сряда, 19 март 2014 г.

Бухти

Бухти

 Вземаме 1 чаша кисело мляко, 3 яйца, 2 праха ванилия, 1 лъжичка сода, масло за пържене и брашно, колкото поеме. Разбиваме млякото с яйцата, прибавяме ванилията и содата (содата можем предварително да разтворим в киселото мляко) и после прибавяме брашно, като бъркаме непрекъснато с лъжицата, докато получим тесто, малко по-рядко от това за палачинки. Сгорещяваме в тигана 1 чаша олио и пускаме с лъжица от тестото, като гледаме да имат кръгла форма, за да станат бухтите кръгли. След като ги изпържим, изваждаме ги и веднага поръсваме с пудра захар или пускаме в студен сироп, приготвен от ¼ кг захар и 1 чаша вода.

Сиренени ленти

Сиренени ленти

 Вземаме ¼ кг сирене, слагаме го в супник и размиваме с хладка вода на рядка каша, след което прибавяме 2 яйца и 1 пълна супена лъжица олио. Слагаме в тавичка една купичка брашно, правим в средата кладенче и изсипваме сместа. Замесваме твърдо като за баница тесто, което омесваме добре. Разточваме го на дебела кора и режем ленти с 3 см ширина и 10 см дължина. Пържим лентите на силен огън в обилна мазнина, докато бухнат и добият златист цвят. Посипваме ги с ванилова пудра захар.

Пържени гевречета

Пържени гевречета

 Бием десетина минути ½ чаена чаша захар с 3 цели яйца; в 1 чаена чаша кисело мляко размиваме 1 чаена лъжичка сода. Щом шупне млякото, изсипваме го при яйцата, прибавяме 1 пълна лъжичка канела и разбъркваме добре. Накрая прибавяме толкова брашно, че да получим умерено твърдо тесто, което омесваме добре. Точим тестото на кора, около 1 см дебела, от която изрязваме гевречета с две различни чаши — водна и ликьорена. За да не лепне тестото по чашата, топим я, преди да изрязваме, в брашно. Гевречетата пържим до зачервяване на силен огън в обилна мазнина. Изваждаме ги от мазнината и още топли ръсим със захар.

вторник, 18 март 2014 г.

Пържени розички

Пържени розички

 Замесваме тесто от 1 чаша хладка вода, 1 яйце, 2 лъжици олио и малко сол. Омесваме добре тестото и го оставяме да почива 1 час. Разделяме го на 2 равни части и точим кори с дебелина като за юфка. Като изсъхнат корите, изрязваме кръгове с винена чаша. Правим с ножа нарези околовръст с дълбочина 1 см. Нареждаме три кръгчета едно върху друго, като ги слепваме само в средата с белтък. Нарезите на горния кръг съблюдаваме да не съвпадат с нарезите на долния кръг. Пържим розичките в обилна мазнина, за да ги облива. Пържим ги до леко причервяване. Поръсваме ги с ванилова захар и в средата на всяка розичка слагаме по една череша или вишничка. Мармалад, оформен на малко топче, може да замени плода.

Реване

Реване

  Продукти: 10 яйца, ¾ кг захар (3 пълни чаени чаши), ¾ чаена чаша грис, ¾ чаена чаша брашно, лимонова кора, ванилия.
Яйцата се бият с 1 чаша захар, докато сместа побелее и се сгъсти толкова, че да почне да пише, т.е. като вдигнем с тела, падналата смес да се изгуби бавно в общата. Прибавяме постепенно брашното и лимоновата кора, гриса, като бъркаме леко сместа. Изсипваме я в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. За тази пропорция подхождат обикновените правоъгълни алуминиеви или емайлирани тавички. Печем реването в умерено силна фурна. Нарязваме го и заливаме, след като е изстинало напълно.
От останалата захар (2 пълни чаши) и 1 литър вода правим сиропа. Варим сиропа 10 минути, сваляме го да почива 5 минути, прибавяме 1–2 праха ванилия и заливаме реването.
Вместо с вода сиропа можем да приготвим с 1 литър прясно мляко.

Кадаиф

Кадаиф


 Нареждаме в намазана с масло тавичка ½ кг кадаиф. По желание по средата можем да сложим едро счукани орехи с малко канела. Една чаена чаша счукани орехи е достатъчно. Отгоре поливаме с ¼ кг топено масло или слагаме на парченца нетопено. Печем кадаифа до леко зачервяване. Оставяме го да изстине напълно и го заливаме със сироп. Сиропа приготвяме от 1 кг захар и 1 л вода — ври 20 минути от момента на възвирането, сваляме го от огъня и заливаме кадаифа. Украсяваме с разбит на гъст сняг белтък.

