понеделник, 30 декември 2013 г.

Джанки-нектар-сок-P. cerasifera

Джанки-P. cerasifera
Постни сърми отлапад и джанки

Продукти: 40 листа от лапад, 2 глави лук, 1 ч. ч. ориз, магданоз, джоджен, черен пипep, сол, 20 зелени джанки.
Приготовление: Попарете листата от лапад в подсолена вода.Задушете в мазнина ситно нарязания лук, ориза, ситно нарязания магданоз, джоджен, сол, черен пипep. Разбъркайте добре и навийте сърми. Наредете ги в тенджера, налейте вода, добавете джанките. Варете, докато омекне оризът. Поднесете с кисело мляко.

Пай с джанки

Продукти: 5 яйца, 1.5 ч. ч. захар, 2.5 ч. ч. браrшю, 1/4 л гореща вода, 250 г масло, 1 пълна суп. л. бакпулвер, настъргана кора от лимон или 2 ванилии, 700 г джанки, изчистени от костилките, кокосово брашно.
Приготовление: Разбъркайте белтъците със захарта на сняг, прибавете един по един жълтъците, водата, лимоновата кора, брашното с бакпулвера и разтопеното масло. В обла тавичка, намазана с масло и поръсена с галета, наредете джанките. Отгоре изсипете сместа. Печете при 170 градуса около 45 минути. След като поизстине, внимателно обърнете върху тортена чиния. Тогава джанките остават отгоре. Поръсете с кокосово бpaшнo. Сервирайте леко охладен в хладилника.

Английски пай

Продукти: 1 л прясно мляко, 5 яйца, 2 ч. ч. захар, 4 виенски кифли, 1 ванилия, 600 г джанки или диви череши.
Приготовление: Карамелизирайте половин ч. ч. захар и разстелете по дъното на тавичка. Нарежете виенските кифли на парчета и ги сложете в тавичката. Залейте със свареното мляко, в което сте прибавили ч. ч. захар, разбитите жълтъци, белтъците на сняг и ванилията. Отгоре наредете почистените от костилките плодове. Печете при 170 градуса около 40 минути. Когато паят изстине, залейте с половин чаена чаша карамелизирана захар и оставете в хладилника за няколко часа.

Джанки с див чесън

Продукти: Не напълно узрели джанки, див чесън, сол, захар по желание.
Приготовление: Сварете джанките с малко вода - докато започнат да се напукват. Прекарайте през гевгир. Посолете, сложете и захарта (на кг плод -по 1 суп. л. сол и захар). Нарежете чесъна
на ситно. Ако използвате чесън на скилидки- начукайте го. Наредете в буркани цели сурови джанки и чесън- в съотношение 10:1. Залейте със соса от джанки. Затворете и стерилизирайте 20 минути. Използвайте за подкиселяване на супи или към ястия от месо и дивеч.

Мариновани джанки с чесън 

Продукти: 1 кг зелени джанки, 300 г цели главички чесън, 250 г зелен боб, оцет, 1 суп. л. сол, 1 суп. л. захар.
Приготовление: Обелете само връхните люспици на главичките чесън, измийте ги. Нарежете зеления боб. В еднолитрови буркани налейте оцет - до долната рязка, добавете солта и захарта.
Наредете джанките, а между тях -зеления боб и главичките чесън. Долейте вода. Затворете добре и обърнете с капачките надолу, после обратно - така, докато се стопят захарта и солта. Съхранявайте на хладно. Използвайте като салата или гарнитура.

Джанки с червени домати

Продукти: Джанки, червени домати, чесън, сол - по желание.
Приготовление: Смелете доматите, сгъстете на огъня, прибавете подправки по желание. Посолете. Наредете джанките в буркани и залейте с доматения сос. Затворете и стерилизирайте
20 минути. Използвайте за приготвяне на кисели супи и сосове.

