неделя, 19 януари 2014 г.

Лятна селска салата

 Лятна селска салата

Продукти: 750 г твърд домашен или бял ръчен хляб, 6-8 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, 6-7 настъргани на ренде зрели домата, 1 ситно нарязана средно голяма глава кромид лук, няколко малки, нежни листа от босилек, прясно набрани листа от джоджен или друга подправка на вкус за гарниране.
Начин на приготвяне: Хлябът се нарязва на дебели филии (около 3 см), слага се в широка плитка чиния и се поръсва обилно с вода за около 10 мин, за да омекне. Филиите се нареждат една до друга в голяма плитка чиния или табла за сервиране и се заливат с олиото. Поъсват се със сол и черен пипер. Доматите, лукът и босилекът се разпределят равномерно върху всяка филия. Ако чинията е малка, филиите може да се наредят на два пласта. Салатата се оставя да престои 20–З0 мин, за да се овкуси, и се сервира, като се поръсва с босилек, джоджен или друга подправка на вкус.

Спаначен сос със тиквички

 Спаначен сос със тиквички

Продукти: 500-600 г тиквички, 450 г спанак, 150 г кисело мляко,2 скилидки счукан чесън, 4 см обелен и настърган корен джинджифил, сол на вкус.
Начин на приготвяне:Тиквичките се почистват, измиват и нарязват на тънки кръгчета. Варят се в подсолена вода само няколко мин, за да бъдат хрупкави. Слагат се в чиниите за сервиране. Спанакът се вари в малко подсолена вода около 6–8 мин, след което се отцежда и се смесва с киселото мляко, чесъна и джинджифила. Посолява се на вкус и се заливат тиквичките.

Салата с аншоа и яйца

 Салата с аншоа и яйца

Продукти: 3 яйца, 500 г картофи, 50 г краве масло, 50-80 г аншоа, сол на вкус, 2-3 моркова, сокът от 1 лимон, олио, 1 връзка магданоз.
Начин на пригодвяне: Яйцата се сваряват, разрязват се на две по дължина и се изваждат жълтъците. Приготвя се паста от стритите жълтъци, аншоата и разбитото масло и се напълват яйцата. Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на ивици. Нареждат се в салатиера, посоляват се и се подправят с олио и лимонов сок. Отгоре се слагат яйцата, а наоколо се украсява с нарязаните на кръгчета моркови. Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира.

Пача с телешки джолан

 Пача с телешки джолан

Продукти: 4 парченца телешки джолан (около 1/2 кг) и 1/2 кг телешко месо, няколко зърна черен пипер, 2–3 дафинови листа, 1-2 глави кромид лук, 1 глава чесън, 2-3 маслини, 1 варено яйце, сол и оцет на вкус, кисело зеле за гарниране.
Начин на приготвяне: Джоланът и месото се посоляват и се заливат с вода така, че да ги покрие. Прибавят се зърната черен пипер, дафиновите листа, лукът и половината чесън. Вари се на умерен огън, докато водата изври наполовина. Прецежда се и се прибавят оцет на вкус и останалият чесън, предварително счукан. На дъното на голяма купа се слагат маслините и около тях се нареждат парчета яйце. Залива се с прецедената течност и се оставя да изстине.
Преди сервиране се гарнира с кисело зеле. Месото може да се използва и за основното ястие.

Яйца с коприва

 Яйца с коприва


Продукти: 3 твърдо сварени яйца, 50 г краве масло, 150 г коприва, сол и черен пипер на вкус, малко галета.
Начин на приготвяне: Яйцата се разрязват на две по дължина и се изваждат жълтъците. Копривата се сварява и се смесва със стритите жълтъци. Подправя се със сол и черен пипер. Във всяка половинка яйце се слага по малко масло, напълват се с копривената смес, поръсват се с галета, слага се парченце масло отгоре и се нареждат в тава. Запичат се леко в умерена фурна. Сервират се горещи.

събота, 4 януари 2014 г.

Боровинки-сладко-сироп-компот-V. uliginosum

Синя Боровинка - V. uliginosum
Боровинков коктейл

Продукти: 500 г боровинки, 120 г захар, 1 бутилка газирана вода, 150 г сметана, 1 лимон.
Приготовление: Прецедете боровинките през сокоизтисквачка, добавете захарта, сока от лимон, сметаната и газираната вода разбъркайте добре Сервирайте във високи чаши с кубчета лед.

Боровинково боле

Продукти: 500 г боровинки, 1,5 л вишнев сироп, 2 бутилки минерална вода.
Приготовление: Смесете намачкания плод и вишневия сироп. Прецедете. След няколко часа налейте минералната вода. Сервирайте със сладкиши по желание.

Напитка "Северно сияние"

Продукти: 1 яйце, 3 суп.л.захар, 2 ч.ч. мляко, 2 ч. ч. сок от боровинки.
Приготовление: Разбъркайте яйцето със захарта, добавете изстуденото прясно мляко и сока. Сложете в хладилник. Сервирайте с кубче лед в чашите.

Горещ плодов коктейл

Продукти: 50 г сок от боровинки, 30 г малинов сироп, 20 г лимонов сок.
Приготовление: Смесете трите съставки. Разбъркайте добре. Загрейте. Сервирайте горещ.

Компот от боровинки

Продукти: 500 г боровинки, 250 мл вода, 70 г захар, настъргана лимонена кора, 1-2 суп л коняк
Приготовление: Измиите боровинките и ги подсушете. Кипнете водата със захарта и лимонената кора. Пуснете боровинките и варете 10 минути. След това прибавете коняка.

Компот от моркови и боровинки

Продукти: 250 г моркови, 150 г боровинки, 2 ч.ч. захар, кората от лимон.
Приготовление: Нарежете лимонената кора на тънки ивици и сварете във вода. Извадете ги с решетъчна лъжица. Пуснете във водата захарта, след малко и морковите нарязани на продълговати парченца. Варете дакато морковите омекнат. Най-накрая добавете боровинките. Извадете плодове и продължете варенето на сиропа още десетина минути. Когато изстине съвсем, залейте плодовете и сервирайте за десерт.

Сок от боровинки

Продукти: 1 кг плодове 20 г захар
Приготовление: измийте добре  узрелите плодове и смелете. Прибавете към плодовата маса 200 мл вода и кипнете. След това прецедете. Подсладете полученият сок. Още топъл налейте в бутилки. Запечатайте и стерилизирайте 10 минути след затварянето.

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Горски ягоди-сироп-компот-супа-F. vesca

Горски ягоди - F. vesca
Салата

Продукти: 150 г горски ягоди, 150 г малини, 150 г къпини, 150 г сок от черешов компот, 100 г бяло вино.
Приготовление: Наредете красиво плодовете в съда за сервиране, залейте със сока от компот и бялото вино, поставете в хладилника. Когато изстине, разлейте в съдовете за сервиране.

Салата от ягоди със сирене

Продукти: 1/2 кг ягоди, 2 суп. л. захар, 8 ч. ч. сметана, 2 суп. л. сок от лимон, 2 пакетчета сирене крема, 1/4 ч. ч. мляко.
Приготовление: Смачкайте ягодите, прибавете захарта и задушете на огъня. Прибавете лимоновия сок, разбитото сирене с млякото. Накрая прибавете разбитата сметана. Поставете в хладилника за изстудяване.

Ягодова супа с овесени ядки

Продукти: 250 г горски ягоди, 100 г овесени ядки, 750 мл прясно мляко, захар на вкус, 3 суп. л. смлени орехи.
Приготовление: Изсипете овесените ядки в млякото, оставете ги да престоят няколко часа. Добавете ягодите, подсладете. Сервирайте като посипете със смлените орехи.

