Киселец - супи и салати
Салата от киселец и спанак
Продукти: 1-2 шепи кнселец, 300 г спанак, 2 връзки зелен лук, 1/2 връзка магданоз, 3 суп. л. растително масло, 2 ч. л. сок от лимон или оцет, 6-8 маслини, сол, 2 твърдо сварени яйца.
Приготовление: След като изчистите и измиете 1еленчуците, нарежете ги на ситно, смесете, наръсете със сол на вкус, лимонов сок и растително масло, разбъркайте салатата добре и гарнирайте с филийки от яйцата и почистените от костилките маслини.
Зелена салата
Продукти: 2 шепи млади листа спанак, шепа листа от киселец, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно добре измитите и почистени от дръжките листа на спанака и киселеца. Подправете с олиото и солта. Вместо олио може да се използва зехтин и да се прибавят няколко нарязани маслини.
Пролетна салата
Продукти: Корени от спанак и лапад, листа от киселец, по малко олио, оцет, орехови ядки, сол.
Приготовление: Добре изчистени и измитите корени (без тънките връхчета) попарете в подсолена вода за 5-6 минути. Нарежете на дребно, добавете нарязания киселец и подправете с оцет, олио, сол и счуканите ядки от 4-5 ореха. По желание може и да добавите малко чесън.
Крем-супа от киселец
Продукти: 600 г киселец, 2 моркова, 40 г кервиз, 180 г мляко, 100 г мазнниа, филия хляб, магданоз или копър, черен пипер, сол, 1 суп. л.брашно.
Приготовление: Задушете настърганите моркови и кервиза, сложете брашното. Прибавете измития киселец. Залейте с вода и варете 10 минути. Претрийте през цедка. Застройте с млякото, солта, магданоза (копъра), нарязан на ситно. Поднесете със сварено яйце и изпържени малки хапки.
Крем-супа от киселец с картофи
Продукти: 1 Кг киселец, 1 глава лук, 4-5 картофа, 3 суп. л. олио, суп.л. брашно, 2 филии хляб, сол на вкус.
Приготовление: Задушете ситно нарязания лук в олиото, прибавете картофите, ситно нарязания киселец и брашното. Налейте малко вода и варете 10 минути. Претрийте през сито. Полученото пюре залейте с вода и варете 5-6 минути, посолете. Супата поднесете с изпържени хапки хляб.
Крем-супа от киселец и спанак
Продукти: 1/2 кгспанак, 1/2 кг киселец, 1 глава лук, брашно, яйце,1 ч.ч. кисело мляко, джоджен, магданоз, сол.
Приготовление: Измийте и сварете спанака и киселеца в подсолена вода, докато омекнат. Претрийте през сито. Задушете ситно нарязания лук, брашно. Разредете полученото пюре с вода и варете още 10 минути. Застройте с яйцето и млякото, прибавете сол на вкус и ситно нарязани магданоз и джоджен.
Чорба от киселец, лобода u маслини
Продукти: 1/2кг киселец, 1 връзка лобода, 3 суп. л. олио, връзка лук,10-15 маслини, 1 к. ч. ориз, черен пипер, магданоз, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лободата, Задушете в олиото. Прибавете ситно нарязания лук, маслините и ориза. Когато оризът омекне, прибавете солта, черният пипер и ситно нарязания магданоз. Застройте чорбата с яйцето и киселото мляко.
Супа от киселец
Продукти: 1 Кг листа на киселец, 2 глави пресен лук, суп. л.брашно, 70 г олио, черен пипер, 3 суп. л. кисело мляко, сол.
Приготовлеие: Задушете ситно нарязания лук, брашното и ситно нарязаните листа на киселеца. Варете 10-15 минути. Посолете на вкус, поръсете с черния пипер. Киселото мляко прибавете при сервиране.
Супа от киселец с прясно мляко
Продукти: Шепа киселец, 50гмасло, 4 суп. л.брашно, щипка сол, щипка захар, 2 жълтъка, 100 г прясно мляко, 2 филии хляб.
