неделя, 16 март 2014 г.

Баница със спанак

Баница със спанак

 Продукти: ½ кг точени кори, 1 чаша натрошено сирене, 1 чаша мазнина, 1 чаша кисело мляко, ½ кг спанак и 2 яйца.
Изчистения и измит спанак нарязваме на ситно, посоляваме го леко и оставяме да престои осолен ½–1 час, след което го изстискваме добре. Стриваме сиренето на ситно, прибавяме яйцата, киселото мляко и спанака, разбъркваме сместа и нареждаме баницата по същия начин, както баницата с кисело мляко. Печем я около 1 час.
Вместо спанак можем да употребим лапад и киселец или лобода и киселец.

Баница с кисело мляко

Баница с кисело мляко 

 Продукти: ½ кг точени кори, 1 чаша натрошено сирене, 1 водна чаша мазнина, 1 чаша кисело мляко, 2–3 яйца, ¼ лъжичка амонячна сода или сода бикарбонат.
Стриваме на ситно сиренето, прибавяме яйцата, млякото, содата и разбъркваме добре сместа. Намазваме тенджерата или тавичката с мазнина и нареждаме корите, като на всеки 2 кори ръсим по малко мазнина и от сиренената смес. Поливаме баницата с останалата мазнина, похлупваме тенджерата и печем около ¾ час. Баницата може да се направи и в открита малка тавичка.

Пролетна баница

Пролетна баница

 Замесваме тесто от 1½ водна чаша хладка вода, 1 супена лъжица олио, 1 лъжица оцет, ½ лъжичка сол и брашно, колкото поеме, за да получим умерено твърдо тесто. Тестото омесваме добре, след което го разделяме на две равни части, всяко от които разделяме на 10–12 топчета. Овалваме топчетата и ги разточваме на питки колкото чаена чиниика. Намазваме всяка питка с мазнина (мас или масло, защото се втвърдява и не изтича) така, че получаваме две големи питки, които оставяме да почиват ½–1 час. До това време изчистваме и измиваме 1 супник спанак, лапад или киселзц, нарязваме го на ситно, посоляваме и оставяме да престои осолен 15–20 минути, след което ги изстискваме. Прибавяме ½–1 чаша кисело мляко и 2–3 яйца и разбъркваме. Вместо кисело мляко можем да прибавим ½ чаша натрошено сирене или извара.
Намазваме тава (45–50 см) с мазнина. Разточваме една кора, която да покрие тавата, и леко повдигаме краищата й, поръсваме я с мазнина и разстиламе спанака на равномерен пласт. Разточваме и другата кора и я слагаме опъната върху спанака. Нарязваме спаначника като баклава, намазваме го с мазнина и печем в силна фурна. Поднася се топъл с кисело мляко.

Тригунки със сирене или извара

Тригунки със сирене или извара

 Вземаме 1 водна чаша кисело мляко, 2½ кафени чашки олио, 1 равна лъжичка сода, 1½ лъжичка сол, 1 цяло яйце, брашно, колкото поеме, сирене и 2 яйца за плънката, 1 яйце за намазване. От изброените продукти (без тия за плънката) замесваме умерено твърдо тесто. Разточваме дебела кора, от която изрязваме квадрати със страна 5 см. Разточваме наново още малко, всяко квадратче пълним със сирене и яйце, прегъваме на триъгълник, притискаме добре встрани, мажем с яйце и печем в умерена фурна. Много ефектни и вкусни.

Соленки с плънка

Соленки с плънка

Соленки
 Замесваме тесто от ¼ кг брашно, ¼ кг масло, 1 цяло яйце, 2 супени лъжици кисело мляко и масло сол. Оставяме го да почива една нощ, на другия ден го точим на кора с дебелина като за юфка. Изрязваме кръгчета с винена чаша и пълним със смес от сирене или шунка и яйце, прегъваме кръгчетата, нареждаме ги в намазана с масло тава, мажем с яйце и печем в умерено силна фурна.

Соленки кифлички без плънка

Соленки кифлички без плънка


Продукти: 1 чаша мас или наполовина масло, 1 яйце, 7 супени лъжици прясно мляко, 1 лъжица захар, 1 лъжица сол, 1 чаена лъжичка амонячна сода и брашно, колко поеме.
От изброените продукти замесваме умерено твърдо тесто, което точим на кори, дебели като за юфка. Нарязваме ги на триъгълници със страна 5–6 см и навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намазана с масло тава, мажем ги с разбито яйце, поръсваме с ким или едра сол и печем в умерено силна фурна.

