четвъртък, 12 септември 2013 г.

Гарнирана пита с лук и аншоа

Гарнирана пита с лук и аншоа

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 200 г брашно
  • 100 г чисто масло
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.л. сол
  За гарнигурата  - 300 г лук, 50 г. масло, 12 филета от аншоа, 2-3 средно големи домата, сол на вкус, 120 г маслини, черен пипер, 2-3 сладки и зелени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Смесвате брашното, маслото и солта, кото притривате много добре между пръстите си и дланите си. Към получената смес се прибавяте вода и се замесва тесто, което оставете да престои на студено. Разточвате кора с големината на тавичката, намазвате обилно с масло, и слагате кората в тавичката. Нарязвате лукът и сладкия пипер на кръгчета, които  пържите 2-3 минути в масло, прибавяте 1 -2 с.л. вода, сол на вкус, черен пипер и се задушава още 1-2 минути. След което изсипвате върху тестото и отгоре подреждате филетата аншоа в кръг като часовник, поръсвате и нарязаните на ленти маслини, слагате и кръгчета пресни домати. Питата печете в умерена фурна 20-25 минути, до появата на златист цвят.

сряда, 11 септември 2013 г.

Дроб на шишче

Дроб на шишче

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1,5 кг. черен дроб
  • 200 гр. сланина
  • 2-3 пресни лимона
  • 8-10 средно големи картофа
  • 4-6 пресни тиквички
  • олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Дробът се овалва хубаво в брашно и се изпържва. В същата мазнина се изпържват нарязаните на кръгчета картофи, след което дробът и картофите се осоляват и се поръсват с червен и черен пипер. Дробът се нарязва на дребни парченца, лимоните се нарязват на тънки кръгчета, сланината на парченца. На приговените шишчета се нанизват последователно половин кръгче от лимон, парченце сланина, парченце дроб, парченце картоф и повтаряте докато напълните шишчето. Шишчетата се сервират с гарнитура от задушени тиквички в масло.

сряда, 28 август 2013 г.

Картофена супа и сирене

Картофена супа и сирене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 8-10 средно големи картофа
  • 150-200 гр сирене
  • 35-40 гр. масло
  • сол на вкус
  • 1 лимон
  • черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелвате картофите, нарязвате ги на кубчета и ги варите в подсолена вода.
Прибавяте натрошеното сирене и супата се вари 12-15 минути. на среден огън.
Готовата супа се поднася с маслото, поръсена с черен пипер и нарязани парчета свеж лимон.

Картофена супа с лук

Картофена супа с лук

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 8-10 средно големи картофа
  • 100-120 г. масло
  • 1-2 глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 5-6 склидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелвате картофите, нарязвате ги на едро и ги сварявате в подсолена вода. Отцеждат се, пасирате и връщате в бульона от варенето.
В маслото се задушава до златисто нарязаният на дребно лук, прибавяте червеният пипер и изсипвате при картофите. Супата се вари 15-18 минути на среден огън и поднасяте със счукания чесън и подправяте с оцет.

понеделник, 26 август 2013 г.

Сърнели с ориз

Сърнели с ориз

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1-1 1/2 кг сърнели
  • 2 1/2 ч.ч ориз
  • 4-5 средно големи домата от консерва
  • 2-3 моркова
  • олио
  • 4-6 склидки чесън
  • червен пипер
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязване на дребно гъбите с чесъна и ситно нарязания морков, запържвате в тавичка. След омекването им, се прибавя добре измитият ориз. Запържва се няколко минути, като се бърка постоянно, добавя се черният пипер, сол и нарязаните на ситно домати. Заливате с 1000-1200 мл вода и слагате ястието в предварително загрята фурна на 180-200 градуса и запичате докато стане готово ястието около 25-30 мин. След като се опече, се поръсва с нарязан пресен магданоз.