Туршия "РОСИ"

Продукти: Джанки, започнали да зреят, листа от чесън, копър, магданоз, люти чушлета, оцет, сол.
Приготовление: Нарежете листата от чесъна и копъра на ситно. В трилитров буркан наредете ред джанки, ред копър, ред чесън. В отделен съд разбъркайте 750 мл оцет със сол на вкус. Залейте джанките. Най-отгоре наредете клончета копър и магданоз. Добавете вода, докато се напълни буркана. Съхранявайте на хладно. През есента извадете салатата от буркана и наредете в еднолитрови буркани ред от нея, ред люти чушлета. Добавете към сместа още оцет и сол (ако има нужда), залейте джанките и чушлетата и добавете вода. Затворете добре. Тази салата е много трайна.

Джанки в оцет

Продукти: 1 кг джанки, 200 г оцет, 220 г захар, 2 зърна карамфил, парченца канела.
Приготовление: Сварете оцета, захарта, карамфила и канелата. Набодете джанките на няколко места с клечка. Пуснете плодовете в течността до кипване и разпукването им. Извадете ги с решетеста лъжица. Варете течността още десетина минути и изстудете. Наредете плодовете в буркани. Залейте с оцета. След 8 дни сварете заливката отново и залейте плодовете с изстудена течност. Затворете добре и съхранявайте на хладно.

Нектар от джанки

Продукти: Добре узрели джанки, захар иа вкус.
Приготовление: Смачкайте джанките, посипете захар и след 5-6 часа прекарайте сместа през сито. Прибавете захар по вкус. Налейте в бутилки, затворете и варете 5-6 минути.

Сок от джанки

Продукти: Добре узрели джанки, захар.
Приготовление: Намачкайте джанките. Прибавете вода в съотношение 2/3 джанки и 1/3 вода. Кипнете на огъня. Прецедете. Прибавете захар на вкус. Налейте в бутилки, затворете, варете 10 минути.

Компот от джанки

Продукти: 3 кг узрели джанки, 1/2 л вода, 250 г захар, сока от половин лимон.
Приготовление: Залейте измитите плодове с вода, колкото да ги покрие, добавете захарта и лимоновия сок. Оставете ги да заврат. Варете 10 минути на тих огън. Изсипете в буркани така, че сокът да е половин пръст над плодовете. Когато изстине, затворете бурканите. Стерилизирайте 30 минути.

Желе от джанки

Продукти: 2 кг полуузрели джанки, 2 кг захар, вода, индрише.
Приготовление: Залейте джанките с вода, колкото да ги покрие, загрейте, докато се напукат и пасирайте, като отделите костилката и люспиците от кората. Добавете захарта. Оставете малко
да се сгъсти. Добавете индришето и още съвсем горещо налейте в бутилки или в буркани.

Кисело сладко

Продукти: 3 кг добре узрели джанки, 1 кг захар.
Приготовление: Сложете добре измитите джанки в голяма тава и посипете със захарта. Печете на среден огън във фурната, докато дървената лъжица започне да прави пътечка. Прекарайте сместа през гевгир, за да се отделят костилките. Насипете в бурканчета и стерилизирайте 10 минути.


неделя, 29 декември 2013 г.

Диви круши-компот-сладко-трушия

Компот от круши и стафиди

Продукти: 300 г диви круши, 50 г стафиди, 150 г захар, ванилия.
Приготовление: Сварете крушите добре, прибавете стафидите, захарта и ванилията. Сервирайте студен.

Боле от диви круши

Продукти: 1 кг круши, 250-300 г захар, 1 л бяло вино, бутилка сода.
Приготовление: Обелете крушите, посипете ги със захар и ги оставете да постоят няколко часа. Залейте с виното и непосредствено преди употреба прибавете содата.

Диви круши в сироп

Продукти: 1200 г зрели круши, 1250 мл вода, 400 г захар, 20 г ром, вода, пакетче ванилия.
Приготовление: Пригответе гъст сироп от водата, захарта и ванилията, пуснете почистените от дръжките круши и варете 30 минути. Плодовете трябва да станат сочни и меки. Изстудете ги
и преди сервиране напръскайте с ром. Можете да ги запазите в хладилника 15 дни, а можете да ги затворите и в буркани, ако в края на варенето поставите в сиропа две лъжички лимонена киселина и ги затворите добре. Обърнете бурканите с дъното нагоре.

