вторник, 21 октомври 2014 г.

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И СИРЕНЕ

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА
И СИРЕНЕ

Продукти: 400 г кайма, 200 г сирене, 1 голяма глава лук, 4 яйца, 40-50 г масло, 1 супена лъжица кисело млякo, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с киселото мляко, настърганото сирене, ситно нарязания лук, сол и черен пипер на вкус. Разпределя се в предварително намазаните с масло гювечета и в средата се оформя вдлъбнатина като кладенче. Запича се леко във фурната, след което във всяко гювече се чуква по 1 яйце. Ястието се допича, докато яйцето се стегне. Поднася се топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.

понеделник, 20 октомври 2014 г.

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА

Продукти: 500 г нетлъста кайма, 3/4 чаена чаша пряcнo мляко, 2 глави лук, 60 г масло, 4 яйца, черен пипер, чубрица, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с прясното мляко, ситно нарязания лук, чубрицата, черния пипер и солта. Разделя се на 4 части и се слага в намазаните с масло гювечета, така че да покрие дъното и стените им. Гювечетата се запичат 15-20 минути във фурната, докато каймата се позачерви. След това във всяко гювече се чуква по едно яйце, поръсва се със сол и с останалото масло и ястието се допича още 6 - 7 минути. Поднася се топло.

ГЮВЕЧЕТА С КРЕНВИРШИ

ГЮВЕЧЕТА С КРЕНВИРШИ

Продукти: 300 г кремвирши, 150 г пушено сирeнe, 2 дoмaтa, 4 печени пиперки, 30 г масло, 4 яйца, черен пипер, червен пипер.
Начин на приготвяне: Кренвиршите се обелват, нарязват се на кръгчета и се смесват с нарязаното на кубчета пушено сирене. Гювечетата се намазват с маслото и на дъното им се слагат почистените пиперки, нарязани на ивици. Отгоре се разпределя сместа от кренвирши и пушено сирене и се покрива плътно с филийки от доматите, които се поръсват с черен пипер. Ястието се запича в умерена фурна. Накрая във всяко гювече се чуква внимателно по 1 яйце и се поръсва с червен пипер. Гювечетата се допичат, докато яйцата се стегнат.

СИРЕНЕ С ПИПЕРКИ В ГЮВЕЧЕТА

СИРЕНЕ С ПИПЕРКИ
В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 300 г сирене, 50 г масло, 8 пиперки, 3 дoмaтa, 4 люти чyшки, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на парчета, които се разпределят в гювечета, покриват се с кръгчета от доматите и с опечените, обелени и почистени от семето пиперки. Поръсват се с половината от разтопеното масло, покриват се с капак и се запичат. След това се прибавят нарязаните люти чушки и останалото разтопено масло, оцветено с червения пипер. Ястието се запича повторно и се поднася веднага.

СПАГЕТИ В ГЮВЕЧЕТА

СПАГЕТИ В ГЮВЕЧЕТА

Спагети
Продукти: 400 г спагети, 8 тънки филийки пушени гърди, 2 супени лъжици .масло, 4 жълтъка, 4 супени лъжици настърган кашкавал, сол.
Начин на приготвяне: Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода . Отцеждат се и се разбъркват с маслото. Разпределят се в 4 гювечета, в средата им се слага по 1 жълтък, а наоколо - по 2 парченца от предварително запържените пушени гърди. Гювечетата се поръсват с настъргания кашкавал и се запичат за 5 минути в гореща фурна.

ГЮВЕЧЕТА С МАКАРОНИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

ГЮВЕЧЕТА С МАКАРОНИ
И ТОПЕНО СИРЕНЕ

Продукти: 150 г макарони, 250 г топено (пушено) сирене, 50 г доматено пюре, 2 глави лук, 100 г масло, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Макароните се натрошават на парчета и се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат. Ситно нарязаният лук се запържва в маслото. Добавя се доматеното пюре и също леко се запържва. Съдът се сваля от огъня и се добавят макароните и топеното сирене, нарязано на дребни кубчета. Сместа се посолява на вкус и се разбърква добре. Разпределя се в гювечета, намазани с масло, и се запича в гореща фурна. Ястието се поднася горещо, поръсено със ситно нарязан магданоз.

ЛЕТЕН ОМЛЕТ В ГЮВЕЧЕТА

ЛЕТЕН ОМЛЕТ В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 8 яйца, 1 глава лук, 4 домата, 4 пиперки, 3 супени лъжици олио, 2 супени лъжици прясно мляко, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Лукът, чесънът и доматите се обелват и се нарязват на ситно. Пи- перките се нарязват на пръстенчета. Зеленчуците се задушават на слаб огън в олиото. След като поомекнат, се разпределят в 4 гювечета. Заливат се с яйцата, разбити с прясното мляко, сол и черен пипер. Гювечетата се пекат във фурната до зачервяване. Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.

ПАТЛАДЖАНИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ В ГЮВЕЧЕТА

ПАТЛАДЖАНИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ
В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 500 г патладжани, 250 г нaтpoшeнo сирене (извара), 6 яйца, 70 г масло, 2 пиперки, 1 глава лук, 1/2 връзка магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Ситно нарязаните лук и пиперки се задушават в по - голямата част от маслото. След като поомекнат, се смесват с патладжаните, натрошеното сирене, половината от ситно нарязания магданоз и две разбити яйца. Сместа се посолява на вкус и се разпределя в 4 гювечета, намазани с останалото масло. Гювечетата се запичат за кратко във фурната. Изваждат се, във всяко от тях се чуква внимателно по едно яйце и се допичат.

ГЮВЕЧЕТА С ДОМАТИ

ГЮВЕЧЕТА С ДОМАТИ

Продукти: 4 едри домата, 400 г сирене, 4 яйца, 50 г кашкавал, 30 г масло, 1/2 връзка магданоз, червен пипер, черен пипер, люти чушки (по желание).
Начин на приготвяне: Сиренето и доматите се настъргват на ренде. Прибавят се разбитите яйца, ситно нарязаният магданоз и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква добре и се разпределя в намазани с масло гювечета. По желание се добавя люта чушка. Гювечетата се пекат в умерена фурна. Накрая се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат още няколко минути. Ястието се поднася топло, поръсено с червен пипер.

ГЮВЕЧЕТА ПО ШОПСКИ

ГЮВЕЧЕТА ПО ШОПСКИ

Продукти: 600 г леко обезсолено сирене, 2 глави лук, 100 г масло, 4 домата, 4 яйца, 4 люти чушки (по желание), червен пипер, сол.
Начин на приготвяне: На дъното на 4 гювечета, намазани с масло, се разпределя ситно нарязаният лук. Oтгoре се нарежда сиренето, нарязано на парчета, поръсва се с червен пипер и със ситно нарязаните люти чушки и се покрива с филийки от обелените домати. Най-отгоре се слагат парченца масло и гювечетата се пекат във фурната около 15 минути. Изваждат се, във всяко от тях се чуква по 1 яйце и се запичат още 5 минути.