сряда, 22 октомври 2014 г.

ПИЦА С ШУНКА И МАСЛИНИ

ПИЦА С ШУНКА И МАСЛИНИ

Пица "Маргарита"
Продукти: 250 г брашно, 15 г мая, 4 супени лъжици олио или зехтин, щипка захар, сол. 
За гарниране: 5 дoмата, 2 тънки резена шунка, 10-12 черни маслини, 2-3 глави лук, 2-3 супени лъжици настърган кашкавал.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря със захарта в 3 супени лъжици вода. Прибавят се брашното, олиото, солта и още малко топла вода и се замесва меко тесто, което се разстила в намазана с олио тавичка. Лукът се нарязва на пръстенчета и се нарежда върху тестото. Отгоре се слагат кръгчета необелени домати и шунката, нарязана на ивици. Пицата се гарнира с маслините, почистени от костилките, поръсва се с настъргания кашкавал и малко зехтин и се пече 15 минути при температура 230°С.
Поднася се топла.

ПИЦА С КАШКАВАЛ

ПИЦА С КАШКАВАЛ

Пица с колбаси
Продукти: 250 г брашно, 15 г мая, 4 супени лъжици oлиo или зехтин, щипка захар, сол. За гарниране: 4 супени лъжици доматенo пюре, 5 домата, 1 глава лук; 1 чаена лъжичка сушен риган, 5-6 листа градински чай, 50 г кашкавал, зехтин, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Маята и захарта се разтварят в 3 супени лъжици хладка вода. След 5 минути се замесва тесто от брашното, олиото, разтворената мая, щипка сол и още малко топла вода. Омесва се добре и се оставя да втаса 15-20 минути. Доматеното пюре се разбърква с ригана, градинския чай и настъргания лук. Прибавят се обелените, нарязани на дребни парченца и почистени от семките домати. Посолява се. Сместа се оставя да престои 30 минуrи.
Тестото се разтегля на тънка кора и се слага в намаслена тавичка. Намазва се с доматения сос и
отгоре се нарежда кашкавалът, нарязан на тънки парченца. Пицата се поръсва с черен пипер и малко зехтин и се пече 15 минути в загрята до 230°С фурна.

МАКАРОНИ С КАЙМА НА ФУРНА

МАКАРОНИ С КАЙМА НА ФУРНА

Макарони
Продукти: 300 г макарони, 300 г нетлъста кайма, 150-200 г настърган кашкавал, 300 г готов доматен сос, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с по-голямата част от доматения сос, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се задушава леко в тиган. Макароните се сваряват във вряща подсолена вода и се отцеждат. Нареждат се на пластове в тавичка, посипана с настърган кашкавал, като помежду им се разпределят задушената кайма и останалият кашкавал. Ястието се залива с останалия доматен сос и се запича няколко минути в гореща фурна. Поднася се веднага.

МАКАРОНИ С ГЪБИ И КАШКАВАЛ

МАКАРОНИ С ГЪБИ
И КАШКАВАЛ

Макарони
Продукти: 300 г макарони, 150 г гъби, 80-100 г настърган кашкавал, 100 г масло или маргарин, 400 г готов доматен сос, сол.
Начин на приготвяне: Почистените и нарязани гъби се задушават в част от маслото заедно с малко доматен сос. Макароните се сваряват в голямо количество вряща подсолена вода, отцеждат се и се разбъркват с останалото разтопено масло и настъргания кашкавал. Прехвърлят се в чиния за сервиране и в средата им се прави вдлъбнатина, която се запълва със задушените гъби. Ястието се поднася топло, като отделно се сервира останалият доматен сос.

МАКАРОНИ С ВАРЕНИ ЯЙЦА

МАКАРОНИ С ВАРЕНИ ЯЙЦА

Макарони
Продукти: 400 г макарони, 4 твърдо сварени яйца, 200 г шунка, 2-3 супени лъжици зехтин или олио, 1 дафинов лист, щипка сушена мащерка, сол.
Начин на приготвяне: Обелените яйца се настъргват на едро ренде, а шунката се нарязва на дребни кубчета. Макароните се варят около 15 минути във вряща подсолена вода заедно с мащерката и дафиновия лист. След това се отцеждат добре и се смесват със зехтина и ситно нарязаната шунка. Прехвърлят се в чиния за сервиране и се поръсват с настърганите яйца. Поднасят се топли.

