вторник, 21 октомври 2014 г.

СПАГЕТИ С ПРЕСЕН ЛУК

СПАГЕТИ С ПРЕСЕН ЛУК

Продукти: 300 г спагети, 500 г домати, 4 супени лъжици зехтин или олио, 2 скилидки чесън, 2 връзки пресен лук, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Доматите се обелват и се нарязват на парченца. Слагат се в тиган заедно със зехтина, счукания чесън, сол и черен пипер на вкус и се задушават на слаб огън около 15 минути. След това се прибавят пресният лук и магданозът, нарязани на ситно, и сосът се задушава още малко. Спагетите се сваряват в голямо количество вряла подсолена вода. Отцеждат се и се заливат с доматения сос. Поднасят се веднага. По желание може да се поръсят с малко настърган кашкавал.

СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС

СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС

Спагети с доматен сос
Продукти: 300 г спагети, 500 г дoмати, 4 супени лъжици зехтин или олио, 2-3 склидки чесън, 60-80 г кашкавал, 1 супена лъжица ситно нарязан пресен риган или 1 чаена лъжичка сушен, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Доматите се обелват и се нарязват на парченца. Слагат се в тиган заедно със зехтина, ситно нарязания чесън, сол и черен пипер на вкус и се задушават на слаб огън 15-20 минути. Малко преди края се прибавя риганът. Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода. Отцеждат се, слагат се в подходяща купа и се заливат с доматения сос. Поднасят се, поръсени с настъргания кашкавал.

ЮФКА СЪС СПАНАК

ЮФКА СЪС СПАНАК

Спанак
Продукти: 300 г юфка, 500 г спанак, 100-120 г масло или маргарин, 100-150 г сирене, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Спанакът се почиства, измива се и се вари 10 минути в подсолена вода. След това се отцежда, нарязва се на ситно и се смесва с половината от маслото и половината от настърганото сирене. Задушава се на слаб огън в покрита с капак тенджера. Юфката се вари 10 минути във вряща подсолена вода, след което се отцежда и се разбърква с останалото масло и сирене. Подправя се с черен пипер и се слага в голяма чиния. Отгоре се изсипва задушеният спанак. Ястието се сервира горещо.

ЮФКА СЪС CИPEНE НА ФУРНА

ЮФКА СЪС CИPEНE НА ФУРНА

Продукти: 300 г юфка, 100 г масло или маргарин, 150 г сирене, 3 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко.
Начин на приготвяне: Юфката се сварява в nодсолена вода и се отцежда. Нa дъното на малка тавичка се разтопява половината масло. Изсипва се пласт от юфката и се поръсва с половината натрошено сирене. Слага се втори пласт от юфката върху него - останалото сирене и останалото масло, нарязано на парченца. Ястието се запича във фурната. Изважда се, залива се със смес от разбитите яйца и млякото и се допича. Поднася се топло.

ДОМАШНА ЮФКА

ДОМАШНА ЮФКА

Продукти: 1 кг брашно, 8-10 яйца, 1/2 чаена чаша вода, 1 супена лъжица сол.
Начин на приготвяне: В брашното се слагат разбитите яйца, солта и водата и се омесва гладко твърдо тесто, което се разточва на тънка кора (1-2 мм) и се оставя да позасъхне. След това кората се навива на руло и се нарязва на лентички, които също се оставят да изсъхнат. Прясната домашна юфка е много вкусна и се приготвя бързо. 250 r юфка се пуска в 3/4 л вряща подсолена вода и се вари) докато попие течността. След това се облива бързо със студена вода, отцежда се и се попарва със 70-80 г сгорещено масло. Поднася сс топла, с натрошено сирене, настърган кашкавал или захар.

ГЮВЕЧЕТА С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

ГЮВЕЧЕТА
С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

Продукти: 400-500 г пилeшки дробчета, 2 глави лук, 200 г стерилизирани гъби, 60 г масло, 4 яйца, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Гювечетата се намазват с масло и на дъното им се разпределя ситно нарязаният поеолен лук. Отгоре се слагат нарязаните гъби и дробчета. Поръсват се с разтопеното масло. Гювечетата се пекат 15 минути в силна фурна, изваждат се и във всяко от тях внимателно се чуква по едно яйце. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и ястието се пече, докато яйцата се стегнат. Поднася се топло.

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ: ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ Продукти: 600 г кайма, 3-4 глави лук, 100 г масло, 8 печени пиперки, 4 домата, 4 люти чушки, червен ...

ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ

ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА
И ЛЮТИ ЧУШКИ

Продукти: 600 г кайма, 3-4 глави лук, 100 г масло, 8 печени пиперки, 4 домата, 4 люти чушки, червен и черен пипер, магданоз, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с 1 глава лук, нарязана на ситно, червен и черен пипер, сол на вкус и дребно нарязан магданоз. От нея се оформят малки кюфтенца и се изпържват в сгорещено олио. Маслото и останалият ситно нарязан лук се разпределят на дъното на гювечетата и се слагат във фурната. Лукът се запича, докато започне да пожълтява. След това върху него се разпределят кюфтенцата и се покриват с кръгчета от доматите и с пиперките, нарязани на ивици. Добавят се лютите чушки. Гювечетата се запичат в умерена фурна.

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ: ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ Продукти: 400 г кайма, 4 глави лук, 4 печени червени пиперки, 4 яйца, 4 големи домата, 60 г масло, червен ...

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА
И ПИПЕРКИ

Продукти: 400 г кайма, 4 глави лук, 4 печени червени пиперки, 4 яйца, 4 големи домата, 60 г масло, червен пипер, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава с половината масло и малко вода. След като поизстине, се смесва с каймата и нарязаните на парченца домати. Добавят се черен пипер и сол на вкус. Почистените пиперки се слагат на дъното на гювечетата, намазани с масло. Отгоре се разпределя каймата и се оформя като гнездо. Запича се в умерена фурна. Гювечетата се изваждат, във всяко се чуква внимателно по едно яйце и се допичат. Поръсват се с червен пипер. Ястието се поднася топло.