Гъби с доматен сос

Гъби с доматен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 650-700 гр.пресни гъби /печурки/
  • 5-6 средно големи домата
  • 1 стрък праз
  • черен пипер 
  • сол на вкус
  • олио
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измивате много добре гъбите, нарязвате на едро и ги запържвате добре в олио. Прибавяте нарязания на дребно праз и пържите заедно с гъбите. Добавяте изчистените и нарязани на дребно домати. При сгъстяване на сосът, добавяте солта и  чирният пипер и поръсвате с нарязаният на дребно магданоз.

Мусаки

Мусака от маслини и гъби

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 450-500  гр.гъби
  • 4-5 средно големи глави лук
  • 150 гр. ориз
  • 2-3 моркова
  • 5-6 средо големи моркова
  • 100-120 гр маслини
  • 5-6 с.л. доматено пюре от консрва
  • чубрица
  • сол на вкус
  • олио
НАЧИН НА ПРИГОВЯНЕ

Всички зеленчуци се нарязват на едро. Изсипват се в гювеч или тавичка, слага се олио около 2-3 кафени чаши  вода и се поливат с доматеното пюре, резредено с 1 ч.ч. вода. Захлюпва се и се пече в умерена фурна.

петък, 2 август 2013 г.

СУПИ и НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕТО ИМ

ВИДОВЕ СУПИ

Агнешка супа

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 750 гр. агнешко месо
  • 2 бр. пресни жълтъка
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 с.л. брашно
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 ч.л кисело мляко
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • 1-2 щипки червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на парченца и се сварява в подсолената вода. Прибавят се оризът, нарязаният лук, сол и черният пипер. В маслото се зъпържва брашното с червения пипер и се изсипва в супата. Супата се досварява и се застройва с разбитите в кисело мляко жълтъци. Поднася се поръсена с дребно нарязания магданоз.

Спаначна супа

Продукти: 500 г спанак, 5 супени лъжици краве масло, 5 чаши топъл бульон, 5-6 картофа, 3/4 чаша кисело мляко, пържени кубчета хляб и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накълцва на ситно. Задушава се в маслото и бульона, посолява се и се прибавят обелените и настъргани картофи. Супата се захлупва и се оставя да ври, докато омекнат картофите. Отстранява се от огъня и се застройва с киселото мляко. Отделно се запържват в масло кубчета хляб и се сервират към супата.

Супа моркови и целина


Продукти: 2-3 моркова, 1/2 глава целина, 1-2 глави кромид лук, 2-3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици грис, 1 бучка краве масло, 2 яйца, 1/2 чаша кисело мляко, 1/4 чаена лъжичка червен пипер, 1/4 връзка магданоз.
Начин на приготвяне: Морковите и целината се нарязват на кубчета, а лукът на ситно. Задушават се в олиото и 1 кафена чашка вода до омекване. Посоляват се и се наливат 5–6 чаши гореща вода. След малко се сипва грисът, запечен в сух тиган, и се прибавя маслото. Оставя се да ври още 7–8 минути. Супата се застройва с разбитите с киселото мляко яйца и се подправя с нарязания магданоз.

Копривена супа


Продукти: 400 г коприва, 200 г червено цвекло, 1 супена лъжица краве масло, 1 връзка зелен лук, 2-3 супени лъжици ориз, 1 яйце, магданоз, 250 г кисело мляко, 4 чаши вода, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива добре. Цвеклото се обелва и нарязва на ситно. Лукът се почиства, измива се и се нарязва, след което се задушава леко в маслото. Прибавят се копривата и цвеклото и се задушават до омекване. Залива се с водата и като заври,
се посолява и се прибавя оризът. Когато оризът стане готов, се прибавя магданозът и супата се застройва с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер. Сервира се гореща.

