неделя, 16 февруари 2014 г.

Торта „Аляска”с шоколад

Торта „Аляска”с шоколад

Продукти:1 готов блат за торта.
За крема: 150 г шоколад, 1 сладолед ванилия, 2 белтъка, 150 г захар.
За украсата: плодове по избор.
Начин на приготвяне: Блатът се слага в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Шоколадът се натрошава и бързо се прибавя към сладоледа. Изсипва се върху блата. Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се 60 г захар и се доразбиват, след което се прибавят още 60 г и отново се разбиват, докато се получи твърд крем. Изсипва се върху сладоледената смес и се поръсва с останалата захар. Пече се 3 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Изважда се и се украсява с плодове по избор.

Коледна торта

Коледна торта

Продукти: За блата: 4 яйца, 100 г захар, 75 г брашно с бакпулвер, 2 супени лъжици какао
За украсата: малко захарна глазура, пудра захар, коледна украса
За крема: 150 г тъмен шоколад, 2 жълтъка 150 мл прясно мляко, 125 г краве масло, 50 г гранулирана или кристална захар за глазура, 2 супени лъжици ром.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно. Маслото се оставя да омекне. Яйцата се разбиват със захарта около 10 мин. Прибавят се пресятото брашно и какаото. Тестото се изсипва във формата се пече 12 мин в предварително загрята силна (220 °С) фурна. Изважда се и след 5 мин се обръща върху поръсена със захар хартия. С хартията се навива на руло и се оставя върху решетка да се охлади.
Приготвя се кремът, като първо се натрошава шоколадът и се разтопява на водна баня. Прибавят се жълтъците и млякото и се разбива до получаването на достатъчно плътна маса. Покрива се с влажна пергаментова хартия и се охлажда. Омекналото масло се разбива със захарта за глазурата и постепенно се прибавя ромът. Прибавя се към шоколадовата смес. Рулото се развива, намазва се с 1/3 от получения крем и се навива отново. Слага се в чиния за сервиране. Останалия крем се намазва върху него и с вилица се правят черти, наподобяващи кора на дърво. Оставя се няколко мин да се стегне, след което със захарната глазура се шприцоват кръгове. Поръсва се с пудра захар и се украсява с коледната украса.

Торта с ягоди и шоколад

Торта с ягоди и шоколад

Продукти: За блата: 175 г мек маргарин, 175 г захар, 175 г брашно, 25 г какао, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер.
За крема: 135 г ягодов желатин, 500 г ягоди, 300 мл пълномаслена сметана, 150 г шоколад
За украсата: 2 супени лъжици желе от френско грозде.
Начин на приготвяне: Продуктите за блата се смесват и се разбъркват до получаването на гладко тесто. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 20 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Стяга се в пръстен за торта. През това време се приготвя кремът. Първо се разтваря желатинът в 200 мл гореща вода и се оставя да се охлади. След това се отделят 300 г ягоди, а останалите се смачкват на пюре и се смесват с 200 мл сметаната. Прибавят се към желатина, разбърква се и се охлажда. Нанася се върху тортата и се оставя на студено да се стегне. Останалата сметана се разбива с разтопения шоколад и се нанася върху тортата. Заглажда се. Отделените ягоди се разрязват на две и се украсява тортата. Накрая ягодите се заливат със затопленото желе от френско грозде.

Шоколадова торта с мед

Шоколадова торта с мед

Продукти: За блата: 100 г мед, 10 супени лъжици грис, 100 г пудра захар, 7 яйца, 100 г млечен шоколад, 450 мл вода, 1 пакетче бакпулвер, шоколадови пръчици и сметана за гарниране.
За крема: 120 г мед, 200 г извара, 50 г тъмен шоколад, 3 супени лъжици морковен сок, 50 г орехи, 1 1/2 л мляко.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява с меда на водна баня. Водата се загрява и преди да заври, се прибавят половината захар, грисът, бакпулверът и жълтъците, като се разбиват. Смесва се с шоколада. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и се прибавят към сместа. Полученото тесто се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта или тава. Пече се в умерена (180 0С) фурна, докато при пробождане с клечка за зъби тя излезе суха от тестото. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части, които се намазват от всички страни с крем и се слагат един върху друг. Кремът се приготвя, като се разтопи медът с шоколада на водна баня и се прибавят с бъркане изварата, млякото и морковеният сок. Сместа се охлажда 30 мин на стайна температура и се разбива с миксер, като накрая се прибавят орехите. Тортата се гарнира с разбитата сметана и шоколадовите пръчици.

Лимоново-портокалова торта

Лимоново-портокалова торта

Продукти: 4 яйца, 350 г захар, настъргана лимонова кора, 200 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 200 г краве масло, 150 г топено краве масло, сокът от 5 лимона, 3 жълтъка, 1 портокал, 200 г марципан, 150 г пудра захар, 100 г шоколадова глазура.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с 200 г захар и с лимоновата кора. Последователно се прибавят брашното, бакпулверът и маслото. Разбърква се и се изсипва в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на три части. Топеното масло се кипва с останалата захар и лимоновия сок, охлажда се и се прибавят жълтъците. Разбива се на гладък крем. С 1/4 от крема се намазва долният блат, слага се втората част от блата и се намазва с 1/4 от крема. Отгоре се слага последната част от блата и се покрива с останалия крем. Портокалът се нарязва. Смесват се марципанът и пудрата захар и се залива тортата. Покрива се с глазурата. Украсява се с портокаловите резенчета.