Супа от горски ягоди

Продукти: 400 г горски ягоди, 400 г пудра захар, 1 бутилка бяло вино.
Приготовление: Отделете 1 ч. ч. от ягодите, а останалите сварете с виното, захарта и вода по желание. Кипнете два пъти и сложете в супника. Изцедете сока от чашата ягоди и го налейте към супата. Сервирайте с вафли, бисквити или други сладкиши.

Компот

Продукти: 500 г горски ягоди, 375 мл вода, 70 г захар.
Приготовление: Смесете продуктите, кипнете, снемете от огъня и захлупете, докато се изстуди. Можете да добавите 1-2 суп. л.коняк.

Крюшон

Продукти: 250 г ягоди, 100 г захар, 1 бутилка сухо бяло вино.
Приготовление: Измийте ягодите, посипете ги със захарта, поръсете с малко бяло вино, захлупете съда. След час долейте останалото вино и сервирайте. Можете да добавите газирана
вода или шампанско.

Боле с малага и ягоди

Продукти: 1 л бяло вино, 1 л малага, 100 мл ликьор, 100 мл коняк, 500 г ягоди, захар на вкус:
Приготовление: Смесете виното, малагата, ликьора, коняка и захарта. Добавете добре измитите и изцедени от водата плодове.

Ягодов коктейл

Продукти: 250 г горски ягоди, 1/2 л прясно мляко, 50 г ягодов сироп, щипка нес кафе, 100 г млечен или ванилов сладолед.
Приготовление: Разбийте ягодите добре заедно със сиропа и нес кафето. Прибавете млякото, а след това - и сладоледа: Разбийте много добре, изстудете и сервирайте във високи чаши.

Ягодов коктейл с лимонов сок

Продукти: 150 г лимонов сок, 30 г сироп от ягоди, 20 г лимонов сироп.
Приготовление: Към сиропа от ягоди прибавете лимоновия сок и лимоновия сироп. Загрейте сока, но не го кипвайте.

Ягоди с вино

Продукти: 1 кг ягоди, 200 г захар, 200 мл бяло вино, 400 мл вода.
Приготовление: Претрийте ягодите през сито. Направете сироп от водата и захарта, Сипете виното и ягодовото пюре. Сервирайте в купички.

Сок за плодови салати 

Продукти: 400 г ягоди, 400 г малини, 200 г портокали, малко лимон, 240 г сметана, 200 г ликьор, 40 г захар, канела.
Приготовление: Изстискайте ягодите и малините през марля. Прибавете сока от портокала и лимона, сметаната, ликьора, захарта и канелата. С така приготвения плодов сок залейте охладените плодови салати.

Ягодов кpeм с белтък

Продукти: 200 г горски ягоди, 70 г захар, белтък.
Приготовление: Разбийте половината захар с белтъка. Натрошете ягодите с вилица и добавете останалата захар и белтъка. Сервирайте в чаши, като украсите с по една цяла ягодка.

Ягодов кpeм с жьлтъци

Продукти: 1 ч. ч. ягоди, 5 жълтъка, 3 ч. ч. прясно мляко.
Приготовление: Пасирайте ягодите и ги прибавете към предварително разбитите жълтъци, към които е сипано млякото. Разсипете в порцеланови или стъклени чаши, сложете ги в тавичка с вода и варете във фурната - до готовност.

Ягодов кpeм със с сметана

Продукти: 1/2 кг горски ягоди, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. сметана, 1 суп. л. лимонов сок.
Приготовление: Смачкайте ягодите и смесете със захарта. Прибавете лимоновия сок, млякото и сметаната. Разбийте добре с тел и поставете в хладилника да се охлади.

Ягодов кpeм със с сметана и коняк

Продукти: 500 г диви ягоци, 2 чаши сметана, 100 г пудра захар, 1чаша ром или коняк "Плиска" .
Приготовление: Пасирайте ягодите добре, залейте с рома и половината захар и оставете за няколко часа в хладилника. Разбийте сметаната с останалата захар и смесете половината от нея с ягодовото пюpe. Разпределете на порции, като внимавате да оформите добре и двете съставни части - бялата и розовата. Гарнирайте с няколко цели ягодки.

Ягодов кpeм със сметана и белтъци

Продукти: 1.5 ч. ч. ягоди, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. вода, 1.5 ч. ч. сметана, 2 белтъка, щипка сол.
Приготовление: Сварете сироп от водата и захарта. Разбийте белтъците и бавно изсипете сиропа. Прибавете смачканите ягоди. Изсипете в купа и поставете в хладилника. Сервирайте с
разбитата сметана и ягоди.

Плодов кpeм с кисело мляко

Продукти: 500 г кисело мляко, 5 суп. л. захар, сок от лимон, 50 г ягоди, 200 г озахарени плодове, 3 суп. л. сироп от малини, 60 г лешници, 20 г желатин.
Приготовление: Разбъркайте млякото със захарта. Прибавете лимоновия сок, разтворения желатин, нарязаните плодове и ягодите. Изсипете крема във формички и оставете да се желира. Обърнете, залейте с малиновия сироп и поръсете със счукани лешници.

Ягодов крем с боровинки

Продукти: 1 л мляко, 1 ч. ч. захар, З яйца, 5 суп. л. брашно, З суп. л. какао, 8 суп. л. ром, кора от лимон, 300 г бита сметана, пакетче цветен желатин, 500 г диви ягоди, 500 г боровинки, нарязани орехови ядки, стафиди, кокосово брашно, ванилия.
Приготовление: Разбийте 1 ч. чаша студено мляко с трите жълтъка, брашното, ванилията и настърганата кора от лимон. Изсипете в останалото сварено, но поизстинало мляко, в което е
сложена захарта. Бъркайте на котлона, докато започне да прави мехурчета. Прибавете разбитите на сняг белтъци и разбъркайте добре отново. Разделете крема на две половинки. Към едната прибавете какаото. На дъното на голяма купа изсипете рома и поръсете ягоди и боровинки. Добавете какаовия крем. Поръсете с орехи, стафиди, ягоди, боровинки. Върху него сложете жълтия крем. И отново ръсете с орехи, плодове и стафиди. Върху тях сложете бита сметана и цветния желатин и наредете обилно с плодове. Желирайте цветния желатин в четвъртита тавичка, нарежете на кубчета, които небрежно посипете най-отгоре. Поръсете с кокосово брашно. Сложете купата за няколко часа в хладилника и сервирайте изстуден с цялата купа, като гребете от нея с лъжица и сипвате в малки купички или чаши.

Ягодов крем с вишни и малини

Продукти: 1 ч. ч. горски ягоди, малини и вишни, 1 ч. ч. захар, 2 белтъка, 1 ч. ч. сметана, 1/2 пакетче желатин.
Приготовление: Махнете костилките на вишните и пасирайте с останалите плодове - прекарайте през сито. Добавете захарта и добре разбитите белтъци. Налейте размекналия желатин, отново разбъркайте и изсипете във формата за желиране. Изстудете в хладилник. Когато се желира добре, натопете за миг в гореща вода и обърнете съда в чинията за сервиране. Украсете с разбитата сметана.

Плодов крем с грис

Продукти: 1 л вода, 300 г захар, 1/2 кг малини и ягоди, 250 г мармалад от шипки, 50 г желатин, безвредна боя, лимонов сок, 1 ч. ч.грис, сметана на вкус.
Приготовление: Смесете водата със сока от плодовете, мармалада и разтворения желатин. Кипнете. Прибавете захарта и гриса. Бъркайте получената смес, докато заври, изсипете във форми, намокрени с вода. След като изстине, обърнете, като потопите съда в топла вода. Сервирайте със сметана.

Крем "Сънчо"

Продукти: 4 яйца, 1 л прясно мляко, 400 г захар, 100 г брашно, 30 г малини, сладко от ягоди, сметана, ванилия.
Приготовление: Бъркайте жълтъците, като прибавяте по малко от млякото и брашното. Към получената кашичка изсипете и останалото кипящо мляко със захар. Оставете получената смес да заври, като бъркате непрекъснато. Сложете ванилията. Изсипете готовия крем в купички, поставете плодовете и сладкото. От останалата захар направете светъл карамел, който начупете
на ситно, поръсете крема. Отгоре украсете с разбита сметана.

