1. ГРАДИНАРСКА САЛАТА (Пловдив)
Продукти: пиперки 200 г (2-3 бр.), краставица 150 г (1 бр.), домати 200 г (3 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), оцет 30 мл (3 супени лъжици), кромид лук 200 г (3 глави), настъргано сирене 200 г (1 чаена чаша), магданоз 1/4 връзка, сол на вкус.
Пиперките се почистват от дръжките и семето и се нарязват на тънки ивици. Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета. Доматите се нарязват на филийки. Смесват се, посоляват се на вкус и се поливат с растителното масло и оцета. Салатата се изсипва в голяма чиния, украсява се с нарязания на колеца лук и се поръсва с настърганото сирене на нарязания магданоз.
2.ЗЕЛЕНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО (Пловдивско)
Продукти: марули 3 бр., пресен чеснов лук 4-5 струка (или сух чесън 10 скилидки), растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), репички 1 връзка, сол на вкус.
Марулите се измиват и се нарязват на много тънки ивици. Прибавят се чесънът, наряазан на ситно, растителното масло и сол на вкус. Салатата се разбърква, залива се с киселото мляко и се украсява с репичките, нарязани на тънки колелца или оформени като розички.
3.ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЯЙЦА (Смолян)
Продукти: марули 2-3 бр., пресен кромид лук 100 г (1 връзка), яйца 3 бр., растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), сол и оцет на вкус.
Яйцата се сваряват твърди, охлаждат се, обелват се и се нарязват на резенчета, които се посоляват.
Марулите и лукът се почистват, измиват се и се наряват на ситно, след което се посоляват, разбъркват се и се поставят в салатени чинии. Върху тях се нареждат резенчетата от яйцата. Така подредената салата се залива с растителното масло и оцета.
Вместо с яйца салатата може да се украси с маслини - 100 г (10-15 бр.).
12.ЛЮТИКА С ДОМАТИ (с. Попица, Врачанско)
Продукти: кромид лук 100 г (2 глави), пиперки 1.500 кг (15 бр.), червени домати 200 гр (2 бр.), лютиви пиперчици 5-6 бр., растително масло 50 мл (5 супени лъжици), оцет 20 мл (2 супени лужици), сол на вкус, магданоз 1/2 връзка.
Лукът се нарязва, посолява се и се слага в дървена гаванка. Прибавят се пиперките, опечени, обелени и нарязани на ситно и се счукват заедно с лука. Към получената пюреобразна смес се прибавят доматите, обелени и нарязани на едро, и се чукат, докато се надробят. Накрая се прибавят опечените, обелени и почистени от семето лютиви пиперки, нарязани на дребно, ситно нарязаният магданоз, растителното масло и оцетът. Сместа се посоява на вкус и се разбърква добре.
4.КАЛУГЕРСКА САЛАТА (Св. Гора)
Продукти: пиперки от сорта Сиврия около 450 г (5-7 бр.), готово кьопоолу 300 г (около 1 чаена чаша), краставица 100 г (1/2 или 1 бр.), растителна мазнина (зехтин) 30 мл (3 супени лъжици), копър, оцет и сол на вкус.
Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, посоляват се леко отвътре и се поливат с оцет и зехтин. Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета, които се размесват със ситно нарязан копър и малко сол. С тази смес се пълнят пиперките. Готовото кьопоолу се поставя в средата на чинията за поднасяне, а наоколо се нареждат напълнените пиперки. Салатата се улрасява се кръгчеата от червени домати, полива се с оцет и зехтин и се поднася.
5. КАРТОФЕНА САЛАТА(Пловдив)
Продукти: картофи 0.500 кг (5-6 бр.), мляко или вода 60 мл (1 кафена чашка), растително масло 60 мл (1 кафена чашка), сол и оцет на вкус, магданоз 1/2 връзка, репички 1 връзка, зелена салата 1 бр., яйца 2 бр.
Картофите се сваряват и обелват. След като изстинат, се нарязват на кубчета, поливат се с врящото мляко, за да станат по-сочни, разбъркват се и се посоляват. Прибавят се ситно нарязаният магданоз, растителното масло и оцет на вкус. Разбъркват се и се изсипват в средата на по-голяма чиния. Наоколо във вид на венец се подреждат листата от зелената салата, а върху тях - резенчета от твърдо сварените яйца и репичките. Посоляват се и се поръсват с малко оцет и растително масло.
6.КАРТОФЕНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО (Пловдив)
Продукти: картофи 0.500 кг (5-6 бр.), растително масло 60 мл (1 кафена чашка), лимон 1/2 бр., кисело мляко 200 гр (1 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, счъкан черен пипер и сол на вкус.
Картофите се сваряват и обелват. Нарязват се на филийки и се нареждат в подходяща чиния. Посоляват се, поръсват се с черен пипер, растителното масло и изстискания от лимона сок и се заливат с киселото мляко, разбито заедно със ситно нарязания магданоз.
