неделя, 29 декември 2013 г.

Тиква-паниран цвят-Cucurbita

Тиква-цвят-Cucurbita
Паниран цвят от тиква

Продукти: За една порция: 5-6 броя добре цъфнали и едри цвята от тиква, 1 яйце, 1 суп. л. брашно, сол на вкус, може чер пипер, лимон.
Приготовление: Потопете цветовете от тиквата в предварително разбитото пане и пържете до зачервяване. Сервирайте като гарнитура или като предястие, поръсено със сок от лимон и чер пипер.

Бъз-сироп-шампанско-желе-Sambucus nigra

Цвят на черен бъз (Sambucus nigra)
Супа от бъз

Продукти: 375 r добре узрели зърна от бъз, 1 л вода, 1/2 лимон, 30 г брашно, 75 r захар, 2 стръкчета карамфил, желатин.
Приготовление: Смачкайте плодчетата и сварете с вода, малко лимонена кора и карамфил. Прецедете сока, кипнете го, добавете желатина (набухнал в хладка вода), захарта и сока от лимона. Може да добавите чаша червено вино, нарязани на парченца сини сливи или малко мляко, което ще смекчи вкуса на супата. Същия резултат ще получите и от парченца настъргани ябълки.

Бъзово вино

Продукти: 5 цвята, 3 лимона, 1 кг захар, 6 л вода.
Приготовление: Нарежете лимоните на дребно и сложете в дамаджана. Добавете захарта, бъзовите китки и водата. Разбъркайте добре. Запушете и оставете на хладно. След 45 дни прецедете и налейте в сухи бугилки.

Шампанско от бъз

Продукти: 3 клончета добре разцъфнал бъз, 500 г захар, 125 г 5% оцет, 1 лимон, 5 л вода.
Приготовление: Сложете бъза в глинен, порцеланов или стъклен съд (буркан или дамаджана), добавете лимона, нарязан на кубчета, оцета и захарта и затворете добре. Когато забележите, че захарта се е разтопила, налейте кипналата вода и разбъркайте. След три дни прецедете и налейте виното в бутилки. Може да се пиe след 10 дни.

Сироп от бъзов цвят

Продукти: 25 клончета бъз, 1 л вода,1 кг захар, 1 суп. л. л лимонена киселина.
Приготовление: Сложете бъза във водата и оставете да престои 24 часа, захлупен. Прецедете, добавете захарта и варете до сгъстяване. 5 минути преди да свалите от огъня, сложете лимонената киселина. Почистете от пяната. Налейте в бутилки и затворете добре.

Суров сироп от бъз

Продукти: 25 китки бъз, 2.5 кг захар, 2 пакетчета лимонена киселина, 5 л вода.
Приготовление: Накиснете бъза във водата - да престои така едно денонощие. Прецедете. Добавете захарта и лимонената киселина - разбъркайте, докато захарта се стопи. Затворете в
бутилки, без да стерилизирате.

Сок от бъзов цвят

Продукти: 3 кг цвят от бъз, 7-8 л вода, 1 кг захар.
Приготовление: Залейте цветовете с водата и оставете да престоят 24 часа. Прецедете течността. Прибавсте захарта. Налейте в дамаджана и дръжте на хладно място. По същия начин
можете да приготвите сок и от сух цвят.

Сок от бъзов плод

Продукти: 1 кг добре узрял плод бъз, 1 кг захар.
Приготовление: Измийте чепките с узрял плод. Оронете зърната с вилица и насипете в буркани, поръсете ги със захарта. Оставете на хладно място, докато се отдели сок. Отлейте го в
бутилки, затворете добре и съхранявайте на хладно място.

Желе от бъз и касис

Продукти: 3 ч. ч. сок от бъз, 1 ч. ч. сок от касис (по желание), 100 г захар, 2 ч. л. лимонов сок.
Приготовление: Смесете двата сока със захарта и варете на тих огън около 7-8 минути. Прибавете лимоновия сок и насипете в сухи буркани. Затворете добре.