Таратор

Продукти: 500 г кисело мляко, 300 г краставица, 30 мл олио, 3–4 скилидки чесън, 60 г орехови ядки, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Млякото се разбива, ядките и чесънът се счукват. Краставицата се нарязва на ситни кубчета. Продуктите се смесват и се разбъркват с олиото. Тараторът се разрежда с малко вода до желаната гъстота, посолява се и се сервира.

Пилешка супа с праз

Продукти: 500 г бяло пилешко месо, 2-3 глави кромид лук, 2 моркова, 500 г праз, шепа магданоз, 950 мл пилешки бульон, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват: кромидът и празът - на ситно, морковите – на тънки кръгчета, магданозът – на ситно. Месото, кромидът и морковите се кипват в бульона. Прибавят се празът и магданозът и се кипва отново. Огънят се намалява и се вари на слаб огън 20–30 мин до омекване на праза. Отстранява се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Сервира се веднага.

Супа гъби

Продукти: 2–3 средно големи моркова, 2-3 глави кромид лук, 500 г гъби,10-12 маслини, 3-4 картофа, 1/4 пакетче краве масло, сол, чубрица и магданоз на вкус, по желание люта чушка.
Начин на приготвяне: Морковите, лукът, гъбите и картофите се почистват и измиват. Морковите се нарязват на кубчета или се настъргват, лукът се нарязва на ситно, гъбите – на ивички, а картофите – на кубчета. Морковите и лукът се задушават в част от маслото и малко вода. Прибавят се гъбите, маслините и картофите. Посолява се. Налива се вода до желаната гъстота на супата и след като заври, се слага останалото масло. Малко преди да е готова, супата се подправя с чубрицата и магданоза. Ако чубрицата е сушена, се слага заедно с водата. По желание може да се добави и люта чушка.

Супа с хляб

Продукти: 500 мл бульон, 150 г краве сирене, 30 г краве масло, 2 яйца, пържени кубчета хляб, 200 мл прясно мляко.
Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва в бульона и се вари около 15 мин. Прибавят се маслото и млякото и се вари още десетина минути. Супата се застройва с яйцата и се сервира с пържените кубчета хляб.

Копривена чорба

Продукти: 1 връзка ситно нарязан зелен лук, 1/2 супена лъжица брашно, 500 г коприва, 6–7 чаши вода, 1 малка кафена чашка ориз, 1 яйце, 3–4 супени лъжици кисело мляко, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус, краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства, попарва се, отцежда се и като изстине, се нарязва. Лукът се задушава в смес от масло и олио, прибавят се брашното и копривата и се оставят на огъня 1–2 мин, като се бъркат. Заливат се с водата и като заври, се слага оризът. Посолява се. Вари се до готовност на ориза. Застройва се с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер и магданоз.

Супа от зелен фасул

Продукти: 500 г зелен фасул от консерва, 4-5 супени лъжици олио,2-3 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 2-3 домата от консерва, сол, джоджен, магданоз, копър, чесън, оцет, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Задушава се в загрятото олио. Прибавят се брашното, червеният пипер и нарязаният зелен фасул. Налива се вода до желаната гъстота. Слагат се обелените и ситно нарязани домати, посолява се, подправя се с джоджен, магданоз и копър и се оставя на огъня още 10 минути. Сервира се с оцет и счукан чесън.

Агнешка шкембе чорба

Продукти: 1 агнешко шкембе, 2-3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 2 яйца, червен пипер, оцет, сол, джоджен, чесън.
Начин на приготвяне: Шкембето се почиства и измива (ако се налага), слага се в студена подсолена вода и се вари до омекване. Изважда се, охлажда се и се нарязва на парченца (най-лесно с ножица). Ситно нарязаният лук се задушава в олиото, слага се брашното и се пържи до златист цвят. Поръсва се с червения пипер и се сипва водата от варенето. Щом кипне, се прибавя нарязаното шкембе, досолява се (ако е необходимо) и се подправя с джоджена. Оставя се да поври няколко мин, след което се отстранява от огъня и се застройва с разбитите с оцета яйца. Подправя се със счукан чесън.