7.КАРТОФЕНА САЛАТА С КРОМИД ЛУК (Чепеларе)
Продукти: картофи 1 кг (7-8 бр.), кромид лук 100 г (2 глави), растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), червен пипер 3 г (1/2 чаена лужичка), лимонов сок (оцет), и сол на вкус.
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на резенчета. Прибавя се лукът, нарязан на тънки ивички, растителното масло, червеният пипер, лимоновия сок и солта. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходяща чиния. Салатата се поднася с кисело мляко.
8.ЛЮТИКА ОТ СУШЕНИ ПИПЕРКИ С КАРТОФИ(с. Лепица, Врачанско)
Продукти: картофи 0.500 кг (5-6 бр.), сушени червени пиперки 15-20 бр., перата от 2 глави кромид лук, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), оцет 20 мл (2 супени лъжици), сол на вкус.
Картофите се сваряват, заливат се със студена вода и се обелват, а след това се размачкват с дървена лъжица. Измитите пиперки също се сваряват, след което се обелват, почистват се от семето и се счукват в гаванка. Полученото пюре се посолява и се разбива с оцета и растителното масло. Към него се прибавят ситно нарязаните и леко начуканите пера от лука и картофите. Сместа се разбърква добре, като се посолява на вкус, и се изсипва в подходяща чиния.
Продукти: сушени червени пиперки 10 бр., кромид лук 100 г (2 глави), растително масло 30 мл (3 супени лъжици), оцет и сол на вкус.
Пиперките се варят заедно с обеления лук до омекване, стриват се добре и се разбиват с растителното масло, след което се подправят със сол и оцет на вкус.
10.ЛЮТИКА ОТ СУШЕНИ ПИПЕРКИ С КРОМИД ЛУК - 2 ВИД
(с. Лепица, Врачанско)
(с. Лепица, Врачанско)
Продукти: сушени червени пиперки 15-20 бр., перата от 4 глави кромид лук, 20 мл (2 супени лъжици) оцет, 40 мл (2 супени лъжици) растително масло, сол на вкус.
Пиперките се измиват и се сваряват, а след то ва се обелват, почистват се от семената, нарязват се и се счукват в гаванка. Отделно се счукват леко измитите и ситно нарязани пера от лука, след което се смесват със счуканите пиперки, като същевременно се прибавят растителното масло и сол на вкус.
11.ЛЮТИКА ОТ СУШЕНИ ПИПЕРКИ С ПРАЗ ЛУК (Ст. Димитров)
Продукти: сушени леко лютиви червени пиперки 10 бр., растително масло 30 мл (3 супени лъжици), праз лук 2 стръка, чесън, оцет и сол на вкус.
Пиперките се измиват, сваряват се, обелват се и се почистват от семето, след което се стриват на пюре. Прибавят се ситно нарязаният праз, счуканият чесън и растителното масло. Сместа се подправя на вкус със сол и оцет и се разбърква добре.
12.ЛЮТИКА С ДОМАТИ (с. Попица, Врачанско)
Продукти: кромид лук 100 г (2 глави), пиперки 1.500 кг (15 бр.), червени домати 200 гр (2 бр.), лютиви пиперчици 5-6 бр., растително масло 50 мл (5 супени лъжици), оцет 20 мл (2 супени лужици), сол на вкус, магданоз 1/2 връзка.
Лукът се нарязва, посолява се и се слага в дървена гаванка. Прибавят се пиперките, опечени, обелени и нарязани на ситно и се счукват заедно с лука. Към получената пюреобразна смес се прибавят доматите, обелени и нарязани на едро, и се чукат, докато се надробят. Накрая се прибавят опечените, обелени и почистени от семето лютиви пиперки, нарязани на дребно, ситно нарязаният магданоз, растителното масло и оцетът. Сместа се посоява на вкус и се разбърква добре.
13.ЛЮТИКА С ДОМАТИ - 2 ВИД (с. Лепица, Врачанско)
Продукти: зелени пиперки от сорта Капия 1.500 кг (15-20 бр.), червени домати 250 гр (4-5 бр.), чеснов лук 4-5 скилидки, сол на вкус.
Изпечените пиперки се обелват, изчистват се от семето, нарязват се, посоляват се и чукват в дървена гаванка, докато станат на пюре. Прибавят се обелените (може и опечени) и нарязани домати и също се чукат до раздробяването им. Сместа се овкусява с отделно счуканите скилидки чесън. Може да се прибави и малко растително масло на вкус.
14.МАСЛИНЕНА САЛАТА
Продукти: 150 г маслини / по ваш избор /, 7-9 средно големи глави лук, 2-3 супени лъжици олио, сокът на 1/2 средно голям лимон.
