вторник, 28 октомври 2014 г.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ

Продукти: 200 г масло или маргарин, 4 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чaшa прясно мляко, щипка сол.
За плънката: 250 г сирене, 1-2 яйца, 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Маслото се стрива на трохи с брашното, прибавят се млякото и солта и се замесва тесто. Оставя се да престои половин час. След това се разточва на кора с дебелина 1/2 см, която се нарязва на квадрати. В средата им се разпределя плънката, приготвена от разбитите яйца, настърганото сирене и содата. Квадратите се прегъват на триъгълници и краищата им се притискат. Нареждат се в тава, намазват се с разбито яйце и се пекат в умерена фурна.

МИЛИНКИ 2

МИЛИНКИ 2

Милинки
Продукти: 500 г брашно, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 40 г мая, 250 г натрошено сирене, 2 яйца.
За заливката: 125 г масло, 1 пълна супена лъжица мас, 1 супена лъжица оцет, 1 чаена лъжичка сол, 3 супени лъжици брашно, щипка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в топлото мляко заедно със  захарта. След като бухне малко, се nрибавя към брашното, слагат се солта, натрошеното сирене и 1 чаена чаша топла вода. Замесва се меко тесто, от което се късат топчета с големината на орех и се нареждат едно до друго в намазана с масло тавичка. Маслото, маста, оцетът, содата, солта и брашно то се смесват и се разбъркват много добре. Милинките се заливат с тази смес и най-отгоре се намазват с разбитите яйца. Пекат се отначало в гореща, а после в умерена фурна.

понеделник, 27 октомври 2014 г.

Милинки

Милинки

Продукти: 1 кг брашно, 3/4 чаена чаша олио, 200 г сирене, 1 супена лъжица захар, 50 г мая, щипка сол.
Начин на приготвяне: Маята се поръсва със захарта и се разтваря в 3 чаени чаши хладка вода. Оставя се да престои около 30 минути на топло. В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слагат солта и бухналата мая. Замесва се средно меко тесто. От него се късат малки топчета, потапят се в загрято олио и се размесват отново. Нареждат се едно до друго, но не съвсем плътно в намазана с олио тава. Отгоре се поръсват с настърганото сирене и с малко олио. Милинките се слагат в студена фурна и се пекат при умерена температура.

ТУТМАНИК С ИЗВАРА

ТУТМАНИК С ИЗВАРА

Продукти: 300 г брашно, 4 яйца, 200 г извара. 5 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка захар, 2-3 супени лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 100 г сирене.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с изварата, киселото мляко, олиото, захарта и солта. Прибавят се брашното, содата и бакпулверът и се омесва меко тесто. Разстила се в намаслена тавичка, поръсва се с натрошеното сирене и се пече в умерена фурна. Тутманикът се поднася топъл.

ТУТМАНИК С КАШКАВАЛ

ТУТМАНИК С КАШКАВАЛ

Тесто
Продукти: 200 г брашно, 70 г масло, 4 яйца, 1-2 супени лъжици прясно мляко, 200 г кашкавал, щипка сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Разбиват се 3 яйца. Прибавят се прясното мляко, солта, разтопеното масло, черният пипер и настърганият кашкавал (малко от него се оставя за поръсване). Накрая се прибавя брашното. Тестото се разбърква добре и се оставя да престои 15-20 минути. След това се разстила в намаслена тавичка, намазва се с разбитото яйце и се поръсва с останалия кашкавал. Тутманикът се пече около 25 минути в умерена фурна.

ТУТМАНИК С ГОТОВО ТЕСТО

ТУТМАНИК С ГОТОВО ТЕСТО

Тесто
Продукти: l кг готово хлебно тесто, 250 г масло или маргарин, 400 г сирене, 1 яйце.
Начин на приготвяне: От тестото се оформят 15 топки с еднаква големина, които се разточват с точилка на кръгчета. Слепват се по 3 кръгчета, като се мажат с разтопено масло. От тях се разточват 5 кори. Разточените кори се нареждат една върху друга в намаслена тавичка. Всяка кора се поръсва с разтопено масло и натрошено сирене. Най-горната кора се залива с останалото масло и с разбитото яйце. Тутманикът се пече в умерена фурна до зачервяване. Поднася се топъл с кисело мляко.

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ 2

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ 2

Тесто
Продукти: 500 г брашно, 4 яйца, 125 г масло, 250 г сирене, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, щипка сол.
Начин на приготвяне: Разбиват се 3 яйца и белтъкът от четвъртото яйце. Към тях се прибавят киселото мляко с разтворената в него сода, разтопеното масло, натрошеното сирене, брашното и солта. Измесва се средно твърдо тесто и се разстила в намаслена тавичка. Намазва се с отделения жълтък и се пече в умерена фурна.

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ

ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ

Средновековен магазин за хляб
Продукти: 500 г брашно, 1 чаена чаша прясно мляко, щипка сол, мая за хляб колкото орех, 250 г сирене, 2 яйца, 200 г масло.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладкото мляко и се оставя да престои 20-30 минути. От пресятото брашно, солта и бухналата мая се замесва средно твърдо тесто и се оставя за 1 час на топло, за да втаса. След това тестото се премесва с половината от разтопеното масло. Оформят се 5 топки с еднаква големина, които се разточват на кори. Разточените кори се нареждат една върху друга в намазана с масло тавичка, като помежду им се поръсва натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Тутманикът се нарязва на квадрати и се залива с останалото разтопено масло. Пече се в силна фурна до зачервяване.

ПИТКИ С КАЙМА

ПИТКИ С КАЙМА

Тесто
Продукти: 700 г готово хлебно тесто, 300 г кайма, 100 г сиреие, 2 супени лъжици кисело мляко, 1-2 жълтъка, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се задушава с малко вода и към нея се прибавят натрошеното сирене, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус. Тестото се разделя на 8 части, които се разточват на кръгчета. Върху половината от тях се разпределя плънката, покрива се с останалите кръгчета и краищата им се притискат, за да се залепят добре. Питките се слагат в намаслена тавичка, намазват се с разбит жълтък и се пекат 25-30 минути в гореща фурна.

БЪРЗИ ПИТКИ

БЪРЗИ ПИТКИ

Тесто
Продукти: 1 кг брaшно, 500 г кисело мляко, 2 яйца,1 кафена чашка олио, 40 г мая, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица захар, масло, сирене.
Начин на приготвяне: Маята се размива с малко вода и захар. От брашното, киселото мляко, содата, яйцата, захарта, солта, половината олио и маята се приготвя тесто, което се меси, докато започне да образува шупли. Накъсва се на топчета и от тях се разточват кръгли питки. Нареждат се в намаслена тава, намазват се с останалата мазнина и се пекат в гореща фурна. Докато са още топли, се намазват с масло и се поднасят със сирене. По желание питките могат да се разточат по-тънко и да се прегънат като полумесеци, като в средата им се сложи натрошено сирене или извара.