четвъртък, 30 октомври 2014 г.

КАРТОФИ С МАСЛО

КАРТОФИ С МАСЛО

Картофи

Продукти: 1 кг картофи, 60 г масло, магданоз или копър, ким, сол.

Начин на приготвяне: Обелените картофи се нарязват на едри парчета, заливат се с гореща подсолена вода и се варят около 15 минути на умерен огън. След това част от водата се отлива, добавя се ким и картофите се варят до омекване. Отцеждат се и се заливат със сгорещеното масло. Картофите се поднасят веднага, поръсени със ситно нарязан копър или магданоз.

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ СЪС СИРЕНЕ

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ СЪС СИРЕНЕ

Картофи
Продукти: 1 кг картофи, 150 г сирене, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на тънки резенчета или пръчици. Подсушават се и се изпържват в по - голямо количество сгорещено олио до зачервяване. Докато са още горещи, се посоляват леко и се поръсват с настърганото сирене.
Пържени картофи

БАНИЦА С КАЙМА

БАНИЦА С КАЙМА

Продукти: 2 яйца, 3/4 чаена чаша олио, 3/4 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 супена лъжица оцет, около 750 г брашно, 2-3 чаени лъжички захар, 1 чаена лъжичка сол. 
За плънката: 600 г кайма, 1 глава лук, 3-4 супени лъжици масло или олио, черен пипер, сол, 1 яйце за намазване.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината. Прибавя се каймата и също се задушава леко. Плънката се подправя със сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се оставя да поизстине. В брашното се прави кладенче, прибавят се разбитите яйца, киселото мляко, смесено със содата, олиото, оцетът, захарта и солта. Замесва се меко тесто и се разделя на две части, от които с дебела точилка се разточват две кори. Едната кора се слага на дъното на намаслена тавичка. Отгоре се разстила плънката и се покрива с втората кора. Баницата се намазва с разбитото яйце, набожда се с вилица на няколко места и се пече в умерена фурна.

БАНИЦА С ИЗВАРА

БАНИЦА С ИЗВАРА

Продукти: 500 г готови кори за баница, 250-300 г извара, 4 яйца, 1 чаена чаша масло или олио,  сол, ким.
Начин на приготвяне: Корите се нареждат в намаслена тава, като помежду им се ръси разтопено масло. На две места се разпределя плънката, приготвена от разбитите яйца и изварата, подправена с ким и сол на вкус. Баницата се нарязва на парчета и се пече в умерена фурна. След това се напръсква с вода, завива се с кърпа и се оставя да изстине.

БАНИЦА С ТИКВИЧКИ

БАНИЦА С ТИКВИЧКИ


Продукти: 500 г готови кори за баница, 150 г масло, 600 г тиквички, 250 г сирене, 4 яйца, 100 г кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, сол.
Начин на приготвяне: Почистените тиквички се настъргват на едро ренде, посоляват се леко и се задушават в част от маслото до омекване. След като поизстинат, се смесват с натрошеното сирене, разбитите яйца, киселото мляко и содата (по желание може да се прибави ситно нарязан копър). В намазана с мазнина тавичка се нареждат корите, като се ръсят с разтопено масло и през 2-3 кори се слага част от плънката. Баницата се поръсва обилно с останалото масло и се пече в умерена фурна.

БАНИЦА С ПРАЗ И ГЪБИ

БАНИЦА С ПРАЗ И ГЪБИ

Продукти: 12 готови кори за баница, 4-5 стръка праз, 250 г пресни или стерилизирани гъби, 2 яйца, около 1 чаена чаша олио или разтопено масло, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се измиват, нарязват се на филийки и се сваряват в подсолена вода (стерилизираните гъби не се варят). Празът се изчиства, нарязва се на ситно и се запържва
в 3-4 супени лъжици мазнина. Прибавят се отцедените гъби и също се запържват. Сместа се сваля от огъня, посолява се на вкус и се подправя с черен пипер. След като изстине, се разбърква с разбитите яйца. Корите се нареждат в намаслена тава, като се ръсят с мазнина, а през всеки две кори се слага по малко от плънката. Баницата се полива с останалата мазнина и се пече в умерена фурна.

