понеделник, 27 октомври 2014 г.

ТУТМАНИК С КАШКАВАЛ

ТУТМАНИК С КАШКАВАЛ

Тесто
Продукти: 200 г брашно, 70 г масло, 4 яйца, 1-2 супени лъжици прясно мляко, 200 г кашкавал, щипка сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Разбиват се 3 яйца. Прибавят се прясното мляко, солта, разтопеното масло, черният пипер и настърганият кашкавал (малко от него се оставя за поръсване). Накрая се прибавя брашното. Тестото се разбърква добре и се оставя да престои 15-20 минути. След това се разстила в намаслена тавичка, намазва се с разбитото яйце и се поръсва с останалия кашкавал. Тутманикът се пече около 25 минути в умерена фурна.

ТУТМАНИК С ГОТОВО ТЕСТО

ТУТМАНИК С ГОТОВО ТЕСТО

Тесто
Продукти: l кг готово хлебно тесто, 250 г масло или маргарин, 400 г сирене, 1 яйце.
Начин на приготвяне: От тестото се оформят 15 топки с еднаква големина, които се разточват с точилка на кръгчета. Слепват се по 3 кръгчета, като се мажат с разтопено масло. От тях се разточват 5 кори. Разточените кори се нареждат една върху друга в намаслена тавичка. Всяка кора се поръсва с разтопено масло и натрошено сирене. Най-горната кора се залива с останалото масло и с разбитото яйце. Тутманикът се пече в умерена фурна до зачервяване. Поднася се топъл с кисело мляко.

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ 2

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ 2

Тесто
Продукти: 500 г брашно, 4 яйца, 125 г масло, 250 г сирене, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, щипка сол.
Начин на приготвяне: Разбиват се 3 яйца и белтъкът от четвъртото яйце. Към тях се прибавят киселото мляко с разтворената в него сода, разтопеното масло, натрошеното сирене, брашното и солта. Измесва се средно твърдо тесто и се разстила в намаслена тавичка. Намазва се с отделения жълтък и се пече в умерена фурна.

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ

Средновековен магазин за хляб
Продукти: 500 г брашно, 1 чаена чаша прясно мляко, щипка сол, мая за хляб колкото орех, 250 г сирене, 2 яйца, 200 г масло.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладкото мляко и се оставя да престои 20-30 минути. От пресятото брашно, солта и бухналата мая се замесва средно твърдо тесто и се оставя за 1 час на топло, за да втаса. След това тестото се премесва с половината от разтопеното масло. Оформят се 5 топки с еднаква големина, които се разточват на кори. Разточените кори се нареждат една върху друга в намазана с масло тавичка, като помежду им се поръсва натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Тутманикът се нарязва на квадрати и се залива с останалото разтопено масло. Пече се в силна фурна до зачервяване.

ПИТКИ С КАЙМА

ПИТКИ С КАЙМА

Тесто
Продукти: 700 г готово хлебно тесто, 300 г кайма, 100 г сиреие, 2 супени лъжици кисело мляко, 1-2 жълтъка, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се задушава с малко вода и към нея се прибавят натрошеното сирене, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус. Тестото се разделя на 8 части, които се разточват на кръгчета. Върху половината от тях се разпределя плънката, покрива се с останалите кръгчета и краищата им се притискат, за да се залепят добре. Питките се слагат в намаслена тавичка, намазват се с разбит жълтък и се пекат 25-30 минути в гореща фурна.

БЪРЗИ ПИТКИ

БЪРЗИ ПИТКИ

Тесто
Продукти: 1 кг брaшно, 500 г кисело мляко, 2 яйца,1 кафена чашка олио, 40 г мая, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица захар, масло, сирене.
Начин на приготвяне: Маята се размива с малко вода и захар. От брашното, киселото мляко, содата, яйцата, захарта, солта, половината олио и маята се приготвя тесто, което се меси, докато започне да образува шупли. Накъсва се на топчета и от тях се разточват кръгли питки. Нареждат се в намаслена тава, намазват се с останалата мазнина и се пекат в гореща фурна. Докато са още топли, се намазват с масло и се поднасят със сирене. По желание питките могат да се разточат по-тънко и да се прегънат като полумесеци, като в средата им се сложи натрошено сирене или извара.

ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА

ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ
И ЯЙЦА

Тесто
Продукти: 1 и 1/2кг брашно, 700 г кисело мляко, 30 г мая, 3 яйца, 150 г масло, 10 г сода бикарбонат, щипка сол. 
За плънката: 250 г сирене, 3 яйца.
Начин на приготвяне: От брашното, киселото мляко със содата, 2 яйца, размитата мая, разтопеното масло и солта се замесва меко тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на 20 питки, които се разточват леко с точилка. Десет от тях се намазват с разбито яйце. Отгоре се слага половината от сиренето, смесено с яйцата. Покриват се с останалите десет питки и краищата се притискат, за да се слепят. Питките се оставят да втасат. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с останалото натрошено сирене. Нареждат се в намазана с масло тава и се пекат в умерена фурна.

МАЛКИ ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ

МАЛКИ ПИТКИ
СЪС СИРЕНЕ

Хляб
Продукти: 2 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена чаша натрошено сирене, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 60 г масло, сол.
Начин на приготвяне: Содата се разтваря в киселото мляко и заедно с брашното, натрошеното сирене и щипка сол се замесва меко тесто. От него се късат парчета и се оформят
малки питки. В средата на всяха питка се прави вдлъбнатина и се поставя по едно парченце масло. Питките се пекат до розово.

СОДЕНА ПИТКА

СОДЕНА ПИТКА

Хляб
Продукти: 700-800 г брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 винена чаша вода.
Начин на приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат содата и солта, разбъркани в киселото мляко. Налива се водата и се замесва тесто. Меси се десетина минути и се оформя на питка. Слага се в намазана с мазнина тавичка, набожда се с вилица, намазва се с вода или разбит жълтък и се пече около 30 минути в умерена фурна.

петък, 24 октомври 2014 г.

ПИТКА СЪС СИРЕНЕ

ПИТКА СЪС СИРЕНЕ

Продукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 250 г сирене, 70 г масло, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, киселото мляко, разбъркано със содата, и натрошеното сирене. Всичко се омесва много добре. Полученото тесто се удря 30-40 пъти в масата. След това се разстила в тава, намазана с масло. Правят се няколко вдлъбнатини с пръст и в тях се слага нарязаното на парченца масло. Питката се пече в по-силна фурна. Още топла, се изважда от тавата и се увива в кърпа, за да омекне.