМЛЕТ

ПЕЧЕН ОМЛЕТ

Омлет
Продукти: 8 яйца, 2 кафени чашки прясно мляко, 80 г масло, 1/4 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с прясното мляко, сол и черен пипер на вкус. Сместа се изсипва в тавичка със загрятата мазнина, изпича се във фурната при умерена температура и се нарязва на четири парчета, които се прегъват на две, поръсват се със ситно нарязания магданоз и се поднасят веднага.