Торта с моркови

Торта с моркови

Продукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 40 г какао, 175 г ситно настъргани моркови, 50 г счуканиорехи, 2 супени лъжици олио, 350 г меко сирене, 175 г захар, 175 г тъмен шоколад.
Начин на приготвяне: Форма за торта се намазва с масло. Яйцата и захарта се слагат в голям съд и се разбиват на водна баня. Оставят се 1–2 мин, след което се отстраняват от огъня. Брашното и какаото се пресяват над съда. Прибавят се морковите, орехите и олиото и се разбърква. Изсипва се във форма за торта и се пече около 45 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Изважда се след 5 мин и се обръща върху решетка. Разбиват се сиренето и захарта, след което се прибавя разтопеният шоколад. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната част на блата се намазва с половината крем, захлупва се с горната и се покрива с останалия крем. Охлажда се и се сервира веднага.

Торта с вишни и шоколад

Торта с вишни и шоколад

Продукти: За блата: 150 г краве масло, 100 г захар, 2 ванилии, 3 яйца, 250 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 мл прясно мляко, 2 чаени лъжички какао.
За крема: 1 л прясно мляко, 2 пакетчета бадемов пудинг, 1 белтък.
За украсата: 1 буркан вишнев компот, 1 ванилия, 200 мл сметана, 100 г захар, 7 захаросани вишни, 50 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Приготвя се тестото, като се разбиват маслото, ванилията и захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след това брашното с бакпулвера и 80 мл прясно мляко. Половината от тестото се изсипва в намазана с масло тавичка. Останалото тесто се смесва с останалото мляко и какаото и се изсипва върху тестото в тавичката. Вишните от компота се отцеждат, почистват се от костилките и се нареждат отгоре върху блата. Пече се около 30 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се оставя 5 мин да изстива във формата, след което се обръща върху решетка. Блатът се стяга в пръстен за торти.
Приготвя се кремът, като в 125 мл мляко се разтваря сместа за пудинг и се изсипва в останалото врящо мляко при непрекъснато бъркане. Бърка се, докато заври, и веднага се отстранява от огъня. Прибавя се разбитият белтък и се разбърква внимателно. Кремът се изсипва върху блата и се оставя в хладилник 5 часа да се стегне. Изважда се от хладилника и се украсява, като по края се шприцоват розички от разбитата със захарта и ванилията сметана. Пръстенът се отстранява и върху всяка розичка се слага половинка захаросана вишна. Средата на тортата се поръсва с настъргания шоколад.

Виенска торта с глазура

Виенска торта с глазура

Продукти: 150 г шоколад, 130 г сметаново масло, 100 г пудра захар, 125 г брашно, 2 ванилии, 6 яйца, 110 г кристална захар, 300 г кайсиев конфитюр, 400 г шоколадова глазура
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се стопява на водна баня.Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията. Жълтъците се отделят от белтъците и се смесват с шоколада и разбитото масло. Белтъците се разбиват отделно, като постепенно се прибавя и захарта. 1/3 от белтъчния крем и брашното се прибавят към шоколадовата смес, като се бърка внимателно. Накрая се слагат и останалите белтъци. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта и се пече около 50 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната половина се намазва със затопления конфитюр, покрива се с втората половина на блата и се намазва с останалия конфитюр. Залива се с разтопената глазура и се оставя да се стегне.

Шоколадова торта с бадеми

Шоколадова торта с бадеми

Продукти: 300 мл пълномаслена сметана, 100 г готварски шоколад, 175 г краве масло, 175 гзахар, 1/2 чаена лъжичка бадемова есенция, 75 г смлени бадеми, 15 г натрошен кекс, 18 бишкоти, малко настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня. Охлажда се леко. Разбиват се поотделно сметаната и маслото със захарта. Масленият крем се ароматизира с бадемовата есенция и към него се прибавят смлените ядки, разтопеният шоколад и натрошеният на трохи кекс. Прибавят се и 2/3 от разбитата на крем сметана. Изсипва се в намазана с олио и покрита с хартия за печене форма и повърхността й се заглажда. Слага се в хладилник за 3 часа. Изважда се и се обръща върху чиния за торта. Намазва се леко от всички страни с половината от останалата сметана, като отстрани се нареждат бишкотите, а отгоре се поръсва с настърган шоколад. Останалата сметана се шприцова върху тортата.

Торта „Мока”

Торта „Мока”

Продукти: 200 г брашно с бакпулвер, 4 супени лъжици какао, 100 г захар, 2 яйца, 150 мл олио, 150 мл прясно мляко
За крема: 1 чаена лъжичка нескафе, 1 супена лъжица гореща вода, 300 мл сметана, 25 г захар
За украсата: 50 г шоколадови стърготини, гранулирана захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява с какаото, прибавя се захарта. Оформя се кладенче в средата и в него се изсипват леко разбитите яйца, олиото и млякото. Разбива се добре с дървена лъжица. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма и се пече около 35–45 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се оставя 5 мин да изстива във формата, след което се обръща върху решетка.
Приготвя се кремът, като се разтвори кафето в горещата вода и се прибавят захарта и сметаната. Сместа се разбива добре с миксер. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната половина се намазва с половината крем, покрива се с втората половина на блата. Намазва се от всички страни с останалия крем. Поръсва се с шоколадовите стърготини и захарта.