понеделник, 20 октомври 2014 г.

СПАГЕТИ В ГЮВЕЧЕТА

СПАГЕТИ В ГЮВЕЧЕТА

Спагети
Продукти: 400 г спагети, 8 тънки филийки пушени гърди, 2 супени лъжици .масло, 4 жълтъка, 4 супени лъжици настърган кашкавал, сол.
Начин на приготвяне: Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода . Отцеждат се и се разбъркват с маслото. Разпределят се в 4 гювечета, в средата им се слага по 1 жълтък, а наоколо - по 2 парченца от предварително запържените пушени гърди. Гювечетата се поръсват с настъргания кашкавал и се запичат за 5 минути в гореща фурна.

ГЮВЕЧЕТА С МАКАРОНИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

ГЮВЕЧЕТА С МАКАРОНИ
И ТОПЕНО СИРЕНЕ

Продукти: 150 г макарони, 250 г топено (пушено) сирене, 50 г доматено пюре, 2 глави лук, 100 г масло, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Макароните се натрошават на парчета и се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат. Ситно нарязаният лук се запържва в маслото. Добавя се доматеното пюре и също леко се запържва. Съдът се сваля от огъня и се добавят макароните и топеното сирене, нарязано на дребни кубчета. Сместа се посолява на вкус и се разбърква добре. Разпределя се в гювечета, намазани с масло, и се запича в гореща фурна. Ястието се поднася горещо, поръсено със ситно нарязан магданоз.

ЛЕТЕН ОМЛЕТ В ГЮВЕЧЕТА

ЛЕТЕН ОМЛЕТ В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 8 яйца, 1 глава лук, 4 домата, 4 пиперки, 3 супени лъжици олио, 2 супени лъжици прясно мляко, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Лукът, чесънът и доматите се обелват и се нарязват на ситно. Пи- перките се нарязват на пръстенчета. Зеленчуците се задушават на слаб огън в олиото. След като поомекнат, се разпределят в 4 гювечета. Заливат се с яйцата, разбити с прясното мляко, сол и черен пипер. Гювечетата се пекат във фурната до зачервяване. Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.

ПАТЛАДЖАНИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ В ГЮВЕЧЕТА

ПАТЛАДЖАНИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ
В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 500 г патладжани, 250 г нaтpoшeнo сирене (извара), 6 яйца, 70 г масло, 2 пиперки, 1 глава лук, 1/2 връзка магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Ситно нарязаните лук и пиперки се задушават в по - голямата част от маслото. След като поомекнат, се смесват с патладжаните, натрошеното сирене, половината от ситно нарязания магданоз и две разбити яйца. Сместа се посолява на вкус и се разпределя в 4 гювечета, намазани с останалото масло. Гювечетата се запичат за кратко във фурната. Изваждат се, във всяко от тях се чуква внимателно по едно яйце и се допичат.

ГЮВЕЧЕТА С ДОМАТИ

ГЮВЕЧЕТА С ДОМАТИ

Продукти: 4 едри домата, 400 г сирене, 4 яйца, 50 г кашкавал, 30 г масло, 1/2 връзка магданоз, червен пипер, черен пипер, люти чушки (по желание).
Начин на приготвяне: Сиренето и доматите се настъргват на ренде. Прибавят се разбитите яйца, ситно нарязаният магданоз и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква добре и се разпределя в намазани с масло гювечета. По желание се добавя люта чушка. Гювечетата се пекат в умерена фурна. Накрая се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат още няколко минути. Ястието се поднася топло, поръсено с червен пипер.

ГЮВЕЧЕТА ПО ШОПСКИ

ГЮВЕЧЕТА ПО ШОПСКИ

Продукти: 600 г леко обезсолено сирене, 2 глави лук, 100 г масло, 4 домата, 4 яйца, 4 люти чушки (по желание), червен пипер, сол.
Начин на приготвяне: На дъното на 4 гювечета, намазани с масло, се разпределя ситно нарязаният лук. Oтгoре се нарежда сиренето, нарязано на парчета, поръсва се с червен пипер и със ситно нарязаните люти чушки и се покрива с филийки от обелените домати. Най-отгоре се слагат парченца масло и гювечетата се пекат във фурната около 15 минути. Изваждат се, във всяко от тях се чуква по 1 яйце и се запичат още 5 минути.

СИРЕНЕ С ПРЕСЕН ЛУК

СИРЕНЕ С ПРЕСЕН ЛУК

Сирене
Продукти: 300 г сирене, 2-3 връзки пресен лук, 30 г масло, 4 супени лъжици олио, 1/2 връзка магданоз, червен пипер.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се слага в малка тавичка и се задушава във  фурната до омекване заедно с олиото и 1 супена лъжица вода. Поръсва се с нарязания на дребно магданоз и се покрива с натрошеното сирене. Отгоре се разпределя маслото. Ястието се запича и се поднася горещо, поръсено с червен пипер.

СИРЕНЕ НА ТИГАН

СИРЕНЕ НА ТИГАН

Сирене
Продукти: 400 г сирене, 1-2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на филии и се нарежда в тефлонов тиган, намазан с мазнината. Запича се до омекване и се поръсва с червения пипер. Поднася се със салата.

СИРЕНЕ В ХАРТИЯ

СИРЕНЕ В ХАРТИЯ

Сирене
Продукти: 400 г обезсолено сирене, 40 г маргарин, 2 супени лъжици олио, 1 пиперка, 4 люти чушки (по желание).
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на 4 филии, които се поставят върху дебела бяла хартия, намазана с олиото. Отгоре се слагат по 1/4 от маргарина, 1 кръгче от пиперката и по 1 люта чушка. Сиренето се загъва добре в хартията, получените пакетчета се поръсват с вода и се пекат на скара или се нареждат в тавичка и се пекат в умерена фурна. Опеченото сирене се поднася веднага заедно с хартията.

СИРЕНЕ В ТАВА

СИРЕНЕ В ТАВА

Сирене
Продукти: 500 г леко обезсолено сирене, 30 г масло, 1 кафена чашка олио, 3 яйца, 4-5 домата, 1 кафена чашка прясно мляко, 4 люти чушки, червеи пипер, сол.
Начин на приготвяне: Измитите домати се нарязват на дребно, слагат се в малка тавичка заедно с олиото, посоляват се леко и се задушават, докато сокът им се изпари. Върху тях се разстила настърганото или натрошено сирене, поръсва се с червен пипер и се залива с яйцата, разбити с прясното мляко. Прибавят се целите люти чушки и ястието се поръсва с нарязаното на парченца масло. Запича се в умерена фурна и се поднася горещо.