Соленки кифлички

Соленки кифлички

Кифличка
 Вземаме 15–20 г мая, размиваме я в 1 чаша хладко мляко и я изсипваме в брашното, в което сме направили кладенче; прибавяме 1 цяло яйце, 1 лъжица масло, 1 равна супена лъжица захар, малко сол и замесваме меко тесто. Разделяме го на три топки, всяка от които разточваме на лист на дебелина на чаена чинийка. Нарязваме всеки лист на квадрати с големина по желание, в средата на всеки квадрат слагаме натрошено сирене, смесено с 1 разбито яйце, и увиваме във форма на кифлички. Нареждаме кифличките в намазана с масло тава, отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме с ким и сол. Печем ги в умерена фурна.

Соленки пурички

Соленки пурички

 От 1 чаша мазнина, 1 чаша кисело мляко, ½ лъжичка сода, 1 лъжица сол и брашно, колкото поеме, замесваме меко тесто, което оставяме да почива ½ час. Разделяме го след това на 80–85 топченца. Всяко от тях разточваме на питка, даваме й с ръка квадратна форма, намазваме с мазнина, на единия край слагаме малко сирене, разбъркано с яйце, и набиваме на пура (цигара). Нареждаме пуричките в намазана с масло тава, намазваме ги с яйце и поръсваме с ким. Печем в умерена фурна.

Солени пръчици

Солени пръчици

Солети
 Замесваме умерено твърдо тесто с 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка масло или олио, 1 чаена лъжичка оцет, 2 лъжички амонячна сода и брашно, колкото поеме. Разделяме тестото на 3–4 питки, всяка точим на кора, ½ см дебела, от която изрязваме пръчици, дълги 8–10 см и широки 1½ см. Нареждаме ги в намазана с масло тавичка, намазваме ги с разбито яйце и поръсваме с ким или сол. Печем соленките в умерено силна фурна до леко причервяване.

Соленки

Соленки №1

Солети
 От една чаша мазнина, 1 чаша добре стрито сирене, ½ чаша кисело мляко, 1 лъжичка сода, 1 лъжичка сол и брашно замесваме тесто с твърдина, да може да се точи. Разделяме тестото на две питки и всяка питка точим на кора с дебелина ½ см. Режем с нож пръчици, дълги 8–10 см и широки 1½ см. Нареждаме ги в намазана тавичка, мажем с яйце, ръсим с едра сол или ким и печем до зачервяване в силна фурна.

Соленки №2

 В една купа слагаме 1 кафена чашка олио, топено масло или мас, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица амонячна сода и сол на вкус. Прибавяме брашно и замесваме умерено твърдо тесто, което оставяме да почива 2 часа. Точим тестото на кора, дебела ½ см, мажем я с разбито яйце, ръсим с ким или едра сол, режем на пръчици и печем в намазана тава на умерен огън.

Соленки №3

 Настъргваме ¼ кг сирене, прибавяме 1 чаша мас или масло, разбиваме го със сиренето, след което прибавяме 1 чаша прясно мляко, в което разтваряме 1 чаена лъжичка амонячна сода, 1 яйце и брашно, колкото поеме, за да замесим умерено твърдо тесто. Оставяме тестото да почива една нощ. На другия ден късаме от тестото топки, които точим на питки с дебелина на чаени чинийки, режем лентички, които увиваме спираловидно, мажем ги с разбито яйце, поръсваме с ким или едра сол и печем до причервяване.

Соленки №4

Соленки
 Продукти: ¼ кг прясно масло, 1 цяло яйце и 1 жълтък, 7 супени лъжици прясно мляко, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица амонячна сода, 1½ лъжичка сол и около ½ кг брашно.
Разбиваме добре маслото, прибавяме последователно цялото яйце и жълтъка, захарта, солта, амонячната сода, разтворена в леко затопленото мляко, и накрая — брашното. Трябва да получим умерено твърдо тесто, което да се точи. Разделяме го на 2 или 3 топки, които точим на дебелина на ½ см. Нарязваме ги на дълги тънки пръчици, които мажем с яйце и печем до причервяване. По желание можем да навием пръчиците спираловидно и да ги поръсим с ким.