БАНИЦА С ПРАЗ

БАНИЦА С ПРАЗ

Продукти: 3 чаени чаши брашно, 1 и 1/2 чаени чаши кисело мляко, 1 яйце, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, сол.
За плънката: 3-4 стръка праз, 150 г масло.
Начин на приготвяне: Към пресятото брашно се добавят киселото мляко, разбито със содата, олиото, яйцето и солта. Омесва се меко тесто (ако е необходимо, се добавя малко вода). Тестото се разделя на 5 еднакви части, от които се разточват кори с големината на тавата. Четири от корите се запичат поотделно във фурната. Празът се нарязва на ситно и се задушава в 100 г масло, докато омекне. Може да се прибави и малко натрошено сирене. Баницата се подрежда в тавата, като върху всяка кора се разпределя част от плънката. Най-отгоре се слага неопечената кора и върху нея- останалото масло. Баницата се напръсква леко с вода и се пече в
умерена фурна. Реже се, след като поизстине.

БАНИЦА СЪС СПАНАК 2

БАНИЦА СЪС СПАНАК 2

Баница с Айрян
Продукти: 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица оцет, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 и 1/2 чаени чаши вода, брашно.
За плънката: 700-800 г спанак, 1/2 чаена чашка кисело мляко, 2-3 яйца, 150-200 г сирене, 150 г масло, сол.
Начин на приготвяне: От водата, олиото, оцета, солта и брашно, колкото поеме, се замесва умерено твърдо тесто. Разделя се на 2 части и всяка от тях се накъсва на 10 топчета. Топчетата се разточват на малки питки, които се намазват с олио и се нареждат една върху друга на две еднакви купчинки. Оставят се да престоят на хладно 1 час. През това време спанакът се изчиства, измива се, нарязва се на ситно, посолява се и се оставя да престои 15-20 минути. След това се отцежда с ръка и се смесва с натрошеното сирене, разбитите яйца и киселото мляко. От тестото се разточват две кори. Едната се разстила на дъното на намаслена тава с диаметър около 50 см и краищата й леко се повдигат по стените. Поръсва се с мазнина, отгоре се изсипва равномерно плънката и се покрива с втората кора. Баницата се нарязва на ромбове, намазва се с мазнина и се пече в силна фурна. Поднася се топла с кисело мляко.

БАНИЦА СЪС СПАНАК

БАНИЦА СЪС СПАНАК

Баница с Айрян
Продукти: 500 г дебели кори за баница, 1 кг спанак, 2-3 яйца, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 250 г сирене, 3 супени лъжици олио, сол.
Начин на приготвяне: Спанакът се изчиства и се измива добре. Попарва се с вряла вода, в която са прибавени содата и солта. След това се отцежда, нарязва се на ситно, задушава се в олиото и се смесва с натрошеното сирене и яйцата. Корите се нареждат в намазана с мазнина тавичка, като помежду им на две места се разпределя спаначената  плънка. Баницата се поръсва с олио и се пече в умерена фурна.

БАНИЦА ОТ ХЛЯБ

БАНИЦА ОТ ХЛЯБ

Продукти: 400 г хляб, 1 чаена чаша прясно мляко, 200 г сирене, 3 яйца, 2-3 супени лъжици масло, 50 г настърган кашкавал, сол.
Начин на приготвяне: Нарязаният на малки кубчета хляб се потапя в топлото мляко. В намазана с масло тавичка се нарежда 1/3 от хляба. Поръсва се с половината от настърганото или натрошено сирене, отново се реди хляб, поръсва се със сирене и се слага останалият хляб. Залива се с яйцата, разбити с малко мляко и сол, и се поръсва с разтопеното масло и настъргания кашкавал. Баницата се пече около 45 минути в умерена фурна.