Горски ягоди в бадемов крем

Продукти: 500 г ягоди, 100 г захар, 4 горчиви бадема, 8 сладки бадема, 30 г желатин, 1 яйце, 250 мл мляко, 200 г сметана, щипка сол.
Приготовление: Изсипете половината захар върху ягодите. Смелете бадемите. Смесете жълтъка и желатина с част от млякото. В останалото мляко добавете сметаната и бадемите и
сварете. Изсипете останалата захар и бухналия желатин и доварете. Изстудете. Добавете белтъка, разбит с щипката сол. Залейте ягодите с приготвения крем. Украсете с няколко пресни плода.

Ягодови ледени кубчета

Продукти: форми за лед, добре узрели горски ягоди, листа от менга, риган или мащерка.
Приготовление: Поставете във всяка формичка за лед по един плод и листенuе. Залейте с вода и поставете да замръзнат. Сервирайте с плодови коктейли.

Настойка от ягоди

Продукти: 250 г ягоди, 150 г захар, 2 сул. л. вода, 400 г ром или коняк.
Пригrтовление: Измийте плодовете и подсушете. Посипете ги със захарта и поръсете водата. Загрейте на огъня и постепенно прибавяйте рома, леко разбърквайки. Налейте в бутилка и затворете. Изстудете. По-нататък добавяйте плодове и захар в еднакво съотношение. След четвъртото добавяне съотношението на захарта към плода да е 3/4. След третото добавяне на плода трябва отново да налеете ром.

Ликьор от ягоди

Продукти: 1 кг ягоди, 1 кг пудра захар, 2 л вода, 1 л ракия.
Приготовление: Смачкайте ягодите със захарта, добавете водата и варете 10-15 минути. Прецедете и оставете да престои 24 часа. Когато се утаи, прецедете. Добавете ракията към бистрия сироп, разбъркайте добре и налейте в бутилките.

Сладко от ягоди

Продукти: 1 кг ягоди, 750 г захар, сока от 1/2 лимон.
Приготовление: Сварете сироп от захарта и 1/2 чаша вода, добавете в него измитите и подсушени ягоди, варете. Накрая добавете лимоновия сок. Разлейте в бурканите и затворете. Обърнете с дъното нагоре.

Сладко от ягоди - 2

Продукти: 2 кг зрели ягоди, 2.5 кг захар, 2 ч. л. лимонена киселина.
Приготовление: Наредете измитите плодове в съда за варене, като помежду им насипете захар. Оставете ги да пренощуват. На другия ден варете на умерен огън, като разбърквате съвсем леко. Когато захарта се стопи, усилете огъня и оберете пяната. Добавете лимонената киселина и когато сладкото е готово, свалете от огъня. Оставете да престои още една нощ на хладно, след това насипете в буркани и затворете добре. Съхранявайте на хладно място.

Ягодово желе

Продукти: 2 кг ягоди, 1 кг захар, 2 ч. ч. вода, 1 ч. л. лимонена киселина.
Приготовление: Поръсете ягодите със захар и ги оставете да пренощуват. Прецедете ги добре през марля и сложете сока да ври на силен огън, докато сместа се сгъсти. Добавете лимонената
киселина и след няколко минути свалете от огъня. Желето е готово, когато капка от него, пусната в чаша със студена вода, падне цяла на дъното и при разбъркване се разтваря леко.

Желе от ягоди и ябълков сок

Продукти: 1 л сок от кисели (диви) ябълки; 500 г ягоди, 2 сул. л. лимонена киселина, захар.
Приготовление: Прибавете изчистените ягоди към ябълковия сок, кипнете за 1-2 минути и свалете от огъня. Захлупете, изчакайте да изстине, докато ягодите пуснат сока си. Отново кипнете и прибавете захарта - на 1 л сироп 1 кг захар. Варете до готовност. Добавете лимонената киселина. Насипете в сухи буркани.

Ягоди с касис

Продукти: 600 г захар, 2 кг ягоди, 400 мл сироп от касис.
Приготовление: Сложете измитите и изцедени ягоди в подходящ съд. Пригответе сироп от захарта и касиса, като го варите да окончателното разтваряне на захарта. Охладете и залейте ягодите. Оставете да пренощуват в хладилника. След това загрейте сиропа с ягодите до кипене и разлейте в бутилките. Запечатайте веднага след разливането. От този продукт през зимата можете да приготвите сироп, да сервирате с чай и различни сладкиши.
 
Горска ягода
Сос от горски ягоди

Продукти: 2 ч. ч. ягоди, 2 ч. ч. пудра захар.
Приготовление: Посипете ягодите със захарта и ги оставете да пренощуват. Сипете ги в бурканчета, затворете и стерилизида райте 30 минути.
 
Въздушен ягодов сладкиш

Продукти: 10 белтъка, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. добре намачкани горски ягоди, 2 суп. л. нишесте.
Приготовление: Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта, пюрето от ягоди и разтвореното нишесте. Разбъркайте. Внимателно изсипете в намазпена тава и запечете. Когато сладкишът се зачерви и се надигне, извадете го и веднага сервирайте с прясно мляко или разбита сметана.
 
Сладки с горски ягоди или малини

Продукти: 1/2 кг брашно, 375 г масло, 3 яйца, 1/2 ч. ч. вода, 2 суп. л. коняк, пудра захар, ванилия, ягоди или малини, 1 к. ч. захар.
Приготовление: разтрийте брашното с масло, прибавете двете разбити яйца, един жълтък, вода, коняк и захар. Замесете тесто. Оставете да престои няколко часа на хладно. Разточете не на много тънко. Нарежете сладките с чаша или кръгли формички. Върху всяка сложете малина или ягода. Наръсете с пудра захар, смесена с ванилия. Наредете в тавичка, покрита с намазнена
хартия и печете в умерена фурна
 
Печени "ягодови" ябълки

Продукти: 8 ябълки, 120 г конфитюр от диви (може и градински) ягоди, 4 суп. л. счукани орехи, 8 ч. л. захар, 2 пакетчета ванилия, 4 белтъка, още 80 г захар.
Приготовление: Обелете ябълките, разрежете на половинки и изчистете семенната част. Наредете ги в тавичка и налейте 100 мл студена вода. Посипете ги със захар, смесена с ванилия и печете 15 минути в умерена топла фурна. Напълнете половината от изпечените ябълки с конфитюр и счукани орехи и захлупете върху другата половина. Посипете с разбитите на гъст сняг белтъци и захар и запечете отново във фурната за 3-4 минути. Сервирайте студени.

вторник, 31 декември 2013 г.

Къпини-сок-компот-коктейл-крем-Rubus


Къпини-Rubus
Компот от къпини

Продукти: 750 г къпини, 300 г захар, 1 л вода, 3 г винена киселина.
Приготовление: Сварете сироп от водата и захарта. Отстранете сиропа от огъня. Към него прибавете почнетените от дръжки и листенца къиини. Захлупете съда с капак, за да омекнат плодовете. Прибавете винената киселина и оставете на студено. Компотът не се вари.



Къпинов коктейл

Продукти: 1/2 кг къпини, 1 лимон, 3 суп.л.захар, бугилка газирана вода.
Приготовление: Изстискайте кънините добре, добавете захарта, сока от лимона и разбийте добре. Накрая изсипете газираната вода.

Къпинов коктейл смляко

Продукти: 1 кг къиини, 50 г пудра захар, 3 суп. л. прясно мляко, бутилка газирана вода.
Приготовление: Изстискайте къпините, смесете получения сок с останалите съставки, разбъркайте добре и във всяка чаша прибавете няколко кубчета лед. Не забравяйте сламките.