Бъзово желе

Продукти: 25 китки бъз, 1 лимон, 200 г захар, 1 ч. ч. желатин, 1 клонче мащерка или мента.
Приготовление: Кипнете цветовете и нарязания лимон в 400 г вода заедно с клончето мащерка или мента. Прецедете сиропа и добавете захарта, а накрая и набухналия желатин. Варете няколко минути и сипете в съда за желиране. Съхранявайте в хладилника. При сервиране можете да украсите с разбита сметана.

Мармалад от бъз и ябълки

Продукти: 500 г плодове от бъз (да се използват само напълно узрели зърна), 1 кг ябълки, 500 г захар.
Приготовление: Нарежете ябълките, сварете със захарта и пасираите добре. Бъзът също пасирайте и добавете в последните 20 минути на варенето. Докато е топло, затворете в буркани, които обърнете с дъното нагоре, докато торето се изстуди.


Тинтява-ликьор-Gentiana lutea

Жълта тинтява (Gentiana lutea)
Ликьор от тинтява

Продукти: 100 г корени от синя тинтява, 1.25 л вода, кг захар.
Приготовление: Сварете корените на тинтявата - 20 минуги. Прецедете през платно. Прибавете захарта и варете, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни - пие се по две чаши на ден.

Риган - Пица с риган - Origanum vulgare

Обикновен риган (Origanum vulgare)
Пица с риган

Продукти: Готово тесто за пица, 50 мл олио, 150 г кашкавал, 2 големи червени домата, 100 г салам или шунка, кугия консерва сардела, 5-6 маслини, 2 големи стръка риган.
Приготовление: Разточете тестото и сложете в тавичката за печене така, че краищата му да се изтеглят по стените. Намажете с олио, посипете настъргания кашкавал и салама, нарязан на дребно, наредете сарделките. Подредете доматите и посипете със сушения и надробен риган. Печете в гореща фурна 15-20минути.

събота, 28 декември 2013 г.

Акация - сладко - панирана - Acacia

Акация - Acacia
Панирана акация

Продукти: 10-15 броя акациеви съцветия, 2-3 яйца, малко брашно, олио, сол на вкус.
Приготовление: Потопете внимателно добре измитите акациеви цветове в предварително разбитото пане. Пържете до леко златисто. По желание можете да сервирате, поръсени със сироп от ягоди или малини.

Сладкиши от акация

Продукти: Готово тесто за мекици, цветчета от акация,
масло за пържете, пудра захар.
Приготовление: Накъсайте цветчетата и размесете с тестото за пържене, като предварително сте ги напръскали с няколко капки портокалова есенция (или сок от портокал). Оформете различни по вид топчици и пържете във врящата мазнина. Сервирайте, поръсени с пудра захар.

Сладко от акация

Продукти: 250 г цвят от акация, 600 г захар, сока от половин лимон.
Приготовление: Отделете цвета от съцветието и претрийте добре със захарта. Оставете да престои едно денонощие. Сварете, като добавите 1 ч. ч. вода. Когато стане готово, добавете лимонената киселина. Затворете в сухи буркани.

Мащерка-оцет-сироп-ликьор-Thymus vulgaris

Обикновена мащерка (Thymus vulgaris)
Сос от мащерка

Продукти: 3 кисели краставички, шепа мащерка, 150 г майонеза, шепа магданозени листа, няколко скилидки чесън, 1 ч. ч. горчица.
Приготовление: Накълцайте краставичките на ситно, нарежете на ситно мащерката и магданоза, счукайте чесъна и размесете добре с майонезата. Преди да сервирате, добавете горчицата.



Оцет от мащерка

Продукти: 1 л 5% винен оцет, няколко клончета мащерка, естрагон,маточина.
Приготовление: Поставете клончетата в бутилка, след това залейте с оцета. Престоява 15 дни. Използвайте за заливка на различни салати и ястия - от домати, пресни картофи, извара,
сирене, риба, месо.