Обелваме лука, и го нарязваме на едри парчета, същите поръсваме със сол и оставяме да киснат 7-10 минути в хладка вода. Отцеждаме ги добре и ги смесваме с маслините. Подправяме с олиото и лимоновия сок.
15.КАРТОФЕНА САЛАТА С БОБ
Продукти: 6-8 средно големи картофа, 1 ч.ч. боб, 4-6 стръка зелен лук, 3-4 с.л. олио, 2-3 с.л. оцет, 1 с.л. лютеница, 1/2 ч.ч. орехови ядки, 1 к.ч. коняк, 1 щипка сух джоджен, 1 щипка суха целина, сол на вкус.
Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Сваряваме боба, отцеждаме го и смесваме с ядките и картофите, сварени много добре и нарязани на дребно. Прибавяме дребно нарязания лук, лютеницата и подправките и внимателно разбъркваме.
16.САЛАТА ОТ ПРАЗ
Продукти: 4-6 средно големи стръка праз, 6-8 яйца, 250-300 г. настърган кашкавал, 1-2 майонези, сол на вкус, черен пипер.
Нарязваме на дребно праза и сварените яйца, прибавяме настъргания кашкавал, майонезата, солта на вкус, черен пипер и разбъркваме много добре. Можем да прибавим по-желание и кисели краставички нарязани на дребно 4-6 краставички и също така една кутийка грах.
17.ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЯЙЦЕ
Продукти: 1 зелена салатка, 1 връзка репички,3 стръка зелен лук, 2 твърдо еварени яйца, 2 супени лъжици олио, 2 супени лъжици оцет, сол.
Салатката, репичките и лукът се почистват, измиват се и се нарязват. Смесват се с едното яйце, нарязано на кубчета, и се разбъркват добре. Слагат се в подходящ съд, заливат се със смес.. . от олиото, оцета и солта и се поръсват с второто яице, настъргано на ренде. Салатата се украсява с няколко кръгчета репички и се поднася веднага.
18. ЗЕЛЕНА САЛАТА С КРАСТАВИЦИ
Продукти: 1 зелена салатка, 1 средно голяма краставица, З супени лъжици олио, 3 супени лъжици оцет,копър, сол.
Салатката се измива и се нарязва на ивици, а краставицата се обелва и се нарязва на кръгчета. Прибавя се измитият и ситно нарязан копър и всичко се
разбърква добре. Салатата се залива със смес от олиото, оцета и сол на вкус, оформя се в чиния за сервиране и се украсява с парченца краставица и стръкчета копър.
19. САЛАТА ОТ ДОМАТИ
Продукти: 5 домата, 1 глава лук, 3 твърдо сварени яйца, 3 cyneнu лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 1/2 връзка копър, черен пипер, сол.
Доматите се измиват и се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в чиния за сервиране. Посоляват се и се nокриват с нарязания на филийки лук. Яйцата се обелват, нарязват се на четвъртинки и се поръсват със сол, черен nипер и оцет. Нареждат се във формата на звезда върху доматите и лука. Салатата се поръсва с олиото и ситно нарязан копър.
20. МЕШАНА САЛАТА
Продукти: 3 домата, 1 средно голяма краставица, 3 стръка пресен лук, 1/4 връзка магданоз, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, сол.
Кrаставицата се обелва и се нарязва на кръгчета, а измитите домати - на полукръгчета. Нареждат се красиво в салатена чиния и се nоръсват със ситно
нарязаните лук и магданоз. Преди поднасянето салатата се залива със смес от олиото, оцета и сол на вкус.
21. ШOПCKA САЛАТА
Продукти: 4 домата, 1 малка краставица, 500 г зелепи пиперки, 1 малка глава лук или 2-3 стръка пресен лук, 1 чаена чаша настъргано сирене, 4 люти чушки, 3-4 cyпени лъжици олио, магданоз, сол.
Опечените пиперки се почистват от семето, обелват се и се нарязват на ивички. Доматите и обелената краставица се нарязват на кубчета, а лукът и магданозът на ситно. Зеленчуците се смесват, посоляват се и се разбъркват. Салатата се разпределя в чинийки, полива се с олиото и се поръсва с настърганото сирене. Отстрани към всяка порция се прибавя по една люта чушка - сурова или печена. Салатата се украсява със стръкчета магданоз и резенчета домати.
22. САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ
Продукти: 750 г пиперки, 3 супени лъжици oлuo, 1-2 супени лъжици оцет, 4 скилидки чесън, магданоз, черен. пипер, сол.
Пиперките се изпичат и се обелват. Почистват се от дръжките и семето, нареждат се в чиния за сервиране и се заливат със смес от олиото, оцета, черен пипер и сол. Поръсват се със счукания чесън и ситно нарязан магданоз.