Кисело мляко с къпини

Продукти: Бурканче кисело мляко, 250 г къпини, 60 г захар, 100 г безсолна извара, няколко бадема.
Приготовление: Размесете продуктите, като кънините добавите последни.

Къпини с галета

Продукти: 300 г галета, 100 г захар, 150 г маргарин, 500 г къпини, 1 суп. л. лимонов сок, 50 г пудра захар, 30 г орехи.
Приготовление: Запържете половината захар и галетата в маргарина, като бъркате непрекъснато. Посипете къпините с останалата захар, добавете чаша вода и загрейте на слаб огън. Смесете двете части и с лъжица ги прехвърлете в съда за сервиране. Изстудете за няколко часа. Полейте със лимонов сок, смесен със захар и посипете със счукани орехи.

Къпинов крем

Продукти: 500 г къпини, 500 г захар, 500 мл вода, 2 лимона.
Приготовление: Намачкайте къпините. Сварете сироп от захарта и водата и изстудете. Добавете къпиновото пюре и сока от лимоните и разбъркайте добре. Изсипете в чашите за сервиране и изстудете.

Къпинов крем с яйца

Продукти: 250 г къпини, 150 г захар, 3 яйца, щипка сол.
Приготовление: Посипете измитите къпини с част от захарта, поставете ги за няколко минути на слаб огън. Претрийте ги добре, добавете останалата захар и жълтъците. Варете на слаб огън,
като разбърквате, докато започне да се сгъстява. Разбните белтъците с щипка сол и прибавете към останалия крем.

Къпинов крем с овесени ядки

Продукти: 500 мл мляко, 40 г захар, 50 г овесени ядки, 2 белтъка, 250 г къпини, щипка сол.
Приготовление: Кипнете млякото, добавете захарта и солта. Изсипете овесените ядки и сварете. Бъркайки, изстудете. Добавете разбитите белтъци и измитите и подсушени плодове. Разбъркайте. Сервирайте с украса от пресни плодове.

Къпинови кръгчета

Продукти: 280 г брашно, 250 г краве масло, 40 г захар, 3 жълтъка, 3 белтъка (за намазване), 2-3 суп. л. къпинов мармалад, 160 г пудра захар, ванилия.
Приготовление: Омесете тестото, разточете го веднага на тънка кора и изрежете малки кръгчета. Опечете ги в намазана с масло тавичка. Разбийте белтъците с пудра захар и намажете
върху всяко кръгче от сместа. Запечете още 5 минути. След като изстинат, слепете ги с къпинов мармалад.

Сироп от къпини

Продукти: 1.5 кг къпини, 1.5 кг захар, сока на два лимона.
Приготовление: Пресовайте добре узрелите плодове и прецедете получения сок. Добавете захарта и сока на лимоните. Варете 20 минути, като бъркате непрекъснато. Налейте в затоплени бутилки, които запечатайте веднага.

Сироп от къпини 2

Продукти: Къпини, захар.
Приготовление: Смачкайте къпините. Прибавете малко захар. Кипнете сместа. Прецедете. На литър сок от къпините прибавете 1 кг захар. Налейте в бутилки, затворете с капачки. Съхранявайте на прохладно място.

Къпиново вино

Продукти: 3 кг къпини, 1700 г захар, 300 г мед.
Приготовление: Намачкайте добре узрелите къпини и изсипете в голям буркан, налейте 3 л топла вода. Завържете гърлото на буркана с марля и дръжте в топло помещение 4 денонощия. Прецедете и изстискайте добре къпиновата каша. Налейте получената течност в буркан. Направете сироп от захарта, меда и 1.5 л топла вода. Налейте към къпиновия сок и затворете добре. Дръжте на топло 25-50 дни. Виното е готово, когато се избистри и престанат да се образуват мехурчета. Можете да го преместите в нов съд и да го държите на хладно още 2 месеца. След това го налейте в бутилки. Ако искате виното да е по-сладко, увеличете количеството на захарта от 500 г до 1 кг. Допуснете ли да влезе въздух по време на зреенето на виното, ще получите къпинов оцет.

Къпинов квас

Продукти: 1.5 ч. ч. къпини, 5-6 суп. л. захар, 10 г стафиди.
Приготовление: Пригответе сироп от захарта и 4 ч. ч. вода. Залейте почистените плодове. изстудете, захлупете и оставете 24 часа. Прецедете през двойна марля, налейте в сухи бутилки (до 10 см под тапата), добавете във всяка бутилка по няколко стафиди. Затворете добре с капачка на винт и дръжте на хладно 8-10 дни. Сервирайте студено.

Тути-фрути от горски плодове

Продукти: Бутилка коняк, бутилка бренди, горски ягоди, малини, къпини, дренки, трънки, глог.
Приготовление: Смесете двете напитки в по-голям буркан. Слагайте в течността различни плодове според времето на узряването им, заедно с количество захар, равно на количеството плод - например 1 ч. ч. малини, 1 ч. ч. захар. Затваряйте съда добре. Консумирайте, след като последните плодове стоят в съда поне месец, да пуснат целия си аромат.

Къпинов ликьор

Продукти: 600 г захар, 1 л ракия, 200 г къпини, лимон, 1 ч. ч. вода.
Приготовление: Сварете сироп от водата и захарта и добавете в него къпините, сока от лимона, а когато изстине налейте и ракията. Затворете добре. Дръжте 20 дни на слънце. извадете плодовете и дръжте на слънце още 20 дни. Прецедете и налейте в сухи бутилки.

Къпинов ликьор 2

Продукти: 1 кг къпини, 3 л водка, 2 г карамфил, 2 г канела, 700 г захар, 1 ч. ч. вода.
Приготовление: Накиснете къпините във водката за 15 дни в добре затворен съд, в който сте сложили карамфила и канелата. Разклащайте често. Пасирайте къпините както са във водката и
прецедете. Смесете с изстиналия сироп, приготвен от захарта и водата. Разбъркайте добре. Налейте в сухи бутилки.

Сладко от къпини

Продукти: 1 кг къпини, 1850 г захар, 500 мл вода.
Приготовление: Пригответе сироп от захарта и водата. Залейте къпините, кипнете. Варете 5 минути и оставете да изстине. След 6 часа варете на слаб огън още 10 минути. Отново изстудете и след 3 часа доварете окончателно. Налейте в сухи буркани и обърнете с дъното нагоре. Можете и да стерилизирате при температура 90 градуса.

Желе от дренки и къпини

Продукти: 1.5 кг дренки, 500 г къпини, 1.250 кг захар.
Приготовление: От водата и захарта сварете сироп и добавете измитите плодове. Варете 50 минути и прецедете. Варете още 10 минути и налейте сместа в бурканите, докато е още топла.
Затворете и обърнете с дъното нагоре, докато изстинат.

Джем от къпини

Продукти: 1 кг къпини, 200 г диви ябълки, 1 кг захар.
Приготовление: Сварете половината къпини с малко вода и претрийте през сито, за да се махнат зрънцата. Добавете нарязаните на парченца и обелени ябълки, 2 ч. ч. вода, захарта и останалите къпини. Варете до готовност, като бъркате непрекъснато. Налейте в сухи буркани.

Пюре от къпини

Продукти: 1 кг къпини, 120 г захар, 100 мл вода, 1 суп. л. мед.
Приготовление: Кипнете всички съставки и разбърквайте още 20 минути след кипването. Налейте в буркани, затворете и стерилизирайте 15 минути. Пюрето се използва за плънки на торти и различни сладкиши.

понеделник, 30 декември 2013 г.

Малини-сок-компот-ликьор-торта-R. idaeus


Малини-R. idaeus
Малинов коктейл

Продукти: 2 суп. л. сироп от малини, 200 г мляко.
Приготовление: Разбийте добре съставките с миксер, добавете няколко кубчета лед.

