неделя, 16 февруари 2014 г.

Шоколадово-млечни сладки

Шоколадово-млечни сладки

Продукти: 2 яйца, 50 г пудра захар, 50 г брашно, 1 1/2 супени лъжици какао, 4 супени лъжици
кайсиев конфитюр, 150 мл сметана, захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Две тави се намазват с масло и се застилат с хартия за печене. Яйцата се разбиват със захарта, брашното се пресява с какаото. С лъжица се изсипва внимателно брашното при яйцата, като се бърка непрекъснато до получаването на гладка смес. С лъжицата се изсипват на разстояние кръгчета върху хартията в тавите. Пекат се 6–8 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Охлаждат се. Разрязват се на две. Върху плоската (разрязаната) страна се намазва конфитюр и отгоре се шприцова сметана. Кръгчетата се сгъват наполовина и се поръсват със захар.

Торта „Блек форест”

Торта „Блек форест”

Продукти: 3 супени лъжици какао, 225 г неосолено краве масло, 225 г захар, 225 г брашно с 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 4 яйца.
За крема и украсата: 410 г череши от компот, 1 чаена лъжичка нишесте, 3 супени лъжици бренди, 450 мл пълномаслена сметана, 100 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Две кръгли форми или тавички с диагонал 20 см се намазват с масло и се застилат с хартия за печене. Какаото се разтваря в 75 мл гореща вода. С миксер се разбиват маслото и захарта, постепенно се прибавят брашното и яйцата. Накрая се слага и разтвореното како. Сместа се разпределя в двете форми и се пече 20–25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което блатовете се обръщат върху решетка, за да доизстинат. Черешите се отцеждат, като се запазват 90 мл от течността, а останалата се загрява. Нишестето се размива с 15 мл студена вода и се прибавя към течността от компота. Вари се 1–2 мин до сгъстяване. Прибавя се 1 супена лъжица от брендито и се охлажда. Всеки блат се разрязва хоризонтално на две. Поръсват се с останалото бренди. Сметаната се разбива на крем. Запазват се 8 череши за украса, а останалите се разрязват на две и се почистват от костилките. Всеки блат се поръсва с малко от отделената течност от компота, намазва се с със сметана, от която се отделя за покриване на тортата, и се украсява с няколко череши. Нареждат се един върху друг, като цялата торта се намазва с отделената сметана. Поръсва се с настъргания шоколад, който се притиска леко към сметаната, и се украсява с целите череши.

Торта с ягоди

Торта с ягоди

Продукти: 300 г бял шоколад, 300 мл сметана, 400 г тъмен шоколад, 300 г ягоди.
Начин на приготвяне: Белият шоколад се стопява на водна баня с половината сметана. Охлажда се. През това време тъмният шоколад се натрошава на едри парчета и се слага на дъното на форма за торта, застлана с хартия за печене. Останалата сметана се разбива и се прибавя към белия шоколад. Изсипва във формата върху начупения тъмен шоколад и се заглажда повърхността. Захлупва се и се замразява 5–6 часа или една нощ. 30 мин преди сервиране се изважда от фризера или камерата и се оставя в хладилника. Поръсва се със захар и преди сервирането се нареждат ягодите, разрязани на две.

Торта „Бобо” за рожден ден

Торта „Бобо” за рожден ден

Продукти: За блата: 200 мл бира тъмна бира, 170 г брашно, 2 разбити яйца, 290 г кафява захар, 60 г какао, 115 г маргарин, 1/4 чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.
За глазурата: 2 супени лъжици тъмна бира, 115 г пресята пудра захар, 115 г шоколад за готвене,
60 г краве масло, 1 пакет готова бяла захарна глазура.
Начин на приготвяне: Маргаринът се разбива със захарта и постепенно се прибавят яйцата. В друг съд се смесват брашното, бакпулверът и содата. В трети съд се слага какаото и се залива с бирата. Прибавя се малко от какаовата смес в маслената, след което се прибавя и същото количество брашнена смес. Процесът се повтаря до пълното омесване на продуктите. Сместа се разделя в две намазани с масло или олио и покрити с хартия за печене форми за торта или тавички. Пече се около 30–35 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изваждат се блатовете и се охлаждат 5 мин, след което се обръщат върху решетка, за да доизстинат. Приготвя се глазурата, като шоколадът се разтопява и се смесва с бирата. Прибавя се разбитото масло, охлажда се 5 мин, след което се прибавя захарта. Още преди да е изстинала сместа, се намазват двата блата, слепват се и се покриват отгоре с бялата глазура. Отгоре се нанася бялата захарна глазура и се оставя да се стегне. Нареждат се необходимия брой свещички.

Орехова торта

Орехова торта

Продукти: За блата: 120 г брашно, 70 г краве масло, 50 г пудра захар, 2 жълтъка, щипка сода бикарбонат, ванилия.
За ореховата плънка: 4 белтъка, 120 г захар, 140 г смлени орехови ядки, 50 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със содата и захарта и се замесва тесто с нарязаното омекнало масло, ванилията и жълтъците. Оставя се 1/2 час на хладно, разточва се на кръг с размера на формата за торта и се охлажда отново. През това време се приготвя плънката, като се разбиват белтъците, постепенно се прибавя захарта, а след това се слагат ядките и настърганият шоколад. Изсипва се върху охладеното тесто. Пече се в слаба фурна.