Сироп от мащерка

Продукти: 4 ч. ч. цвят и листа от мащерка, 1.5 кг захар.
Приготовление: Почистете мащерката така, че да останат само листата и цветовете. Насипете ред мащерка, ред захар, напръскайте с малко вода, захлупете съда и оставете на слънце,
докато захарта се стопи. Прецедете и изсипете в бутилки. Затворете добре.

Сироп от мащерка с лимонов сок

Продукти: 5-6 шепи добре цъфнали стръкове машерка, 2-3 лимона,захар.
Приготовление: Залейте изчистената мащерка с вода, колкото да я покрие. Оставете да престои 24 часа. Прецедете. Прибавете нарязаните на малки кубчета лимони и толкова захар, колкото е водата. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта. След това изстискайте лимонените кубчета, прецедете сместа през тензух, налейте в бутилки от тъмно стъкло, затворете добре и дръжте на тъмно и хладно.

Ликьор от мащерка

Продукти: 2 ч. ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.
Приготовление: Изчистете мащерката от стебълцата и насипете листата и цвета в бутилка. Поръсете със захарта и налейте водката. Оставете на слънце две седмици. Прецедете и насипете в чисти бутилки.


Мента - Ментов коктейл - Ментовка - Mentha longifolia

Дълголистна мента (Mentha longifolia)
Ментов коктейл

Продукти: Щипка прясна мента, няколко суп. л. сироп от малини, 3 суп. л. захар, резенче лимон.
Приготовление: Пригответе обикновен чай от мента, прецедете, добавете захарта и лимона. При сервиране сипете малиновия сироп.

Ментов коктейл с шоколад

Продукти: Няколко стръкчета мента, 10 г сметана, 50 г течен шоколад.
Приготовление: Сварете ментов чай, добавете разбитата сметана и течния шоколад. Разбъркайте добре.

Крюшон от мента

Продукти: 50 г прясна мента, 4 к. ч. водка, 2 бутилки бяло вино, 50 г захар, 1 бутилка шампанско (или 2 бутилки газирана вода).
Приготовление: Измийте и нарежете на ситно листата на ментата, залейте с водката, захлупете плътно и след час прецедете, като добавите захарта и виното. Преди сервиране долейте газираната вода или шампанското, като за вкус можете да добавите и няколко капки лимонов сок.

Ментов ликьор

Продукти: 1 кг захар, 1 л гроздова ракия, 10 г ментово масло, няколко ментови листа, 2 л вода.
Приготовление: Пригответе захарен сироп от захарта и водата и когато той поизстине, добавете ракията и ментовото масло, разтопено в малко спирт. Разбийте добре. За цвят добавете няколко смачкани във вода орехови листа. Когато сиропът се боядиса равномерно, прецедете и насипете в бутилки.

Ментовка

Продукти: 1 л водка, шепа изсушена мента, 250 г захар, 1 чаша вода.
Приготовление: Сложете ментата във водката - да кисне 1 седмица. Прецедете. Смесете със захарния сироп, приготвен от захарта и водата. Разбъркайте добре. Затворете в сухи бутилки.

Ментолов дробс

Продукти: 2 ч. ч. пудра захар, 1/2 ч. ч. вода, 10 капки ментово масло.
Приготовление: Кипиете водата със захарта и варете 5 минути. Прибавете ментовото масло (или есенция) и бъркайте, докато се сгъсти. Намажете бял хартиен лист с масло и върху него
капвайте с лъжичка от гъстия сироп. Когато бонбоните изсъхнат, отлепете ги от листа и ги съхранявайте в кутия.


Иглика - чай - вино - ликьор - Primula

Primula
Чай от иглика и еньовче

Продукти: 4 с. л. сушена иглика, 4 суп. л. еньовче, захар на вкус.
Приготовление: Смесете игликата и еньовчето и ги запарете.Прецедете. Добавете захарта.

Чай от иглика и бъз

Продукти: 3 суп. л. иглика, 2 суп. л. цвят от бъз, мед на вкус.
Приготовление: Кипнете водата, изсипете цветовете (може и сухи), махнете съда от огъня и захлупете, за да се получи хубава настойка. Подсладете с мед на вкус. Можете да сервирате и студен.

