петък, 21 февруари 2014 г.

Панагюрска сурова салата

Панагюрска сурова салата

Начин на приготвяне: Нарязваме 1 резен зеле и 3–4 пиперки на тънки ивици, 1–2 моркова, 2–3 червени домата, 4–5 скилидки чесън, настъргваме на средното ренде; нарязваме на ситно ½ връзка магданоз и 1–2 листа целина, смесваме всичко, посоляваме на вкус и заливаме с 3–4 лъжици олио. Разбъркваме леко салатата. Служи като свежа гарнитура на печено, пържено месо, вегетариански кюфтета и др.

Шопска салата

Шопска салата

Начин на приготвяне: Опичаме пиперки, обелваме ги, изчистваме семето им и ги накъсваме по дължина. Нареждаме ги в чиния, помежду им слагаме опечени лютиви чушлета (шипки), посоляваме и поливаме богато с олио. Настъргваме на едрото ренде домати, прибавяме няколко скилидки счукан чесън, посоляваме на вкус, заливаме пиперките с доматения сос и поръсваме с магданоз.
На ½ кг пиперки настъргваме 2 средно големи домата.

Зелен фасул — салата

Зелен фасул — салата

Начин на приготвяне: Изчистваме ½ кг млад зелен фасул, измиваме го, нарязваме по дължина и сваряваме в подсолена вода. Изсипваме го в гивгир, докато се изцеди добре и изстине напълно. Слагаме го след това в супник и поръсваме с по ½ връзка копър и магданоз, нарязани на ситно. Разбиваме в 1 чаша 3–4 лъжици оцет с 2–3 лъжици олио, поливаме фасула, разбъркваме леко и изсипваме в салатиера или по-голяма чиния. Сваряваме твърдо 2–3 яйца и след като изстинат, ги нарязваме на дребни кубчета, осоляваме ги леко и нареждаме във вид на венец около фасула. Яйцата можем да заменим с лук, нарязан на филийки, посолен, леко стрит с ръка и поръсен с магданоз. По същия начин приготвяме салата от грах.

Свежа салата от репички

Свежа салата от репички


Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме 2–3 връзки репички, нарязваме ги на колелца и слагаме в голяма чиния. Сваряваме твърдо 2 яйца, отделяме белтъка, нарязваме го на тънки ивички, които поръсваме върху репичките. Жълтъците посоляваме, стриваме с вилица и ги прибавяме към 1 чаена чаша кисело мляко, което предварително сме разбили добре, прибавяме на върха на ножа пудра захар, 1 лъжица оцет, 1 лъжица олио, сол на вкус, разбиваме наново, опитваме на сол и заливаме репичките. Отгоре поръсваме със ситно нарязан и добре измит магданоз.

Пролетна салата

Пролетна салата

Начин на приготвяне: Измиваме добре 2 зелени салати, 1 връзка магданоз, нарязваме ги на ситно, посоляваме леко и заливаме с 2 лъжици олио. Разбъркваме леко салатата и я нареждаме в чиния. Сваряваме твърдо 2 яйца, нарязваме ги на ситно, след като изстинат, и поръсваме салатата.

четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Сурова супа от червени домати

Сурова супа от червени домати

Начин на приготвяне: Измиваме добре 1 кг добре узрели, здрави червени домати и ги нарязваме на дребно; посоляваме ги на вкус и прибавяме 1 глава ситно нарязан или настърган на ренде лук, както и 3–4 листа целина, нарязана на ситно. Приготвяме сместа 1–2 часа преди обяд; претриваме я през гивгир непосредствено преди поднасяне. Получаваме вкусна разхладителна, богата на витамини супа. От 1 кг домати излизат от 2 до 3 порции. Обикновено пресмятаме по 400 г домати на лице. Супата можем да поднесем наръсена с много добре измит и ситно нарязан магданоз или черен пипер.

Сирена чорба

Сирена чорба

Начин на приготвяне: В 2 лъжици мазнина запържваме само до омекване 2 средно големи глави ситно нарязан лук. Като се изпържи, прибавяме 1 лъжичка червен пипер и наливаме толкова чаени чаши гореща вода, за колкото лица приготвяме супата. Когато възври водата, пускаме 2 супени лъжици ориз и стриваме 1 клонче чубрица. Натрошаваме 1 чаша сирене, овалваме го в брашно и пускаме в чорбата, когато оризът е напълно омекнал. След като пуснем сиренето, оставяме чорбата само да възври наново и сваляме от огъня. Застройваме я с 1–2 яйца и 2 лъжици оцет или кисело мляко.

Зимна чорба

Зимна чорба

Начин на приготвяне: Нарязваме много на дребно половин кисела зелка, заливаме я с 8–9 чаени чаши вода и оставяме да ври, докато омекне. Задушаваме 2 малки стръка праз, дребно нарязан, В 3–4 лъжици олио. Прибавяме 1 лъжица брашно да се позапържи, оцветяваме с червен пипер и изсипваме запръжката при зелето. Прибавяме 2–3 картофа, нарязани на кубчета, или 1 кафена чашка ориз и оставяме чорбата да се досвари. Подправяме я с чубрица и оцет. Поднасяме студена.

Крем-супа от леща

Крем-супа от леща

Начин на приготвяне: Варим ½ кг леща с 1 глава ситно нарязан лук, 1 глава чесън на скилидки. Когато лещата се свари напълно, я претриваме. Правим запръжка от 2 лъжици брашно с 3–4 лъжици олио, слагаме червен пипер, разреждаме и изсипваме в лещата. Посоляваме и поднасяме с пържени кубчета.

Крем-супа от фасул

Крем-супа от фасул

Начин на приготвяне: Две чаши фасул измиваме и накисваме от вечер във вода. На другата сутрин го слагаме да възври с тази вода и я изхвърляме. Заливаме с друга вряла вода, прибавяме 2 глави нарязан лук, ½ глава целина, 1–2 моркова, 1–2 магданозени корена, дребно нарязани. Когато всичко се развари много добре, протриваме през цедката. Отделно правим светла запръжка от 4–5 лъжици олио и 2 лъжици брашно. Прибавяме червен пипер и протритото пюре. Наливаме водата, в която е врял фасулът и зеленчукът, оставяме да поври още десетина минути, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме с пържени хлебни кубчета.