23. САЛАТА ОТ ЛЮТИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС
Продукти: 600 г. люти чушки, 5 - 6 пресни или консервирани дoмaтa, 4 супени лъжици oлиo, 3 cyпeни лъжици лимонов сок, 5-6 склuдки чесън, 1/2 връзка копър или магдапоз, сол.
Лютите чушки се измиват, подсушават се и леко се запичат. Дръжките им се отрязват наполовина. Подреждат се в чинийка и се заливат с настърганите домати, смесени със счукания чесън, олиото, лимоновия сок и сол на вкус. Поднасят се поръсени със ситно нарязан копър или магданоз.
24. ЗЕЛЕВА САЛАТА
Продукти: 1/2 средно голяма зелка, 2 листа от целина, 1/2 връзка магданоз, 2 супени и лъжици олио, 3 супени лъжици оцет, сол.
Зелката се почиства от външните листа и кочана, измива се и се нарязва на тънки ивици или се настъргва на едро ренде и леко се претрива със сол. Прибавят се измитите и ситно нарязани листа от целината и магданоза. Салатата се разбърква, оформя се в салатена чиния и се полива с олиото и оцета.
25. САЛАТА ОТ ЗЕЛЕ И МОРКОВИ
Продукти: 1/2 зелка, 3-4 моркова, 1-2 кисели ябълки (по желание), 4 супени лъжици oцeт, 4 супени лъжици олио, магданоз, захар, сол.
Зелето се почиства от увехналите листа и се настъргва заедно с кочана на едро ренде. Поръсва се със захар , сол и оцет и се претрива с ръце, след което се оставя да престои известно време в хладилника. Непосредствено преди поднасянето се прибавят ситно настърганите моркови и ябълки и салатата се полива с олиото. Може да се украси с магданоз и резенчета домати.
26. САЛАТА ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, 1-2 люти чyшки oт 1 тypшuя (по желание), 1 супена лъжица червен пипер, 3-4 сyпeни лъжици олио, маслиии.
Киселото зеле се отцежда добре, почиства се от външитe листа и кочана и се нарязва на тънки ивички с се слага в подходяща чmmя. Поръсва се с червения пипер и олиото и се украсява с няколко маслини.
27. САЛАТА ОТ ПРАЗ
Продукти: 2-3 стръка праз, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, черен пипер, сол.
Изчистеният и измит праз се нарязва на парчета с дължина около 10 см. Вари се в подсолена вода, докато омекне, отцежда се и се нарежда в подходяща чиния. След като изстине, се залива със смес от олиото, оцета и черен пипер на вкус.
28. САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Продукти: 2 средно големи глави червено цвекло, 1 корен хрян, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 10-15 мaслини, чубрица, кимион, сол.
Цвеклото се изпича във фурната, обелва се и се настъргва на едро ренде. Разбърква се с настъргания хрян и се подправи със смес от олиото, оцета, солта, чубрицата и кимиона. Салатата се изсипва в голяма чиния и се украсява с маслините.
29. САЛАТА ОТ РЯПА
Продукти: 1 кг ряпа, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 3 суnени лъжици олио, оцет, сол на вкус.
Ряпата и морковите се почистват, измиват се и се настъргват на ренде. Прибавя се почистеният праз, нарязан на тънки кръгчета. Прибавят се олиото, оцета и сол на вкус, разбърква се и се лоднася в подходяща чиния.
30. САЛАТА ОТ ДОМАТЕНО ПЮРЕ
Продукти: 5-6 супени лъжици доматено пюре, 1 стрък праз (бялата част), 1-2 скилидки чесън, 1 люта чушка, 3 супени лъжици олио, 1/2 връзка магданоз, маслини за украса, сол.
Доматеното пюре се разбърква със ситно нарязаните праз, магданоз и люта чушка. Прибавят се счуканият чесън и сол на вкус и на тънка струика се налива олиото. Салатата се оформя на купчинка в nодходяща чиния и се укрсена с маслини.
31. САЛАТА ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ С ЛУК
Продукти: 200 г зрял фасул, 3-4 глави лук (или 2-3 връзки пресен лук), 5-6 супени лъжици олио, 4 супени лъжици оцет, 1/2 връзка магданоз, 18-20 маслипи, сол на вкус.
Фасулът се почиства и се измива. Залива се със студена вода и се оставя да престои 2-3 часа. След тона се отцежда, залива се с 5 чаени чаши студена вода и се вари до омекване. Малко преди края на варенето се посолява. Свареният фасул се отцежда от водата и след като изстине, се смесва със ситно нарязаните лук и магданоз. Салатата сс подnравя с олиото, оцета и сол на вкус. Разпределя се в чинийки, украсява се с маслините (по 4 за всяка порция) и с е поднася.
32. САЛАТА ОТ МАСЛИНИ
Продукти: 400 г маслини, 2 глави лук, 3 супени лъжици олио, 2 супени лъжици оцет, магданоз.