МАКАРОНИ С ПРАЗ

МАКАРОНИ С ПРАЗ

Макарони
Продукти: 400 г макарони, 3 стръка праз, 1 глава лук, 200 г сирене, 80-100 г масло, 50 г сметана, 150 мл бяло вино, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Изчистеният и ситно нарязан праз се задушава с половината от маслото. Добавят се ситно нарязаният лук, виното, сол и черен пипер на вкус. Сместа се задушава на слаб огън около 20 минути. Накрая се прибавят сметаната и ситно нарязаният магданоз. Макароните се сваряват в голямо количество вряща подсолена вода. Отцеждат се и докато са още горещи, се разбъркват с останалото масло. Смесват се с праза и се поднасят, поръсени с настърганото сирене.

МАКАРОНИ СЪС СИРЕНЕ

МАКАРОНИ СЪС СИРЕНЕ

Макарони
Продукти: 500 г макарони, 4 супени лъжици масло, 1 чаена чаша бульон, 1 чаена чаша настъргано сирене, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Макароните се натрошават и се сваряват в голямо количество кипяща подсолена вода. Изплакват се бързо под течаща вода, отцеждат се много добре и се слагат в сгорещеното масло. Разбъркват се един, два пъти и се заливат с горещия бульон. Прибавят се настърганото сирене, черен пипер и сол, ако е необходимо. Макароните се задушават няколко минути и се свалят от огъня. Поднасят се топли, поръсени с още малко настъргано сирене.

вторник, 21 октомври 2014 г.

СПАГЕТИ С КАЙМА

СПАГЕТИ С КАЙМА

Продукти: 400 г спагети, 250 г кайма, 1-2 глави лук, 2-3 супени лъжици олио, 1 буркан консервирани домати (или 5-6 пресни домата), чубрица, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се задушава заедно със ситно нарязания лук в олиото и малко вода. Прибавят се чубрица, черен пипер и сол на вкус. Спагетите се начупват и се сваряват в голямо количество вряща подсолена вода. Отцеждат се и се смесват със задушената кайма. Сместа се разбърква и се изсипва в намазана с мазнина тавичка. Покрива се с пласт от обелените и нарязани на ситно домати и се пече 15-20 минути в умерена фурна. По желание ястието може да се поръси със ситно нарязан магданоз или с настърган кашкавал.

СПАГЕТИ С ШУНКА

СПАГЕТИ С ШУНКА

Шунка
Продукти: 300 г спагети, 150 г шунка, 3-4 супени лъжици масло, 100 г настърган кашкавал, 1 супена лъжица 1нарязан пресен розмарин (или 1 чаена лъжичка стрит сушен розмарин), черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Шунката се нарязва на дребни кубчета и се запържва в сгорещеното масло. Спагетите се сваряват в голямо количество вряща подсолена вода. Отцеждат се добре, слагат се в дълбок затоплен съд и се смесват с изпържената шунка, настъргания кашкавал, розмарина и черен пипер на вкус. Разбъркват се добре и се поднасят топли. По желание може да се залеят с готов топъл доматен сос.


ЗАПЪРЖЕНИ СПАГЕТИ

ЗАПЪРЖЕНИ СПАГЕТИ

Продукти: 400 г спагети, 3-4 домата, 2-3 скилидки чесън, 2 супени лъжици зехтин или олио, 1 супена лъжица масло, 2-3 супени лъжици настърган кашкавал, 1 яйце, чepeн пипер, сол.
Начин на приготвяне: Счуканият чесън се запържва в смес от зехтина и маслото. Прибавят се обелените и нарязани домати, сол и черен пипер и сосът се оставя да ври на слаб огън. Спагетите се сваряват в голямо количество вряща нодсолена вода, след което се отцеждат добре. Смесват се с доматения сос, разбитото яйце и настъргания кашкавал и всичко се изсипва в голям тиган намазан с масло. Ястието се за пържва няколко минути, като се бърка с вилица. Поднася се гopeщo.