Рибена чорба

Продукти: 1 1/2 кг риба, 2 л вода, 2-3 глави кромид лук, корени и стръкчета магданоз, 100 г брашно, сол и черен пипер на зърна на вкус, ситно нарязан копър.
Начин на приготвяне: Почистената и измита риба се нарязва на едро. В подсолена вряща вода се слагат ситно нарязаните лук и магданозени корени, черен пипер, рибените глави и опашки. Оставят се да врят 20 мин, след което главите и опашките се изваждат и се прибавя нарязаната риба. Вари се на умерен огън 15–18 минути. Сипва се размитото в малко вада брашно и се вари още 2–3 мин, след което се слагат нарязаните стръкчета магданоз и копър. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 7 мин преди сервиране.

Телешка супа с грах

Продукти: 500 г обезкостено телешко месо, 1 чаша грах от консерва,1-2 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 20 г доматено пюре, 1 яйце, 1 кафена чашка кисело мляко, сол и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя да ври на слаб огън до омекване, като се посолява след като кипне и се отпенва от време на време. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с брашното, поръсва се с червения пипер и се прибавя към супата. След 15 мин се слагат грахът и доматеното пюре. Супата се вари още 10-12 мин, застройва се с яйцето и киселото мляко и се
сервира със ситно нарязан магданоз.

Кашкавалена супа

Продукти: 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици краве масло, 2 настъргани средно големи картофа, сол и черен пипер на вкус, 150 г настърган кашкавал, 2 яйца, лимонов сок
Начин на приготвяне:Брашното се запържва в маслото, разрежда се с гореща вода и щом заври, се прибавят картофите. Посолява се и се подправя с черен пипер. Преди да се отстрани от огъня, към готовата супа се прибавя кашкавалът. Застройва се с разбитото с лимоновия сок яйце.

Супа с овче месо

Продукти: 500 г овче месо, 1 1/2 кг кромид лук, 150 г мас, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 дафинов лист.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се запържва в стопената мас, след което се прибавят ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета домати и също се запържват. Залива се с 2 л вода, кипва се, посолява се, слага се червеният пипер и се вари половин час на слаб огън. Прибавя се дафиновият лист. След 5 мин се отстранява от огъня. Супата се охлажда 15 мин, без да се отхлупва тенджерата. Сервира се с хрупкави крутони от бял хляб.

Топла пача

Продукти:1 свинска глава или свински крачета и уши, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, 250 г кисело мляко, 2-3 яйца, 3–4 скилидки чесън, малко оцет
Начин на приготвяне: Главата, крачетата и ушите се измиват и се заливат със студена вода. Варят се със солта, дафиновите листа и черния пипер, докато месото започне да се отделя от костите. Изваждат се и се обезкостяват. Месото се връща в бульона и се застройва с яйцата и киселото мляко. Сервира се със счукания с малко сол и разреден с оцет чесън.

Телешка шкембе чорба

Продукти:1–2 глави кромид лук, 1 яйце, 300 г говеждо или телешко шкембе, 2–3 скилидки чесън, 1 супена лъжица ориз, малко оцет, малко краве масло за пържене, 1 чаша прясно мляко по желание.
Начин на приготвяне: Шкембето се измива и се сварява. Охлажда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в маслото. Прибавя се оризът, залива се с бульона от варенето. Нарязаното шкембе се връща в бульона. Подправя се с чесъна, яйцето и оцета. По желание може да се прибави и 1 чаша прясно мляко.

Агнешка супа със спанак

Продукти: 500 г агнешко месо, краве масло, 250 г спанак, няколко стръка зелен лук, 1 непълна кафена чашка ориз или фиде, 1-2 яйца, 1 чаша кисело мляко, магданоз, сол, черен и червен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Посолява се и се изпържва в маслото. Прибавят се ситно нарязаните спанак и лук и се пържат до омекване. Подправят се с червен пипер и сол на вкус и се заливат с 1 л вода. След като супата заври, се слагат оризът или фидето. Вари се до готовност на ориза и омекване на месото. Отстранява се от огъня и се застройва с яйцето и киселото мляко. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус и се сервира гореща.

