четвъртък, 30 октомври 2014 г.

БАНИЦА С ПРАЗ И ГЪБИ

БАНИЦА С ПРАЗ И ГЪБИ

Продукти: 12 готови кори за баница, 4-5 стръка праз, 250 г пресни или стерилизирани гъби, 2 яйца, около 1 чаена чаша олио или разтопено масло, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се измиват, нарязват се на филийки и се сваряват в подсолена вода (стерилизираните гъби не се варят). Празът се изчиства, нарязва се на ситно и се запържва
в 3-4 супени лъжици мазнина. Прибавят се отцедените гъби и също се запържват. Сместа се сваля от огъня, посолява се на вкус и се подправя с черен пипер. След като изстине, се разбърква с разбитите яйца. Корите се нареждат в намаслена тава, като се ръсят с мазнина, а през всеки две кори се слага по малко от плънката. Баницата се полива с останалата мазнина и се пече в умерена фурна.

БАНИЦА С ПРАЗ

БАНИЦА С ПРАЗ

Продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 и 1/2 чаени чаши кисело мляко, 1 яйце, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, сол.
За плънката: 3-4 стръка праз, 150 г масло.
Начин на приготвяне: Към пресятото брашно се добавят киселото мляко, разбито със содата, олиото, яйцето и солта. Омесва се меко тесто (ако е необходимо, се добавя малко вода). Тестото се разделя на 5 еднакви части, от които се разточват кори с големината на тавата. Четири от корите се запичат поотделно във фурната. Празът се нарязва на ситно и се задушава в 100 г масло, докато омекне. Може да се прибави и малко натрошено сирене. Баницата се подрежда в тавата, като върху всяка кора се разпределя част от плънката. Най-отгоре се слага неопечената кора и върху нея- останалото масло. Баницата се напръсква леко с вода и се пече в
умерена фурна. Реже се, след като поизстине.

БАНИЦА СЪС СПАНАК 2

БАНИЦА СЪС СПАНАК 2

Баница с Айрян
Продукти: 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица оцет, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 и 1/2 чаени чаши вода, брашно.
За плънката: 700-800 г спанак, 1/2 чаена чашка кисело мляко, 2-3 яйца, 150-200 г сирене, 150 г масло, сол.
Начин на приготвяне: От водата, олиото, оцета, солта и брашно, колкото поеме, се замесва умерено твърдо тесто. Разделя се на 2 части и всяка от тях се накъсва на 10 топчета. Топчетата се разточват на малки питки, които се намазват с олио и се нареждат една върху друга на две еднакви купчинки. Оставят се да престоят на хладно 1 час. През това време спанакът се изчиства, измива се, нарязва се на ситно, посолява се и се оставя да престои 15-20 минути. След това се отцежда с ръка и се смесва с натрошеното сирене, разбитите яйца и киселото мляко. От тестото се разточват две кори. Едната се разстила на дъното на намаслена тава с диаметър около 50 см и краищата й леко се повдигат по стените. Поръсва се с мазнина, отгоре се изсипва равномерно плънката и се покрива с втората кора. Баницата се нарязва на ромбове, намазва се с мазнина и се пече в силна фурна. Поднася се топла с кисело мляко.

БАНИЦА СЪС СПАНАК

БАНИЦА СЪС СПАНАК

Баница с Айрян
Продукти: 500 г дебели кори за баница, 1 кг спанак, 2-3 яйца, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 250 г сирене, 3 супени лъжици олио, сол.
Начин на приготвяне: Спанакът се изчиства и се измива добре. Попарва се с вряла вода, в която са прибавени содата и солта. След това се отцежда, нарязва се на ситно, задушава се в олиото и се смесва с натрошеното сирене и яйцата. Корите се нареждат в намазана с мазнина тавичка, като помежду им на две места се разпределя спаначената  плънка. Баницата се поръсва с олио и се пече в умерена фурна.