Лукът се почиства, нарязва се на филийки и леко се претрива с ръка. Маслините се слагат в чиния за сервиране, nокриват се с лука и се поръсват с олиото, оцета и ситно нарязан магданоз.
33. САЛАТА ОТ СМЕСЕНА ТУРШИЯ
Продукти: 2-3 зелени дoмaтa, 3-4 букетчета карфиол, 1-2 моркова (всички от сурова туршия), 1-2 печени пиперки, 1 люта чушка от туршия, 1-2 кисели краставички, 2 глави лук, 8-10 мacлини, 2-3 супени лъжици олио.
Зеленчуците от суровата туршия се отцеждат добре от саламурата и се нарязват на парченца. Прибавят се пиперките, почистени от семето и също нарязани на парчета, и нарязаните на кръгчета краставички. Продуктите се разбъркват с нарязания на тънки ивици лук и почистените от костилките маслини. Салатата се изсиnва в подходяща чиния и се поръсва с олиото. По желание към салатата може да се прибавят мариновани гъби и други зеленчуци от туршия.
34. КЬОПООЛУ
Процукти: 500 г патладжани, 250 г пиперки, 2 домата, 1 кафена чашка олио, 4-5 скилидки чесън, 1/4 връзка магданоз, оцет, сол на вкус.
Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се нарязват на ситно. Прибавят се обелените и нарязани домати и сместа се счуква в дървено хаванче или се смила с миксер. Добавя се счуканият чесън и на тънка струя се налива олиото, като се бърка непрекъснато. Кьопоолуто се подправя с оцет и сол на вкус и се поднася, поръсено със ситно нарязания магданоз.
35. КЬОПООЛУ ОТ ПИПЕРКИ И ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ
Продукти: 1 кг зелени или червени пиперки, 400 г зелени домати, 1 глава лук, 1 главичка чесън, 1/2 чаена чаша олио, 1 супена лъжица оцет, 1 връзка магданоз, сол.
Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се нарязват на дребно. Зелените домати също се изпичат във фурната и се нарязват на парченца. Лукът и чесънът, нарязани на ситно, се счукват с малко сол в дървен хаван. Прибавят се нарязаните пиперки и домати и сместа се счуква на гладко пюре. Постепенно се наливат олиото и оцетът. Накрая се прибавят част от ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Кьопоолуто се слага в подходяща чиния и се поръсва с останалия магданоз. Може да се украси с твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета, и с резенчета червени домати.
36. ЛЮТИКА
Продукти: 5-6 пиперки, 700 г домати, 2-3 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, чесън, 1 връзка магданоз, сол, 1-2 люти чyшки (по желание).
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се счукват с малко сол. Прибавят се опечените, обелени и почистени от семето пиперки, нарязани на дребно, и също се счукват. Сместа се разбърква с настърганите на ренде домати, олиото, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Прибавят се опечените и счукани люти чушки. Лютиката се оставя да престои 1 час, преди да се поднесе.
37. ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ
Продукти: 1 кг червени пиперки, 150 г сирене, 4-6 суneни лъжици олио, 4-5 скилидки чесън, сол, 1 връзка магданоз.
Пиперките се изпичат, слагат се в тенджера с капак, за да се задушат, и се обелват. Почистват се от дръжките и семето и се смилат с месомелачка или се счукват в хаван. Полученото пюре се разбърква със счукания чесън, настърганото на ситно ренде сирене, олиото и сол на вкус. Салатата се слага в подходяща чиния и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
38. САЛАТА "СНЕЖАНКА"
Процукти: 500 г пресни краставици, 1 кг кисело мляко, 2-3 супени лъжици олио, 1/2 чаена чаша счукани орехови ядки, 1-2 скилидки чесън, копър, сол.
Киселото мляко се изсипва върху два пласта марля и се изцежда в продължение на 5-6 часа. Краставиците се обелват и се нарязват на дребно. Прибавят се към изцеденото мляко заедно със ситно нарязания копър, олиото и по-голямата част от орехите. Поръсва се със счукани орехи и се украсява със стръкчета копър. Поднася се добре охладена. Салатата може да се приготви и с кисели краставички.
39. КАРТОФЕНА САЛАТА
Продукти: 500 г картофи, 250 г майонеза, 3-4 кисели краставички, 1 супена лъжица горчица, 1 лимон, чеpeн пипер, сол.
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Посоляват се леко и се слагат в подходяща чиния. Майонезата се разбива с горчицата и черен пипер на вкус. Ако е много гъста, може да се разреди с 1-2 супени лъжици кисело мляко. Прибавят се отцедените и нарязани на ситно кисели краставички. Сместа се разбърква добре и се излива върху картофите. Салатата се украсява с резенчета от лимона и се поднася охладена.
14.МАСЛИНЕНА САЛАТА
Продукти: 150 г маслини / по ваш избор /, 7-9 средно големи глави лук, 2-3 супени лъжици олио, сокът на 1/2 средно голям лимон.