Диви круши в оцет

Продукти: 2 кг диви круши, 120 мл винен оцет, 400 мл вода, 400 г захар, силицил.
Приготовление: Измийте добре узрелите (но не омекнали) круши, откъснете им дръжките. Набодете всеки плод с игла на 4-5 места, като при набождането иглата трябва да стигне до средата. Наредете ги в съда, добавете оцета, водата и захарта. Оставете да заври. Варете 10 минути след завирането, като непрекъснато движите съда, за да не загори. Извадете плода и го наредете в буркани. В сока добавете още малко захар, варете още 5 минути, като махате пяната. С кинящата смес залейте крушите, затворете бурканите и стерилизирайте 25 минути на водна баня.

Диви круши в оцет и захарен сироп

Продукти: 5 кг круши, 750 мл винен оцет, 750 г захар, няколко зърнакарамфил, канела.
Приготовление: Нарежете крушите на половина, наредете ги в буркани и залейте със сварената смес от останалите продукти. Стерилизирайте 20 минути. Използвайте за гарнитура.

Диви круши в оцет с хрян

Продукти: 2 кг круши, 250 мл вода, 500 мл 5% оцет, 450 г захар, няколко зърна карамфил, 40 г хрян.
Приготовление: Кипнете разтвора, добавете нарязаните на половинка и почистени круши, варете 10 минути, прецедете, добавете във водата нарязания на ситно хрян. Сложете крушите в
буркани и залейте с изстудения сок. Затворете бурканите. Пазете на хладно.

Диви круши с ориз

Продукти: 20 круши, 1 ч. ч. бяло вино, 1 ч. ч. захар, 3 белтъка, 1 ч. ч.пудра захар, 1 ч. ч. ориз.
Приготовление: Обелете крушите, без да махате опашките им. Сварете ги в захарен сироп, като прибавите и виното. Ориза сварете отделно, след което го цзсипете в купички, като поставите във всяка по няколко от крушите. Украсете с разбитите на сняг белтъди. 

Туршия от диви круши

Продукти: 3 кг диви крупщ, 100 г сол.
Приготовление: Наредете крушите в голям буркан, поставете солта и долейте до горе с вода. Оставете да втаса. Имайте предвцд, че крушите трябва да са с цръжките - отрежете само част от тях.

Сладко от диви круши

Продукти: 1 кг узрели диви круши, 1 кг захар, няколко листа индрише, 5 г лимонена киселина. 
Приготовление: Почистете крушите, отрежете цръжките им до 1 сантиметър. Попарете за 5 минути във вряла вода, след което ги извадете, надупчете с дебела игла. Оставете да се отцедят и изстинат. През това време пригответе сироп от литър вода и кг захар. Когато сиропът започне да се сrъстява, прибавете крушите и варете до гъстотата на сладко. След като свалите от огъня, прибавете малко лимонена киселина и листата индрише. Вместо индрише можете да използвате ванилия.



Диви ябълки

Ябълкова супа

Продукти: 700 г диви ябълки, 3 cyп. л. нишесте, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч.ч. сметана, канела.
Приготовление: Нарежете добре узрелите плодове на парченца, отделете семенната им част. Залейте с вода и варете до омекване. Размесете нишестето в малко вода, излейте в съда с ябълките, добавете захарта и канелата и кипнете. Сервирайте с разбита сметана.

Супа от диви ябълки и боровинки

Продукти: 500 г ябълки, 300 г боровинки, 1 ч. ч. захар, 1 cyп. л. нишесте, 1.5 л вода, 1/2 ч. ч. сметана.
Приготовление: Измийте боровинките, прецедете ги и ги намачкайте. Залейте ги с кипяща вода и сварете в захлупен съд. След 10 минути прецедете през сито. Изчистете ябълките от семената, нарежете на парченца и сипете към бороинковия сок, заедно със захарта. Разбъркайте нишестето с малко вода и добавете към супата. Бъркайте. Кипнете. Охладете. Сервирайте с разбита сметана.

Салата от ябълки и моркови

Продукти: 2 моркова, 6 диви ябълки, 1/2 глава целина, сок от 1/2 лимон, 2 стръка пресен лук, 1/2 ч. ч. кисело мляко, 1 суп. л. мармалад от кайсии, зелена салата.
Приготовление: Обелете морковите, ябълките и целината и ги нарежете във форми по желание. Подправете с кисело мляко и лимонов сок, прибавете мармалада и ситно нарязания лук. Подредете в чиния, покрита със зелена салата.

