Коледна торта
Продукти: За блата: 4 яйца, 100 г захар, 75 г брашно с бакпулвер, 2 супени лъжици какао
За украсата: малко захарна глазура, пудра захар, коледна украса
За крема: 150 г тъмен шоколад, 2 жълтъка 150 мл прясно мляко, 125 г краве масло, 50 г гранулирана или кристална захар за глазура, 2 супени лъжици ром.
За украсата: малко захарна глазура, пудра захар, коледна украса
За крема: 150 г тъмен шоколад, 2 жълтъка 150 мл прясно мляко, 125 г краве масло, 50 г гранулирана или кристална захар за глазура, 2 супени лъжици ром.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно. Маслото се оставя да омекне. Яйцата се разбиват със захарта около 10 мин. Прибавят се пресятото брашно и какаото. Тестото се изсипва във формата се пече 12 мин в предварително загрята силна (220 °С) фурна. Изважда се и след 5 мин се обръща върху поръсена със захар хартия. С хартията се навива на руло и се оставя върху решетка да се охлади.
Приготвя се кремът, като първо се натрошава шоколадът и се разтопява на водна баня. Прибавят се жълтъците и млякото и се разбива до получаването на достатъчно плътна маса. Покрива се с влажна пергаментова хартия и се охлажда. Омекналото масло се разбива със захарта за глазурата и постепенно се прибавя ромът. Прибавя се към шоколадовата смес. Рулото се развива, намазва се с 1/3 от получения крем и се навива отново. Слага се в чиния за сервиране. Останалия крем се намазва върху него и с вилица се правят черти, наподобяващи кора на дърво. Оставя се няколко мин да се стегне, след което със захарната глазура се шприцоват кръгове. Поръсва се с пудра захар и се украсява с коледната украса.
Приготвя се кремът, като първо се натрошава шоколадът и се разтопява на водна баня. Прибавят се жълтъците и млякото и се разбива до получаването на достатъчно плътна маса. Покрива се с влажна пергаментова хартия и се охлажда. Омекналото масло се разбива със захарта за глазурата и постепенно се прибавя ромът. Прибавя се към шоколадовата смес. Рулото се развива, намазва се с 1/3 от получения крем и се навива отново. Слага се в чиния за сервиране. Останалия крем се намазва върху него и с вилица се правят черти, наподобяващи кора на дърво. Оставя се няколко мин да се стегне, след което със захарната глазура се шприцоват кръгове. Поръсва се с пудра захар и се украсява с коледната украса.