Обелваме лука, и го нарязваме на едри парчета, същите поръсваме със сол и оставяме да киснат 7-10 минути в хладка вода. Отцеждаме ги добре и ги смесваме с маслините. Подправяме с олиото и лимоновия сок.
15.КАРТОФЕНА САЛАТА С БОБ
Продукти: 6-8 средно големи картофа, 1 ч.ч. боб, 4-6 стръка зелен лук, 3-4 с.л. олио, 2-3 с.л. оцет, 1 с.л. лютеница, 1/2 ч.ч. орехови ядки, 1 к.ч. коняк, 1 щипка сух джоджен, 1 щипка суха целина, сол на вкус.
Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Сваряваме боба, отцеждаме го и смесваме с ядките и картофите, сварени много добре и нарязани на дребно. Прибавяме дребно нарязания лук, лютеницата и подправките и внимателно разбъркваме.
16.САЛАТА ОТ ПРАЗ
Продукти: 4-6 средно големи стръка праз, 6-8 яйца, 250-300 г. настърган кашкавал, 1-2 майонези, сол на вкус, черен пипер.
Нарязваме на дребно праза и сварените яйца, прибавяме настъргания кашкавал, майонезата, солта на вкус, черен пипер и разбъркваме много добре. Можем да прибавим по-желание и кисели краставички нарязани на дребно 4-6 краставички и също така една кутийка грах.
17.ЗЕЛЕНА САЛАТА С ЯЙЦЕ
Продукти: 1 зелена салатка, 1 връзка репички,3 стръка зелен лук, 2 твърдо еварени яйца, 2 супени лъжици олио, 2 супени лъжици оцет, сол.
Салатката, репичките и лукът се почистват, измиват се и се нарязват. Смесват се с едното яйце, нарязано на кубчета, и се разбъркват добре. Слагат се в подходящ съд, заливат се със смес.. . от олиото, оцета и солта и се поръсват с второто яице, настъргано на ренде. Салатата се украсява с няколко кръгчета репички и се поднася веднага.
18. ЗЕЛЕНА САЛАТА С КРАСТАВИЦИ
Продукти: 1 зелена салатка, 1 средно голяма краставица, З супени лъжици олио, 3 супени лъжици оцет,копър, сол.
Салатката се измива и се нарязва на ивици, а краставицата се обелва и се нарязва на кръгчета. Прибавя се измитият и ситно нарязан копър и всичко се
разбърква добре. Салатата се залива със смес от олиото, оцета и сол на вкус, оформя се в чиния за сервиране и се украсява с парченца краставица и стръкчета копър.
19. САЛАТА ОТ ДОМАТИ
Продукти: 5 домата, 1 глава лук, 3 твърдо сварени яйца, 3 cyneнu лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 1/2 връзка копър, черен пипер, сол.
Доматите се измиват и се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в чиния за сервиране. Посоляват се и се nокриват с нарязания на филийки лук. Яйцата се обелват, нарязват се на четвъртинки и се поръсват със сол, черен nипер и оцет. Нареждат се във формата на звезда върху доматите и лука. Салатата се поръсва с олиото и ситно нарязан копър.
20. МЕШАНА САЛАТА
Продукти: 3 домата, 1 средно голяма краставица, 3 стръка пресен лук, 1/4 връзка магданоз, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, сол.
Кrаставицата се обелва и се нарязва на кръгчета, а измитите домати - на полукръгчета. Нареждат се красиво в салатена чиния и се nоръсват със ситно
нарязаните лук и магданоз. Преди поднасянето салатата се залива със смес от олиото, оцета и сол на вкус.
21. ШOПCKA САЛАТА
Продукти: 4 домата, 1 малка краставица, 500 г зелепи пиперки, 1 малка глава лук или 2-3 стръка пресен лук, 1 чаена чаша настъргано сирене, 4 люти чушки, 3-4 cyпени лъжици олио, магданоз, сол.
Опечените пиперки се почистват от семето, обелват се и се нарязват на ивички. Доматите и обелената краставица се нарязват на кубчета, а лукът и магданозът на ситно. Зеленчуците се смесват, посоляват се и се разбъркват. Салатата се разпределя в чинийки, полива се с олиото и се поръсва с настърганото сирене. Отстрани към всяка порция се прибавя по една люта чушка - сурова или печена. Салатата се украсява със стръкчета магданоз и резенчета домати.
22. САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ
Продукти: 750 г пиперки, 3 супени лъжици oлuo, 1-2 супени лъжици оцет, 4 скилидки чесън, магданоз, черен. пипер, сол.
Пиперките се изпичат и се обелват. Почистват се от дръжките и семето, нареждат се в чиния за сервиране и се заливат със смес от олиото, оцета, черен пипер и сол. Поръсват се със счукания чесън и ситно нарязан магданоз.