БАНИЦА ОТ ХЛЯБ

БАНИЦА ОТ ХЛЯБ

Продукти: 400 г хляб, 1 чаена чаша прясно мляко, 200 г сирене, 3 яйца, 2-3 супени лъжици масло, 50 г настърган кашкавал, сол.
Начин на приготвяне: Нарязаният на малки кубчета хляб се потапя в топлото мляко. В намазана с масло тавичка се нарежда 1/3 от хляба. Поръсва се с половината от настърганото или натрошено сирене, отново се реди хляб, поръсва се със сирене и се слага останалият хляб. Залива се с яйцата, разбити с малко мляко и сол, и се поръсва с разтопеното масло и настъргания кашкавал. Баницата се пече около 45 минути в умерена фурна.

БАНИЦА С ГРИС

БАНИЦА С ГРИС

Баница с Айрян
Продукти: 500 г дебели кори за баница, 3 яйца, 125 г масло или маргарин, 1/2 л прясно мляко, 3 супени лъжици грис, 250 г сирене.
Начин на приготвяне: Грисът се пуска по малко във врящото мляко и се сварява на гъста каша. Оставя се да изстине и след това се смесва с натрошеното сирене и 2 яйца. Половината от корите се нареждат в намаслена тавичка, като помежду им се ръси разтопено масло. Върху тях се изсипва плънката и се нареждат останалите кори, също наръсени с масло. Баницата се намазва с разбито яйце и се пече в умерена фурна. По желание грисената каша може леко да се подслади.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ 2

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ 2

Баница с айрян
Продукти: 1 пакетче фини кори за баница, 4 яйца, 250 г кисело мляко, чaeнa лъжичка сода бикарбонат, 250 г сирене, 125 г масло или маргарин, 100 г
брашно.
Вита баница
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с киселото мляко и содата. Прибавят се натрошеното сирене, разтопената мазнина и брашното и сместа се разбърква добре. От нея се отделя 1 чаена чаша. Всяка кора се намазва с част от плънката и се навива на не много стегнато руло. Рулата се нареждат спираловидно в кръгла тавичка, намазана с масло. Отгоре баницата се намазва с отделената плънка. Пече се в силна фурна.

вторник, 28 октомври 2014 г.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ

Баница с айрян
Продукти: 500 г дебели кори за баница, 250 г сирене, 5 яйца, 50 мл олио, 100 г масло, 1 чаена чашка кисело мляко, 100 г брашно.
Начин на приготвяне: Плънката се приготвя от натрошеното сирене, 4 яйца, киселото мляко и брашното. Всичко се разбърква много добре. Една трета от корите се разстилат в намазана с масло тава и се поръсва с половината олио. Намазва се с половината от плънката. Отгоре се поставят още няколко кори, поръсват се с олиото и се заливат с останалата плънка. Върху нея се нареждат останалите кори. Баницата се нарязва на квадрати, залива се с разтопеното масло и се намазва с яйцето, разбито с 1 чаена чаша вода. Пече се в умерена фурна. След изваждането се напръсква леко с вода и се покрива с чиста кърпа.

ПИРОЖКИ С ШУНКА

ПИРОЖКИ С ШУНКА

Продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша разтопено масло или маргарин, 1 чаена лъжичка сол.
За плънката: 300 г шунка, 2-3 яйца, черен пипер.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и се залива с врялото масло, а след това и с 1 чаена чаша гореща вода. Замесва се тесто, оставя се на студено да почине и се разточва на кора. Нарязва се на квадрати, в средата на които се слага по малко от плънката, приготвена от ситно нарязаната шунка, разбитите яйца и черен пипер на вкус. Краищата се прегъват и се притискат. Пирожките се нареждат в намаслена тава и се пекат в силна фурна.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ

Продукти: 200 г масло или маргарин, 4 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чaшa прясно мляко, щипка сол.
За плънката: 250 г сирене, 1-2 яйца, 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Маслото се стрива на трохи с брашното, прибавят се млякото и солта и се замесва тесто. Оставя се да престои половин час. След това се разточва на кора с дебелина 1/2 см, която се нарязва на квадрати. В средата им се разпределя плънката, приготвена от разбитите яйца, настърганото сирене и содата. Квадратите се прегъват на триъгълници и краищата им се притискат. Нареждат се в тава, намазват се с разбито яйце и се пекат в умерена фурна.