Баклава тригуна

Баклава тригуна

Баклава
 Замесваме тесто като за баница от ¼ кг бяло вино, 3 супени лъжици олио и ½ лъжичка сол. Оставяме тестото да почива ½ час, след което го разделяме на 32 еднакви топчици. Точим топчиците на питки колкото кафена чинийка, мажем ги с масло и съединяваме по 4, т.е. получаваме 8 кори. Точим еднакви тънки кори, които оставяме да позасъхнат. Нареждаме ги на масата една върху друга, като мажем или поръсваме добре всяка кора с масло. Последната кора също намазваме с масло, след което внимателно с остър нож нарязваме на квадрати със страна 8–10 см. Предварително приготвяме плънка от 1½ чаша смлени или счукани орехи, ½ чаша счукана галета и 1 кафена чашка мляко. Стопляме сместа на огъня и след като изстине, слагаме в средата на всеки квадрат по 1 лъжичка; прегъваме корите във вид на тригуна, притискаме леко краищата и нареждаме тригунките в намазана с масло тепсия, така че да не остават празнини. Поливаме баклавата с вряща мазнина — да цвърти, като се полива. Печем в умерена фурна. Приготвяме сироп от ¾ кг захар с 4 чаши вода. С горещия сироп заливаме баклавата, след като е изстинала напълно, захлупваме с по-голяма тепсия и покриваме с кърпа да се задуши.

Баклава с готови кори

Баклава с готови кори

Баклава
 ½ кг готови кори, 200 г масло, 3 чаши (600 г) захар, 2 чаени чаши (200 г) счукани или смлени орехи, 1 пълна чаена лъжичка канела, 2 чаши вода. Вземаме готови кори, разделяме ги на две части и слагаме поотделно на масата. Размесваме орехите с канелата и поръсваме по равна част в основата на тясната страна на корите; орехите ръсим на ивица, широка около 10 см, след което увиваме на стегнато руло. Получаваме 2 рула, които нарязваме по на 12 равни части. Намазваме двойна форма за торта, стъклен съд или емайлирана тавичка (с диаметър около 30 см) с масло и нареждаме едно до друго охлювчетата с отрязаната част нагоре. Орехите не се изсипват, защото рулото е навито стегнато. Сгорещяваме маслото силно и поливаме всяко охлювче с по една не съвсем пълна супена лъжица масло. Печем баклавата в умерена фурна около 1 час. Оставяме я да изстине. От захарта и водата приготвяме сиропа, варим го 5 минути, след което заливаме охлювчетата. След 3–4 часа ги обръщаме внимателно едно по едно, за да се напоят добре. Поднасяме ги на другия ден. Поднасят се по две охлювчета, като ги заливаме с малко от отцедения сироп.

неделя, 16 март 2014 г.

Баклава

Баклава

Баклава
 Продукти: ½ кг готови кори. 1 чаша (200 г) прясно масло, две чаени чаши (200 г) смлени или счукани орехи, 3 чаши захар, две чаши вода и 1 лъжичка канела. Нареждаме корите, като слагаме орехите, размесени с канелата, на две места. Наредената баница нарязваме на ромбове или квадрати. Заливаме я с врящото масло и печем. Оставяме я да изстине. От захарта и водата приготвяме сироп. Варим го 5 минути, които отброяваме от момента на възвирането. Преди да свалим сиропа от огъня, прибавяме ½ лъжичка винена киселина или сока на ½ лимон. Оставяме го да почине 5 минути, след което поливаме баклавата.

Тиквеник

Тиквеник

 Замесваме тесто с 1½ чаша хладка вода, 1 лъжичка олио, 1 лъжица оцет, щипка сол и брашно, колкото поеме. Разделяме тестото на 24 топчета, които разточваме на малки питки. Мажем питките с мазнина и съединяваме по четири, така че да получим 6 кори. Точим корите и нареждаме в тавичка, като ги накъдряме. Върху всяка кора поръсваме мазнина и слагаме настъргана тиква. Горната кора се стараем да разточим приблизително на големината на тавата. Слагаме я върху тиквата, като изравняваме грижливо краищата. Нарязваме на квадрати, поръсваме с мазнина и печем в силна фурна до зачервяване. Поднасяме тиквеника, поръсен със захар. Плънката за този тиквеник можем да приготвим от всякакъв вид тиква. Тиквата обелваме, настъргваме, преди да сме замесили тестото, посоляваме леко със сол и оставяме да престои така около 1 час, след което изстискваме водата, прибавяме 1–2 лъжици олио, захар на вкус, малко канела и 1 лъжичка сол и ½ чаша счукани орехи.