Торта с желе от портокали

Торта с желе от портокали

Продукти: За блата: 4 яйца, 150 г захар, 120 г брашно, 30 г нишесте, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора.
За крема: 12 г желатин, 150 мл сметана, 500 мл плодово кисело мляко с парченца портокал, 1 супена лъжица портокалов ликьор, 50 г натрошени целувки
За украсата: 400 мл сметана, 1 пакет сгъстител за сметана, 3 ванилии, портокалово желе, 10 готови дребни целувки, 50 г шоколадови стърготини.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с 3 супени лъжици гореща вода. Прибавя се на струйка захарта, като разбиването продължава. Смесват се брашното, нишестето и бакпулверът и постепенно се изсипват при яйцата. Бърка се до получаването на гладко тесто, което се ароматизира с лимоновата кора. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта и се заравнява с лопатка. Пече се около 10–12 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се обръща върху поръсена със захар кърпа. Внимателно се отделя хартията и се навива на руло с помощта на кърпата. Оставя се да изстине. Приготвя се кремът, като първо се накисва желатинът. Сметаната се разбива, смесва се с киселото мляко и ликьора, накрая се прибавят натрошените целувки и прецеденият желатин. Рулото се развива и се намазва с получения крем, навива се отново и се слага за 4 часа в хладилник. Сметаната за украсата се разбива, като се прибавят ванилията и сгъстителят – на струйка. 2/3 от разбитата сметана се намазва върху охладеното руло. С останалата се шприцоват розички за украса. Накапва се портокаловото желе, нареждат се целувките и се поръсва с шоколадовите стърготини.

Торта с шоколадова глазура

Торта с шоколадова глазура

Продукти: За блата: 1 чаша захар, 2 яйца, 1 чаша брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора.
За крема: 1/2 чаша захар, 150 г шоколад, 75 г краве масло, 1/2 супена лъжица прясно мляко.
За украсата: обелени бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване, прибавят се брашното, бакпулверът и портокаловата кора. Белтъците се разбиват отделно на сняг и се разбъркват внимателно с тестото. Изсипва се в намазана с масло или олио и поръсена с брашно или покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30–40 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Разрязва се хоризонтално на 3 части. Приготвя се кремът, като захарта се вари с малко вода и половината шоколад, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се бърка с дървена лъжица в една посока. Когато изстине, се прибавя постепенно разбитото на крем масло. Трите части на блата се слепват с крема. Повърхността на тортата се залива с разтопения на слаб огън с прясното мляко останал шоколад. Украсява се с бадеми, които се налепват в шоколада, преди да е изстинал.

Торта „Добуш”

Торта „Добуш”

Продукти: За блата: 6 яйца, 120 г пудра захар, 120 г брашно, масло и брашно за тавичките
За крема: 5 яйца, 60 г шоколад, 200 г пудра захар, 200 г краве масло, ванилин.
За глазурата: 150 г захар, ягоди по желание.
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта, след което постепенно се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци и брашното. Изсипва се в две намазани с масло или олио и поръсени с брашно големи тави на 6 еднакво големи кръга. Пече се в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изваждат се и се охлаждат 5 мин, след което блатовете се обръщат върху кърпа, за да доизстинат. Пет от блатовете се намазват с крем и се слепват. Шестият се залива със златисто-кафяв карамел и се нарязва с намазан с масло нож на желания брой парчета. Нареждат се върху приготвената торта, като всяко ъгълче се повдига и се намазва отдолу с крем. По желание тортата може да се украси с няколко ягоди.
Кремът се приготвя, като яйцата, начупеният шоколад и пудрата захар се разбиват на водна баня до сгъстяване. Когато полученият крем изстине, към него се прибавя разбитото с ванилина на крем масло.

Торта с портокали

Торта с портокали

Продукти: 4 яйца, щипка сол, 125 г захар, 2 ванилии, 100 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, какао, 8 г желатин, 500 г сметана, настърганата кора от 1 лимон, 2 супени лъжици лимонов ликьор, 100 г портокалов мармалад, 75 г шоколадова глазура, 1 портокал.
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с 3 супени лъжици вода, солта, 80 г захар и едната ванилия. Постепенно се прибавят брашното, бакпулверът и какаото. Белтъците се разбиват отделно и се прибавят към тестото, като се бърка внимателно. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Разрязва се хоризонтално на две. Всяка част се оформя като звезда с остър нож. Сметаната се разбива с останалата ванилия, лимоновата кора, останалата захар и ликьора на гладък крем. Охлажда се и се прибавя желатинът. Мармаладът се намазва на долната част на блата и отгоре се слага 1/3 от крема. Покрива се с горната част на блата и се намазва от всички страни с останалия крем. Оставя се в хладилник да се стегне. Украсява се с разтопената шоколадова глазура и след като се втвърди, с резени портокал. Портокалът се слага непосредствено преди сервирането.

Торта „Аляска”с шоколад

Торта „Аляска”с шоколад

Продукти:1 готов блат за торта.
За крема: 150 г шоколад, 1 сладолед ванилия, 2 белтъка, 150 г захар.
За украсата: плодове по избор.
Начин на приготвяне: Блатът се слага в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Шоколадът се натрошава и бързо се прибавя към сладоледа. Изсипва се върху блата. Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се 60 г захар и се доразбиват, след което се прибавят още 60 г и отново се разбиват, докато се получи твърд крем. Изсипва се върху сладоледената смес и се поръсва с останалата захар. Пече се 3 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Изважда се и се украсява с плодове по избор.