Коктейл с пресни .малини

Продукти: 100 г пресни малини, 200 г прясно мляко, 4 ч. л. захар.
Приготовление: Пасирайте малините, докато станат като крем. Добавете захарта и млякото, разбийте с миксер. Сервирайте във високи чаши с кубчета лед.

Коктейл със сладолед

Продукти: 500 г пресни малини, 500 г сладолед, 2 бутилки газирана вода.
Приготовление: Изцедете малините, съединете сока с добре разбития сладолед, добавете газираната вода и няколко бучки лед. Сервирайте със сламка.

Коктейл със сладолед и яйца

Продукти: 4 суп. л. малинов сироп, 200 г сладолед, 4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко.
Приготовление: Смесете всички продукти и ги разбийте с микер. Прецедете. Сервирайте с кубчета лед.

Коктейл с кисело мляко

Продукти: Бурканче кисело мляко, сок от компот, 5 суп. л. захар, лимон.
Приготовление: Разбийте млякото, сока от компота и захарта много добре. Изстудете и сервирайте във високи чаши, украсени с резанчета лимон. Можете да поставите и няколко кубчета лед.

Коктейл с ром

Продукти: 1 кг малини, 4 суп. л. захар, ром.
Приготовление: Наръсете със захар измитите и почистени плодове и сложете в стъклен съд да престоят 4-5 часа в хладилника. Отлейте отделения сок и разпределете в чаши. Долейте вода,
капнете по 2-3 капки ром на чаша. Пуснете няколко кубчета лед. Поднесете със сладкиш или торта.

Малинов коктейл с вино

Продукти: 500 г малини, 1/2 ч. ч. захар, бяло вино
Приготовление: Сварете рядък сироп с 1 ч. ч. вода и захарта. Както е горещ, поставете малините, захлупете и оставете да престоят няколко часа. След това прецедете течността, без да притискате плодовете. Налейте получения сок в чашите и долейте със студено вино или студено мляко. Поднесете веднага.

Дива малина
Коктейл с яйца

Продукти: 2 яйца, 300 г компот от малини, 100 г кисело мляко, 40 г захар, 5 г сок от лимон.
Приготовление: Пасирайте с миксера компота и постепенно прибавете яйцата, млякото и захарта. Охладете и преди поднасяне добавете лимона. Може и да сложите парчета лед.

Леден чай

Продукти: Черен чай, сок от лимон, малинов сироп, сметана, сладолед.
Приготовление: Пригответе силен черен чай, добавете сока от лимон и парче лимонова кора. Изстудете. Преди сервиране добавете в чашите по няколко капки малинов сироп, топки ванилов или шоколадов сладолед и лъжичка сметана.

Коктейл с газирана вода

Продукти: 1 кг малини, 50 г пудра захар, лимонов сок, бутилка газирана вода, стръкче мента.
Приготовление: Изцедете добре малините, прибавете към сока останалите съставки, разбъркайте добре. Сервирайте с кубчета лед. Отстрани на чашата сложете стръкче мента.

Студен малинов пунш

Продукти: 1 л малинов сок, 125 мл коняк, захар на вкус.
Приготовление: Смесете сока с коняка, добавете захарта, разбъркайте и изстудете.

Английско питие

Продукти: 1 к. ч. лимонов сок, 1 к. ч. малинов сироп, 3 ч. ч. чай.
Приготовление: Загрейте чашите за сервиране, налейте сиропа, после лимоновия сок. Долейте горещия чай, запарен до златисто и сервирайте веднага.

Малиново боле

Продукти: 1 кг малини, пакетче ванилия, 250 мл малинов сироп, бутилка газирана вода, бутилка бяло вино, лимон.
Приготовление: Смесете малините, малиновия сироп и ванилията. Оставете ги да престоят няколко часа, добавете минералната вода, бялото вино и обеления и нарязан на кръгчета лимон. Сервирайте с бисквити, дребни сладки или торта.

Малиново боле с шампанско

Продукти: 1 кг малини, 1 ч. ч. пудра захар, бутилка червено вино, 2 ч. ч. ром, бутилка шампанско, бутилка газирана вода.
Приготовление: Сложете плодовете в съда за боле и наръсете със захарта. Залейте с рома и 1/2 от бутилката вино. Оставете на хладно за 3-4 часа. Непосредствено преди поднасяне прибавете останалото вино, шампанското и газираната вода, които предварително са изстудени.

Малинова супа

Продукти: 250 г малини, 100 г захар, 500 мл ябълков сок, 500 мл вода.
Приготовление: Посипете със захар измитите и nодсушени малини. Кипнете водата с ябълковия сок и изстудете. Залейте малините. Вместо ябълков сок може да използвате сухо бяло вино или прясно мляко.

Компот от малини

Продукти: 1 кг малини, 250 г захар, 2 ч. ч. вода, ванилия.
Приготовление: Сварете водата и захарта. Когато сиропът започне да се сгъстява, снемете от огъня и оставете да изстине. Подредете малините в купичките за компот и залейте със студения
сироп, в който сте разтворили ванилията.

Малинов крем

Продукти: 120 мл малинов сок, 50 г захар, 3 яйца, сол.
Приготовление: Добавете в сока захарта, солта и разбитите яйца, сложете съда в тенджера с кипяща вода и разбивайте на водна баня, като внимавате сместа да не кипне. Излейте в подходящи стъклени чаши и изстудете.

Малинова каша

Продукти: 600 г малини, 200 г захар, 4 суп. л. желатин.
Приготовление: Пасирайте малините, разредете с вода така, че да се получи исканото от вас количество каша. Отделете една чаша от течността и в нея сложете желатина, за да бухне. Сварете останалата течност със захарта и когато кипне, сложете желатина. Бъркайте, докато се разтвори окончателно. Разсипете във формите за сервиране и изстудете. Можете да украсите с няколко пресни малини.

Плодова каша с овесени ядки

Продукти: 500 г малини, 500мл вода, 50 говесени ядки, 50г захар, ванилия, лимонова кора, канела на прах.
Приготовление: Кипнете водата, пуснете малините, добавете захарта и подправките. Изсипете ядките и варете, докато те станат готови. Сипете във форма, предварително изплакната със студена вода. Сервирайте към прясно мляко.

Розов крем

Продукти: 500 мл малинов сок, 50 г захар, 50 г жеелатин, 20 г бадеми, 50 г пресни малини, щипка сол.
Приготовление: Кипнете по-голямата част от сока, добавете захарта и солта, желатина, набухнал в останалия сок. Кипнете отново. Разлейте в съдовете за сервиране. Изстудете. Украсете с пресните малини и обелени бадеми.

Кисел от малинов сироп

Продукти: 400 г малинов сироп, 1.6 мл вода, 20 г желатин, 100 г захар, 5 г лимонена киселина, 2 зърна карамфил, 5 суп. л. ликьор.
Приготовление: Кипнете водата, добавете сиропа, захарта, лимонената киселина и накрая размекнатия във вода желатин, карамфила и ликьора. Разлейте в съда за сервиране и изстудете.

Плодов сладолед

Продукти: 500 г малини и ягоди, 500 мл вода, 400 г пудра захар.
Приготовление: Прецедете сока от плодовете и прибавете захарта. Замразете в машинка за сладолед.

Малинов мус

Продукти: 500 г малини, 250 г сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 суп. л. вода.
Приготовление: Накиснете желатина във вода, за да омекне. Намачкайте малините. Разбийте жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавете разтворения желатин към горещите жълтъци, после малините, разбъркайте и поставете в хладилника. Когато започне да се желира по края на съда, разбъркайте отново и добавете сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставете в хладилника да се "стегне" и преди да сервирате, украсете с фигурки от шприцована сметана.