23. САЛАТА ОТ ЛЮТИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС
Продукти: 600 г. люти чушки, 5 - 6 пресни или консервирани дoмaтa, 4 супени лъжици oлиo, 3 cyпeни лъжици лимонов сок, 5-6 склuдки чесън, 1/2 връзка копър или магдапоз, сол.
Лютите чушки се измиват, подсушават се и леко се запичат. Дръжките им се отрязват наполовина. Подреждат се в чинийка и се заливат с настърганите домати, смесени със счукания чесън, олиото, лимоновия сок и сол на вкус. Поднасят се поръсени със ситно нарязан копър или магданоз.
24. ЗЕЛЕВА САЛАТА
Продукти: 1/2 средно голяма зелка, 2 листа от целина, 1/2 връзка магданоз, 2 супени и лъжици олио, 3 супени лъжици оцет, сол.
Зелката се почиства от външните листа и кочана, измива се и се нарязва на тънки ивици или се настъргва на едро ренде и леко се претрива със сол. Прибавят се измитите и ситно нарязани листа от целината и магданоза. Салатата се разбърква, оформя се в салатена чиния и се полива с олиото и оцета.
25. САЛАТА ОТ ЗЕЛЕ И МОРКОВИ
Продукти: 1/2 зелка, 3-4 моркова, 1-2 кисели ябълки (по желание), 4 супени лъжици oцeт, 4 супени лъжици олио, магданоз, захар, сол.
Зелето се почиства от увехналите листа и се настъргва заедно с кочана на едро ренде. Поръсва се със захар , сол и оцет и се претрива с ръце, след което се оставя да престои известно време в хладилника. Непосредствено преди поднасянето се прибавят ситно настърганите моркови и ябълки и салатата се полива с олиото. Може да се украси с магданоз и резенчета домати.
26. САЛАТА ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, 1-2 люти чyшки oт 1 тypшuя (по желание), 1 супена лъжица червен пипер, 3-4 сyпeни лъжици олио, маслиии.
Киселото зеле се отцежда добре, почиства се от външитe листа и кочана и се нарязва на тънки ивички с се слага в подходяща чmmя. Поръсва се с червения пипер и олиото и се украсява с няколко маслини.
27. САЛАТА ОТ ПРАЗ
Продукти: 2-3 стръка праз, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, черен пипер, сол.
Изчистеният и измит праз се нарязва на парчета с дължина около 10 см. Вари се в подсолена вода, докато омекне, отцежда се и се нарежда в подходяща чиния. След като изстине, се залива със смес от олиото, оцета и черен пипер на вкус.
28. САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Продукти: 2 средно големи глави червено цвекло, 1 корен хрян, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица оцет, 10-15 мaслини, чубрица, кимион, сол.
Цвеклото се изпича във фурната, обелва се и се настъргва на едро ренде. Разбърква се с настъргания хрян и се подправи със смес от олиото, оцета, солта, чубрицата и кимиона. Салатата се изсипва в голяма чиния и се украсява с маслините.
29. САЛАТА ОТ РЯПА
Продукти: 1 кг ряпа, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 3 суnени лъжици олио, оцет, сол на вкус.
Ряпата и морковите се почистват, измиват се и се настъргват на ренде. Прибавя се почистеният праз, нарязан на тънки кръгчета. Прибавят се олиото, оцета и сол на вкус, разбърква се и се лоднася в подходяща чиния.
30. САЛАТА ОТ ДОМАТЕНО ПЮРЕ
Продукти: 5-6 супени лъжици доматено пюре, 1 стрък праз (бялата част), 1-2 скилидки чесън, 1 люта чушка, 3 супени лъжици олио, 1/2 връзка магданоз, маслини за украса, сол.
Доматеното пюре се разбърква със ситно нарязаните праз, магданоз и люта чушка. Прибавят се счуканият чесън и сол на вкус и на тънка струика се налива олиото. Салатата се оформя на купчинка в nодходяща чиния и се укрсена с маслини.
31. САЛАТА ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ С ЛУК
Продукти: 200 г зрял фасул, 3-4 глави лук (или 2-3 връзки пресен лук), 5-6 супени лъжици олио, 4 супени лъжици оцет, 1/2 връзка магданоз, 18-20 маслипи, сол на вкус.
Фасулът се почиства и се измива. Залива се със студена вода и се оставя да престои 2-3 часа. След тона се отцежда, залива се с 5 чаени чаши студена вода и се вари до омекване. Малко преди края на варенето се посолява. Свареният фасул се отцежда от водата и след като изстине, се смесва със ситно нарязаните лук и магданоз. Салатата сс подnравя с олиото, оцета и сол на вкус. Разпределя се в чинийки, украсява се с маслините (по 4 за всяка порция) и с е поднася.