Мозайка - агнешка супа

Продукти: 250 г агнешко месо, 1 морков, 1 картоф, 1 стрък целина, лимонов сок, 100 г зелен фасул, малко червено цвекло, сол, черен пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват и сваряват в подсолена вода. Изваждат се и се оставят да изстинат. Месото се нарязва и се сварява в зеленчуковия бульон. Зеленчуците се нарязват на ситно и се връщат в супата. Подправя се със сол, лимонов сок, черен пипер и магданоз и се сервира.

Лучена супа

Продукти: 2 големи глави едро нарязан кромид лук, сол и черен пипер на вкус, 850 мл телешки бульон, 5 супени лъжици обезмаслено сухо прясно мляко, 2 супени лъжици натрошени изсушени пиперки, 1/2 чаена лъжичка ситно нарязан босилек.
Начин на приготвяне: Лукът се сварява в бульона до омекване. Отстранява се от огъня и се прибавя млякото, размито в малко вода. Супата се разбива в миксер или с пасатор. Прибавят се пиперките. Посоява се и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тенджера и се кипва. Сервира се поръсена с босилека.

Зеленчукова супа

Продукти: 1 нарязан на кубчета морков, 1 глава нарязан на кубчета кромид лук, 125 г картофи на кубчета, сол и черен пипер на вкус, 850 мл бульон, 1/4 ситно нарязан малка зелка, 150 мл прясно мляко, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците без зелката се сваряват до омекване в леко подсолена вода. Прибавя се зелето и се вари още 10 минути. Сипва се млякото, досолява се и супата се оставя на слаб огън до омекване на зелето. Подправя се с черен пипер и се сервира, поръсена с магданоз.

Чеснова супа

Продукти: 2 връзки зелен чесън, 50 г краве масло, 30 г брашно, 1/2 л вода, 1/2 л прясно мляко, магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Брашното се запържва в загрятото масло до златист цвят. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се разбърква. Залива се с топла вода, посолява се и се вари на слаб огън до омекване. Отстранява се от огъня и се подправя със ситно нарязан магданоз. След като изстине, се прибавя млякото и се разбърква. Сервира се студена.

Супа тиквички и гъби

Продукти: 500 г тиквички, 500 г гъби, 2-3 супени лъжици краве масло, 2 моркова, 1 глава кромид лук, 2 л костен бульон или гореща вода, 4–5 картофа, 2–3 домата, 1 връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват се и се нарязват. Тиквичите и гъбите (без пънчетата) се нарязват на ивички, морковите, лукът и пънчетата – на ситно, картофите – на малки кубчета. Доматите се попарват, обелват се и се настъргват на едро ренде.
В маслото се задушават морковите, пънчетата и лукът. Когато омекнат, се заливат с бульона или водата и се варят на слаб огън няколко мин, след което се прибавят тиквичките, гъбите, картофите и доматите. Посолява се. Вари се до омекване на зеенчуците. Когато е готова, супата се поръсва с магданоза и се отстранява от огъня. Сервира се поръсена с черен пипер.

Супа с колбаси

Продукти: 1 кг зелен фасул, 4 парчета пушени колбаси – наденици, кренвирши и др. (по 80 г всяко), 400 г картофи, 1 л месен бульон, 150 мл сметана (или изцедено кисело мляко), 1 супена лъжица брашно, сол, по 1 супена лъжица ситно нарязани листа от прясна чубрица (или 1/2 лъжица сушена) или друга зелена подправка по желание, черен пипер.
Начин на приготвяне: Почистеният и измит зелен фасул се нарязва на едро, а колбасите – на дебели кръгчета. Картофите се обелват и също се нарязват на кръгчета. Бульонът се загрява до кипване, слага се фасулът и се вари до омекване. Прибавят се картофите и накрая - колбасите и се вари до готовност на картофите. Готовата супа се застройва с разбитото със сметаната или млякото брашно. Досолява се, ако колбасите не са много солени. Подправя се с чубрицата и с черен пипер на вкус. Сервира се топла.