Малинов мус с червено вино

Продукти: 400 мл червено вино, 100 г захар, 250 г малини, 125 мл малинов сок, щипка сол, стрък карамфил, щипка канела, малко настъргана лимонова кора, 20 г желатин.
Приготовление: Загрейте виното със захарта, докато тя се разтопи. Отделно кипнете малиновия сок с подправките и набухналия желатин. Излейте половината смес в предварително намокрения със студена вода съд. Подредете малините, почакайте да се сгъсти и изсипете останалата смес. Изстудете. Залейте с винения сироп.

Малини с извара

Продукти: 500 г безсолна извара, 120 мл прясно мляко, 2 суп. л. захар, 2 белтъка, сок от лимон, 500 гр малини.
Приготовление: Смесете всички продукти (без белтъците) разбийте белтъците на сняг и украсете десерта. Отгоре набодете няколко цели малини.

Желирани малини

Продукти: 1 кг малини, 1 лимон, 400 r захар, 30 г желатин.
Приготовление: Изстискайте сока на по-голямата част от малините и лимона. Разтопете захарта с 150 мл вода, добавете набухналия желатин, смесете със сока. Варете, докато желатинът се стопи. Наредете пресни малини в съда за желиране и залейте с приготвената течност. Изстудете.

Малинов десерт с ориз

Продукти: 1 л мляко, сол, 200 г ориз, 100 г захар, 3 суп. л. мед, 100 г стафиди, 100 г малини, 50 г масло, пакетче ванилия.
Приготовление: Сварете млякото, сложете щипка сол и прибавете изчистения и измит ориз. Варете около 15 минути на слаб огън. Прибавете захарта и меда. Доварете. Дръпнете ориза от
огъня, прибавете маслото, стафидите, измитите малини. Сервирайте студен, нарязан на парчета.

Ориз с конфитюр от малини

Продукти: 100 г ориз, 1/2 л прясно мляко, 2 суп. л. ром, 4 яйца, 40 г захар, 6 суп. л. конфитюр.
Приготовление: Сварете ориза с млякото, подсладете. Прибавете рома и добре разбитите жълтъци. Намажете тавичката с олио и разстелете сварения ориз. С част от захарта разбийте белтъците и постепенно прибавете конфитюра, като бъркате леко. Намажете с тази смес ориза. Сложете във фурната за 15 минути. Сервирайте топъл.

Ябълки в малинов сироп

Продукти: 6 средно големи ябълки, 150 г сироп от малини, 70 г масло, мента.
Приготовление: Обелете ябълките, очистете сърцевината и нарежете на кръгчета. Запържете в гореща мазнина и от двете страни. Поставете в съда за сервиране и залейте със сиропа. Може
да поръсите със ситно нарязана прясна мента.

Ябълки с малинов сироп и хляб

Продукти: 7-8 ябълки, 100 г пудра захар, канела, 100 г хляб, 50 г масло, 100 г сироп от малини.
Приготовление: Обелете ябълките, разрежете на две, махнете семената. Сложете ги в тиган с разтопено масло, поръсете със захар и канела, задушете на умерен огън, като ги обръщате от двете страни. Нарежете на тънко филии бял хляб и постелете с тях дъното на намазана с мазнина тавичка. Наредете намаслен хляб и по стените на съда. Изсипете сварените ябълки, Покрийте с намаслена хартия и печете в умерена фурна около 30 минути. Когато хлябът се изпече, прехвърлете в съда за сервиране и залейте със сироп от малини.

Малинови ябълки

Продукти: 10 средно големи ябълки, 3 суп. л. захар, сладко от малини, малини. За крема: 2жълтъка, 80г захар, 2суп. л. брашно, 500 мл мляко.
Приготовление: Обелете ябълките, отстранете семенната част и поставете в тава, намазана с мазнина. Посипете със захар и печете десетина минути. Извадете от фурната и изстудете. Напълнете отворите със сладко. Подредете в съда за сервиране. Пригответе крем от млякото, разбитите със захар жълтъци добавете брашното и варете крема десетина минути. Залейте ябълките и украсете всяка от тях с плод от малини или с няколко капки малиново сладко.

Ябълки с пържен хляб и малинов сироп

Продукти: 16 тънки филии бял хляб, 50 г масло, 8 средно големи зрели ябълки, 100 г пудра захар, канела, 300 г сироп от малини.
Приготовление: Обелете ябълките, почистете от семенната част, разрежете на половинки. Наредете в тавичка, намазана с, масло, посипете със захарта, поставете върху всяко парче малко
масло. Запечете до зачервяване. Изпържете филиите в масло. Наредете ябълките в средата на съда за сервиране, а филиите отстрани. Залейте всичко с малиновия сироп.

Малинови целувки

Продукти: Пакетче готови средно големи целувки, 200 г пресни малини, 200 г сметана, 50 г захар, десетина листчета мента.
Приготовление: Срежете целувките на две и ги наредете в чинията за сервиране. Разбийте добре сметаната и захарта и поставете от сместа във всяка целувка. Отгоре украсете с малиновите плодове, сред които боднете по листче мента.

Малинова пита

Продукти: Готово тесто за пици, малини и захар на вкус, жълтък, ванилия, олио.
Приготовление: Разточете тестото и го разрежете на две. Едната част разточете, постелете на дъното на намазиена тава, Върху нея посипете малините и захарта. Покрийте с другото тесто. Намажете с разбития жълтък, запечете. Преди сервиране посипете с пудра захар, в която сте смесили малко ванилия.

Плодов пудинг с малинов сироп

Продукти: 250 г брашно, 150 г масло, 2 ябълки, 3 праскови, 3 кайсии, 5 сини сливи, 1 ч. ч. сироп от малини, щипка канела, пудра захар, щипка сол.
Приготовление: Омесете тесто с брашното, маслото, солта и 1/2 ч. ч. вода. Обелете плодовете и нарежете на четвъртинки, а сливите - на две. Налейте към тях сиропа, добавете канелата и захарта намажете тавичката за печене с масло и я постелете с разточеното тесто така, че да се покрият и нейните стени. Изсипете сиропа с плодовете и покрийте с втора кора. Защипете добре краищата на двете кори така, че плодовете да се покрият напълно. Печете на водна баня на умерен огън около 2 часа. Сервирайте топъл, поръсен с пудра захар.

Пудинг от мармалад и малинов сироп

Продукти: 500 мл прясно мляко, 50 г масло, 100 г брашно, 100 г захар, щипка сол, 7 жълтъка, 4 белтъка, 1.5 ч. ч. мармалад от малини, 3 готови кори за баница, 2 ч. ч. сироп от малини, пудра
захар.
Приготовление: Отделете ч. ч. от млякото, а останалото сварете, като добавите маслото и солта. Разбъркайте брашното в оставената чаша мляко и сипете кашичката към другото мляко  прибавете захарта и варете, като бъркате. Махнете от огъня и изсипете добре разбитите жълтъци, мармалада и накрая - разбитите на сняг белтъци. Намажете дъното на съда за печене с масло и постелете с кора за баница. Поръсете я с пудра захар. Излейте част от сместа и сложете върху нея втората кора. Излейте отново от сместа и поставете третата кора. Сложете в съда на водна баня и печете 40-50 минути. Сервирайте пудинга топъл, полят със сироп от малини.

Тартлети

Продукти: 250 г брашно, 120 г масло, 120 г захар, 200 г малини,1 яйце.
Приготовление: Омесете тесто от брашното, маслото, захарта и яйцето. Облепете стените и дъното на металните формички тартлети и след като ги изпечете, напълнете с малини. Леко
посипете с пудра захар.

Малинова торта

Продукти: 500 г брашно, 250 г масло, 3 суп. л. захар, 2 жълтъка, 125 мл прясно мляко, 20 г мая. За крема: 300 г малини, 3 белтъка, 200 г захар, 100 г цели малини за украса.
Приготовление: Смесете маслото с половината от брашното и оформете на кубче. Поставете в хладилника за няколко часа. От останалото брашно и другите продукти омесете твърдо тесто, от което разточете квадратна форма. Поставете в средата масленото кубче. Сгънете квадратната кора като плик. Разточете внимателно, прегънете три пъти и оставете да престои на хладно, докато втаса. После разточете три кръгли кори, които се пекат отделно. Пригответе крем, като разбиете белтъците, захарта и малините, докато се получи пухкава смес. Намажете крема между трите кори, а отгоре украсете тортата с малко крем и цели малини.