32. САЛАТА ОТ МАСЛИНИ
Продукти: 400 г маслини, 2 глави лук, 3 супени лъжици олио, 2 супени лъжици оцет, магданоз.
Лукът се почиства, нарязва се на филийки и леко се претрива с ръка. Маслините се слагат в чиния за сервиране, nокриват се с лука и се поръсват с олиото, оцета и ситно нарязан магданоз.
33. САЛАТА ОТ СМЕСЕНА ТУРШИЯ
Продукти: 2-3 зелени дoмaтa, 3-4 букетчета карфиол, 1-2 моркова (всички от сурова туршия), 1-2 печени пиперки, 1 люта чушка от туршия, 1-2 кисели краставички, 2 глави лук, 8-10 мacлини, 2-3 супени лъжици олио.
Зеленчуците от суровата туршия се отцеждат добре от саламурата и се нарязват на парченца. Прибавят се пиперките, почистени от семето и също нарязани на парчета, и нарязаните на кръгчета краставички. Продуктите се разбъркват с нарязания на тънки ивици лук и почистените от костилките маслини. Салатата се изсиnва в подходяща чиния и се поръсва с олиото. По желание към салатата може да се прибавят мариновани гъби и други зеленчуци от туршия.
34. КЬОПООЛУ
Процукти: 500 г патладжани, 250 г пиперки, 2 домата, 1 кафена чашка олио, 4-5 скилидки чесън, 1/4 връзка магданоз, оцет, сол на вкус.
Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се нарязват на ситно. Прибавят се обелените и нарязани домати и сместа се счуква в дървено хаванче или се смила с миксер. Добавя се счуканият чесън и на тънка струя се налива олиото, като се бърка непрекъснато. Кьопоолуто се подправя с оцет и сол на вкус и се поднася, поръсено със ситно нарязания магданоз.
35. КЬОПООЛУ ОТ ПИПЕРКИ И ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ
Продукти: 1 кг зелени или червени пиперки, 400 г зелени домати, 1 глава лук, 1 главичка чесън, 1/2 чаена чаша олио, 1 супена лъжица оцет, 1 връзка магданоз, сол.
Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се нарязват на дребно. Зелените домати също се изпичат във фурната и се нарязват на парченца. Лукът и чесънът, нарязани на ситно, се счукват с малко сол в дървен хаван. Прибавят се нарязаните пиперки и домати и сместа се счуква на гладко пюре. Постепенно се наливат олиото и оцетът. Накрая се прибавят част от ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Кьопоолуто се слага в подходяща чиния и се поръсва с останалия магданоз. Може да се украси с твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета, и с резенчета червени домати.
36. ЛЮТИКА
Продукти: 5-6 пиперки, 700 г домати, 2-3 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, чесън, 1 връзка магданоз, сол, 1-2 люти чyшки (по желание).
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се счукват с малко сол. Прибавят се опечените, обелени и почистени от семето пиперки, нарязани на дребно, и също се счукват. Сместа се разбърква с настърганите на ренде домати, олиото, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Прибавят се опечените и счукани люти чушки. Лютиката се оставя да престои 1 час, преди да се поднесе.
37. ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ
Продукти: 1 кг червени пиперки, 150 г сирене, 4-6 суneни лъжици олио, 4-5 скилидки чесън, сол, 1 връзка магданоз.
Пиперките се изпичат, слагат се в тенджера с капак, за да се задушат, и се обелват. Почистват се от дръжките и семето и се смилат с месомелачка или се счукват в хаван. Полученото пюре се разбърква със счукания чесън, настърганото на ситно ренде сирене, олиото и сол на вкус. Салатата се слага в подходяща чиния и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
38. САЛАТА "СНЕЖАНКА"
Процукти: 500 г пресни краставици, 1 кг кисело мляко, 2-3 супени лъжици олио, 1/2 чаена чаша счукани орехови ядки, 1-2 скилидки чесън, копър, сол.
Киселото мляко се изсипва върху два пласта марля и се изцежда в продължение на 5-6 часа. Краставиците се обелват и се нарязват на дребно. Прибавят се към изцеденото мляко заедно със ситно нарязания копър, олиото и по-голямата част от орехите. Поръсва се със счукани орехи и се украсява със стръкчета копър. Поднася се добре охладена. Салатата може да се приготви и с кисели краставички.
39. КАРТОФЕНА САЛАТА
Продукти: 500 г картофи, 250 г майонеза, 3-4 кисели краставички, 1 супена лъжица горчица, 1 лимон, чеpeн пипер, сол.
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Посоляват се леко и се слагат в подходяща чиния. Майонезата се разбива с горчицата и черен пипер на вкус. Ако е много гъста, може да се разреди с 1-2 супени лъжици кисело мляко. Прибавят се отцедените и нарязани на ситно кисели краставички. Сместа се разбърква добре и се излива върху картофите. Салатата се украсява с резенчета от лимона и се поднася охладена.