събота, 1 февруари 2014 г.

Говеждо с пипер

Продукти: 700 г говеждо месо, 2 големи глави нарязан кромид лук, 2 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици олио, 2-3 ситно нарязани зелени пиперки, 300 мл телешки бульон (може от кубче), 1 супена лъжица доматено пюре, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета, които се овалват в брашно. Изважда се скарата от тенджерата, сипва се олиото и се загрява. Запържват се лукът и пиперките до омекване, след което се изваждат и се слага месото. Запържва се. Тенджерата се отстранява от огъня и се прибавят бульонът, доматеното пюре, солта и черният пипер и накрая зеленчуците. Тенджерата се захлупва и се слага под налягане. Вари се 20 мин, след което налягането се намалява със студена вода. Ястието се сервира топло със зелена салата.

Бифтек

Продукти:  750 г говеждо месо, 1/2 чаша брашно, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус, 3 супени лъжици предпочитана мазнина, 1 1/2 чаши домати от консерва, 3 глави нарязан кромид лук, 1 чаша нарязан целина, 1 скилидка счукан или смлян чесън.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и черния пипер. Половината от сместа се поръсва върху месото, което след това се нарязва на порции. Запържва се в мазнината от двете страни в отхлупена тенджера под налягане. Вари се 20–25 мин, след което налягането се намалява под течаща студена вода и тенджерата се отваря. Сервира се горещо.

Шопски кебап

Продукти: 1 кг телешко месо, 350 г домати, 200 г кромид лук, 200 г пиперки, 150 г краве масло, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 15 г брашно, сол, черен пипер и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се обезкостява и се нарязва. Слага се на дъното на гювеч или йенска тенджера и отгоре се покрива с нарязаните лук, домати и пиперки. Поръсва се със сол, магданоз и черен пипер. Разбърква се, залива се с разтопеното масло и чаша гореща вода, захлупва се и се оставя във фурната на слаб огън около 2 1/2 часа. Изважда се и се залива с разбитите с киселото мляко и брашното яйца и се слага да се запече в силна фурна около 15 минути.

Селски специалитет с телешко месо

Продукти: 320 г телешко месо (филе), 80 г шунка, 40 г кашкавал, 4 яйца, 160 г брашно, галета, сол и черен пипер на вкус, 100 мл прясно мляко, олио за пържене, 4 резенчета лимон.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на 4 плоски парчета, начукват се, посоляват се, поръсват се с черен пипер и върху всяко парче месо се слага парче кашкавал, завито в шунка. Месото се навива на руло и краищата се притискат. Разбиват се яйцата, брашното и млякото и рулата се панират в сместа. Овалват се в галета и се пържат в обилно количество горещо олио. Сервират се с резенче лимон.

Телешки гювеч

Продукти:  1 кг телешко месо, 1/2 чаша предпочитана мазнина, 5-6 моркова, 6-8 зелени камби, 2 корена пащърнак, по 200 г карфиол и зелен фасул, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2-3 глави кромид лук, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на филийки, морковът на колелца, месото на хапки. Задушават се в мазнината. Прибавят се последователно нарязаните на ивички камби, разделеният на розички карфиол, предварително бланшираният зелен фасул и нарязаният на кубчета пащърнак. Като поомекнат зеленчуците, се прибавят червеният пипер и 1 чаша топла вода. Посолява се. Разбърква се и се покрива с нарязаните на филийки домати, поръсва се със
ситно нарязан магданоз и се оставя да поври на слаб огън или се запича във фурна.

Яхния със свинко месо

Продукти: 500-700 г свинско месо, олио, 5-6 картофа, 1 морков, 2-3 домата,3-4 глави кромид лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 стръка пресен копър, 1връзка магданоз, 5-6 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки хапки. Задушава се заедно с лука и морковите в малко олио и малко вода. Когато лукът омекне, се посолява и се поръсва с червен пипер. Разбърква се и се наливат 2 чаши вода. Захлупва се и се вари на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят нарязаните на филийки картофи, копърът и черният пипер. Вари се, докато омекнат картофите. Прибавят се настърганите на ренде домати и ситно нарязаният магданоз. Оставя се да поври още малко на слаб огън или се запича в умерена фурна.

Свинко филе с панировка

Продукти: 4 резена свинско филе (около 800 г), 100 г галета, 1 супена лъжица изсушен риган, сокът и настърганата кора от 1 лимон, 5 чаени лъжички черен пипер, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Филетата се натриват със смес от сол и черен пипер и се оставят да престоят 10 минути.Отделно се разбъркват галетата, лимоновата кора и риганът. В друг съд се изстисква лимоновият сок. Всяко филе се потапя в сока и се панира в сместа с галетата. Филетата се пържат в сгорещено олио по две минути от всяка страна. Сервират се веднага със задушени картофи.

Телешко с грах и ориз

Продукти: 500 г телешко месо, 200 г ориз, 200 г моркови, 1 буркан грах,1-2 глави кромид лук, 3–4 супени лъжици олио, 1-2 супени лъжици доматено пюре, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се почиства от жилки и тлъстини и се нарязва на парчета. Слага се в йенска тенджера или гювеч. Прибавят се ситно нарязаният лук, олиото, разреденото доматено пюре, грахът, оризът и морковите. Посолява се. Долива се с 2 чаши топла вода и се запича във фурната. Преди сервиране се поръсва с черен пипер.

Овнешко/агнешко/ месо с боб

Продукти: 800-1000 г овнешко месо/агнешко/, 300 г зрял боб, 50-60 мл олио, 3-4 глави кромид лук, 2 карамфилчета, 1-2 дафинови листа, 4-5 моркова, магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Бобът се накисва за една нощ. Отцежда се и се слага с друга студена вода на умерен огън, като се вари заедно с главата лук, в която са набодени карамфилчетата, и единия нарязан на кръгчета морков. Когато бобът омекне, се посолява. Отделно се запържва до зачервяване нарязаното на хапки месо, прибавят се останалите моркови, нарязани на кръгчета, разрязаният на четири останал лук и ситно нарязаният магданоз. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се сипва малко топла вода. Захлупва се и се оставя да поври около 40 минути. Сипва се отцеденият боб, прибавя се дафиновият лист и се оставя на огъня още 10-ина минути.

Заек с бяло вино

Продукти:  4 заешки бутчета или 1 млад заек, сол, черен пипер, 5 супени лъжици олио, 4 парчета пушени гърди, 3-4 скилидки чесън, 14-16 малки главички кромид лук, 500 мл бяло вино, 250 мл бульон, 2-3 червени пиперки, 1 малка глава целина, 3-4 домата, 100 г маслини, 2- 3 дафинови листа, кориандър, лют пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Заекът се почиства и се нарязва на късове, които се измиват и натриват със сол и черен пипер. Запържват се в горещо олио от всички страни. Прибавят се нарязаните на четири части главички лук и предварително скълцаният чесън. Наливат се виното и бульонът и се слага във фурната за около 50-60 минути. Почистените от семките пиперки се нарязват на кубчета. Целината се обелва и нарязва на кръгчета, а доматите се попарват, обелват и нарязват на ситно.Зеленчуците се прибавят към месото заедно с пушените гърди, маслините и дафиновите листа. Посолява се, подправя се с кориандър, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Оставя се във фурната още 20–30 минути. При сервиране месото се полива със соса и се поръсва с магданоз.