вторник, 4 февруари 2014 г.

Кебап в хартия

Продукти: 1 кг телешко или агнешко месо, 3-4 връзки едро нарязан зелен лук, магданоз, джоджен, 5–6 зелени люти чушки, 150 г краве масло, червен пипер, сол, пергаментова хартия.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се изпържва в по-голямата част от маслото. Прибавят се лукът и ситно нарязаните джоджен и магданоз. Накрая се слагат лютите чушки, сол и червен пипер. Запържва се леко и се сваля от огъня. Пергаментовата хартия се нарязва на правоъгълници. Върху всеки правоъгълник се слага от плънката и се сгъва на плик. Намазват се отгоре с останалото масло и се нареждат в плитка тава. Пекат се в умерена фурна 20–25 минути. Сервират се с хартията, която се разрязва при консумиране.

Гювеч със свинско месо

Продукти: 750 г свинско месо, 100 г краве масло, 2-3 глави едро нарязан кромид лук, 3-4 домата, 4-5 картофа, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5 яйца, 250 г кашкавал, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва леко в маслото. Прибавя се лукът, посолява се и се задушава до омекване на месото и лука. Поръсва се червения пипер, разбърква се и се прехвърля в гювеч. Прибавят се нарязаните на кръгчета картофи и домати и се досолява, ако е енобходимо. Гювечът се залива с топла вода и се пече във фурна, докато стане почти готов. Изважда се, залива се със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал и се допича, докато хване коричка. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Свинско месо с бамя

Продукти: 700 г свинско месо без кости, 1-2 глави ситно нарязан кромид лук, 500 г моркови, 1 чаша бяло вино, 500 г бамя, 2-3 домата, ситно нарязан магданоз и сол на вкус, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки. Морковите се почистват, измиват и нарязват на колелца, доматите се нарязват на кубчета. Месото се запържва в горещо олио и като се зачерви, се прибавят лукът и морковите. Сипва се виното, посолява се и се задушава на слаб огън. След 15 мин се слага бамята и като омекне – доматите. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Свинко контрафиле на барбекю

Продукти: 800 г свинско контрафиле, 300 г маслини, 50 мл зехтин, 5-6 скилидки чесън, мариновани пиперки, риган
Начин на приготвяне: Филето се почиства и се нарязва така, че да се получи правоъгълник. Чесънът и маслините се разбиват със зехтина на пюре и се намазва филето. Навива се на руло. Защипва се с шишче или клечки за зъби и се пече около 15 мин, като първо се изпича от защипаната страна и след това се върти. Изпеченото руло се нарязва на кръгчета с дебелина 1–2 см, които се набождат напречно на дървен шиш. Пекат се по 4–5 мин от всяка страна и по желание се гарнират с пиперки, мариновани в риган и зехтин.

събота, 1 февруари 2014 г.

Кайма с пюре от картофи

Продукти: 500 г кайма, 1-2 глави ситно нарязан кромид лук, 1 яйце, 1 филийка накиснат и изстискан сух хляб, 1/3 чаша олио, 300 г гъби, 1 кг картофи, ½ чаша прясно мляко, малко краве масло, сол, 100 г кашкавал, подправки на вкус.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с лука, яйцето, хляба и ситно нарязаните гъби, сол и подправки на вкус. Сместа се разстила в намазана с малко олио тава и се запича в силна фурна. Картофите се сваряват небелени, още топли се обелват и пасират. Прибавя се млякото, разбърква се и пюрето се посолява на вкус. Изсипва се върху готовата кайма, заглажда се и на няколко места се слага по малко масло. Запича се отново. Поръсва се с едро настърган кашкавал и се връща във фурната, докато кашкавалът се разтопи.

Свинско печено с картофена гарнитура

Продукти: 750 г свинско месо от бут, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка босилек, 1 връзка магданоз, 1 супена лъжица горчица, 5 супени лъжици смлени бадеми, 1 жълтък, сол, черен пипер, 1 супена лъжица брашно, 1 кг картофи, 250 мл бульон, олио.
Начин на приготвяне: Смесват се горчицата, счуканият чесън, бадемите и жълтъкът и се подправят със сол и черен пипер. Месото се измива, подсушава се и се натрива с черен пипер. Овалва се в брашното и се намазва равномерно с приготвената смес. Слага се в намазана с олио тавичка и се запича в предварително загрята до 180 градуса фурна. След 15 мин се слагат нарязаните на четвъртини картофи. Налива се бульонът и ястието се пече 60 минути. Месото се
сервира нарязано на филийки с картофена гарнитура.

Свински флейки

Продукти: 1 кг крехко свинско месо, малко червен пипер, 2 мариновани пиперки, 500 г гъби, олио, 3-4 домата, 1 супена лъжица брашно, 1/4 чаша бяло вино, 2 дафинови листа, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва и се запържва в горещо олио. Посолява се и се поръсва с червен пипер. Прибавят се пиперките и гъбите и се задушава 15 минути. Отделно се запържва брашното със ситно нарязаните домати и малко червен пипер. Запръжката се разрежда с виното. Кипва се и се слагат дафиновите листа. Вари се 10 минути. Месото се залива със соса и се сервира със салата.

Кюфтета по панагюрски

Продукти: 1 кг агнешка кайма, 2 филии сух хляб, 1 връзка зелен лук, 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол, по 1 чаена лъжичка оцет, олио, брашно и смес от краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с накиснатия и отцеден хляб, яйцата, ситно нарязаните лук и магданоз, сол на вкус, оцета и олиото. Оставя се да престои 1 час на студено. С мокри ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в горещо олио. Сервират се със салата.

Варено говеждо със зеленчуци

Продукти: 1,3 кг говеждо месо, кромид лук, картофи и моркови по преценка, 1 разрязана на четири средно голяма зелка, сол и черен пипер на вкус.
За сервиране: горчица и около 1/2 л прясно мляко.
Начин на приготвяне: Главите лук се оставят цели , морковите и картофите се нарязват, за да се сварят за 5 минути. Скарата се изважда от тенджерата, слага се месото с достатъчно вода и сол. Тенджерата се слага под налягане. Вари се по 12 мин на 450 г месо. Налягането се намалява със студена вода. Отцежда се около литър от водата, тенджерата се слага на огъня, кипва се и се прибавят зеленчуците. Тенджерата се слага под налягане за 5 минути. Налягането сенамалява със студена вода. Междувременно се приготвя сосът, като горчицата се смесва с млякото и половината сос от варенето. Сосът се сервира отделно от месото.

Мариновани телешки шишчета

Продукти: 400 г телешко месо, 150 г пушен бекон, 1/2 връзка пресен босилек, 4 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, зелена салата.
Начин на приготвяне: Месото и беконът се нарязват на парчета с размери 3х6 см. По 2 парчета месо и бекон се нанизват на шишове и се поръсват със сол и черен пипер. Половината листенца босилек се нарязват и се пускат в олиото. Слагат се шишчетата и се мариноват 20 минути. След това се пекат на грил 8-9 мин и при сервиране се украсяват с останалите листенца босилек. Към тях се поднася зелена салата.