Ябълкова вода

Продукти: 1 кг диви ябълки, кората на 2 лимона, захар на вкус.
Приготовление: Нарежете ябълките на тънко, настържете лимоновите кори и ги добавете със захар на вкус. Поставете в съд и залейте с вряла вода. Покрийте съда - да престоят 3 часа. Прецедете.

Ябълков квас

Продукти: 5 кг диви ябълки, 5-б стафиди.
Приготовление: Сложете ябълките в буре. Налейте преварена вода. Дръжте на прохладно място, докато започне да шуми. Прецедете. Налейте в бутилки. Във всяка бутика сложете по 5-б
стафиди. Затворете бутилките плътно и оставете квасът да зашуми. Останалото в съда можете да залеете с вода и да получите още квас.

Ябълков оцет

Продукти: Диви ябълки, вода.
Приготовление: Събирайте белените и почистени от семената ябълки в голям буркан или глинен съд, заливайте с вода така, че да ги покрие. Когато съдът се напълни, захлупете и го дръжте на тoплo - 2 месеца. Прецедете и разлейте в бутилки. Към ябълките можете да добавите и малко диви круши.

Сухо ябълково вино

Продукти: Диви ябълки, захар.
Приготовление: Нарежете ябълките на парчета, смелете ги. Добавете захар - 150-200 г на кг каша. Похлупете съда и оставете на топло за 2-4 дни. Когато кашицата изплува отгоре, пресипете сока и изцедете кашата. Добавете захар, 100-150 г на л сок. Затворете в съд и оставете да зрее 20-25 дни. Разлейте в бутилки, като внимавате утайката да не влезе в тях. Затворете добре.

Евтино ябълково вино

Приготовление: Съберете диви ябълки, към тях добавете по няколко ябълки от други сортове - колкото повече са те толкова виното става по-вкусно (можете да използвате и остатъци от ябълки, като почистите гнилите и червивите места). Настържете плодовете. Насипете ги върху тензухено платно за 12-13 часа - да се изцеди сокът. (Можете да ги прекарате и през сокоизтисквачка.) Оставете сока да престои 18 часа, почистете пяната и внимателно (за да не се разбърка мътилката на дъното) налейте в сухи бутилки. Затворете добре. След 4-6 седмици, когато на дъното се появи утайка, прехвърлете в други бутилки. Употребете, когато виното стане прозрачно. Не хвърляйте утайката - тя ще ви потрябва при приготвянето на рагу или компот. За същото можете да употребите и това вино, което не е достатъчно прозрачно.

Ябълков сидер

Продукти: 5 кг ябълки.
Приготовление: Нарежете ябълките на дребно, прекарайте през преса. Налейте сока в голям буркан, затворете и дръжте на хладно. След 5 дни сидерът втасва. Прецедете и налейте в бутилки, затворете херметически и пазете на хладно.

Мармалад от диви ябълки 

Продукти: 10 кг ябълки, 5 кг захар.
Приготовление: Съберете узрели ябълки, измийте ги и задушете с 2-3 ч. ч. вода до пълното им омекване. Смелете през месомелачка или прекарайте през гевгир. Сложете отново на огъня и
варете, докато сместа остане на половина. Добавете захарта, като бъркате непрекъснато. Капнете капка от мармалада върху суха чиния - ако капката изстине, без да се разтече, мармаладът е готов. Насипете го в сухи буркани - 2 см под гърлото.

Ябълково желе

Продукти: 1/2 кг ябълки, 1 кг захар, 1 л вода, листа от дива мента.
Приготовление: Сварете нарязаните ябълки в литър вода. Когато омекнат, пасирайте и прецедете добре сока. Добавете захарта и кипнете. Прибавете ментовите листа. Още горещ налеите в буркани и затворете.