Приготовление: Махнете дръжките на киселеца, поизпържете ги в нагорещено масло, добавете брашното, размесете добре и залейте с вода. Посолете, сложете захарта и оставете да ври 10 минути. Разбийте жълтъците в млякото, махнете супата от огъня и застройте. Налейте в супника върху запържените парченца хляб.
Супа от киселец и лобода
Продукти: 1/2 кг киселец, 1/2 кг лобода, връзка пресен лук, 3 суп.л. олио, 2 суп. л. ориз, 3 суп. л. сирене, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, магданоз, джоджен, копър, сол.
Приготовление: Задушете в олиото ситно нарязания лук, прибавете добре измитите и нарязани киселец и лобода, посолете. Варете 20 минути. Прибавете ориза. Свалете от огъня. Направете застройката от яйцето, млякото и сиренето. Поръсете със ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър.
Киселец с лапад
Продукти: l/2 кг киселец, 1/2 кг лапад, 3 суп. л. масло, 1 ч. ч. киселоло мляко, 2 яйца, 2 суп. л. брашно, магданоз, джоджен, сол на вкуас.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лапада, прибавете маслото, млякото, яйцата, солта, брашното, 1/2 ч. ч. вода.Варете на умерен огън 20 минути. Прибавете магданоза и джоджена.
Киселец със сос
Продукти: 1 Кг киселец, 6 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, 2 суп. л. краве масло, 1 суп. л. брашно, сол, черен пипер на вкус.
Приготовление: Сварете в подсолена вода почистения и измит киселец. Отцедете и сложете в тавичка. Разбъркайте маслото на пяна, прибавете яйцата, млякото, брашното, солта и черния
пипер. Залейте киселеца с така получения сос.Печете в умерена фурна-15-20минути.
Киселец с картофи
Продукти: 700 г картофи, 700 г киселец, глава лук, морков, коренчета магданоз, 2 суп. л. масло, сол, черен пипер, листа от магданоз, копър на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно морковите, корена от магданоз и лука и леко запържете. Изсипете ги в кипяща вода, добавете киселеца и картофите, задушете. Подправете с подп-
равките и поръсете със ситно нарязаните магданози копър.
Накип
Продукти: 1 Кг лапад, спанак, киселец, 4 суп. л. брашно, 3 ч. ч.прясно мляко, 5-б суп. л. олио, 4 яйца, малко краве масло, чер пипер, сол, лимонов сок.
Приготовление: Запържете 2 суп. л. брашно в 3-4 суп. л. олио.Към тях прибавете предварително попарените спанак, киселец и лапад и задушете около 5 минути. Долейте ч. ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 добре разбити яйца. Изсипете сместа във форма, която има намазнена хартия и варете на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Поставете в подходяща дълбока чиния. Запържете 2 равни суп. л. брашно в 2 суп. л. олио. Прибавете 2 ч.ч. мляко. Варете 5-б минути. Свалете от огъня и подправете със
сол, черен пипер, малко краве масло, яйцата и малко лимонов сок. С тази смес залейте накипа. По желание преди сервиране настържете кашкавал.
Телешки мозък с киселец
Продукти: Мозъкът от една телешка глава, 1/2 л бяло вино, главичка пресен лук, магданоз, черен пипер, сол на вкус, 250 г киселец.
Приготовление: Измийте мозъка, махнете кръвните части и кожицата, киснете около час във вода, като я сменявате до три пъти. Залейте с бялото вино и вода така, че да го покрие, добавете подправките и варете. Прецедете и варете до готовност. Изцедете и сервирайте върху гарнитура от задушен и леко посолен киселец.
Киселец за зимaтa
Приготовление: Попарете киселеца с вряла вода, варете го в нова вода, докато стане на гъста каша. Посолете, оставете да изстине и насипете в буркани. Налейте във всеки буркан по 2 сантиметра разтопено масло и когато то изстине, завържете с пергаментова хартия. Пазете на хладно.