Малинова торта с извара

Продукти: 500г безсолна извара, 200 г сметана, 200 r пудра захар, 100 г малини, 50 г прясно мляко, 40 г желатин, 100 г масло, 50 г вода, 100 г брашно, яйце.
Приготовление: От брашното, маслото и яйцето пригответе ронливо маслено тесто. Разстелете в тава и печете 40 минути в умерена фурна. Отделно пригответе крем от извара, захар, сметана и прясно мляко. Разтворете желатина във вода и оставете да набъбне. Поставете сместа на огъня и бъркайте, докато се получи гладка смес. Охладете, смесете с крема от извара - двете смески трябва да имат еднаква температура. Разбъркайте добре и изсипете във формата върху изпеченото тесто. Украсете с пресните малини и оставете в хладилника, докато се втвърди. Поднесете студена.

Малинови бонбони

Продукти: 1 ч. ч. малини, 1 ч. ч. пудра захар, 2 белтъка.
Приготовление: Смесете малините със захарта и белтъците, разбийте добре, докато получите такава гъстота, че капка от сместа да остава на едно място. Налейте в намазана с олио тавичка и печете в гореща фурна. Нарежете бонбоните, посипете ги с пудра захар.

Компот без захар

Приготовление: Изчистете и измийте малините. Оставете ги да се отцедят. Наредете ги в буркани. Залейте плодовете с вода, която сте преварили, изстудили и подсладили по желание със захарин. Добавете сока на половин лимон. Затворете бурканите и ги варете 30-35 минути.

Малинов сироп

Продукти: 1.5 кг малини, 1.5 кг захар, 2 ч. л. лимонена киселина.
Приготовление: Залейте пачистените малини с вода така, че да се покрият и варете до омекване. Прецедете и добавете захарта. Варете на силен огън, като махате пяната. Няколко минути преди да свалите от огъня, добавете лимонената киселина. Налейте в бутилки и затворете добре.

Малинов сироп 2

Продукти: 3 кг малини, 40 г лимонена киселина, 1.5 кг захар.
Приготовление: Смачкайте малините добре, поръсете ги с лимонената киселина и 1.5 л вода. Оставете ги да престоят 24 часа. Прецедете през марля, като на всеки литър сок сложете по 1 кг захар. Оставете още 24 часа - като разбърквате, докато захарта се разтопи. Налейте в бутилки, затворете и ги поставете на студено място.

Малинов сок с оцет

Продукти: 2 кг малини, 1.5 ч. ч. винен оцет, пудра захар.
Приготовление: Залейте малините с оцета и оставете да престоят едно денонощие. После изстискайте добре и почакайте да се утаи. Изсипете внимателно светлата течност и на две чаши сок добавете две чаши пудра захар. Варете, докато престане да излиза пяна. Разлейте в бутилки и затворете. Когато го сервирате, разредете с газирана вода.

Малиновка

Продукти: 1/2 кг малини, 5 зърна карамфил, парче канела, спирт.
Приготовление: В голямо шише поставете малините, карамфила, канелата и залейте със спирт, докато се покрият малините. Оставете 20 дни на слънце. Прецедете през марля. Малините могат да се използват за гарнитура на сладки.

Малиново вино

Продукти: 3 кг малини, 2 кг захар, 3 л вода.
Приготовление: Засипете малините със захар намачкайте ги, поставете ги в стъклен буркан и разредете с вода. Ще получите вино с 16-18 градуса. За да протича нормално ферментацията, най-малко 1/10 част от съда трябва да бъде празна. Разбърквайте по няколко пъти на ден. Дръжте съда при температура 16-18 градуса. След 7-8 дни прецедете. Налейте в дамаджани, в които ферментацията продължава при затворен съд. След 5-6 седмици ферментацията затихва и виното започва да се избистря. Налейте го в бутилки, затворете с тапи, съхранявайте легнали на хладно място.

Малинов ликьор 1

Продукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 л ракия, 2 л вода.
Приготовление: Пригответе сироп от водата и захарта. Пасирайте малините, сипете сиропа и доварете. Оставете да престоят едно денонощие. Прецедете, добавете ракията и разбъркайте добре. Затворете в сухи бутилки.

Малинов ликьор - 2

Продукти: 1 кг малини, 2 ч. ч. захар, 1 л водка, 100 г ром.
Приготовление: Смачкайте леко почистените малини, посипете със захарта и оставете да престоят 24 часа. Изсипете ги в стъклена дамаджана или голям буркан, залейте с водката и рома и оставете на стайна температура за 1 месец, като от време на време разклащате. След това прецедете през гъста цедка и затворете добре в бутилки.

Малинов ликьор - 3

Продукти: Равно количество сок от малини, ягоди, вишни, равно количество ракия и захар на вкус.
Приготовление: Смесете плодовете с ракията и захарта. След като престои няколко дена, филтрирайте и налейте в бутилки.

Малиново сладко

Продукти: 400 г малини, 450 мл вода, 750 г захар.
Приготовление: Посипете изчистените малини с част от захарта и ги оставете да престоят няколко часа. Пригответе сироп от водата и захарта и когато той се сгъсти, пуснете в него малините. Оберете пяната и свалете от огъня. Когато поизстине, кипнете отново и доварете на умерен огън. Сладкото е готово, когато малините станат прозрачни и паднат на дъното. Изстудете и насипете в сухи буркани.

Сладко от малини и касис

Продукти: 4 ч. ч. малинов сок, 1 ч. ч. сок от касис, 8 ч. ч. пудра захар.
Приготовление: Смесете продуктите и варете, на тих огън. Когато добие необходимата гъстота разлейте в бурканите и затворете.

Малиново желе

Продукти: 2 кг малини, 1 кг захар, 1 ч. л. лимонена киселина или сока от 1 лимон.
Приготовление: Прекарайте малините през сокоизтисквачка. Добавете захарта и сложете на огъня. Когато сиропът кипне, добавете лимонената киселина, разбъркайте и оставете да ври още десетина минути. Махнете пяната и налейте в бурканите, докато желето е още топло.

Малиново желе със сок от кисели ябълки

Продукти: 1.5 л сок от кисели ябълки, 500 г малини, захар.
Приготовление: Изцедете малините, добавете към ябълковия сок, кипнете. На всеки литър от сместа добавете 800 г захар и варете до готовност. Налейте в сухи буркани и затворете добре.

Малиново желе с мед

Продукти: 2.5 кг малини, 2.5 кг захар 3 суп. л мед, 3-4 зьрна карамфил.
Приготовление: Изцедете малините, сварете получения сок със захарта, добавете меда и карамфила. Когато желето е готово, още горещо го налейте в буркани и затворете добре.

Малиново желе с касис

Продукти: 1 кг малини, 1 кг касис, 2 кг захар.
Приготовление: Изцедете сока от плодовете, смесете ги, добавете захарта и варете на силен огън в разлат съд. Имайте предвид че желето не трябва да стане много твърдо - иначе ще прегори. Сипете го в сухи буркани, докато е още горещо.

Мармалад от малини

Продукти: 2 кг малини, 1 кг захар.
Приготовление: Залейте малините с две ч. ч. вода. Като кипнат, претриите през сито. Прецедете през марля. Прибавете захарта. Варете на умерен огън.

Малинов мармалад с аспирин

Продукти: 2 кг малини, 2 кг захар, 2 аспирина.
Приготовление:Претрийте малините през сито, за да се отстранят семките им. Поставете постепенно захарта а след това и аспирините. Разбъркайте добре н изсипете в бурканите. 3атворете добре.