понеделник, 15 юли 2013 г.

КОТЛЕТИ

ВИДОВЕ КОТЛЕТИ

Свински котлети с винен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 котлета
  • 50-60 гр. масло
  • 1 средно голяма глава чесън
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • 3-4 ч.ч. бяло вино
  • 4 ч.ч.вода
  • 5-6 кисели краставички
  • 1-2 с.л.горчица
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото по 5-6 минути от всяка страна. Прибавят се солта и черният пипер след което се изваждат. Всъщата мазнина се запържват за малко настърганите склидки чесън, прибавяме виното и водата, доматеното пюре, солта и черният пипер. Разбъркна се и се оставя да поври на умерена температура 4-5 минути. Прибавят се нарязаните на дребно краставички, горчила и магданоз. Котлетите се поднасят топли и полети с тази смес.


Агнешки котлети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 6 котлета
  • 50-60 гр масло
  • 700-800 гр. картофи
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 500-600 мл. бульон по ваш вкус
  • черен пипер
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото. Подреждат се в тавичка след това. Обелвате картофите, нарязвате ги на дребно по-ваш вкус, и се изсипват върху котлетите, размесени много добре с нарязания на дребно лук. Заливате с бульона, поръсвате със сол и черен пипер по ваш вкус. Печете в умерена фурна 60-70 минути.

ТЕЛЕШКО СЪС СОС БЕАРНЕЗ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 парчета телешко месо по 200 гр.
  • 70 гр. масло
  • сол на вкус
  • черен пипер
  Направа на соса - 2 пресни жълтъка, 100 гр. масло, 1 глава чесън, 6-8 с.л. оцет, сол на вкус, черен пипер, чубрица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Сосът се приготвя, като нарязаният на ситно чесън се смесва с чубрицата и се залива с оцета. Слага се на слаб огън, и се вари докато се изпари оцетът напълно.
  Оставя се да изстине, след това се слага на водна баня прибавят се жълтъците, 2 с.л., вода, сол, черен пипер и се бърка енергично, докато сместа започне да се задържа по лъжицата. Маслото се слага накрая.
  Начуквате добре месото, нържи се в маслото до златист цвят, осолява се със сол и черен пипер. Сервира се залято със сос беарнез.

събота, 13 юли 2013 г.

Салата от свински език

Салата от свински език

Необходими продукти
  • 250-300 гр. свински език
  • 1-2 глави целина
  • 3-4 средно големи домата
  • 2-3 картофа
  • 1 салата
  • 2-3 твърдо сварени яйца
  • 4-5 кисели краставички
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 и 1/2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 връзка магданоз
  • сол на вкус
Начин на приготвяне

Свинският език, целината и картофите се сваряват. Нарязват се на малки парченца. Доматите и краставичките се нарязват също на дребно, салатката също се нарязва на малки късове.
Продуктите се размесват и се заливат с олиото оцета и горчицата. Готовата салата се поднася с нарязан на дребно магданоз и сварени яйца нарязани на четири.

Шункова салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 5-6 филийки от франзела
  • 250 гр. майонеза
  • 3-4 с.л. вода
  • 350 гр. шунка
  • 1/2 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Майонезата се разрежда с вода и се разбива до побеляване. Прибавяме дребно нарязаните парченца шунка, разбърквате добре изсипвате в чиниики за предястие. В единият край на чинийката се слага голямо парче шунка. От другият край се слага резен лимон. Поднасяте с препечени филийки хляб.