Кисело зеле с ябълки

Продукти: 1 кг зеле, 500 г ябълки, 150 г сол.
Приготовление: Нарежете зелето, оставете да престои час. Нарежете ябълките на тънки кръгчета и ги наредете в буркан - ред зеле, ред ябълки. Притиснете с тежест. Направете солен
разтвор и ги залейте. Ферментацията протича за 10-12 дни.

Стерилизирани ябълки

Продукти: 5 кг диви ябълки, 1250 г захар.
Приготовление: Настържете ябълките, прибавете захарта. Разбъркайте добре и напълнете плътно бурканите. Стерилизирайте 10 минути. Така приготвените ябълки можете да използвате за кисели и кремове.

за кисели и кремове

Хвойна-оцет-ликьор-Juniperus

Хвойна-Juniperus
Гарнитура от хвойна

Продукти: 50 г растително масло, 3 суп. л. настърган хляб, 7 смачкани зърна хвойна, 2 суп. л. червено вино, 1 ч. л. оцет, силен месен бульон.
Приготовление: Смачкайте добре хвойновите зърна и смесете с останалите продукти. Сервирайте към месо от дивеч или птица.




Хвойнов оцет

Продукти: 1 л 5% оцет, 200 г плод от хвойна, няколко зърна карамфил.
Приготовление: Насипете изчистените от дръжките плодове в бутилка, добавете оцета, затворете добре. След 15 дни използвайте за подправка на риба, дивечово или свинско месо.

Цвекло с хвойна

Продукти: 1 кг червено цвекло, 10 зърна хвойна.
Приготовление: Сварете почистеното и нарязано цвекло и когато стане полуготово, пуснете във водата плодовете на хвойната. Подправете цвекловата салата с олио и хвойнов оцет.

Ликьор от хвойна

Продукти: 500 г узрели плодове от хвойна, 2 л ракия или водка, 2 кг захар, 2 ч. ч. вода.
Приготовление: Начукайте плодовете, накиснете в ракията за десетина дни. Дръжте съда затворен. Прецедете. Смесете с готовия сироп от захарта и водата. Налейте в сухи бутилки.

Хвойновка с мед 

Продукти: 1 л гроздова ракия, 40 г хвойнови плодове, 5 г канела, 200 г мед, 100 мл вода.
Приготовление: Сложете плодовете в ракията, добавете канелата, затворете добре. Дръжте на слънце 4-5 дни и прецедете. Добавете готовия сироп от разбития във водата мед. Разбийте
добре. Затворете в сухи бутилки.

Кисел трън

Сироп от кисел трън

Продукти: 1 ч. ч. сок от кисел трън, 1 ч. ч. захар.
Приготовление: Изстискайте добре сока от плодовете, добавете захарта и варете, докато се изчисти всичката пяна. Разлейте в бутилки, когато изстине. Използвайте за приготвянето на
пикантни сосове.

Сладко от кисел трън

Продукти: 1 ч. ч. кисел трън, 2 ч. ч. захар, 1 ч. ч. вода.
Приготовление: Почистете тръна от семчиците и сварете заедно със захарта и водата, докато се получи гъст сироп. Когато стане достатъчно гъст, изстудете и налейте в буркани.

Офика-чай-желе-сироп-сладко-S. aucuparia

Офика-S. aucuparia
Чай от офика

Продукти: 300 г сушени плодове от офика, 50 г сушени малини, 25 г листа от френско грозде, захар.
Приготовлепие: Смесете продуктите, попарете като за чаи.Прибавете захар на вкус.

Сок от офика

Продукти: 1 кг плодове, 150 г захар.
Приготовление: Измийте и раздробете добре узрелите плодове. Поставете в паров сокоотделител със захар. Налейте получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затворете добре. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Сироп от офика

Продукти: 100 г плод, 100 г захар, 200 мл вода.
Приготовление: Намачкайте добре плода в хаванче, залейте го с врящата вода и го оставете да кисне 4 часа. Прецедете и добавете захарта. Когато тя се разтвори, налейте в бутилки. Съхранявайте в хладилника. Сиропът се пие приразлични заболявания (консултирайте се с лекар), но някои го харесват просто като тонизираща напитка.

