четвъртък, 23 януари 2014 г.

Печена кокошка

Продукти: 1 тлъста кокошка, сол и черен пипер на вкус, 6 скилидки чесън, 4 супени лъжици краве масло, 10-12 малки главички червен кромид лук, 10-12 гъби, 4-5 обелени и нарязани на четвъртини картофа, 2-3 нарязани на четири моркова, 1/2 чаша бульон, 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Изчистената и измита кокошка се нарязва на порции, натрива се със сол, черен пипер и счукан чесън. В разтопеното масло се задушава месото, слагат се главичките лук (цели), морковите и гъбите. Запържват се и се прибавят картофите, налива се бульонът и съдът се захлупва. Пече се във фурната при температура 150–200 градуса около 1-1 и 1/2 час или до омекване на месото. По време на печенето кокошката се полива със соса от тавата. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Печено кокоше месо

Продукти:1/2 варена кокошка, 250 г печурки, 2-3 глави ситно нарязан кромид лук, сокът от 1 лимон, 50 г краве масло, 150 г сметана, сол, черен пипер, настъргано индийско орехче, 350 г макарони, 50-70 г настърган кашкавал.
Начин на приготвяне: Месото се отделя от костите. Гъбите се почистват и измиват. Напръскват се с лимонов сок. Запържват се заедно с лука в 1 супена лъжица масло до изпаряване на водата, която пускат гъбите. Прибавят се сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, слага се сметаната и се задушава около 5 минути. Макароните се сваряват около 5 мин в голямо количество вода с малко сол. Отцеждат се и се смесват с месото и гъбите, като част от макароните се отделя за горния слой на ястието. Сместа се разстила в намазана с масло форма, покрива се с останалите макарони, поръсва се с настърган кашкавал и се запича леко във фурната (около 40 мин). Преди запичането се нареждат парченца от останалото масло. Забележка: За приготвянето на това ястие могат да се използват и остатъци от варена за друго ястие кокошка – крилцата, шията, карантията.

сряда, 22 януари 2014 г.

Пилешка яхния с кестени

Продукти: 1 пиле или кокошка, 2–3 супени лъжици краве масло, 3–4 глави ситно нарязан кромид лук, сол, червен пипер, 1 чаена лъжичка брашно, малко доматено пюре, 500 г кестени
Начин на приготвяне: Пилето /Кокошката/ се почиства, измива и нарязва на порции. Лукът се
изпържва в маслото. Прибавят се червеният пипер, доматеното пюре и брашното. Залива се с вода. Слага се месото, посолява се и се оставя да ври на слаб огън. Кестените се сваряват и се обелват. Малко преди да е готово месото, се прибавят кестените и яхнията се оставя да поври.

Пилешко с магданоз

Продукти: 1 пиле, стръкчета и коренчета магданоз, 1-2 моркова, няколко зърна черен пипер, 2–3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици брашно, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 1/2 пакетче краве масло, лимонов сок, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на парчета и се пуска във вряща подсолена вода с коренчетата магданоз, моркова и черния пипер. Бульонът се прецежда. Брашното се запържва леко в олиото. Разрежда се с бульона, прибавя се магданозът и се вари няколко минути. Слагат се маслото и лимоновият сок и се сервира.

Гювеч с пилешко месо

Продукти: 500 г пилешко месо, 2 патладжана, 2-3 домата от консерва, 2-3 глави ситно нарязан кромид лук, 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 4 супени лъжици краве масло, сол, черен пипер и чесън на вкус.
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват, разрязват се на две и се издълбават. Месото се сварява и обезкостява. Задушава се в половината масло с лука. Прибавят се отцедените и ситно нарязани домати и издълбаната и също ситно нарязана (накълцана) вътрешна част на патладжаните. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и чесън. Патладжаните се пълнят със сместа и се нареждат в гювеч, на дъното на който е разтопено останалото масло. Гювечът се захлупва и ястието се пече в умерена фурна. Когато е готово, се отхлупва и се залива със смес от киселото мляко и яйцата и се запича.

Пилешки бутчета на барбекю

Продукти: 6 пилешки бутчета без кожата (около 1 1/2 кг), 1/2 чаена лъжичка сол, настърганата кора и сокът от 1 лимон, 3 супени лъжици червен пипер, 8 супени лъжици кисело мляко, черен пипер, листа от маруля за гарниране.
Начин на приготвяне: Правят се по два диагонални разреза на всяко бутче. Смесват се солта, лимоновата кора и лимоновият сок и бутчетата се овалват в сместа. Слагат се върху скара в тава и се поръсват с 1 супена лъжица червен пипер. В отделен съд се смесват черният пипер и
киселото мляко и с четчица се намазват бутчетата. Обръщат се и се поръсват с останалите червен пипер и кисело мляко. Оставят се да престоят 3 часа. Скарата на барбекюто се намазва леко с олио и се слага върху горещи въглища. Нареждат се бутчетата и се пекат 15–20 мин, като се обръщат на всеки 5 минути. Сервират се веднага, поръсени с нарязани листа от маруля.

Люто пиле

Продукти: 1 пиле, 5-6 люти чушлета, 3-4 глави едро нарязан кромид лук, 6-8 домата, 1/4 чаша олио, ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер, дафинов лист, чубрица, червен пипер.
Начин на приготвяне: Почистеното, измито и нарязано на порции пиле се запържва в сгорещеното олио. Изважда се и се слага в тава. В същото олио се запържва лукът и се изсипва върху пилешкото месо. Прибавят се дафиновият лист, черният и червеният пипер, целите люти чушлета. Доматите се настъргват на ренде и се прибавят отгоре. Поръсва се с магданоз и чубрица, сипва се малко вода и се пече в силна фурна.

Сусамови пилешки крилца

Продукти: 500 г пилешки крилца, 2 супени лъжици сусамово семе.
За маринатата: 4 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка горчица, 2 чаени лъжички лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, 1 супена лъжица мед
Начин на приготвяне: Крилцата се почистват и се слагат в широк съд. Продуктите за маринатата се разбиват с тел и се заливат крилцата. Оставят се да престоят поне 1 час. След като отлежат, се слагат в решетка, под която има тава с малко вода. Пече се 10 мин в предвари- телно загрята до 200 градуса фурна. Обръщат се и се намазват с останалата част от маринатата. Поръсват се със сусам и се пекат още 10 минути. Сервират се с резенчета лимон.

Пиле соте

Продукти: 150 г бяло пилешко месо, 100 г печурки, 70 г нарязан кромид лук, 30 г олио, сол, индийско орехче, сметана.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва заедно с лука. Прибавят се гъбите и индийското орехче. Посолява се. Накрая се слага сметаната.

Пиле със сини сливи

Продукти: 1 пиле, 2 - 3 глави нарязан кромид лук, 1 супена лъжица брашно, червен пипер,300г сини сливи, сол, малко канела, 1 бучка захар, краве масло или олио за пържене.
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на порции и се слага да ври. Лукът се запържва с червения пипер в малко масло или олио. Прибавя се брашното и също се запържва. Изсипва се при пилешкото месо, прибавят се канелата, солта, захарта и след като поври малко с тях – сливите. Оставя се да ври на слаб огън до готовност.