Вино от иглика

 
Продукти: 1л бяло вино, 2 шепи цвят от иглика.
Приготовление: Напълнете бутилката с цвета на игликата и залейте с бялото вино. Затворете и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.

Ликьор от цвят на иглика

Продукти: 200 г цвят от иглика, 1 л ракия, 1 кг захар.
Приготовление: Сварете захарния спроп да остане 1/2 литър. Добавете игликата, която предварително сте накиснали във вода за половин час. Налейте ракията. Разбъркайте добре и налейте в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Продукти: 1 л.водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.
Приготовление: Накиснете почистените и нарязани корени в ракията за 5-б дни. Прецедете. Добавете изстудения спроп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Затворете в сухи бутилки.

Ликьор "РАСПАЙЛ"

Продукти: 1 л 12% спирт, 500 г захар, 12 г корени от иглика, 2 г ароматична тръстика, 1 г канела, 0.25 г алое, смирна, карамфил, ванилия, камфор, индийско орехче, шафран - по 0.25 г.
Приготовление: Накълцайте всички продукти на дребно, добавете ги към спирта, Затворете в бутилки и оставете на слънце. Разклащайте. След 5 дни прецедете и смесете със захарния спроп.

Шартрьоз

Продукти: 1 л спирт ( 40 градуса), 1 кг захар, 2 г градински чай, 2 г анасон, 7 г колеандър, 1 г семе от иглика, 1 г листа от мента, 0.1 г шафран.
Приготовление: Прибавяйте продуктите в спирта един след друг през седмица. Накрая прецедете течността и прибавете към студения сироп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Налейте в сухи бутилки.

Голям шартрьоз

Продукти: 2 л спирт ( 40 градуса), 700 г захар, шепа сухи листа от пелин, шепа сухи листа от люта мента, 5 г счукано семе от иглика, 10 г счукани ядки от праскови.
Приготовление: Стрийте добре пелиновите листа и добавете в ракията. След 10 дни сложете натрошената на ситно мента и семената от иглика, след още 10 дни - счуканите ядки. Прецедете и добавете захарта. След като захарта се стопи, прецедете отново и налейте в сухи бутилки.

Див пелин - ликьор - Artemisia vulgaris

 Artemisia vulgaris
Ликьор от див пелин

Продукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, бутилка коняк, 4 суп. л. захар, кора от 2 портокала.
Приготовление: Измийте добре листата, залейте ги с коняк, захлупете съда, съхранявайте на тъмно в продължение на 8 дни. Сварете вода със захар и кора от портокали, докато се разтвори захарта. Прибавете изстиналата смес към коняка, прецедете добре през тензухена кърпа. Насипете ликъора в малки бутилки, като във всяка поставите по клонче див пелин. Затворете бутилките добре. Оставете ликъора да "узрее" два месеца.

Див чесън - салата - Allium ursinum L


Allium ursinum L
Салата от див чесън

Продукти: Връзка див чесън, няколко стръкчета магданоз, маруля, 1 ч. ч. кисело мляко, растително масло, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете зеленчуците на ситно, смесете, посолете и поръсете с мазнината. Залейте с кисело мляко.




Сандвич с див чесън

Продукти: Няколко стръка див чесън, копър, масло, филия хляб.
Приготовление: Нарежете чесъна и копъра много на дребно и посипете върху намазаната с масло филия хляб.

Див чесън с кисело мляко

Продукти: Няколко стръка див чесън, 1 ч. ч. кисело мляко, копър.
Приготовление: Нарежете чесъна и копъра на много ситно, счукайте ги в хаванче, за да се получи еднородна маса. Сипете киселото мляко и разбъркайте добре. Можете да добавите няколко капки зехтин. Сервирайте като студена супа.

Ракия от див чесън

Продукти: Връзка див чесън, 1 л ракия.
Приготовление: Нарежете дивия чесън, залейте с ракията и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.