Желе от офика 

Продукти: 1 кг плодове, 1.5 кг захар, 5 г лимонена киселина.
Приготовление: Измийте добре узрелите плодове и ги пуснете в 2 л вряла вода - да врат до омекване. Пресовайте и към полученото торе добавете още 2 л вряла вода. Разбъркайте хубаво и прецедете. Добавете захарта и варете до сгъстяване, като накрая сложите лимонената киселина. Налейте горещото желе в затоплени буркани. Съхранявайте на тъмно и студено.

Сладко от офика

Продукти: 1200 г плод от офика, 1200 г захар, 500 мл вода.
Приготовление: Наберете офиката по време на първите зимни студове. Натопете зърната в студена вода за 24 часа, като сменяте водата 2 пъти - за да се махне горчилката. Пуснете плодовете в книяща вода за 10 минути. Прецедете ги. Пригответе сироп от захарта и водата, залейте офиката и варете 10 минути.Оставете на хладно 10 часа. Извадете плодовете с решетеста лъжица и сварете сиропа до сгъстяване. Добавете офиката. Насипете в сухи буркани и затворете херметически. Охладете, без да обръщате бурканите.


БОРОВИ ШИШАРКИ И ВРЪХЧЕТА

P. sylvestris Бял бор
Сладко от борови шишарки

Продукти: 80 борови шишарки (малки, зелени), 2 мл вода, 1 ч. л. лимонена киселина, захар.
Приготовление: Варете боровите шишарки във водата, докато омекнат. Когато се получи мътна течност, прецедете и премерете количеството. Прибавете към отварата захар в отношение 1:1 и варете до сгъстяване. Накрая сложете лимонената киселина.

Боров мед

Продукти: 100 борови връхчета, 3 л вода, захар, 1 ч. ч. лимонена киселина.
Приготовление: Залейте връхчетата с водата. Варете на тих огън докато водата стане на половина. Оставете да престоят 24 часа: след което прецедете. Прибавете захар в съотношение 1:1 и варете до гъстотата на сладко. След като свалите от огъня, прибавете лимонената киселина и насипете топло в бурканчета, които обърнете с капачката надолу, докато медът изстине.

Черница-салати-компот-Morus alba

Черница-Morus alba
Салата от черница, боровинки и ябълки

Продукти: 100 г черници, 100 r боровинки, 50 г ябълки, 60 г лешници.
Приготовление: Размесете плодовете от черницата и боровинките с настърганите ябълки. Добавете захарта, посипете със ситно смлени лешници.

Компот от черница

Продукти: 2 кг черница, 650 г захар на 1 л вода.
Приготовление: Изберете зрели, едри и цели плодове. Наредете в буркани. Залейте с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. Затворете. Стерилизирайте 15 минути.

Теменужки-сладко-сладолед-Viola hirta

Теменужки-Viola hirta
Сладко от теменужки

Продукти: 200 г цвят от трицветни теменужки, 1 кг захар, 500 мл вода.
Приготовление: Почистете теменужките така, че да останат само цветчетата, сварете в част от водата - около 15 минути, прецедете ги. Отделно сварете сироп от захарта и водата и когато той стане готов, пуснете теменужките. Изстудете. Насипете в буркани и затворете добре.

Сладолед от теменужки

Продукти: 1 л мляко, 1 пакетче ванилия, 6 жълтъка, 150 r пудра захар, 100 г теменужки.
Приготовление: Стоплете млякото заедно с ванилията - внимавайте да не заври. Разбийте жълтъците, добавете захарта и малко от топлото мляко. Разбъркайте и прибавете към останалото. Варете на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Когато кремът започне да се сгъстява, свалете от огъня и изстудете, като разбърквате отново. Прибавете почистените от стебълцата
и дръжките теменужки. Когато кремът изстине, прецедете и сложете в хладилника да замръзне.

Тиква-паниран цвят-Cucurbita

Тиква-цвят-Cucurbita
Паниран цвят от тиква

Продукти: За една порция: 5-6 броя добре цъфнали и едри цвята от тиква, 1 яйце, 1 суп. л. брашно, сол на вкус, може чер пипер, лимон.
Приготовление: Потопете цветовете от тиквата в предварително разбитото пане и пържете до зачервяване. Сервирайте като гарнитура или като предястие, поръсено със сок от лимон и чер пипер.