Мармалад от малини и боровинки

Продукти: 2 кг малини, 1 кг боровинки, 1.6 кг захар.
Приготовление: Сварете подовете с 3 ч. ч. вода. Прекараите през сито. Сложете захарта и пак варете. Когато се сгъсти, насипете в буркани, затворете и обърнете с капачката надолу.

Малинов мармалад с дюли и тиква

Продукти: 600 г дюли, 1 кг тиква, 500 г захар, 400 г сироп от малини, 2 лимона.
Приготовление: Обелете и нарежете дюлите и тиквата, варете до омекване. Прибавете захарта и малиновия сироп, а също и сока от лимоните. Варете до сгъстяване. Насипете мармалада, докато е горещ, в добре затоплени буркани.

Плодове за зимата

Продукти: 500 г ягоди, малини и череши, 500 г кисело мляко, 100 г захар, 100 г сок от един от плодовете.
Приготовление: Смесете всички продукти. Сипете в пластмасови кутии и сложете във фризера.






Джанки-нектар-сок-P. cerasifera

Джанки-P. cerasifera
Постни сърми отлапад и джанки

Продукти: 40 листа от лапад, 2 глави лук, 1 ч. ч. ориз, магданоз, джоджен, черен пипep, сол, 20 зелени джанки.
Приготовление: Попарете листата от лапад в подсолена вода.Задушете в мазнина ситно нарязания лук, ориза, ситно нарязания магданоз, джоджен, сол, черен пипep. Разбъркайте добре и навийте сърми. Наредете ги в тенджера, налейте вода, добавете джанките. Варете, докато омекне оризът. Поднесете с кисело мляко.

Пай с джанки

Продукти: 5 яйца, 1.5 ч. ч. захар, 2.5 ч. ч. браrшю, 1/4 л гореща вода, 250 г масло, 1 пълна суп. л. бакпулвер, настъргана кора от лимон или 2 ванилии, 700 г джанки, изчистени от костилките, кокосово брашно.
Приготовление: Разбъркайте белтъците със захарта на сняг, прибавете един по един жълтъците, водата, лимоновата кора, брашното с бакпулвера и разтопеното масло. В обла тавичка, намазана с масло и поръсена с галета, наредете джанките. Отгоре изсипете сместа. Печете при 170 градуса около 45 минути. След като поизстине, внимателно обърнете върху тортена чиния. Тогава джанките остават отгоре. Поръсете с кокосово бpaшнo. Сервирайте леко охладен в хладилника.

Английски пай

Продукти: 1 л прясно мляко, 5 яйца, 2 ч. ч. захар, 4 виенски кифли, 1 ванилия, 600 г джанки или диви череши.
Приготовление: Карамелизирайте половин ч. ч. захар и разстелете по дъното на тавичка. Нарежете виенските кифли на парчета и ги сложете в тавичката. Залейте със свареното мляко, в което сте прибавили ч. ч. захар, разбитите жълтъци, белтъците на сняг и ванилията. Отгоре наредете почистените от костилките плодове. Печете при 170 градуса около 40 минути. Когато паят изстине, залейте с половин чаена чаша карамелизирана захар и оставете в хладилника за няколко часа.

Джанки с див чесън

Продукти: Не напълно узрели джанки, див чесън, сол, захар по желание.
Приготовление: Сварете джанките с малко вода - докато започнат да се напукват. Прекарайте през гевгир. Посолете, сложете и захарта (на кг плод -по 1 суп. л. сол и захар). Нарежете чесъна
на ситно. Ако използвате чесън на скилидки- начукайте го. Наредете в буркани цели сурови джанки и чесън- в съотношение 10:1. Залейте със соса от джанки. Затворете и стерилизирайте 20 минути. Използвайте за подкиселяване на супи или към ястия от месо и дивеч.

Мариновани джанки с чесън 

Продукти: 1 кг зелени джанки, 300 г цели главички чесън, 250 г зелен боб, оцет, 1 суп. л. сол, 1 суп. л. захар.
Приготовление: Обелете само връхните люспици на главичките чесън, измийте ги. Нарежете зеления боб. В еднолитрови буркани налейте оцет - до долната рязка, добавете солта и захарта.
Наредете джанките, а между тях -зеления боб и главичките чесън. Долейте вода. Затворете добре и обърнете с капачките надолу, после обратно - така, докато се стопят захарта и солта. Съхранявайте на хладно. Използвайте като салата или гарнитура.

Джанки с червени домати

Продукти: Джанки, червени домати, чесън, сол - по желание.
Приготовление: Смелете доматите, сгъстете на огъня, прибавете подправки по желание. Посолете. Наредете джанките в буркани и залейте с доматения сос. Затворете и стерилизирайте
20 минути. Използвайте за приготвяне на кисели супи и сосове.

Туршия "РОСИ"

Продукти: Джанки, започнали да зреят, листа от чесън, копър, магданоз, люти чушлета, оцет, сол.
Приготовление: Нарежете листата от чесъна и копъра на ситно. В трилитров буркан наредете ред джанки, ред копър, ред чесън. В отделен съд разбъркайте 750 мл оцет със сол на вкус. Залейте джанките. Най-отгоре наредете клончета копър и магданоз. Добавете вода, докато се напълни буркана. Съхранявайте на хладно. През есента извадете салатата от буркана и наредете в еднолитрови буркани ред от нея, ред люти чушлета. Добавете към сместа още оцет и сол (ако има нужда), залейте джанките и чушлетата и добавете вода. Затворете добре. Тази салата е много трайна.

Джанки в оцет

Продукти: 1 кг джанки, 200 г оцет, 220 г захар, 2 зърна карамфил, парченца канела.
Приготовление: Сварете оцета, захарта, карамфила и канелата. Набодете джанките на няколко места с клечка. Пуснете плодовете в течността до кипване и разпукването им. Извадете ги с решетеста лъжица. Варете течността още десетина минути и изстудете. Наредете плодовете в буркани. Залейте с оцета. След 8 дни сварете заливката отново и залейте плодовете с изстудена течност. Затворете добре и съхранявайте на хладно.

Нектар от джанки

Продукти: Добре узрели джанки, захар иа вкус.
Приготовление: Смачкайте джанките, посипете захар и след 5-6 часа прекарайте сместа през сито. Прибавете захар по вкус. Налейте в бутилки, затворете и варете 5-6 минути.

Сок от джанки

Продукти: Добре узрели джанки, захар.
Приготовление: Намачкайте джанките. Прибавете вода в съотношение 2/3 джанки и 1/3 вода. Кипнете на огъня. Прецедете. Прибавете захар на вкус. Налейте в бутилки, затворете, варете 10 минути.

Компот от джанки

Продукти: 3 кг узрели джанки, 1/2 л вода, 250 г захар, сока от половин лимон.
Приготовление: Залейте измитите плодове с вода, колкото да ги покрие, добавете захарта и лимоновия сок. Оставете ги да заврат. Варете 10 минути на тих огън. Изсипете в буркани така, че сокът да е половин пръст над плодовете. Когато изстине, затворете бурканите. Стерилизирайте 30 минути.

Желе от джанки

Продукти: 2 кг полуузрели джанки, 2 кг захар, вода, индрише.
Приготовление: Залейте джанките с вода, колкото да ги покрие, загрейте, докато се напукат и пасирайте, като отделите костилката и люспиците от кората. Добавете захарта. Оставете малко
да се сгъсти. Добавете индришето и още съвсем горещо налейте в бутилки или в буркани.

Кисело сладко

Продукти: 3 кг добре узрели джанки, 1 кг захар.
Приготовление: Сложете добре измитите джанки в голяма тава и посипете със захарта. Печете на среден огън във фурната, докато дървената лъжица започне да прави пътечка. Прекарайте сместа през гевгир, за да се отделят костилките. Насипете в бурканчета и стерилизирайте 10 минути.