вторник, 6 май 2014 г.

Пържени филии за мезе


Пържени филии за мезе

 
 
Продукти:
хляб, олио, чесън, сол.
 
Начин на приготвяне: Нарязват се филии от хляб „Добруджа“ или „Стара Загора“ с дебелина около 1,5 см. В тигана се сгорещява олио (1½ супени лъжици за една филия от средната част на хляба). Филиите се пържат половин минута от едната и половин минута от другата страна. Изваждат се, натъркват се със скилидка чесън, посоляват се и се поднасят топли. Филиите са много подходящи като мезе за вино и бира. Може да се приготвят и с пресен чесън, но той трябва да се нареже ситно, да се посоли и да се посипе върху филията. Дозировката на мазнината е много важна. При повече олио хлябът ще го попие и ще стане мазен.

понеделник, 14 април 2014 г.

Подлучени яйца

Подлучени яйца

Яйце на щраус
Продукти: 4 яйца, ½ пакетче краве масло, 1 глава чесън, щипка сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 5 мин и се обелват, докато са топли. Маслото се разтопява в дълбок съд и се слагат яйцата. Похлупват се и се пържат 3 мин, като от време на време съдът се разклаща; огънят не трябва да е много силен, за да не прегори маслото. Яйцата се изваждат и се разрязват на две. Нареждат се в чиния и се посоляват. В мазнината се слага ситно нарязаният чесън, солта и 2 супени лъжици вода и се пържи 2 мин. Яйцата се заливат с тази смес. При сервирането може да се залеят с кисело мляко. По желание може да се поръсят с черен пипер.

сряда, 9 април 2014 г.

Предястие „Дунав“

Предястие „Дунав“

Продукти: 1 рибена консерва филе скумрия „Дунав“, 1 глава стар или няколко стръка пресен лук, 1–2 домата (може и стерилизирани), 10–15 маслини, олио и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на дребни парчета и се прибавят доматите, лукът и маслините. Полива се с олиото и лимоновия сок.

Гъби с шунка

Гъби с шунка


Продукти: ½ буркан стерилизирани гъби печурки, 100 г шунка, олио, сол, лимон и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите и шунката се нарязват ситно върху дъска и се слагат в подходяща чиния. Посоляват се, поливат се с олио и с лимонов сок, поръсват се с черен пипер и се разбъркват.

Бакла с майонеза

Бакла с майонеза

Продукти: 500 г млада бакла, ½ опаковка майонеза, 1 глава чесън, 1 непълна чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Баклата се изчиства, като се изрязват връхчетата, измива се, нарязва се на парченца, дълги 2–3 см, и се вари в 0,750 л подсолена вода, докато омекне. Изважда се в тава, покрита с кърпа или със салфетки. След като изстине, се отцежда. Чесънът се счуква със сол и се смесва с майонезата. Баклата се слага в подходящ съд, залива се със сместа и се разбърква внимателно.

Патладжани с майонеза

Патладжани с майонеза

Продукти: 500 г млада бакла, ½ опаковка майонеза, 1 глава чесън, 1 непълна чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и се опичат върху котлон, във фурна или в електрическа тенджера. Обелват се още топли, нарязват се и се слагат в по-дълбок съд. Прибавят се счуканият чесън и солта. Разбива се с миксер или с вилица. Прибавя се майонезата и се разбърква.

Картофи с майонеза

Картофи с майонеза

Продукти: 500 г картофи, ½ опаковка майонеза, ½ чаена лъжичка сол, лимон.
Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се сваряват цели. Белят се, докато са топли. Нарязват се на малки парченца, след като изстинат, и се слагат в по-дълбок съд. Посоляват се и се прибавя майонезата. Разбъркват се внимателно, за да не станат на каша. Ако майонезата не е достатъчно кисела, подкиселява се с лимон. По желание се поръсва с черен пипер.

Бяло месо от пиле с майонеза

Бяло месо от пиле с майонеза

Продукти: бялото месо от 1 сварено пиле, ½ опаковка майонеза, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: След като се свари пилето, отделя се бялото месо и се премахва кожата. Когато изстине, месото се накъсва на продълговати ивици и се нарязва върху дъска на парчета, дълги около 2 см. Слага се в подходящ съд, посолява се, Прибавят се майонезата и смленият черен пипер и се разбърква.

Топло (студено) пушена скумрия с пикантен сос

Топло (студено) пушена скумрия с пикантен сос

Скумрия
Продукти: 1 пушена риба, 1 глава стар или 1 връзка пресен чесън, ¼ чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици олио, оцет.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства, нарязва се и се нарежда в средата на елипсовидна чиния.
Приготвяне на соса: Чесънът се счуква, слагат се олиото, солта и малко оцет, разбърква се и ако получената смес е много кисела, прибавя се малко вода. Рибата се залива със соса. Рибата се изчиства и се обезкостява по следния начин: Отрязва се главата и с нож се отстранява твърдата част по дължината на гърба. Същото се прави и от средата на корема до опашката. След това рибата се обелва, като кожата се захваща с ножа откъм главата и се свлича цялата по посока на опашката. После се разрязва по дължината на гърба на 2 половини, като ножът трябва да се движи плътно покрай средната кост. Изрязват се жълтите места и костите на предната част, отстранява се средната кост и се получават 2 филета, които се нарязват напречно.

Веяна скумрия с лук

Веяна скумрия с лук

Скумрия
 Продукти: 1 веяна скумрия, 1–2 глави лук, лимон.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства от перките, опашката, кожата и костите. Двете половини се нарязват на тънки парчета и се нареждат по дължина в средата на елипсовидна чиния. От двете страни се украсява с едро нарязан лук. Рибата може да се приготви и с бялата част на пресен лук. Подкиселява се с лимон на вкус, а по желание (когато рибата не е мазна) може да се полее и с малко олио.